szpinakiem. My dziś zjedliśmuy na kolacje tak po prostu maneesh z baba ganoush. Baba ganoush - Zwany "Kawiorem dla ubogich"- to aromatyczne, mocno grillowane bakłażany z tahini, czosnkiem i sokiem z cytryny. Proste w przygotowaniu i przepyszne! Często będziemy do tego dipu wracać. Przepis na maneesh (3 dość spore chleby) 500g mąki chlebowej 10g soli(...)wierzchu i odstawić na 20 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni. Piec chleb około 15 minut do zrumienienia. Wystudzić na kratce. Baba ganoush 3 średnie bakłażany 1 mała główka czosnku + 2 ząbki sok z 1 cytryny 2 łyżeczki tahini (pasty sezamowej) 1 łyżka siekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku. Bakłażany opiec na ogniu
Piekarz-Kucharz-Garkotłukgronie najbliższych obcując z przyrodą. Mniej marudzenia, więcej szczęścia z tego, co mamy! Ot taki post, na na pewno pozytywny weekend ;) Wieczorową porą propozycja na jutrzejszy obiad! :) Pieczony bakłażan z pomidorami i białą fasolką Składniki: 5 pomidorów 1 duży bakłażan lub 2 mniejsze 1 duża cebula 4 łyżki oliwy 1 puszka białej fasolki 6-7 ząbków czosnku(...)łyżeczki curry 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz 1 łyżeczka brązowego, nierafinowanego cukru 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki. Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 C . Bakłażana kroimy w średnią kostkę, skrapiamy 2 łyżkami oliwy, posypujemy bazylią i tymiankiem, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut . Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki
Moja Mama Gotujeprostych na te korzystniejsze – węglowodany złożone. Dlatego zapraszam do korzystania z przepisu na mini pizze wykonane z bazy warzywnej – bakłażanowej. Jest to zdrowa alternatywa zwykłej pizzy. Składniki: 2 duże bakłażany mała cebula 2 piersi z kurczaka puszka pomidorów (250g) oregano sól, pieprz, chilli 2 łyżki oleju 100g sera żółtego Sposób przygotowania: Bakłażana pokrój w centymetrowe plastry. Posól z każdej strony(...)odstaw na parę minut. Następnie skrop lekko łyżką oleju (używając pędzelka lub używając oleju w sprayu). Podsmaż na patelni z każdej strony aż bakłażan ładnie się przyrumieni. Kurczaka pokrój w małą kostkę. Dopraw solą, pieprzem, chilli oraz oregano. Na patelni z łyżką oleju podsmaż posiekaną cebulkę a następnie kurczaka. Zalej pomidorami i gotuj aż sos się mocno zredukuje i będzie
wysmienitytylko do makaronu ale również jako dodatek do kanapek i innych przekąsek. Czas przygotowania i ilość porcji 50 minut, 3-4 porcje. Produkty makaron, 2 czerwone papryki, 1 mały bakłażan, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, olej kokosowy, sól, pieprz, papryka słodka, chilli. Przygotowanie Paprykę umyj i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni(...)minut. Po tym czasie paprykę przełóż do miski z zimną wodą. Po kilku minutach wyjmij ją i obierz ze skórki. Bakłażana i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Następnie usmaż na rozgrzanej patelni z roztopioną łyżką oleju kokosowego. Gdy bakłażan będzie już miękki dorzuć na patelnie pokrojoną paprykę i rozdrobniony czosnek. Smaż przez kilka minut. Gdy warzywa się usmażą zmiksuj
Fit&Fast Kitchenteż daniem na grilla. Składniki dostępne w każdym sieciowym sklepie. Polecam. Składniki: Mięso mielone wołowe – 500 gram Kilka suszonych pomidorów w oleju 1 cebula Sól Pieprz Czosnek kilka ząbków Bakłażan Czosnek kostka knorr Natka pietruszki Majonez Jogurt naturalny Odrobina cukru Wykonanie: Bakłażana myjemy i kroimy na centymetrowe plastry. Posypujemy solą i układamy na sicie na około 20 minut. Cebulę(...)pietruszki ( pęczek ) wstępnie kroimy. Wkładamy do mikserka. Dodajemy majonez, jogurt ( po sporej łyżce ), 2 ząbki czosnku, sól i cukier i pieprz do smaku. Całość miksujemy. Na rozgrzanym grillu układamy bakłażana, posypujemy rozkruszoną kostką czosnku knorr. Również na grillu układamy burgery. Grillujemy kilkanaście minut. W trakcie przewracamy. Na talerzu układamy bakłażana na niego burgery i całość polewamy sosem. SMACZNEGO. (function
Smaki EwyManchy. Początkowo (jak często w takich przypadkach się zdarza) było potrawą charakterystyczną dla regionów wiejskich. Na patelnię wrzucano sezonowe warzywa, takie jak papryka, cukinia, cebula, pomidory, czasem bakłażany. Pisto podaje się z sadzonym jajkiem, niekiedy z wiejską kiełbasą lub inną wędliną, na ciepło lub na zimno. Podobnie jak w Polsce jest z bigosem, tak i w Hiszpanii(...)kromką żytniej bagietki ostatnie krople sosu... Pyszne! Składniki (na 2 porcje): 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 młoda cukinia 1 mały bakłażan 2 mięsiste pomidory papryka wędzona tymianek rozmaryn sól pieprz oliwa 2 jajka Warzywa umyć, z papryki usunąć gniazda nasienne, cebulę i czosnek obrać, pomidory sparzyć i usunąć skórki. Paprykę pokroić
Obiad gotowyAromat rozchodzi się po całym mieszkaniu. Smak...dokładnie nasze smaki. Idealna, lekka, tradycyjna zapiekanka z bakłażana i mozzarelli. Składniki 2 puszki krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku świeża bazylia 2 średniej wielkości bakłażany 3 kulki mozzarelli (po 125 g) 3 łyżki startego parmezanu oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzanej(...)oliwie lekko podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pomidory, posiekaną bazylię. Lekko redukujemy sos. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Bakłażana kroimy na 4-5 mm plastry (wzdłuż), smarujemy oliwą, grillujemy z obu stron. Mozzarellę kroimy na plastry. W naczyniu żaroodpornym warstwowo układamy, sos, bakłażany, mozzarella, ostatnią warstwą ma być sos. Posypujemy startym parmezanem, zapiekamy 30 min w 200°C. st1\:*{behavior
R'n'G KitchenPizza z bakłażanem jest moim faworytem. Bardzo lubię tę oberżynę. Dodatek rukoli wzbogaca jej smak i nadaje fajnego zielonego akcentu. ciasto: 250 g mąki pszennej typ 500 150 ml letniej wody 1/3 łyżeczki soli szczypta cukru 2 łyżki oliwy 2 dkg drożdży farsz: 1 bakłażan 10 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie kulki mozzarella 8 pieczarek 3 plastry szynki 1 cebula czerwona(...)czasie przekładam ciasto na stolnicę podsypaną mąką zagniatam i dzielę na kilka części. Zależy jakie chcemy pizze duże. Ciasto rozciągam rękoma układam na blaszce. Smaruję sosem pomidorowym. Bakłażana kroję na plastry cienkie i solę odstawiam na 30 minut. Zmywam sól i grilluję na patelni grillowej. Pieczarki i cebulę kroję na plastry. Szynkę na paski, pomidorki na pół. Bakłażana, pieczarki, cebulę
wesoła kuchniaSzukałam pomysłu na dorsza i tak oto powstała ta pyszna patelnia i ryba jogurtowa z bakłażanem, makaronem i brokułami.Syte danie które łączy w sobie wiele składników zdrowych. dorsz: 25 dkg filetu z dorsza 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka kurkumy sól, pieprz przyprawa do ryb olej warzywa: 1 bakłażan 1/2 brokuła 1 gałązka pomidorków koktajlowych 1/2 papryczki chili(...)makaronu drobnego sól, pieprz natka pietruszki Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam. Brokuły gotuję też aldente w osolonej wodzie. Bakłażana kroję na plastry sole z dwóch stron odstawiam a 30 minut. Po tym czasie zmywam sól, osuszam posypuje pieprzem i smażę na oleju na patelni grillowej, razem z pomidorkami. Filet z dorsza kroję na mniejsze kawałki, przekładam do miski
wesoła kuchniapierzynką z warzywami są fajną alternatywą dla kotletów w panierce. 3 kotlety schabowe 1 papryka 8 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych 1 cebula czerwona 1/2 kulki mozzarella 1/3 bakłażana 1 łyżka sosu pomidorowego sól, pieprz bazylia, oregano suszone oliwa natka pietruszki Kotlety rozbijam, solę, pieprzę, doprawiam bazylią i oregano odstawiam na 30 minut. Bakłażana kroję w plastry 1 cm sola(...)odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól z bakłażana, posypuje pieprzem i smażę na oliwie. To samo robię z kotletami ale nie przesmażam ich za mocno będa jeszcze pieczone. Na kotlecie układam plaster bakłażana który smaruje sosem pomidorowym, układam pokrojoną paprykę, cząstki pomidorków, cebulkę którą obrałam i pokroiłam w piórka. Kotlety układam na blaszce wstawiam do nagrzanego
wesoła kuchniaPindżur macedoński sos w którym 60 % składu to papryka. Ma wyraźny pikantny smak mocno paprykowy. Idealny do kanapek, do dań z grilla. 1 bakłażan 1 cebula czerwona 8 papryk czerwonych 3 łyżki cukru sól, pieprz do smaku 1 główka czosnku 1 papryczka chili 1 i 1/2 kg pomidorów 2 łyżki octu jabłkowego Warzywa myję dokładnie. Piekarnik nagrzewam. Bakłażana, paprykę(...)minut temp 180 stopni. Paprykę po upieczeniu wkładam do worka foliowego , zawiązuję i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie obieram paprykę ze skóry, to samo robię z bakłażanem. Pomidory kroję na cząstki i przesmażam w garnku. Przecieram przez sito żeby pozbyć się skórek i pestek. Cebulę przesmażam na oleju. Paprykę i bakłażana kroję na mniejsze kawałki, przekładam do brytfanny
wesoła kuchniaAjwar, cukinia i bakłażan. Ser feta i ryż arborio. Trochę Grecji, trochę Serbii, trochę Włoch. Prosta zapiekanka wegetariańska. Przenikające się smaki warzyw i kremowy ryż idealnie komponują się z ajwarem i kontrastują z fetą. Fetę można zamienić na tofu, czyniąc zapiekankę wegańską :) 2-3 porcje: 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 300 g ajwaru 3 średnie pomidory 1 ząbek czosnku(...)sera feta 120 g ryżu do risotto 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka przypraw: kolendry mielonej, czubrycy, papryki wędzonej; sól Bakłażana i cukinię umyć i pokroić w większą kostkę ok. 2×2 cm. Olej rozgrzać na dużej patelni lub w woku. Dodać bakłażana i cukinię i podsmażyć przez chwilę. Dodać posiekany czosnek i ryż. Smażyć przez ok. 5 minut
KucharzycaDelikatny krem z bakłażana z orzeźwiającą miętą. Składniki 700-800 g bakłażana 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 650 ml bulionu drobiowego 1 łyżka mięty 150 ml śmietany kremówki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na blaszce układamy bakłażany, zapiekamy 1,5 godziny w temperaturze 190°C. Następnie studzimy i obieramy(...)skóry. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy, wrzucamy posiekany czosnek. Smażymy jeszcze ok. 1 min. Następnie dodajemy bakłażany, rozdrabniamy i smażymy 3 min. Całość zalewamy bulionem, dodajemy posiekaną miętę, doprowadzamy do wrzenia. Płomień zmniejszamy, gotujemy 20 min pod przykryciem. Zupę lekko chłodzimy, miksujemy na gładko, mieszamy ze śmietaną i delikatnie podgrzewamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G KitchenPierś kurczaka zapiekana z sosem pomidorowym i plastrami bakłażana. Całość posypana startym parmezanem. Danie dość szybkie do wykonania. Można podawać np. z opiekanymi ziemniakami. 1 podwójna pierś z kurczaka 500 g przecieru pomidorowego w kartoniku mały bakłażan 2 łyżeczki oregano sól – ok. 2 łyżeczek do obtoczenia kurczaka + do smaku do sosu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu(...)palniku około 15-20 minut. W razie potrzeby doprawić solą i oregano. Piekarnik rozgrzać do 190°C. W żaroodpornym naczyniu ułożyć sos pomidorowy, następnie kurczaka oraz pokrojonego w plastry bakłażana. Całość posypać startym parmezanem. Piec około 15 minut (aż ser się stopi a bakłażan lekko zarumieni). Podawać posypane posiekaną bazylią
Bulliodanie mamy gotowe. Dziś zapraszam Was na smakowity miks przygotowany z pieczonych warzyw. Idealnie jesienny ! Jesienne pieczone warzywa Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: 2 bakłażany 5 okrągłych małych cukinii 3 polne pieczone pomidory 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 200 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej oliwa z oliwek do smażenia 1 łyżeczka czubrycy sól(...)pieprz natka pietruszki Wykonanie: Bakłażany i cukinie płuczemy i wycieramy do sucha. Bakłażany przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w grubą kostkę. Cukinię kroimy na ćwiartki. Warzywa smarujemy oliwą, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut. W międzyczasie gotujemy na parze fasolkę szparagową. Fasolka powinna zostać al dente
Kulinarne przygody Gatity