kogoś na diecie keto i robi takie same połączenia jak my, czyli ryż lub ziemniaki zastępuje kalafiorem i łączy z produktami białkowymi. Link do filmu z przepisem: 041 Faszerowany bakłażan podwójnie zapiekany w piekarniku Składniki: 2 duże bakłażany 500g dowolnego mięsa mielonego (ja użyłam z udźca indyka) 1 duża cebula puszka pomidorów bez skórki 2-3 ząbki czosnku ser żółty(...)Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu, wrzucamy cebulę i trzymamy do momentu aż się zeszkli (mieszamy). Następnie dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Bakłażany myjemy, osuszamy, kroimy na pół i wydrążamy środek. Miąższ bakłażana kroimy w kostkę i dokładamy do mięsa. Gdy bakłażan zmięknie, to dokładamy pomidory z puszki i całość dusimy do momentu
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSałatka z bakłażanem i szpinakiem Ostatnio obkupiłem się w bakłażany na promocji… W końcu najlepsze rzeczy, to te wyrwane “na okazji”, za pół ceny 😂 Wczoraj zrobiłem gulasz warzywny , czyli tzw ratatuj. Dzisiaj natomiast chodziła za mną sałatka z bakłażanem i szpinakiem, którą wzbogaciłem o smażone pomidorki koktajlowe i ciecierzycę… Dla mnie istna petarda. Jaka jest sałatka(...)bakłażanem? Odpowiedź jest prosta… PROSTA 😂 Kilka nieskomplikowanych składników i otrzymujemy super posiłem. Do tego świeża bułeczka, podpłomyk lub w wersji bezglutenowej chleb z kaszy gryczanej lub z mąki gryczanej i satysfakcja gwarantowana. Na blogu znajdziesz już wiele przepisów na sałatki , ale ta jest pierwsza z tym fioletowym cudem. Jeśli szukasz jeszcze jakiegoś sposobu na wykorzystanie bakłażana, to zobacz pozostałe
BlendmanKolejna propozycja na przekąskę, która zachwyca smakiem. Może być podawana w wersji ciepłej jak i zimnej. Sałatka z bakłażana i granatu Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity 15 min Ilość porcji: 3 Składniki 450 g bakłażana (1-2, w zależności od wielkości) Oliwa z oliwek 1 pęczek świeżej mięty 1 ząbek czosnku(...)oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 1 łyżka czerwonego octu winnego 1 łyżka soku z granatów 9 łyżek grubego jogurtu w greckim stylu 1 garść nasion granatu Wykonanie Pokrój bakłażana o grubości ok.1 cm . Obierz ząbki czosnku. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i na średnim ogniu usmaż plastry bakłażana, (ok. 5 do 6 minut z każdej strony
Apetyt na Zielonezagląda na bloga od dłuższego czasu, ten wie, że przechowuję w swojej głowie listę pięknych rzeczy do jedzenia i na podium znajduje się właśnie piękny, lśniący i kształtny bakłażan, który ujmuje mnie tak wyglądem, jak i wspaniałym smakiem. Kiedy zobaczyłam ten przepis u Donala Skehana, w którym to właśnie bakłażan odgrywał główną rolę...wiedziałam, że niebawem znajdzie się(...)moim talerzu. Mocno skarmelizowany bakłażan rozpływa sie w ustach w towarzystwie całej ferajny bardzo aromatycznych przypraw, pomidorowego sosu i kwaskowatego jogurtu zamiast kokosowego mleczka. Całość świetnie współgra, a kalafiorowy ryż z kurkumą to naprawdę niecodzienny i ciekawy dodatek, chociaż osobiście muszę jeszcze popracować nad jego idealną konsystencją ;) Jeżeli lubicie takie smkowite eksperymenty, to serdecznie zapraszam do stołu, na którym paruje
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBakłażan z warzywami Składniki: bakłażan 2 duże ziemniaki 3 średnie marchewki cebula 2 ząbki czosnki suszony koperek szklanka bulionu 5 łyżek oleju 3 łyżki pasty pomidorowej z suszonymi pomidorami i lubczykiem (można zastąpić pastom pomidorową i dodać pokrojone drobno 2-3 pomidory suszone i odrobinę lubczyku) Bakłażan z warzywami Wykonanie: Bakłażany umyć i pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć do zarumienienia(...)oleju. Przyrumieniony bakłażan przekładamy na ręcznik papierowy aby się odsączył z tłuszczu. Na pozostałym oleju zeszklić cebule i czosnek drobno posiekany. Marchewkę obrać i pokroić na grubsze talarki, a ziemniaki w kostkę wielkości marchewki. Gdy cebula będzie już zeszklona dodać warzywa lekko obsmażyć, po obsmażeniu podlać bulionem i przykryć, dusić aż warzywa będą miękkie ok 20 minut. Gdy warzywa będą
Pomysłowa kuchniaDzisiaj pomysł na pyszny, pożywny, wegetariański obiad. Zapraszam na bakłażany faszerowane kaszą kuskus, pomidorami, fetą i posypane startym parmezanem. Idealnie sprawdzą się na obiad lub ciepłą kolację. Bakłażany mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Świetnym pomysłem na wykorzystanie tego warzywa jest również przepyszna Parmigiana di melanzane lub znana i lubiana Moussaka (musaka) . Polecam! Składniki: 3 średnie bakłażany 3/4 szklanki kaszy kuskus(...)szklanki bulionu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka rozmarynu 1 płaska łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki tymianku szczypta chili sól pieprz starty parmezan (do posypania) Przygotowanie: Bakłażany umyć , osuszyć i przekroić wzdłuż na pół. Miąższ lekko ponacinać, zostawiając około 1 cm od brzegu. Następnie natrzeć odrobiną oliwy z oliwek, lekko posolić (od strony przecięcia) i położyć
Oryginalny smakpiecze się w tortownicy), zapiekanką i pizzą - bo z dodatkami typowymi dla pizzy - sosem pomidorowym i mozzarellą. Na spodzie chrupiący makaron z dodatkiem parmezanu, na tym sos pomidorowy, grillowany bakłażan i ciągnąca się mozzarella. Pyszności, gwarantuję, że makaronowa pizza posmakuje wszystkim domownikom. Zaletą nad klasyczną pizza, jest też to, że dobrze się ją odgrzewa - na patelni, w piekarniku(...)mikrofalówce, bez straty dla smaku. Makaronowa pizza z bakłażanem i mozzarellą Składniki: sos pomidorowy : 3 pomidory łyżka oliwy ząbek czosnku pól cebuli ½ łyżeczki oregano LUB 100 ml gotowego sosu pomidorowego spód: 200 g makaronu spaghetti 2 łyżki masła 2 jajka 50 g parmezanu sól na wierzch: 1 bakłażan 1 łyżka mieszanki ziół włoskich (albo bazylia, oregano
Smaczny zeszytDzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis na Parmigiana di melanzane , czyli zapiekankę z bakłażanów rodem z Włoch, a dokładniej z mojej ukochanej Sycylii. Parmigiana to nic innego, jak podpieczone lub podsmażone plastry bakłażana przełożone sosem pomidorowym i Parmezanem. W innych regionach Włoch można również spotkać Parmigianę z cukinią lub karczochami zamiast bakłażana, a nawet z dodatkiem mięsa. Dziś jednak chciałabym zaprezentować(...)dania. Do dzieła! Z przepisu wychodzą 4 porcje, z czego jedna to tylko około 184kcal, B: 9g, T: 9,8g, W: 20g. Składniki na 4 porcje: – 2 większe bakłażany – 500g przecieru pomidorowego – 60g parmezanu – 1 cebula – suszone oregano – listki świeżej bazylii Bakłażany myjemy i kroimy wzdłuż na plastry o grubości 5 mm. Wszystkie plastry
Be Fit Be StrongDziś coś dla fanów bakłażana. Jeżeli lubicie go tak samo jak ja – ten przepis jest dla Was! Przepis jak zwykle szybki i prosty, a składniki, które znajdą się na mini pizzach możecie modyfikować do woli. Ja dziś proponuję czerwoną cebulę, czerwoną paprykę i pomidorki cherry. Przepis ten świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę, przystawka, a nawet obiad(...)dzieła! Składniki: – 2 bakłażany – 90g koncentratu pomidorowego – 50g tartej mozzarelli – 30g tartego żółtego sera – 1/2 czerwonej papryki – 1 czerwona cebula – kilka pomidorków cherry – 1 ząbek czosnku – suszone oregano – oliwa z oliwek – sól, pieprz Dodatkowo: listki bazylii Piekarnik rozgrzewamy na 210 stopni. Bakłażany kroimy w 1-1,5 cm plastry
Be Fit Be StrongElegancka przystawka z krążków bakłażana, pomidorków koktajlowych i mozzarelli. Prosta i szybka przekąska na ciepło, którą można podać na rukoli dodatkowo polaną oliwą czosnkową. Świetny pomysł także na kolację. Można przygotować je na kilka sposobów, np. na ostro z dodatkiem posiekanej chili, udekorować świeżą kolendrą lub bazylią, posypać tartym parmezanem, żółtym serem lub kozim. Będzie pysznie! Pieczone bakłażany z pomidorkami(...)parmezanem SKŁADNIKI: 2 bakłażany kilka pomidorków koktajlowych, u mnie kolorowe: żółte i czerwone mozzarella w kawałku, tarta na dużych oczkach 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk oliwa lub oliwa czosnkowa do polania PRZYGOTOWANIE: Bakłażany i pomidorki myję. Czosnek obieram i siekam drobniutko, można przecisnąć przez praskę. Bakłażany siekam w niezbyt grube plastry, układam na blacie, solę i odstawiam
Zasmakuj Kuchnimakaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami – makaron z pulpecikami Makaron z pieczarkami i bakłażanem Ilość porcji: 2-3 Przygotowanie: 40 minut Składniki: – 200 g makaronu typu oricchiette – pół bakłażana pokrojonego w kostkę – 1 szklanka posiekanych w plastry pieczarek – 3 ząbki(...)czosnku – pół cebuli – 400 ml passaty pomidorowej – 1 szklanka wody – sól, pieprz – 2 łyżki oliwy – posiekana natka pietruszki Bakłażana pokrój w niewielką kostkę, umieść w durszlaku i posyp solą. Zostaw na minimum 10 minut aby wyciągnąć trochę wilgoci, jeśli masz czas bakłażan może odciekać nawet 30 minut. Makaron przygotuj na dużej patelni
nietylkopasta.plwięc taki przekładaniec. Za każdym razem, gdy otwieram tą książkę to nie mogę wyjść z podziwu, że tylko z trzech składników i praktycznie zerowej ilości przypraw, a tym przypadku bakłażanów, cukinii i pomidorów można wyczarować tak cudowne danie. Jest to ulubione danie autorki i absolutnie jej się nie dziwię, bo skradło moje serce, jak i wszystkich domowników. Cukinię zastąpiłam(...)przestrzega autorka, nic nie zastąpi smaku podsmażonych warzyw w tym daniu, ani ich grillowanie, czy o zgrozo surowizna. Ciekawostka, która zresztą potwierdza moją teorię, nie wyczuwam goryczki w bakłażanach, i praktycznie nie męczę solą, jedyny sens przeprowadzania procesu jest taki, że ten zabieg powoduje mniejsze wchłanianie tłuszczu podczas smażenia. Składniki na 4 porcje: 2-3 bakłażany 3 cukinie (u mnie
greenscarfPropozycja na lekki obiad czy też kolację, ale przecież na śniadanie też Wam nie zabronię Potrawka z bakłażanem w roli głównej proponuje podać z chlebkami Naan , z ryżem. Składniki na 4 porcje: 2 bakłażany 2-4 słodkie czerwone papryki (2 jeżeli te długie jak u mnie) 200-300 g pomidorów najlepiej jakieś odmiany koktajlowej 2 cebule łyżeczka suszonego czosnku(...)łyżeczki papryki ostrej opcjonalnie jeżeli lubicie ogień Przygotowanie: W garnku (minimum 3 litrowym) rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż przez 3-4 minut pokrojona w kostkę cebulę. Następnie dodaj bakłażana pokrojonego w 2 cm kostkę. Smaż około 5 minut mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie pokrój paprykę podobnej wielkości kawałki jak bakłażan, oraz pomidorki na 2 lub 4 części
greenscarfLekkie, ale sycące, pachnące korzeniami danie z faszerowanych bakłażanów. Smakuje jak musaka, ale jest bardzo łatwe do zrobienia i nie wymaga umiejętności kulinarnych. Doskonale smakuje po odgrzaniu – co czyni je idealnym na lunch do pracy. Przygotowanie musaki w oryginalnej wersji wymaga niemało pracy, choć daje też równie dużo satysfakcji podczas jedzenia. My proponujemy Wam przepis na skróty, do zrobienia(...)pół godziny. Danie jest bardzo smaczne, nie wymaga umiejętności ani wysiłku. Doskonale nadaje się na lekką kolację, albo lunch do pracy. Idealne na lunch do pracy Faszerowany bakłażan rozmrożony i podgrzany zachowuje wszystkie walory smakowe. To czyni go daniem idealnym na lunch do pracy – wystarczy go rozmrozić dzień wcześniej (na wieczór włożyć do lodówki), spakować do pojemnika, a potem
Niedzielny kucharzCaponata czyli włoski odpowiednik francuskiego ratatouille …naprawdę? Uwielbiam pieczone warzywa w sosie zwłaszcza z dodatkiem bakłażana. Przyrządzając caponata pierwszy raz oczywiście użyłam bakłażana, który lubię i ja i małżonek. To danie przygotowałam wyłącznie dla nas, bo nasze dzieci nie przepadają za oberżyną. Oczywiście małżonek stwierdził, że to danie nazywa się wabiczka i było często przyrządzane przez jego mamę(...)chlebem na zakwasie . Grube kromki chleba posmarowałam kozim twarogiem. Caponata w misce lub na kanapce z kozim twarogiem to świetne połączenie smakowe. Jak dla mnie idealna kolacja. Caponata z bakłażanem Składniki: 1 bakłażan, około 350 g 3 pomidory, sparzone 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki pomidorowego przecieru 1 łyżka kaparów w zalewie 2 łyżeczki balsamicznego octu 1 czerwone
codojedzenia