Baba ghanoush to jedno z najpopularniejszych potraw kuchni arabskiej. Głównym składnikiem jest miąższ pieczonego bakłażana, pasta tahini i przyprawy. Baba ghanoush najczęściej podaje się z pitą, jako danie główne oraz z dodatkiem mięs i warzyw. Może być w formie dipu lub pasty kanapkowej. Smak tej pasty nie każdemu przypadnie do gustu, osobiście nie jestem jej wielką fanką, chociaż niektórzy(...)uwielbiają. Jeśli jeszcze jej nie jedliście to zachęcam do spróbowania. Ciekawa jestem Waszych opinii Składniki: 3 małe bakłażany 1 pełna łyżka pasty tahini 1 ząbek czosnku 1 – 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie) sól Przygotowanie: Bakłażany podziurkować widelcem i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku
Oryginalny smakfantazja i chęć to dodaję papryczkę chili, całość posypuję tartym parmezanem, dekoruję natką, jest inaczej, ale równie pysznie! SKŁADNIKI: 2 duże cebule 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 bakłażan 1 cukinia 3 ząbki czosnku 400 g puszki pomidorów 3 pomidory oregano, lubczyk, papryka słodka i ostra, sól, pieprz oliwa PRZYGOTOWANIE: Warzywa myję, cebulę i czosnek obieram. Warzywa kroję(...)średniej wielkości kostkę, cebulę w piórka, czosnek siekam drobniutko. Bakłażana myję i kroję wzdłuż dłuższej części, posypuję wewnętrzne strony solą i odstawiam na kilka minut aż warzywo się “spoci”. Po tym czasie wycieram je ręcznikiem papierowym i siekam w kostkę. Podsmażam na niewielkiej ilości oliwie. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy i przesmażam na niej posiekane w kostkę
Zasmakuj KuchniPełna warzyw po brzegi, kolorowa, lekka i aromatyczna zupa z gorgonzolą. Bogata w smak, niczym Ratatouille, zupa z bakłażana, cukinii, różnych papryk, pomidorów z dodatkiem bazylii i ziół prowansalskich swą intensywnością i jednocześnie lekkością zachwyci każdego. Gorgonzola lub inny ser pleśniowy idealnie łączy się z wypełnioną po brzegi zupą i doda jej ciekawego charakteru. Smacznego! *Nie zapomnijcie śledzić mnie(...)smaż kolejnych kilka minut. Cukinię umyj i pokrój w kostkę około 1,5×1,5 cm. Dodaj do garnka i smaż 3 minuty co chwilę przy tym mieszając. Bakłażana umyj i pokrój ze skórką kostkę 2×2 cm. Dodaj do pozostałych warzyw. Pomidory sparz wrzątkiem, następnie obierz je ze skórki, wytnij twarde części a miąższ pokrój na ósemki
Eat me! Fit me!Składniki: 3 małe bakłażany 2 łyżki soku z cytryny 2 czubate łyżki pasty tahini 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego sól, pieprz Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 90°C. Bakłażany myjemy, skórkę nakłuwamy widelcem i układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy przez 50 minut. Bakłażany powinny być obkurczone, ich skórka cienka i wypieczona
Qchnia po prostuFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Bakłażan jest doskonałym urozmaiceniem menu i warto sięgać po niego. Proponujemy dziś coś prostego: Bakłażan faszerowany mięsem mielonym. The post Bakłażan faszerowany mięsem mielonym appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeykurczaka, który fantastycznie komponował się z tym daniem. Dlatego i Wam polecam wersję z mięsem - dobrze podkreśla smak warzyw. Przepis znalazłam w magazynie Moje Gotowanie 8/2019. Składniki: 2 duże bakłażany 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 1 kg pomidorów 2 małe cebule 3 ząbki czosnku sól, pieprz, kumin, nasiona kolendry, oregano, cukier, chili świeża natka pietruszki Bakłażana pokroić(...)oleju przesmażyć cebulę z czosnkiem aż będzie intensywnie pachnieć. Następnie dodać paprykę i smażyć, aż będzie miękka. Dołożyć pomidory i całość dusić około 5-10 minut. Dodać wystudzone bakłażany i wymieszać. Całość jeszcze chwilkę poddusić. Zdjąć z ognia, wsypać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić do smaku solą, pieprzem, kuminem, chili, oregano, nasionami kolendry i ewentualnie szczyptą cukru. Gotowe danie nałożyć
My simple kitchenkotletów z kurczaka, jak i osoby, lubiące pewne nowości. Przy roladkach trzeba się co prawda odrobinę narobić, ale – uwierzcie mi – naprawdę warto. Lista zakupów (proporcje dla 4 osób): 4 bakłażany, 2 czerwone papryki, 2 żółte papryki, 2 cebule, 5 ząbków czosnku, 2 łyżeczki mielonej kolendry, 2 łyżki mielonego kuminu / kminu rzymskiego, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 400 g pomidorów, 1 puszka(...)krojonych pomidorów, 1 czubata łyżeczka cukru, Oliwa z oliwek, Sól morska i świeżo mielony pieprz, Opcjonalnie: posiekane liście natki pietruszki, Opcjonalnie: posiekane liście kolendry. Kroimy składniki: Bakłażan – w kostkę ok. 2,5 cm, Papryka – w paski o szerokości ok. 1 cm, Cebula – w kostkę ok. 1 cm, Czosnek – w cienkie plasterki, Pomidor – w dość dużą kostkę. W największym garnku rozgrzewamy
Proste-przepisy.plkanapek. Podobno każda gospodyni na Bałkanach robi go na swój sposób. Polecam również przepis na ajvar . Zerknij również do działu PRZETWORY . Składniki: 3 kg pomidorów lima 1,5 kg bakłażanów 3 kg papryki 2 duże cebule 2 papryczki chilli 4 dużych ząbków czosnku 1/2 łyżki soli 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej 2 łyżeczki czerwonej czubricy 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki(...)się o połowę. Trzeba je mieszać od czasu do czasu żeby nie przywarły. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ponakłuwane widelcem bakłażany oraz połówki słodkiej i ostrej papryki (pozbawione gniazd nasiennych). Wstawić do rozgrzanego do 190 st.C. piekarnika na 45-50 minut. Paprykę wyjąć z piekarnika po ok. 35 minutach, włożyć
Pasja SmakuLeczo z cukinią, boczkiem i bakłażanem Składniki na pyszne leczo z cukinią i bakłażanem 2 małe cukinie 1 bakłażan 2 papryki 2 średnie cebule Pół główki czosnku 2 łyżki słodkiej papryki mielonej 1 puszka pomidorów pelati 0,7 l passaty pomidorowej 30 dag surowego boczku Olej rzepakowy do smażenia Węgierska pasta z ostrej papryki lub pasta gulaszowa do smaku
Gotujemy i jemypomidorowego Jeśli macie dość nudnych, kotletów panierowanych, ten przepis będzie dla Was jak znalazł. Indyk pod parmezanem jest jedną z wariacji na temat klasycznego włoskiego dania parmigiana di melanzane – bakłażana pod parmezanem. Bakłażanowe krążki są panierowane w jajku i bułce tartej a następnie smażone. Na koniec trafiają do piekarnika celem zapieczenia pod kołderką z sera mozzarella i parmezanu. Całość podlana(...)jest sosem pomidorowym. Na naszym blogu znajdziecie dwa super przepisy: na klasycznego bakłażana pod parmezanem, którego uwielbiał Frank Sinatra oraz przepis na mniej kaloryczną wersję tej kultowej zapiekanki, bez panierowania. Parmigiana di melanze pochodzi z Kampanii i Sycylii, czyli biednych regionów Włoch. Zapanierowane, zapieczone krążki bakłażana miały udawać potrawę mięsną, bo na mięso mało kogo było tam stać. Po drugiej
Niedzielny kucharzciąży. Ciecierzyca dostarcza też żelazo, cynk, magnez i fosfor oraz w mniejszych ilościach wapń i potas. Sałatka z ciecierzycy z suszonymi pomidorami Składniki: 400 g ugotowanej ciecierzycy 1 ½ bakłażana 50 g suszonych pomidorów (lub więcej) 1 świeży pomidor w sezonie pomidorowym ½ pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku Olej rzepakowy tłoczony na zimno Sok z cytryny Bakłażana kroję(...)plastry i grilluję na patelni grillowej, ewentualnie piekę w piekarniku choć ten drugi sposób jeszcze dopracowuję Ugrillowane plastry przekładam do miski i przykrywam pokrywką, by jeszcze „doszły”. Gdy bakłażan wystygnie kroję go w paski. Suszone pomidory zalewam wrzątkiem i czekam, aż zmiękną. Zawsze używam suchych. Jeśli wykorzystasz pomidory z oliwy to nie trzeba ich namaczać. Można też zastąpić część oleju
Figa S-makiemSkładniki: 2 bakłażany 350 g mięsa mielonego wołowego 2 pomidory garść posiekanego szczypiorku świeże zioła, u mnie oregano i szałwia sól i pierz 5 dkg sera żółtego Przygotowanie: Bakłażany przekroić … Czytaj dalej Grillowane bakłażany
czarrna od kuchnijest ta, że od Karufeny, zwanej dawno temy na Sycylii Capone, z którą miało coś wspólnego. Jedni mówią, że podobny smak, a drudzy, że była nieodłącznym jej dodatkiem. Składniki: - bakłażan - seler naciowy - pomidory w puszce - oliwki zielone' Wykonanie: Bakłażany i seler naciowy kroimy. Podsmażamy najpierw seler, potem bakłażany, następnie za jakiś czas dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem. Dodajemy oliwek
Kryzysowa Książka KucharskaRobi się cieplej, więc wielu z nas będzie grillowało. Warto wtedy przy okazji dorzucić na kratkę grilla bakłażany. Jeżeli jednak nie macie w planach grilla to i tak nic straconego. Bakłażana można zgrillować w piekarniku, albo po prostu w nim upiec. Pomysł na tą zupę jest zaczerpnięty z mojej ulubionej książki “Jerozolima” Yotam Ottolenghi i … Continue reading(...)Zupa z grillowanych bakłażanów
Polska Zupapomidorowego Jeśli macie dość nudnych, kotletów panierowanych, ten przepis będzie dla Was jak znalazł. Indyk pod parmezanem jest jedną z wariacji na temat klasycznego włoskiego dania parmigiana di melanzane – bakłażana pod parmezanem. Bakłażanowe krążki są panierowane w jajku i bułce tartej a następnie smażone. Na koniec trafiają do piekarnika celem zapieczenia pod kołderką z sera mozzarella i parmezanu. Całość podlana(...)jest sosem pomidorowym. Na naszym blogu znajdziecie dwa super przepisy: na klasycznego bakłażana pod parmezanem, którego uwielbiał Frank Sinatra oraz przepis na mniej kaloryczną wersję tej kultowej zapiekanki, bez panierowania. Parmigiana di melanze pochodzi z Kampanii i Sycylii, czyli biednych regionów Włoch. Zapanierowane, zapieczone krążki bakłażana miały udawać potrawę mięsną, bo na mięso mało kogo było tam stać. Po drugiej
Niedzielny kucharz