serek wiejski - 1278 przepisów (strona:72/86)

Pavlova zielona; Mięta-kiwi-czekolada 94

białka z 3 jajek 200 g drobnego cukru 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki octu winnego 1-1,5 łyżeczki zielonego barwnika spożywczego do dekoracji: 200 g serka mascarpone odrobina cukru pudru- pół łyżeczki  1 kiwi posiekana na drobno czekolada deserowa sos miętowo-miodowy 3-4 łyżki miodu garść świeżych liści mięty posiekanych na małe kawałeczki kilka kropli whisky(...)dużej średnicy nasza beza będzie niska, jeśli koło będzie mniejsze będzie wyższa i będzie się lepiej prezentować. (Uwaga: 18-20 cm są to wymiary ogólnikowe, My używamy zazwyczaj wiejskich jaj rozmiaru L bądź M, Beza może wyjść mniejsza- jeśli używacie malutkich jajek- miejcie to na uwadze :)) Piec:  30 minut w 120 stopniach, następnie zmniejszyć gaz do 100 stopi

KreatywnePiny
Jajka faszerowane fetą i koncentratem pomidorowym 210

mądry, który by na nie odpowiedział i zadowolił wszystkich swoja odpowiedzią. Ale w sumie dziś nie oto nam tak naprawdę chodzi. Dziś skupmy się nadchodzącym świętach i na pysznych wiejskich jaja,  które są niezbędnym elementem na każdym wielkanocnym stole. Jajko od lat nieodzownie łączy się z Wielkanocą i jest wpisane w tradycję tych świąt. Symbolizuje ono początek, wstęp(...)nich jest nieskończona, podpowiadam Wam te –według mnie – najsmaczniejsze. Zawsze bazą będzie żółtko i nieco majonezu, następnie możemy dodać ryby (łososia, makrelę, tuńczyka i krewetki), domowe wędliny, żółty ser, serek śmietankowy, biały ser, koncentrat pomidorowy, świeży lub mrożony szpinak, pieczarki, chrzan, musztardę. Tak naprawdę ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Wszystkie składniki pasty trzeba tylko zblendować lub utrzeć, przyprawić i można

Kulinarne przygody Gatity
Tarte Flambée (Flàmmeküeche) w sierpniowej piekarni i "Uczucia zaklęte w kamieniu" 125

podaje Amber na swoim bogu , wypiek ten wywodzi się z rejonu Kochersberg położonego na północnym-wschodzie Alzacji, a popularność zdobył w XIX wieku. Tradycyjnie przygotowywały go bogate rodziny wiejskie, które stać było na piec do pieczenia chleba. Flàmmeküeche (w wersji niemieckiej) zwykle piekło się w trakcie rozpalania pieca, sprawdzając przy okazji jego temperaturę odpowiednią do wypiekania chleba. Można powiedzieć(...)łyżki masła 150 g wędzonego bekonu pokrojonego w cienkie paski (użyłam 100 g kurek) 200 ml gęstego créme fraîche 30% tłuszczu (lub gęstej kwaśnej śmietany wymieszanej z białym serkiem) 1/3 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej (zamiast niej użyłam 6 igiełek rozmarynu) sól i pieprz do smaku 200 g tartego żółtego sera do zapiekania Drożdże rozpuszczamy w wodzie i wlewamy

Weekendy w domu i ogrodzie
SER ZGLIWIAŁY - zwany "śmierdzącym" 187

biały, najlepiej wiejski - 1 kg, - jajka, 4, - masło, 2 łyżki, - vegeta domowa, - pieprz ziołowy, - pieprz czarny, - przyprawy do wyboru - można dodać kminek, paprykę itd - czas, WYKONANIE: Ser, najlepiej wiejski kruszymy i pod przykryciem pozostawiamy w ciepłym miejscu do momentu, aż zacznie gliwieć. Codziennie kilka razy go mieszamy. Po paru dniach zacznie wydzielać charakterystyczny, mocny zapach, zmieni kolor, a jego konsystencja(...)pozostaje. Smak.   Cóż, przypomina się od razu "taki jestem biedny, że jeżdżę autem bez dachu, mam telefon bez klawiatury i jadam ser z pleśnią". Myślimy, że nasz śmierdzący serek świetnie by się wpasował w to zestawienie. Z nim jest jak z bokserem, który dla wielu bywa "taki brzydki, że aż piękny". Ser nasz,więc jest "tak cuchnący

Wypisz Wymaluj
Bruschetta z ziołową ricottą, boczniakami i czosnkiem niedźwiedzim 179

pełne smaku, wegetariańskie – bez mięsa. Grzyby idealnie zastępują mięso i potrzebę żucia, chleb jest przepysznie chrupiący i lekko czosnkowy, a odrobina cytryny i sporo ziół zatopionych w kremowym serku świetnie spalają całość. Ricottę mieszamy ze skórką drobniutko startą z cytryny, koprem, szczypiorkiem i natką pietruszki posiekanymi na mgiełkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy.   Boczniaków przed obróbką cieplną(...)nich podgrillowane lekko liście dzikiego czosnku. Skrapiamy całość delikatnie sokiem z cytryny i podajemy od razu. Z kieliszkiem schłodzonego białego wina – wyżerka idealna! ;) SKŁADNIKI 3 duże kromki wiejskiego pszennego chleba na zakwasie 250g boczniaków 12 liści świeżego dzikiego czosnku (czosnku niedźwiedziego) 200g sera ricotta lub kremowego naturalnego twarożku 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku

Karo in the Kitchen
Co zrobić z wczorajszymi ziemniakami? Najlepsze placuszki na świecie! 386

ziemniaków, które zostały Ci z obiadu. Takie proste a takie pyszne. Takie placuszki ziemniaczane robiła mi kiedyś moja babcia, zresztą nie raz i nie dwa, podawała je z kwaśną wiejską śmietaną, której smaku nie lubiłam, i podawała z cukrem albo z jakimś mięsnym, lub grzybowym sosem. Moja ulubiona wersja to te z cukrem! Potem im człowiek starszy się zrobił(...)łyżki białego twarogu opcja na wytrawnie: 1 mała, posiekana cebula podsmażona na maśle, bądź świeży, posiekany szczypiorek, 2-3 ząbki czosnku podsmażonego na maśle, w zastępstwie możesz też użyć serka kremowego o smaku czosnku bądź ziołowego, dodaj go wtedy łyżkę do masy - olej rzepakowy do smażenia Z w/w składników zagniatamy jednorodną masę. W dłoniach formujemy zwarte kule, które spłaszczamy

SMYKWKUCHNI
Ptysie z dawnych lat z kremem śmietankowym i jagodami 165

tego co uzbieraliśmy mama robiła pierogi z jagodami   a jak jeszcze zostało to piekła na niedzielę ogromne słodkie ptysie   przekładane z kremem ubitym z prawdziwej wiejskiej śmietany, to były czasy, nigdy nic się nie zmarnowało. Nie miało prawa.  Ptysie z ciasta parzonego z ogromną ilością kremu śmietankowego i osypującego się pudru który po zjedzeniu był dosłownie wszędzie(...)duże. Nagrzewamy piekarnik do 200*c na grzaniu góra- dół . Pieczemy 20-25 minut. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu dzielimy je na pół. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną kremówkę i serek mascarpone oraz   cukier puder umieścić w naczyniu i ubić mikserem na gęsty krem, dodać pod koniec pastę waniliową do smaku i ponownie zmiksować. Kremem przełożyć ptysie w środek włożyć

Wanilia i Kardamon
Keto dutch baby (Paleo, LowCarb, bez nabiału) 77

już, że można ją myć w zmywarce…? Keto omlet – dutch baby Jajka Tego składnika nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje w okolicy w sezonie i co byłyby w stanie same(...)wytrawnych potrawach. W deserach oraz ciastach , a także omletach sprawdza się jednak wyśmienicie. Keto dutch baby z owocami Śmietana kokosowa kwaśna Występuje tutaj w roli zamiennika dla serka śmietankowego z oryginalnego przepisu, dzięki czemu całe danie staje się beznabiałowe. Konsystencją i smakiem jest ona podobna do zwykłej kwaśnej śmietany. Występuje w dwóch wersjach – 15 oraz 17% tłuszczu. Można spróbować

Modern Cave Girl
Zupa warzywna z soczewicą 240

W ostatnim czasie postanowiliśmy jako posiłek do pracy zabierać ze sobą różnego rodzaju zupy. Szukając inspiracji w internecie powstała pyszna zupa warzywna z soczewicą. Dodatek soczewicy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Smakowite wakacje 205

Leszek! Z sumiastym wąsem, kolorową czapeczką, w okularach i z uśmiechem :) Menu dość krótkie za to bardzo smakowite, ceny przystępne. Jako czekadełko pani kelnerka podała nam smalczyk, wiejska kiełbasę, małosolne ogórki i pajdy chleba, krojone niemalże na naszym stole. Gdy pierwszy głód został zaspokojony na stół podano dania, które zamówiliśmy. mój żurek i smażone ziemniaczki Córci naleśniki po meksykańsku(...)istotne można było zamówić pół porcji i nawet dorosły się najadł o dziecku nie wspomnę. Kotleta mielonego sama ledwo zjadłam. Syncio miał problem z połowa porcji makaronu z serkiem i jagodami. Obsługa specyficzna ale sympatyczna i stwarzająca wrażenie jakbyśmy byli stałymi klientami. No i pyszny kompot z jabłek na stałe w karcie. Menu niezbyt obszerne ale karta dań polecanych inna

Dzieje kuchennej Wiewióry
Z ŁĄKI NA TALERZ: Babeczki z kremem z kwiatów czarnego bzu i morelami 162

się najpierw złapać, żeby przypadkiem nie przegapić sezonu na całą resztę :) Razem z mamą chwyciłyśmy jako pierwsze kwiaty czarnego bzu. Po piękne, kremowe baldachy wybrałyśmy się na rowerach wiejską drogą. Obok koła biegł zdyszany pies ( bo słońce grzało w pełni, a on jeszcze taki nieogolony był! ), a na bagażniku wiklinowy kosz na kwiatowe cuda. Przejażdżka wspaniała, kosz pełen kwiecistych baldachów(...)małym ogniu przez ok.5-7min. 3. Wyjmij kwiaty, zdejmij garnek z palnika i pozwól delikatnie przestygnąć - przez ok. 1min, dłuższe stygnięcie sprawi, że syrop zaschnie. 4. Syrop wymieszaj z serkiem mascarpone. 5. Do całości wmieszaj łyżeczkę świeżo oberwanych kwiatków. 6. Morele umyj, pozbaw pestek i pokrój w drobną kostkę. Całość: 1. Upieczone i wystudzone podstawy babeczek wypełnij pokrojonymi morelami

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Biała pizza z kurczakiem i szpinakiem 49

Biała pizza, to pizza, w której tradycyjny sos pomidorowy zastępuje się innym, białym smarowidłem. Może to być serek kanapkowy, jak np w TYM przepisie na pizzę z gruszką, albo tak jak w dzisiejszej propozycji, doprawiona ziołami i pieczonym czosnkiem ricotta. Oprócz pizzy ze składnikami, jakie widzicie poniżej, zrobiłam jeszcze naszego pewniaka, czyli ulubioną pizzę z serem, kiełbasą, salami, cebulą(...)przygotowałam dnia poprzedzającego pieczenie pizzy. Ciasto odstawiłam na całą dobę do lodówki. Przygotowałam dwie pizze (z całej podanej w przepisie na ciasto porcji) – jedną z powyższymi składnikami, drugą wiejską – z sosem pomidorowym, kiełbasą, salami, cebulą i tartym serem

Smaki Na Talerzu
Tort kawowo - różany! Najlepszy tort na przyjęcie! 161

smaczne, czasami wygląda a w cukierni kosztuje krocie.Niestety. Całe swoje dzieciństwo na każdej uroczystości czekało się na ten upragniony kawałek tortu, były to pyszne torty, na prawdziwym biszkopcie z wiejskich jaj, dobrze nasączone, często alkoholem (i jako dziecko się jadło o zgrozo heheheh), z masami często na bazie masła lub śmietany. Babcia je pieczołowicie zdobiła, potem moja mama stała się(...)konfitury płatki róż w cukrze ( w zastępstwie możesz użyć marmolady różanej) Tą masą smarujemy dolny blat. Na masę różaną wykładamy połowę masy kawowej (poniżej przepis). MASA KAWOWA: - 1 opakowanie serka mascarpone  - 3 łyżeczki zaparzonego espresso - 2 łyżki cukru pudru - 2 łyżki płynu z żelatyną Serek mascarpone ubij mikserem na gładki puch, dodaj kawę, cukier i żelatynę. Dalej ubijaj, masa

SMYKWKUCHNI
Delicja makowa z wiśniami i kawą wg Aleex 360

opowieść zaczyna od ukazania wesela Polki i Ukraińca. Młodzi ludzie, kochający się, szczęśliwi, wraz ze swoimi bliskimi, świętują zaślubiny. Sąsiedzi bawią się wspólnie, rodzą się kolejne uczucia, ale tę wiejską sielankę zakłóca banderowski rekruter, który sieje ferment, opowiadając o wyzyskujących Ukraińców Lachach, o zamykanych cerkwiach i o niesprawiedliwości. Na nic zdają się zapewnienia księdza, że zamknięte zostały tylko te cerkwie(...)cukru • 2 łyżki amaretto Przełożenie: • frużelina wiśniowa w puszce 350 g Masa kawowa: • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej + 60 ml wody • 1 łyżka żelatyny • 6 łyżek likieru amaretto • 250 g serka mascarpone (schłodzonego) • 400 ml śmietanki 30% (schłodzonej) • 2 łyżki cukru pudru Polewa: • 200 ml śmietanki 30% • 150 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka

W mojej kuchni
Czy przekąski to ZŁO? 164

Ohme (jaka ona drobna i piękna!), a stanowisko ekspertów przedstawiły dwie panie: prof. Jadwiga Charzewska z Instytutu Żywności i Żywienia oraz prof. Anna Gronowska-Senger ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Grono słuchaczy to głównie mamo-blogerki, w tym ja :) To kilka haseł, które zanotowałam podczas debaty w swoim kajeciku: Nie jemy regularnie. Duża część społeczeństwa je tylko 2-3 posiłki(...)skłamię tylko jak napiszę, że piją wodę. Piją w sumie tylko wodę, zero soków (chyba, że sami wycisną), zero napojów gazowanych. Ale czasami jedzą lizaki, czasami kinderki, czasami serki do picia. Ale to tylko ode mnie (jak i od każdej innej matki) zależy, jak często i w jakich ilościach im pozwolimy. Nie chcę dać się zwariować.  Na koniec mała

bistro mama