wzmocnię" swoją tradycyjną warzywną zapiekankę, o mięsną "wkładkę". składniki dla sześciu osób 0,7 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 1 cebula 6-7 pomidorów 1 cukinia 1 papryka 2 bakłażany 1,5 szklanki ugotowanego ryżu (najlepiej brązowego) 5 łyżek oleju 3 łyżki oliwy 150 g żółtego sera sól,pieprz szczypta słodkiej papryki świeża bazylia natka pietruszki Sposób wykonania Mięso myjemy(...)słodką papryką i trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę. Następnie wykładamy, wymieszane składniki, do żaroodpornego naczynia ( wysmarowanego dwoma łyżkami oleju), napełniając je do połowy wysokości. Teraz kroimy wzdłuż bakłażany, na centymetrowej grubości kawałki, cukinie i pomidora w plastry, a paprykę w cząstki. Układamy plastry bakłażana na mięsnym farszu , pomiędzy kawałki bakłażana, wkładany plastry cukinii i pomidora, oraz cząstki papryki
Miód i pieprzzakończą, bo kasza daje dużo możliwości ;) Składniki (1 porcja - zdjęcie): 65 g suchej kaszy jaglanej (ok. 5 łyżek) 40 g papryki czerwonej (mniej niż 1/4 całej) 45 g bakłażana (ok. 1/5 całego) 45 g pora (kawałek ok. 10 cm) 35 g pomidora (ok. 2 grube plastry) 20 g roztrzepanego jajka (ok. 1/3 dużego) +olej do smażenia: 1 łyżeczka do smażenia(...)warzyw 1 łyżka do smażenia kotletów przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka Przygotowanie: 1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Bakłażana najpierw kroimy w plastry, posypujemy solą, jak wypuści sok, ścieramy go ręcznikiem kuchennym albo opłukujemy. 3. Paprykę, bakłażana, pomidora kroimy w drobną kostkę. 4. Pora ciekamy 5. Na łyżeczce oleju smażymy i dusimy do miękkości: paprykę
Malowane smakiemskładniki. Krewetki zostawiamy w całości, możecie też przekroić je wzdłuż na pół (ja to nazywam ‘cudowne rozmnożenie’, w końcu robi się ich ostatecznie dwa razy więcej ). Ser tofu i bakłażana ze skórką kroimy w centymetrową kostkę. Seler naciowy myjemy i pozbawiamy go włókien, kroimy go na cienkie plasterki. Kapustę pekińską kroimy na drobne kawałki. Imbir i czosnek obieramy i siekamy(...)wrzucamy posiekane czosnek i imbir, smażymy mieszając około minuty i dodajemy przyprawę 5 smaków. Dorzucamy krewetki i ser tofu. Smażymy razem około 2-3 minut. Dorzucamy selera naciowego i bakłażana, smażymy do miękkości bakłażana około 2-3 minut, mieszając. Dorzucamy kapustę, szczypior, miękki makaron, wlewamy naszykowany sos. Smażymy całość, mieszając, 2-3 kolejne minuty i od razu podajemy
Karo in the KitchenSkładniki: 2 bakłażany 100g kaszy jaglanej mieszanka warzyw w stylu azjatyckim pęczek świeżej mięty 3-5 łyżek pasty sezamowej tahini oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Umyte bakłażany kroimy na pół i nakłuwamy wnętrze widelcem, a następnie solimy. Teraz należy je zgrillować/podpiec w piekarniku, by miąższ stał się miękki,aby pod wpływem nacisku łyżki można było go "wklepać(...)Jeśli była to mrożonka, to należy ją uprzednio rozmrozić, np wrzucając na patelnię z odrobiną oliwy i chwilę poddusić. Wymieszać wszystko z posiekaną miętą i pastą tahini. Nałożyć do bakłażanów i chwilę podpiec w piekarniku. Moje bakłażany podawane były z sosem czosnkowym (przepis na sos znajdziecie tu ) i wieprzowiną gotowaną na parze z czosnkiem niedźwiedzim
Karczma Honoriettyoceny. Doskonałe! 10/10 (nawet 11/10) 2. KAMARI 3/10 pkt Kulebiak po grecku, czyli polędwiczka w liściach winogron w cieście filo z espumą żurawinową, podana z pastą z pieczonego bakłażana i zielonym groszkiem W KAMARI spodziewałam się znacznie więcej. Uprzedzone o długim oczekiwaniu zamówiłyśmy piwo, otrzymałyśmy je jednak dopiero z daniem, a więc ponad 30 minut później. Pierwszy(...)chociaż prezentowało się bardzo dla oka mile... Groszek był zimny i suchy, ciasto filo przepieczone (z przyklejonym od wewnątrz liściem winogron), polędwiczka wysuszona na wiór, a pasta z pieczonego bakłażana miała wyraźny posmak spalenizny. Bardzo szkoda, bo sosy charakteryzował bogaty i złożony smak - były jednymi z lepszych, jakich przyszło mi kosztować na tegorocznym festiwalu. Okiem Kesji: Test niewidzialności, odcinek
Życie zamknięte w smakupełnych obrotach. W całym mieszkaniu unoszą się kuchenne zapachy. I dobrze. Stęskniłam się za tym intymnym spożywaniem posiłków, tą prywatnością jedzenia, bez zgiełku i pośpiechu :) MUSAKA Składniki warzywne: - 2 bakłażany - 3 cukinie - oliwa z oliwek - sól Przygotowanie warzyw: Bakłażany oraz cukinie myjemy, a następnie kroimy na plastry grubości centymetra. Solimy je z obu stron, grillujemy na niewielkiej ilości oliwy(...)minuty. Stopniowo dodajemy mleko i mieszamy za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodajemy żółtka. Mieszamy i odstawiamy. Składniki na warstwy: - grillowane cukinie - grillowane bakłażany - mięso mielone w sosie - beszamel - 1 opakowanie fety (lub innego sera typu greckiego) Przygotowanie warstw: Na samym dnie naczynia układamy bakłażany, następnie cukinie. Potem mięso mielone w sosie. Całość pokrywamy beszamelem, górę
Życie zamknięte w smakuBakłażany są wszechobecne w gruzińskiej kuchni. Adżapsandal to potrawa, która powinna być przygotowana w garnku lub na patelni o grubym dnie, aby potrawa smażono-duszona "dojrzewała" na małym ogniu. Składniki 1 kg bakłażanów 500 g pomidorów malinowych 400 g ziemniaków 300 g cebuli 150 g oleju po kilka gałązek zieleniny : bazylii, natki pietruszki, kolendry 4 ząbki czosnku 6 czerwonych papryk(...)sól pieprz Przygotowanie Bakłażany po umyciu pokroiłem w pół talarki grubości pół cm, posoliłem i odstawiłem na około godzinę, potem odcisnąłem z nich płyn. Cebulę pokrojoną w krążki podsmażyłem na oliwie w garnku o grubym dnie. Na cebuli ułożyłem pokrojoną w paski paprykę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Poddusiłem. Następnie dodałem bakłażany. Dusiłem do miękkości warzyw. Na koniec dodałem pokrojone
R'n'G KitchenWyborna, szybka przekąska z bakłażana. Składniki 2 bakłażany mąka pszenna oliwa z oliwek pęczek koperku pęczek natki pietruszki ząbek czosnku 3 łyżki majonezu 2 pomidory sól pieprz Przygotowanie Bakłażany umyłem, odciąłem końcówki, pokroiłem w talarki, obtoczyłem w mące i usmażyłem na oliwie. Odsączałem na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Sos : posiekałem drobno koperek, natkę i czosnek. Wymieszałem z majonezem(...)Usmażone bakłażany posmarowałem sosem, na każdym talarku położyłem kawałki pokrojonego pomidora. Doprawiłem pieprzem i solą
R'n'G Kitchenszybkie, smaczne i w śródziemnomorskim klimacie :) Chociaż nie przepadam za zielonymi oliwkami, wolę czarne, to tutaj bardzo mi posmakowały. SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka 1 marchewka 1 cebula 1 bakłażan 3 pomidory 150g zielonych oliwek oregano sól pieprz świeżo mielony oliwa z oliwek Bakłażana pokroić na półplasterki, włożyć do miski, oprószyć solą i odstawić. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej(...)podsmażyć na oliwie. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do marchewki. Bakłażana odcisnąć z soku, marchewkę z cebulą ściągnąć na patelni na bok i obsmażyć bakłażana. Również ściągnąć na bok i dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. Lekko obsmażyć i wszystko razem wymieszać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Dołożyć do dania i oprószyć oregano. Chwilę dusić
https:KKuchniaMniamPrzepis na 'Włoską zupę' podpatrzyłam na opakowaniu przypraw firmy Kamis, składniki akurat miałam dostępne więc pokusiłam się o jej przygotowanie :) Głównym składnikiem zupy jest bakłażan oraz papryka, reszta to wywar warzywny, świeża bazylia i przyprawy oraz porcja makaronu- dla sytości, gdyż sama zupa jest dosyć lekka. Polecam, jest naprawdę wyjątkowo smaczna! :) * bakłażan- 1 szt. * papryka czerwona- 1 szt. * cebula(...)ziele angielskie- 5 szt. * liść laurowy- 2 szt. * świeża bazylia- 4 dorodne gałązki * słodka papryka- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku * olej- do smażenia * makaron- wedle uznania Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić, aż puści sok, a następnie wytrzeć papierem kuchennym i pokroić w kostkę. W średniej wielkości garnku rozgrzać olej, na którym zeszklić pokrojoną cebulę z dodatkiem słodkiej
Kraina Miodem Płynącapesto z bazylii - ideałem byłoby zrobić je samemu pół opakowania paczuszki drożdży 3 całe jaja 100 ml mleka pół łyżeczki cukru sól i pieprz średniej wielkości bakłażan 1 łyżka oleju Pokrój bakłażana w drobną kostkę. Rozgrzej łyżkę oleju i usmaż bakłażana na złoto. Odstaw do ostygnięcia na ok kwadrans. Do miski wsyp mąkę, cukier, sól, drożdże(...)wbija jaja i wlej mleko. Wymieszaj. Dodaj pesto. Będzie dość luźne ciasto. Dodaj wystudzone kostki bakłażana oraz fetę pokrojoną w kostkę. Piecz 60 minut w 180 stopniach w keksówce . Pyszne na zimno, i ciepło. Na obiad i na kolacje. I do pracy też się nadaje
AZgotuj!Zapisałam się do akcji gotuj z panną Dahl. Przeglądałam, zaznaczałam, czytałam. Wybrałam ratatouille bo powodów było kilka. Na straganach jest mnóstwo bakłażanów, pomidorów, cukinii, papryki. Drugi powód: że można na zimno, na ciepło, w kanapkę z grzanką, bułką, chlebem, z ryżem. Więc danie jest uniwersalne. po 2 pokrojone w kostkę bakłażany, cukinie, cebule, czerwone papryki 4 duże(...)pomidory pokrojone na ćwiartki puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1/2 łyżki nasion kolendry sól, pieprz pęczek świeżej kolendry Posyp pokrojone bakłażany i cukinie solą, włóż je do durszlaka. Po godzinie przepłucz i osusz ręczniczkiem. Rozgrzej na patelni ok 1 łyżki oliwy i zrumień warzywa ze wszystkich stron. Kiedy będą gotowe odłóż
AZgotuj!Najszybszy i najsmaczniejszy sposób na bakłażana. Samodzielne wegetariańskie danie lub dodatek do ulubionego mięsa czy ryby. Składniki: bakłażan oliwa sól ulubione przyprawy np. oregano, czosnek, tymianek Bakłażana pokroić na plastry o grubości 1 cm, lekko posolić z każdej strony i odstawić. Gdy puści sok, osuszyć delikatnie papierowym ręcznikiem. Kilka łyżek oliwy wymieszać z ulubionymi ziołami i z pomocą pędzelka(...)posmarować plastry bakłażana. Dobrze rozgrzać patelnię grillową lub grill i ułożyć na niej plastry. Grillować je po około 3 minuty z każdej strony, aż środek zmięknie, a na wierzchu pojawią się charakterystyczne paski. Przełożyć na talerz i podawać
wyzwania kuchenneBakłażan i cukinia to jedne z moich ulubionych warzyw, a frytki z oberżyny, czyli właśnie bakłażana są genialne, w razie czego przepis jest TUTAJ :) Pieczone warzywa to świetny dodatek do głównego dania, ale także jako osobna przekąska. Są ciekawą propozycją na ubogowęglowodanową kolację. Są pyszne! Mięciutkie, soczyste, dobrze przyprawione! Składniki (1-2 porcje): 1 mały bakłażan 1 mała cukinia(...)przyprawy: sól morska, pieprz cayenne , papryka słodka , zioła prowansalskie , curry Przygotowanie: Bakłażana pokrój w plastry od 0,5 do 1 cm. Oprósz solą i odstaw na 20 minut. Następnie papierowym ręcznikiem zbierz powstałe na wierzchu warzywa kropelki - dzięki temu pozbędziesz się gorzkiego smaku. Cukinię również pokrój w podobne plastry. Warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz przyprawami. Piekarnik
Zdrowie na języku :P