wychodząc z założenia, że nic nie może się zmarnować, resztki farszu zjadłam następnego dnia w pracy :) SKŁADNIKI: 2-3 czerwone papryki 150-200 g ryżu basmati 1/2 bakłażana 1 mały por (pokroiłam zarówno część białą jak i zieloną) curry zioła prowansalskie sól i pieprz kolorowy olej z pestek winogron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ryż basmati gotujemy zgodnie ze wskazówkami(...)opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy kolejno pokrojonego bakłażana oraz por - smażymy pod przykryciem do momentu aż bakłażan zmięknie. Doprawiamy do smaku i mieszamy z ugotowanym ryżem. Odcinamy "wieczko" papryki i faszerujemy. Tak przygotowane papryki układamy w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym wcześniej olejem) i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Smacznego
wege i kropkaSkładniki: bakłażan 1 pomidor 0,5 opakowania sera feta 1 mała cebula 4 łyżki kukurydzy z puszki 20 dag mięsa mielonego wołowego sól pieprz ziołowy tymianek 10 dag sera żółtego wędzonego Sposób wykonania: Przekroić bakłażana na pół, następnie wydrążyć łyżeczką miękki miąższ, zostawiając 1 cm od skórki. Miąższ posiekać.Usmażyć Usmażyć mięso mielone na patelni. Pokrojoną w kostkę cebulkę zeszklić(...)pomidora. Podsmażyć. Ser feta pokoroić w kostkę. Do pomidora i cebulki dodać ser feta, kukurydzę i usmażone mięso mielone. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Do połówek bakłażana dodać przygotowane nadzienie. Posypać startym serem. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni przez 40 minut
Przepisy kulinarne babci AntoninySkładniki: 1 bakłażan 1/2 opakowanie sera feta 2-3 suszone pomidory kilka oliwek sól, pieprz 1 łyżka jogurtu olej Przygotowanie Bakłażan pokroić wzdłuż na plastry, nasolić i odstawić, następnie opłukać, wysuszyć … Czytaj dalej Bakłażan grillowany z fetą
czarrna od kuchniWczoraj kupiłam bakłażany. Nie bardzo miałam czas, żeby je nafaszerować mięsem, więc tylko przekroiłam na pół i upiekłam na blaszce. Jednego zjedliśmy tylko osolonego, a z drugiego zrobiłam pastę na kanapki. W internecie przepis ten funkcjonuje jako kawior z bakłażana. Ja dostosowałam do swoich upodobań. Bakłażan w tej wersji smakuje wybornie, a jako szybka przekąska (spod z sucharków) jest rewelacyjny
Tylko pysznieczego więcej trzeba? No może kieliszka białego, schłodzonego wina gdy już nadejdą te upały! Ryba pieczona na warzywach: 4-5 porcji filetów z białej ryby (u mnie dorsz) 1 bakłażan 1 papryka 2 cukinie 2 pomidory 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1-2 łyżeczki octu balsamicznego 2-3 łyżki oliwy z oliwek plasterki cytryny opcjonalnie(...)przyprawa „pieprz cytrynowy” natka pietruszki do posypania sól, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Bakłażana myjemy i kroimy w kostkę. Posypujemy solą, wkładamy do sitka i zostawiamy na 10-15 minut (aż puści sok). Piekarnik nagrzewamy do 190°C (180°C z termoobiegiem). W tym czasie kroimy w kostkę pozostałe warzywa: pomidory
Poezja smakuosób) - 1 bakłażan - 3/4 szklanki kaszy bulgur - 2-3 łyżki oliwy z oliwek - 0,5 pęczka natki - 100 g sera koziego - 1 łyżeczka pasty harissa - 1 łyżeczka soli S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie. bakłażana przekrawamy na pół, wydrążamy(...)miąższ siekamy i podsmażamy na oliwie doprawiając solą. gdy jest już miękki dodajemy kaszę bulgur, harissę i posiekaną natkę. połówki bakłażana solimy i czekamy aż wyjdzie z niego gorycz, następnie opłukujemy i ponownie oprószamy solą, nakładamy farsz, na wierzchu kładziemy plastry koziego sera, skrapiamy oliwą, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut. smacznego
Gocha gotuje!których zawsze będę wracać. Miałam szczęście popróbować oryginalnych przepisów,choć każda gruzińska gospodyni ma swoje, tajne, receptury-kilka cennych uwag udało mi się dostrzec lub dowiedzieć. SKŁADNIKI: 1 duży bakłażan 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 4 średnie ziemniaki 3 pomidory sól pieprz ostra papryka kumin rzymski kolendra chmeli suneli -opcjonalnie ale nadaje niesamowity(...)smak sól swańska -opcjonalnie ale nadaje niesamowity smak olej PRZYGOTOWANIE: Bakłażana kroimy w ćwiartki i posypujemy solą-odstawiamy na kilka minut.. Następnie odsączamy z nadmiaru soków. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę plus ziemniaki (pokrojone w większą kostkę)-smażymy kilka minut, następnie dodajemy odsączony bakłażana i paprykę oraz pomidory (sparzone i obrane ze skórki). Smażymy
Kopystką po garachCiepła SAŁATKA Z QUINOA w wersji z duszonym bakłażanem, czosnkowym... Artykuł Sałatka z quinoa, szpinakiem, bakłażanem i fetą pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEmusimy obawiać się pełnych politowania spojrzeń sąsiadów. Dzieci to alibi doskonałe ;) Po powrocie czekało na nas aromatyczne, rozgrzewające danie z soczewicy. Oczywiście przygotowane na sposób marokański, z dodatkiem bakłażana. Moja wersja jest wegańska, ale można urozmaicić ją, dodając mięso z kurczaka. Stanie się wtedy pełnoprawnym daniem obiadowym. Polecam. Składniki: 3/4 szkl. czerwonej soczewicy 1 nieduży bakłażan 2 szalotki 2 ząbki(...)startego świeżego imbiru 1 łyżeczka brązowego cukru sól 1 szkl. bulionu (lub wody) oliwa Wykonanie: Czosnek i cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie. Bakłażana umyć i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i czosnku. Następnie dodać przyprawy i dusić ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas. Następnie dodać soczewicę, zalać wodą (bulionem), passatą pomidorową, dodać koncentrat
zadanie-gotowaniePyszne danie wegetariańskie, które posmakuje również miłośnikom potraw mięsnych. Przepis zainspirowany warsztatami z Dominiką Wójciak. 3 małe bakłażany Orkisz Oliwa 2 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny 3 łyżki tahiny Pestki granatu 2 łyżki orzeszków piniowych Garść listków mięty Pieprz Sól Umyte bakłażany przekrawamy, delikatnie nacinamy od wewnątrz, solimy i czekamy, aż puszczą sok. Po ok. 20 minutach odciskamy(...)zetrzeć i dodać szczyptę soli. Następnie sok z cytryny, tahinę i połowę ziarenek granatu mieszamy z orkiszem i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem farsz nakładamy na bakłażany. Posypujemy pestkami granatu, uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi i miętą
MarcinChefEfektowne, lekkie danie, a do tego nieskomplikowane. Wymaga poświęcenia nieco czasu i pracy, ale efekt jest tego wart :) Składniki: - podwójny filet z kurczaka - 2 bakłażany - plasterki koziego sera (tyle ile wyjdzie nam roladek) - pęczek szczypiorku (cieniutkiego) - puszka pomidorów - mała cebula - 4 ząbki czosnku - zioła prowansalskie - bazylia - sól, pieprz - ryż do podania - oliwa Filety dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. pokroić(...)poprzek na kawałki. Natrzeć połową posiekanego czosnku, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, skropić oliwą i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Bakłażany pokroić w cienkie plastry (wzdłuż) i ułożyć na blaszce. Każdy plaster z oby stron posmarować oliwą i posypać solą, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do miękkości. Ostudzić. Teraz mamy czas
Cook&LoveBardzo smaczny bakłażan, często jest niedoceniany przez nas. Ma w sobie wiele składników odżywczych i warto go zajadać. Grillowany bakłażan jest pyszny a pestki granatu podkreślają jego wyjątkowy smak. Polecam jako przystawkę, choć ja najadłam się nim na obiad. Grillowany bakłażan z granatem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzy produkcji pizzy. Nie będziecie żałować :) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej krupczatki 100 g masła (zimnego) 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżki zimnej wody Farsz: 1 nieduży bakłażan 2 cebule (dałam czerwone) oregano sól masło klarowane oliwa Masa jajeczna: 3 jajka 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 100 g sera parmezan sól pieprz Wykonanie: Składniki na ciasto(...)piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie (fasolę) i piec jeszcze 10 minut. Cebulę obrać pokroić w kostkę i zeszklić na patelni (na maśle). Bakłażana umyć, pokroić w cienkie plastry, posmarować z obu stron oliwą, posypać solą i oregano. Następnie smażyć z obu stron na suchej patelni. Przygotować masę jajeczną, doprawić solą i pieprzem. Na podpieczony spód wyłożyć cebulę
zadanie-gotowanieszpinak wodny Składniki na około 4-6 porcji: 1 l śmietanki kokosowej 8-10 liści limonki kafir 250 ml bulionu warzywnego ( ale nie koniecznie ) 1 duży batat 5 mini bakłażanów 1-2 średnie cebule 1 zielona papryka ćwiartka kalafiora ćwiartka brokuła 10 pomidorków koktajlowych puszka przekrojonych na pól grzybów słomianych garść suszonych czarnych chińskich grzybów ( nie moon ) pęczek tajskiej(...)łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego cukru 2/3 szklanki ryżu jaśminowego Wszystkie warzywa pokroić w dosyć duże kawałki. Pomidorki na pół lub mogą zostać w całości. Bakłażana można zamoczyć w wodzie z cytryną aby nie był gorzki i nie zbrązowiał. Cebulę pokroić w piórka. Grzyby namoczyć kilka minut we wrzątku, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Kolendrę i papryczkę chilli
Jemy Pijemy