Dzisiaj wpis nietypowy bo z gotowym produktem kuchni włoskiej, który niedawno odkryłam w sklepie. To pinsa, czyli pierwowzór pizzy, kompletnie nieznana poza granicami Rzymu. Pinsa pochodzi jeszcze z czasów starożytnego Rzymu, czyli jest starsza od znanej nam tak dobrze włoskiej pizzy. Nazwa pochodzi od słowa "pinsere" czyli "zgniatanie", "mielenie". Robi się ją z trzech(...)rodzajów mąki: pszennej, sojowej, ryżowej. Jest bardziej chrupiąca, mniej kaloryczna, lekkostrawna, podawana na raz. Dużo mniejsza od pizzy, ma kształt owalny lub prostokątny. Jeśli chodzi o dodatki to są one podobne do tych, jakie dodaje się do pizzy. Zazwyczaj do pinsy używa się mozzarelli, pomidorów, grzybów, kiełbasy lokalnej, szynki, mortadeli z pistacjami, fig, parmezanu, gorgonzoli. A czym różni się
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś mam dla Was nowość, przynajmniej w moim domu :) Pizza stromboli. Jest to pizza zawinięta w roladę i krojona w plastry. Myślę, że warto wypróbować. Wypatrzyłam to cudo u Moniki na blogu Pysznie czy przepysznie . Poczytałam trochę w internecie i zrobiłam. Musiałam koniecznie sprawdzić jak smakuje. Wyszło smacznie, ale chłopaki zawiedzeni, bo zrobiłam tylko z jednej(...)smaku Dodatki: 100 g. sera żółtego (użyłam sera Gouda) 1 kulka mozzarelli (125 g) 100 g. salami 15 oliwek 2 marynowane papryczki pepperoni Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania pizzy Wykonanie: Do miski wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże. Dodać cukier i wymieszać. Odstawić na 15 minut, ale nie jest to konieczne. Następnie wsypać mąkę, sól i wlać
Agusiowe smakołykiPizza margherita to najprostsza pizza. Cienkie ciasto, sos pomidorowy i dużo sera mozzarella. Uwielbiana szczególnie przez dzieci, ale też nie pogardzą nią dorośli. Ciasto jest cienkie, miękkie po upieczeniu a zarazem chrupiące. Można ją po upieczeniu udekorować listkami świeżej bazylii, ale nie jest to konieczne. W obu wersjach jest równie smaczna. Margherita to klasyk, który na pewno zasmakuje każdemu(...)Pizza margherita - składniki na 2 pizze: Ciasto: 250 g mąki pszennej * 7 g suchych drożdży * pół łyżeczki cukru * 150 ml wody * 1 łyżka oliwy z oliwek * pół łyżeczki soli Sos pomidorowy: * 3/4 szklanki passaty pomidorowej * sól do smaku * pieprz czarny mielony do smaku * 1 łyżeczka suszonej bazylii * pół łyżeczki suszonego oregano Dodatkowo: * ser tarty mozzarella Wykonanie: Do miski wsypać drożdże
Zrób to smaczniePizza z pieczarkami, pizza rodem z PRL-u. Dzisiaj nazwalibyśmy ją zapiekanką, kiedyś była to pizza . Była bardzo popularna, pieczono podobną w większości polskich domów. Inna była nieznana, albo bardzo mało znana. Pamiętam pierwszą, no może jedną z pierwszych pizz sprzedawanych w Warszawie, w „pizzerii” na Nowomiejskiej. Pieczona była na gofrach! Na wypieczonych gofrach układano farsz i zapiekano(...)samym czasie w Lublinie, w pizzerii „Piccolo” przy Alejach Racławickich, przy Ogrodzie Saskim, jadłam pierwszą „prawdziwą” pizzę. Pieczono ją w piecach, a ponieważ w piecu mieściło się tylko kilka sztuk, kolejki były naprawdę długie, ale warto było poczekać 😊 Przygotowałam ciasto z suchych drożdży, oczywiście mogą być świeże drożdże. Ciasto : 250 g mąki pszennej, 4 g suchych drożdży, 1 łyżka mleka
królestwo garówSmak ulubionej pizzy zamknięty w formie zakręconych pizzerinek przypominających roladki. Przekąska pizzowa którą łatwo spakujesz na wynos, chociażby do woreczka. Świetnie smakuje w porze lunchu lub jako słona przekąska o dowolnej porze dnia. Płat ciasta na pizzę pokryty własnoręcznie przyrządzonym sosem z pomidorów i świeżej bazylii, do tego duża ilość szynki lub salami, rozpływającego się sera i słonych oliwek. (adsbygoogle(...)zwykłego cukru sól DODATKI 10 plasterków szynki 100 g sera żółtego 10 sztuk zielonych oliwek bez pestek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: CIASTO NA PIZZERKINKI Suche składniki ciasta na pizzę (mąkę, drożdże, sól, cukier) przesyp do misy i wymieszaj. Dodaj oliwę oraz ciepłą wodę i zamieszaj jeszcze przez chwilę łyżką aż mąka wsiąknie wodę. Papkę wyłóż na blat podsypany mąką
ProstePesto.plPizza to świetny pomysł, kiedy masz w lodówce dużo rzeczy, których nie chcesz wyrzucić, ale nie bardzo wiesz co z nimi zrobić. Raz w tygodniu robię takie czyszczenie lodówki i piekę pyszną pizzę - tym razem wyszła mi wyjątkowo dobra
Prosty przepis naSkoro dzisiaj jest Światowy Dzień Pizzy to nie mogło i u mnie pizzy zabraknąć, ale tym razem przekornie w całkiem innej odsłonie. To nietypowa pizza i pewnie nie jeden Włoch by się na mnie obraził za użycie tego określenia na to danie, ale w końcu w kuchni liczy się szaleństwo i fantazja więc kto mi zabroni? I tak powstała pizza(...)tego co było lodówce. Wykorzystałam podsychający placek tortilli, trochę domowego sosu bbq, resztki chorizo, świeże warzywa, ser i jajko. I jak? Kto się skusi na takie śniadanie, taką wersję pizzy? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZdradzę Wam przepis na najlepsze ciasto na pizze. Mówię, serio! Kocham pizze i ostatnio byłam podekscytowana festiwalem pizzy w San Lorenzo. Wracam do domu, a mój mężczyzna mówi, że on zrobi mi najlepszą pizze w mieście i tak się się stało. 4 porcje Składniki: 15 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 kg mąki 3 łyżki oliwy(...)Dodajemy składniki kolejno, aby ciasto było elastyczne. Na koniec dodajemy oliwę, wyrabiamy ciasto i dodajemy dopiero sól i znowu ciasto wyrabiamy. Dzielimy je na 4 równe kulki na pizze oprószone lekko mąką, przykrywamy folią spożywczą. Ciasto zostawiamy w lodówce przez całą noc. Smacznego
Niezły MłynekTarta z ciasta drożdżowego, przypominającego ciasto na pizzę. Cienko rozwałkowane ciasto z karmelizowaną cebulką, chorizo i kolorową papryką. Chorizo to hiszpańska wieprzowa kiełbasa surowa dojrzewająca, przyprawiona wędzoną papryką. Dość intensywny smak i zapach sprawia, że jest doskonałym, dominującym dodatkiem do innych potraw. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tarta pizzowa z karmelizowaną cebulą i chorizo 5 od 19 osób Autor: Paweł Clad(...)Danie: Pizza Kuchnia: Włoska Trudność: Łatwe Ilość 6 kawałków Przygotowanie 30 min. Pieczenie 12 min. Kalorie 300 kcal Tarta na cieście pizzowym z karmelizowaną cebulką, chorizo i kolorową papryką. Pizza na cienkim cieście z mnóstwem dodatków. Składniki: CIASTO 200 g mąki pszennej + 1 łyżka 10 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 100 ml ciepłej wody + 3 łyżki 1 łyżka oliwy
ProstePesto.plLato, słońce, pogoda idealna, ciasto, sos cygański, warzywa, zioła pizza genialna. Wygląd, pomysł i smak pizzy był zainspirowany, sosem Kieleckim cygańskim, który w małym słoiczku został schowany. Ciasto na pizzę sosem cygańskim posmarowane, na nim mix pomidorów i papryk, czerwona cebula zostały dodane. Małe kuleczki mozzarelli całość urozmaiciły i po upieczeniu świeże zioła zaprosiły. Składniki: ciasto: ok. 400 g mąki(...)kroimy na plastry, małe na połowę, a cebule w krążki. Piekarnik nastawiamy na 250°C. Na przygotowane ciasto nakładamy sos cygański, dodajemy pomidory, paprykę, cebulę oraz kilka kulek mozzarelli. Pizzę wkładamy na najniższą półkę od piekarnika i pieczemy ok. 15 min. Całość doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy papryką wędzoną. Pizzę podajemy z świeżymi ziołami
Moniki SmakołykiProponuję pomysł na dietetyczną, szybką do zrobienia oraz zdrową pizzę owsianą. Można jeść pizzę z wieloma składnikami, dzięki czemu nie przestaje się nudzić. Zdrowa pizza owsiana wspaniale smakuje jako śniadanie lub przekąska. Zdrowa pizza owsiana pochodzi od pani Gosi. Dziękuję bardzo za przesłanie mi przepisu. Składniki 100g płatków owsianych 1 jajko 50g starego żółtego sera 50g mozzarella 50ml mleka roślinnego(...)górę położyć mozzarellę. Piec w nagrzanym piekarniku 170 stopni ok 20 min. Na górę położyć sałatkę i gotowe. Smacznego. Znajdziesz mnie w https://zblogowani.pl/blogi_kulinaria/smacznepotrawy-com The post Zdrowa pizza owsiana appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne PotrawyJuż mam na blogu przepis na drożdżową pizzę, ale ostatnio staram się ją robić bardziej wedle włoskiej tradycji. Nie robię tak grubego ciasta, nie używam sosów czy ketchupu, staram się dawać mniej składników... Po prostu poczuć pizzę ;) Ostatnio wolę nawet inwestować w ser mozarella czy parmezan i włoską mąkę tipo 00. Odczuwam różnicę na plus choć oczywiście nadal sądzę(...)jest to konieczne dla domowników ;) Ten przepis pochodzi z filmu Tomka z Zajadam.pl , próbowałam też jego pizzy na zakwasie. Polecam kanał z całego serca ;) Składniki: * 250 g mąki pszenna (najlepiej specjalnej włoskiej typu 00) * 150 ml ciepłej wody * ok. 5 g drożdży suchych * 1/2 łyżeczki soli * 1 łyżka oliwy z oliwek + ser mozarella, parmezan lub żółty dobrze topiący
W kuchni bez szafekuzyskania gładkiej konsystencji. Kurczaka kroimi w kostkę. doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i curry. Smażymy na oleju aż będzie gotowy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Roszponkę płukamy. Pizzę smarujemy sosem i układamy kurczaka, cebulę oraz mozzarellę. Pizze wkładamy do nagrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika (250- 280 stopni), pieczemy ok. 8-10 minut. Ciasto powinno być lekko zarumienione(...)Przed podaniem układamy na wierzch liście świeżej roszponki. Artykuł Pizza z kurczakiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEuzyskania gładkiej konsystencji. Kurczaka kroimi w kostkę. doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i curry. Smażymy na oleju aż będzie gotowy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Roszponkę płukamy. Pizzę smarujemy sosem i układamy kurczaka, cebulę oraz mozzarellę. Pizze wkładamy do nagrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika (250- 280 stopni), pieczemy ok. 8-10 minut. Ciasto powinno być lekko zarumienione. Przed podaniem(...)układamy na wierzch liście świeżej roszponki. Artykuł Pizza z kurczakiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFE