doskonałe ciasto na pierogi, bo nie ma nic gorszego niż klejąca się do dłoni mieszanka mąki i wody. Tym razem postanowiłam, że farszem stanie się upieczona wcześniej perliczka, grillowany bakłażan i papryka. Duszony pak choi jako sałatka z fasolką szparagową też się ciekawie wpisał w kompozycję talerza. No polecam. Aha, bezwzględnie nie wolno zapomnieć o młotkowanym czerwonym pieprzu. Cały(...)gorącej wody szczypta soli 30 g masła Farsz: 200 g upieczonego mięsa z perliczki 1 szalotka 1 żółtko 2 plastry bakłażana 1 kawałek papryki oliwa z oliwek sól i pieprz Do podania potrzebujesz: masło do smażenia pierogów pach choi duszony z fasolką szparagową na maśle z solą i pieprzem
Mango PapajaLazania z dodatkiem warzyw to lazania gdzie płaty makaronu zostały zastąpione cukinią i bakłażanem. Całość smakuje wybornie, jest zdrowsza i mniej kaloryczna, polecam. SKŁADNIK : 2 większe cukinie 1 bakłażan 2 cebule, 2 -3 ząbki czosnku 500 g mięsa mielonego sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka z czubkiem naturalnej jarzynki 2 łyżeczki bazylii(...)przecieru pomidorowego w kartoniku 300 g sera żółtego gouda natka pietruszki ( do smaku ) PRZYGOTOWANIE : Cukinię i bakłażana tniemy na cienkie paski, solimy i odkładamy aż puszczą sok. Na patelni podsmażamy na oleju, cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone, przyprawy, przecier i podsmażamy ciągle mieszając aż sos się zagotuje. Zakręcamy gaz i odkładamy farsz
Kulinarne Fantazje Marioliwywodzi sięz Nicei. Samo słowo ratatouille pochodzi od prowansalskiego ratatolha , i odnosi się do francuskiego ratouillera i tatouillera , form czasownika touillera , co oznacza „zamieszać”. Składniki (4 porcje) -2 bakłażany -4 małe cukinie -2 papryki -1 cebula -4 duże pomidory lub puszka krojonych pomidorów -3 ząbki czosnku -1 łyżka octu winnego -1 łyżeczka cukru -4 łyżki oliwy z oliwek -sól(...)pieprz -świeża bazylia Przygotowanie Warzywa umyć. Bakłażany pokroić w półplasterki lub mniejsze kawałki, oprószyć solą i odstawić na kilka minut by puściły sok. Cukinię i papryki pokroić w większą kostkę. W przypadku świeżych pomidorów sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Na patelni z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy. Podsmażyć bakłażany. Odłożyć. Dodać jeszcze 1 łyżkę oliwy
Zielona KuchniaUwielbiam bawić się smakami i łączyć słone ze słodkim. Dziś proponuję makaron z przepysznym warzywnym sosem z dodatkiem miodu i rodzynek. Składniki (4 porcje) -400 g makaronu -duży bakłażan -1 czerwona papryka -pół cebuli -2 łyżki oliwy z oliwek -2 gasci rodzynek -2 łyżki miodu gryczanego -krojone pomidory w puszce (ok. 200 ml) -suszona bazylia -sól, pieprz -szczypta cukru -opcjonalnie(...)płatki migdałowe do podania Przygotowanie Bakłażan umyć i pokroić w plastry. Oprószyć solą i odłożyć na kilka minut by puścił sok. W międzyczasie umyć i drobno pokroić czerwoną paprykę i cebulę. Następnie obraqć bakłażana i pokroić w drobną kostkę. Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek. Zeszklić cebulę wraz z cukrem. Dodać bakłażan i paprykę, zmniejszyć moc palnika
Zielona Kuchniaręką ale możecie na wierzch położyć dosłownie wszystko co lubicie. Dodatkową zaletą tego dania jest to, że pomijając odsączanie z wody , wykonuje się bardzo szybko. Składniki : - 2 średnie bakłażany ( z tej porcji wyszło mi 11 porcji) - 3 - 4 łyżki oliwy lub oleju - 3 ząbki czosnku - sok z połowy limonki - sól, pieprz, wędzona papryka w proszku - 50 g szynki konserwowej(...)pomidory - 50 g sera żółtego - ulubione zioła do pizzy - u mnie prowansalskie Wykonanie : Bakłażany dokładnie umyłam , odkroiłam po skosie wierzch i spód warzywa. Resztę pokroiłam w 1 cm kawałki. Posoliłam , ułożyłam na sitku i poczekałam aż pozbędą się zbędnej wody. Do marynaty czosnek przecisnęłam przez praskę. Dodałam sól, pieprz i sok z limonki. Do tego dosypałam paprykę. Pomieszałam
Kuchnia Pełna EmocjiUwielbiam pomidory i warzywa. Przegląd lodówki i robię pyszną, domową najlepszą szakszukę. Na szczęście bakłażany i cukinie można kupić teraz cały rok. Co ja bym bez nich zrobiła ha. Moja kuchnia bez nich to jak basen bez wody. Co prawda nie miałam pomidorów świeżych tylko koktajlowe a teraz dostępne odbiegają smakiem od tego co lubię, dlatego postanowiłam wykorzystać gęstą passatę(...)pomidorową. O niebo lepsza niż pomidory bez smaku. Szakszuka z bakłażanem, cukinią, cebulką, chili i jajeczkiem. Czy może być coś lepszego i zdrowszego. 1 cebula 1 bakłażan 1 cukinia mała 300 ml pasaty pomidorowej 5 jajek szczypiorek, koperek świeży, natka pietruszki 7 pomidorków koktajlowych 1/2 papryczki chili sól, pieprz bazylia, oregano suszone 2 ząbki czosnku 1/2 papryki wędzonej olej rzepakowy
wesoła kuchniaokazji postanowiłam nieco przerobić tradycyjną grecką musakę, aby odjąć jej znaczną ilość kalorii. Efekt mimo wszystko wyszedł pyszny! :) Składniki: 500g mielonego indyka 1 passata pomidorowa 2 średnie bakłażany 2 duże marchewki 1 duża cebula 2 opakowania mozzarelli w zalewie 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek do smażenia Przygotowanie(...)zalewamy passatą. 8. Doprawiamy oregano, bazylią oraz solą i pieprzem. Całość dusimy, aż marchewka będzie miękka. 9. W czasie, gdy sos się dusi, przygotowujemy bakłażana - myjemy i kroimy wzdłóż na średniej grubości plastry. 10. Obsmażamy bakłażana na patelni z dodatkiem oliwy. 11. Mozzarellę kroimy w cienkie plastry. 12. Naczynie żaroodborne smarujemy oliwą. 13. W naczyniu układamy
Prosto z Kotłapszennej 125 g masła 1 żółtko 2 łyżki wody pół łyżeczki soli Wierzch: 3 mięsiste pomidory 1 bakłażan 1 mała cukinia 2 jajka pół szklanki gęstej śmietany 2 łyżki mleka 1 łyżeczka mąki pszennej(...)widelcem. Wstawiłem do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni, aż ciasto się przyrumieniło. Przygotowanie wierzchu. Z cukinii odciąłem końce, przekroiłem wzdłuż, pokroiłem w kostkę. Z bakłażana również odciąłem koniec, pokroiłem w plasterki. Na patelni rozgrzałem oliwę, wrzuciłem cukinie i bakłażana. Dusiłem razem, mieszając, aż warzywa zmiękły i się przyrumieniły. Posoliłem i popieprzyłem. Pomidory opłukałem, osuszyłem, pokroiłem
R'n'G KitchenDzień dobry :-) Dziś przepis na szybką przekąskę, u nas kolacja. Grzanki z chleba z pod grillowanym bakłażanem, pomidorem i mozzarellą. Są pyszne, bardzo je lubimy. Można dodać do nich ulubiony sos, ja uwielbiam ze świeżą bazylią. Do takich grzanek możecie użyć bułki lub chleb. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 2 mniejsze bakłażany 3 pomidory starta mozzarella oregano oliwa(...)smażenia 1. Bakłażany myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry. Plastry posypujemy solą i odstawiamy, żeby puściły sok. Następnie opłukujemy pod wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i grillujemy na patelni do grillowania na niewielkiej ilości oliwy. 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kromki u mnie chleba, posypujemy je mozzarellą, następnie układamy bakłażana, na niego pokrojone pomidory. Posypujemy oregano
kruche babeczkiznalazłam 😀 Ratatouille (lub ratatuj - tak, dokładnie jak w animacji Pixara i Disneya 😉) to potrawa wegańska pochodząca z Nicei leżącej w południowej Francji. Danie opiera się przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, cebuli, pomidorach i papryce. Można oczywiście przygotować wersję z dodatkiem mięsa, ja jednak postanowiłam trzymać się bliżej oryginału i przygotowałam wersję jarską. Ratatouille - przepis na 4 porcje Do przygotowania ratatouille(...)będziesz potrzebować: bakłażana, 1kg pomidorów, 500g cukinii, 2 cebule, 2 czerwone papryki, 3 ząbki czosnku, 1-2 łyżki oleju, zioła prowansalskie, natka pietruszki, sól, pieprz, 2 gałązki bazylii. 1. Bakłażana pokrój w 2-3cm kostkę, posyp solą i zostaw na 30 minut, żeby puścił sok i stracił goryczkę. 2. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj. Warto zrobić
Z notatnika dietetykacałej długości, tworząc taki jakby rowek. Wałeczki robimy o długości ok 10 cm. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości. Składniki na sos; 1 bakłażan 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 1 czerwona cebula 2-3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku kilkanaście listków bazylii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru trzcinowego ulubiony ser do starcia(...)wierzchu dania ( ja użyłam oscypka) Przygotowanie; Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i wkładamy do posolonej wody ( pół łyżki na około 2 litry) na około pół godziny. Po tym czasie odcedzamy na sicie. Na oleju szklimy pokrojoną w piórka cebule, następnie dodajemy pomidory z puszki i pokrojonego bakłażana. Wrzucamy świeże liście bazylii. Gotujemy do czasu aż bakłażan
Radość kipiąca uśmiechem.votes ) Gruzińskie Ajapsandali, zasmażane warzywa Gruzińskie Ajapsandali, czyli tradycyjne, popularne w tym kraju, a raczej w całym tym rejonie danie. Oparte na papryce, pomidorach i bakłażanach. Spotkać je można w kuchni ormiańskiej i azerskiej, ale my jedliśmy ten specjał na Ukrainie. Kucharka była Gruzinką i do tego przemiła, gdyż ez problemu oddała mi swój rodzinny przepis. Trzeba Ci bowiem wiedzieć(...)jest genialna, może dla tego że próbowałam go jako pierwsze, za to na pewno weszło na stałe do naszego menu. Polecam , szybkie, proste i bardzo smaczne składniki: 1 duży bakłażan 1 mała cukinia ( ja użyłam pół żółtej i pół zielonej) 2 duże papryki szpiczaste w typie Ramiro 2 mięsiste pomidory, dość duże, najlepiej typu pasta, żeby się nie rozgotowały
Ogrodnik w podróżyPrzedstawiam kolejny, nieszablonowy przepis na gulasz:). Bakłażany nadają mu smaku i gęstości a kapary charakteru. Nie musimy sztucznie go zagęszczać. Smakuje świetnie z pieczonymi ziemniakami. 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 3 bakłażany 150g kaparów w zalewie octowej 2 duże cebule 2 puszki pomidorów krojonych sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Mięso, bakłażany i cebulę(...)kroimy w kostkę. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso do mocnego zarumienienia. Dodajemy cebulę i bakłażana, smażymy przez około 10 minut. Wlewamy pomidory, 1 szklankę wody. Dusimy pod przykryciem przez około 1-1,5h do miękkości mięsa. 3. Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz i przyprawy oraz odsączone z zalewy kapary. Dusimy jeszcze chwilę
Szefowa kuchniSycylijska Caponata to pyszne danie u nas na ciepło, ale może też podobno być na zimno. Idealne dla fanów bakłażana, wyraziste w smaku. Przepis znalazłam na stornie kuchni lidla. Polecam, warto zrobić, my na pewno będziemy do niej wracać :-) Miłego dnia :-) Składniki: 2 bakłażany 5 łyżek oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku 1 cebula 400 g pomidorów krojonych w puszce(...)łyżki octu winnego czerwonego 2 łyżki kaparów 2 łyżki czarnych oliwek 2 łyżki zielonych oliwek 50 g orzeszków Pini sól pieprz świeże listki bazylii (garść) 1. Bakłażana kroimy w kostkę, tak samo cebulę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz pokrojone bakłażany. Smażymy 5 minut,jak będą miękkie i brązowe dorzucamy pokrojoną cebulę, chwilę przesmażamy
kruche babeczki