serek wiejski - 1278 przepisów (strona:69/86)

Tarte Flambée (Flàmmeküeche). 196

piecu i jeśli po upływie określonego czasu był wypieczony, znaczyło to, że można wkładać właściwy chleb. Jeśli był niedopieczony, należało jeszcze dogrzać piec. T arte flambée jak na proste, wiejskie jedzenie przystało jest tłusta, kaloryczna i bardzo smaczna ;) Można ją podawać na ciepło, ale na zimno będzie również znakomitą przekąską, szczególnie do piwa lub wina. Składniki na s pód tarty(...)cienkie paski 100 g tartego sera gruyere lub innego   żółtego sera do zapiekania 200 ml gęstego créme fraîche 30% tłuszczu ( lub gęstej kwaśnej śmietany wymieszanej z białym serkiem) 1/3 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki suszonego tymianku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w wodzie i wlać do misy miksera. Dodać pozostałe składniki  i wyrabiać

Codziennik Kuchenny
Nasze słopnickie śniadania 169

bardzo kochamy to miejsce, że zabraliśmy tam Miloszka, gdy tylko skończył dwa miesiące! Nasza wieś to też ukochane miejsce Lulka – z miastowego psa zmienia się tutaj w prawdziwego wiejskiego burka, pilnuje obejścia, odszczekuje się innym psom, szczeka na krowy, czasem złapie trop saren, które brodzą w trawach niedaleko domu i generalnie jest w psim raju. Po powrocie do Warszawy(...)zawsze smakuje lepiej), na świeżym powietrzu (a wtedy zawsze smakuje lepiej), a po drugie możemy próbować lokalnych produktów – np. pysznych warzyw, oscypka produkowanego przez lokalnego producenta (zaopatruje w serki Krakowski Kredens), twarożki z mleczarni w Limanowej i Laskowej, czy pstrąga z miejscowej hodowli, które smakują jakby zostały złowione w słopnickim potoku. Także wędzone – pachnące dymem i ogniskiem, przyrządzane

Niedzielny kucharz
Pomysł na… rosołowe tartaletki 186

dziewczyn. Za to w weekend (w ramach zadośćuczynienia za forsowanie swoich smaków w kuchni), obowiązkowy jest rosół. A ten staram się dopieszczać dużą ilością warzyw, na sporym kawałku wiejskiej kury. Ból marnotrawstwa zaczyna się wtedy, gdy nie jesteśmy w stanie przejeść włoszczyzny i mięsa.  Były więc już  warzywne kołduny z włoszczyzny, pora teraz na tartaletki z warzyw(...)dość się ograniczyłam, aby dodać jeszcze inne, lubiane przez moje dzieci) mięso z rosołu 5 różyczek brokuła 6 pieczarek 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 jajka 100 g serka twarogowego, np. „Mój ulubiony” (notabene mój ulubiony, bo zupełnie pozbawiony zbędnych konserwantów) 2 łyżki drobno startego parmezanu bądź zamiennie tańszy (i wciąż dla mnie smaczniejszy) twardy ser carski

gutfut
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami 81

był zbyt tłusty i dodałam więcej zieleniny, którą z roku na roku uwielbiam coraz bardziej. Jajka faszerowane suszonymi pomidorami – składniki Jajka . Zaczynamy od najważniejszego składnika. Zawsze kupuję jajka wiejskie, od kur zielononóżek lub z wolnego wybiegu. Jajek oznaczonych „trójką” (czyli pochodzących z chowu klatkowego) nie kupuję nigdy – ze względów etycznych i smakowych. Bo naprawdę, jajka(...)możemy użyć pomidorów w oleju słonecznikowym, które nie dość, że są łatwiej dostępne, to jeszcze zdecydowanie tańsze. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania Wielkanocne znajdziesz w zakładce WIELKANOC Serek kanapkowy . Za pierwszym razem do farszu dodałam majonez. I było pysznie, ale dla mnie trochę za tłusto. Próbowałam różnych zamienników, ale bezkonkurencyjnie wygrał on – kremowy serek kanapkowy. Serki typu

Na-talerzu.pl
Pavlova kakaowa, Beza-Krówka 167

średnicy 13-14 cm) białka z 3 jajek 200 g drobnego cukru 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki octu winnego 1,5-2 łyżki kakao do dekoracji: 200 g serka mascarpone odrobina cukru pudru- pół łyżeczki  4 łyżki dulce de leche  o smaku orzechowym 4 cukierki krówki - miękkie w środku, o smaku mlecznym pokrojone w plasterki, bądź drobną(...)dużej średnicy nasza beza będzie niska, jeśli koło będzie mniejsze będzie wyższa i będzie się lepiej prezentować. (Uwaga: 18-20 cm są to wymiary ogólnikowe, My używamy zazwyczaj wiejskich jaj rozmiaru L bądź M, Beza może wyjść mniejsza- jeśli używacie malutkich jajek- miejcie to na uwadze :)) Piec:  30 minut w 120 stopniach, następnie zmniejszyć gaz do 100 stopi

KreatywnePiny
Garden party 200

KLIK Zrobiłam też surówkę z czerwonej kapusty. Nie załapała się na zdjęcie ale zapraszam po przepis :) —>KLIK Rollsy z tortilli zrobiłam z kukurydzą, tuńczykiem i serkiem twarogowym o smaku pomidorowym. Zmodyfikowałam trochę przepis dostępny tu —>KLIK Wszystkie drobne przekąski ułożyłam na drewnianej skrzyneczce i ustawiłam na krześle do którego przyczepiłam etykietki. W pudełeczkach na popcorn (również(...)jednym z wpisów w Lawendowym domu —>KLIK ozdobiłam je kolorową, ozdobną taśmą klejącą. Moim zdaniem efekt jest mega uroczy :) Na grillu było dla każdego coś dobrego :) Kiełbaska wiejska, łosoś i sola oraz piersi z kurczaka które przyprawiłam tak jak w przepisie który znajdziecie tu —>KLIK W torbach termicznych z wkładami chłodzącymi zabrałam kostki lodu ponieważ

Mienta blog
Ser suszony domowy. Suszony twaróg. 367

Suszony biały ser. Domowy ser suszony, o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i bardzo łatwo go przygotować. Jego smak zależy od jakości twarogu, najlepiej tłustego, wiejskiego. Do tego wiejskie jajka. Ser przypomina klin. Kształt ma owalny, podłużny, który zwęża się ku dołowi. Jego barwa nabiera żółtego koloru w procesie suszenia. W przekroju ser jest jaśniejszy w środku, a ciemniejszy(...)dodawać do farszu na ruskie pierogi, czy posypać nim grzankę. Polecam też przepisy na inne sery: – domowy ser żółty Sery smażone: Z kminkiem lub suszonymi pomidorami sery topione: Serek topiony (domowy) Twarogi: twaróg od podstaw i z ziołami Labneh (arabski serek jogurtowy) Ser ricotta (domowa ricotta na serwatce) Składniki na jedną gomółkę sera suszonego. Suszony twaróg: miałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
MSM MOŃKI - wspólpraca 188

dekoracji :) PRZYGOTOWANIE: Pieczarki umyć. Jeżeli trzeba to obrać. Sposób na obierani pieczarek znajdziesz u niesamowitej  OlgiSmile  ( klik ) i ( klik ). Umyte i osuszone pieczarki wysmarować od środka serkiem topionym, ułożyć ugotowany i obrany bób. Na górę przykryć plastrami sera. Na wierzch dodać pomidorki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Po wyjęciu udekorować jarmużem. Morski MSM Mońki(...)łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czerwonego 1/2 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka musztardy w proszku Ciasto (panierka z KFC): 2 jajka wiejskie (są dużo większe niż te sklepowe) 100 mleka 3,2 % (może być dowolne mleko ja miałam akurat takie) 3/4 szklanki mąki z amarantusa 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu kolorowego 1/2 łyżeczki

ClauditteMissCooking
Pavlova zielona; Mięta-kiwi-czekolada 120

białka z 3 jajek 200 g drobnego cukru 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki octu winnego 1-1,5 łyżeczki zielonego barwnika spożywczego do dekoracji: 200 g serka mascarpone odrobina cukru pudru- pół łyżeczki  1 kiwi posiekana na drobno czekolada deserowa sos miętowo-miodowy 3-4 łyżki miodu garść świeżych liści mięty posiekanych na małe kawałeczki kilka kropli whisky(...)dużej średnicy nasza beza będzie niska, jeśli koło będzie mniejsze będzie wyższa i będzie się lepiej prezentować. (Uwaga: 18-20 cm są to wymiary ogólnikowe, My używamy zazwyczaj wiejskich jaj rozmiaru L bądź M, Beza może wyjść mniejsza- jeśli używacie malutkich jajek- miejcie to na uwadze :)) Piec:  30 minut w 120 stopniach, następnie zmniejszyć gaz do 100 stopi

KreatywnePiny
Jajka faszerowane fetą i koncentratem pomidorowym 237

mądry, który by na nie odpowiedział i zadowolił wszystkich swoja odpowiedzią. Ale w sumie dziś nie oto nam tak naprawdę chodzi. Dziś skupmy się nadchodzącym świętach i na pysznych wiejskich jaja,  które są niezbędnym elementem na każdym wielkanocnym stole. Jajko od lat nieodzownie łączy się z Wielkanocą i jest wpisane w tradycję tych świąt. Symbolizuje ono początek, wstęp(...)nich jest nieskończona, podpowiadam Wam te –według mnie – najsmaczniejsze. Zawsze bazą będzie żółtko i nieco majonezu, następnie możemy dodać ryby (łososia, makrelę, tuńczyka i krewetki), domowe wędliny, żółty ser, serek śmietankowy, biały ser, koncentrat pomidorowy, świeży lub mrożony szpinak, pieczarki, chrzan, musztardę. Tak naprawdę ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Wszystkie składniki pasty trzeba tylko zblendować lub utrzeć, przyprawić i można

Kulinarne przygody Gatity
Tarte Flambée (Flàmmeküeche) w sierpniowej piekarni i "Uczucia zaklęte w kamieniu" 159

podaje Amber na swoim bogu , wypiek ten wywodzi się z rejonu Kochersberg położonego na północnym-wschodzie Alzacji, a popularność zdobył w XIX wieku. Tradycyjnie przygotowywały go bogate rodziny wiejskie, które stać było na piec do pieczenia chleba. Flàmmeküeche (w wersji niemieckiej) zwykle piekło się w trakcie rozpalania pieca, sprawdzając przy okazji jego temperaturę odpowiednią do wypiekania chleba. Można powiedzieć(...)łyżki masła 150 g wędzonego bekonu pokrojonego w cienkie paski (użyłam 100 g kurek) 200 ml gęstego créme fraîche 30% tłuszczu (lub gęstej kwaśnej śmietany wymieszanej z białym serkiem) 1/3 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej (zamiast niej użyłam 6 igiełek rozmarynu) sól i pieprz do smaku 200 g tartego żółtego sera do zapiekania Drożdże rozpuszczamy w wodzie i wlewamy

Weekendy w domu i ogrodzie
SER ZGLIWIAŁY - zwany "śmierdzącym" 211

biały, najlepiej wiejski - 1 kg, - jajka, 4, - masło, 2 łyżki, - vegeta domowa, - pieprz ziołowy, - pieprz czarny, - przyprawy do wyboru - można dodać kminek, paprykę itd - czas, WYKONANIE: Ser, najlepiej wiejski kruszymy i pod przykryciem pozostawiamy w ciepłym miejscu do momentu, aż zacznie gliwieć. Codziennie kilka razy go mieszamy. Po paru dniach zacznie wydzielać charakterystyczny, mocny zapach, zmieni kolor, a jego konsystencja(...)pozostaje. Smak.   Cóż, przypomina się od razu "taki jestem biedny, że jeżdżę autem bez dachu, mam telefon bez klawiatury i jadam ser z pleśnią". Myślimy, że nasz śmierdzący serek świetnie by się wpasował w to zestawienie. Z nim jest jak z bokserem, który dla wielu bywa "taki brzydki, że aż piękny". Ser nasz,więc jest "tak cuchnący

Wypisz Wymaluj
Bruschetta z ziołową ricottą, boczniakami i czosnkiem niedźwiedzim 211

pełne smaku, wegetariańskie – bez mięsa. Grzyby idealnie zastępują mięso i potrzebę żucia, chleb jest przepysznie chrupiący i lekko czosnkowy, a odrobina cytryny i sporo ziół zatopionych w kremowym serku świetnie spalają całość. Ricottę mieszamy ze skórką drobniutko startą z cytryny, koprem, szczypiorkiem i natką pietruszki posiekanymi na mgiełkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy.   Boczniaków przed obróbką cieplną(...)nich podgrillowane lekko liście dzikiego czosnku. Skrapiamy całość delikatnie sokiem z cytryny i podajemy od razu. Z kieliszkiem schłodzonego białego wina – wyżerka idealna! ;) SKŁADNIKI 3 duże kromki wiejskiego pszennego chleba na zakwasie 250g boczniaków 12 liści świeżego dzikiego czosnku (czosnku niedźwiedziego) 200g sera ricotta lub kremowego naturalnego twarożku 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku

Karo in the Kitchen
Co zrobić z wczorajszymi ziemniakami? Najlepsze placuszki na świecie! 422

ziemniaków, które zostały Ci z obiadu. Takie proste a takie pyszne. Takie placuszki ziemniaczane robiła mi kiedyś moja babcia, zresztą nie raz i nie dwa, podawała je z kwaśną wiejską śmietaną, której smaku nie lubiłam, i podawała z cukrem albo z jakimś mięsnym, lub grzybowym sosem. Moja ulubiona wersja to te z cukrem! Potem im człowiek starszy się zrobił(...)łyżki białego twarogu opcja na wytrawnie: 1 mała, posiekana cebula podsmażona na maśle, bądź świeży, posiekany szczypiorek, 2-3 ząbki czosnku podsmażonego na maśle, w zastępstwie możesz też użyć serka kremowego o smaku czosnku bądź ziołowego, dodaj go wtedy łyżkę do masy - olej rzepakowy do smażenia Z w/w składników zagniatamy jednorodną masę. W dłoniach formujemy zwarte kule, które spłaszczamy

SMYKWKUCHNI
Ptysie z dawnych lat z kremem śmietankowym i jagodami 194

tego co uzbieraliśmy mama robiła pierogi z jagodami   a jak jeszcze zostało to piekła na niedzielę ogromne słodkie ptysie   przekładane z kremem ubitym z prawdziwej wiejskiej śmietany, to były czasy, nigdy nic się nie zmarnowało. Nie miało prawa.  Ptysie z ciasta parzonego z ogromną ilością kremu śmietankowego i osypującego się pudru który po zjedzeniu był dosłownie wszędzie(...)duże. Nagrzewamy piekarnik do 200*c na grzaniu góra- dół . Pieczemy 20-25 minut. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu dzielimy je na pół. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną kremówkę i serek mascarpone oraz   cukier puder umieścić w naczyniu i ubić mikserem na gęsty krem, dodać pod koniec pastę waniliową do smaku i ponownie zmiksować. Kremem przełożyć ptysie w środek włożyć

Wanilia i Kardamon