bakłażan - 3657 przepisów (strona:29/244)

Bakłażan w ostrym sosie 158

Jesień jak z resztą każda pora roku to czas niesamowicie smakowitych owoców oraz warzyw. Już końcem sierpnia możemy delektować się słodkimi pomidorami, następnie papryką, bakłażanami, cukinią oraz dynią. W tym roku po raz pierwszy próbowałam bakłażana i do tej pory nie mogę odżałować, że tak późno się do tego zabrałam. Jest on podobnie jak cukinia przez swój dość delikatny smak(...)cierpki. Mnie jak do tej pory nie zdarzyło się to. Dzisiejszy przepis miał być czymś zupełnie innym, jednak w trakcie gotowania plany się zmieniły i powstała właśnie potrawka z bakłażana w ostrym sosie. Idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy czy ciepła kolacja. Można podać go z ryżem, makaronem czy pieczywem. Ja przygotowałam go w wersji bezmięsnej, jeśli jednak wolicie

Życie ze smakiem
Bakłażany faszerowane mięsem i pęczakiem 146

warzywniaku pełno cukinii ale nie mogłam sobie odmówić i kupiłam tanio piękne bakłażany. Nadzienie powstało z resztek, które miałam w lodówce. Ugotowany pęczak, mięso mielone i ser pleśniowy stworzyły pyszny farsz. składniki: 4 bakłażany ( moje miały po ok 300 g ) 300 g mięsa mielonego z indyka ( u mnie udziec ) 1 cebula 300 g ugotowanego pęczaku 150 g sera pleśniowego(...)mnie lazur turkusowy ser cheddar do posypania sól,pieprz olej rzepakowy 3-4 listki świeżej bazylii Bakłażany dokładnie umyć. Przekroić wzdłuż na pół. Miąższ w środku ponacinać w kratkę ale nie przeciąć skórki na wylot. Ponacinane bakłażany lekko posolić i odstawić na ok 30 minut aby puściły sok. Potem osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić olejem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem

Monia miesza i gotuje
Cykoria z bakłażanem na ostro 144

Być może niektórzy wzbogacają bakłażanami swój ogród na wiosnę, a ja wzbogacam nim nasze domowe menu Bardzo lubimy połączenie bakłażana z goryczkowatą w smaku cykorią w ostrym pomidorowym sosie. Najchętniej spożywamy je z ryżem, a serwujemy zarówno na lunch, jak i na obiad. Polecam! Składniki: 1 niewielki bakłażan 2 cykorie 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka domowej(...)gęstego przecieru pomidorowego lub krojonych pomidorów z puszki 3 szklanki wody 1/2 szklanki kukurydzy (może być więcej) sól i pieprz do smaku olej kokosowy (lub inny) do smażenia Wykonanie: Bakłażana obieramy ze skórki, przekrawamy na połowę, a następnie wzdłuż i kroimy na niezbyt grube plastry. Z cykorii wykrawamy głąby i usuwamy brzydkie zewnętrzne liście. Następnie, palcami rozdzielamy na pojedyncze liście

Lamarida.pl
Gnocchi alla norma – gnocchi w pomidorach, z bakłażanem 243

piekielnie syty. I jak włoska kuchnia – prosty i szybki! Szykujemy sobie głębokie naczynie do zapiekania, rondel i patelnię. Do patelni wlewamy olej – powinno go być na wysokość około 2cm – bakłażany będą się kąpać w tłuszczu. Rozgrzewamy mocno tłuszcz. Bakłażany cienko obieramy. Jeśli macie dużego bakłażana – wycinamy mu też gniazdo nasienne, jest gąbczaste i gorzkawe. W młodych okazach wycinanie nasion(...)jest potrzebne. Bakłażana kroimy w półtora centymetrową kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i na średnio wysokim ogniu wysmażamy na rumiano, co jakiś czas mieszając. Pokrojone bakłażany powinny się stać prawie przeźroczyste i mocno przypieczone. Po usmażeniu odsączamy je z tłuszczu (na papierowych ręcznikach) i odkładamy do naczynia do zapiekania. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Cebulę

Karo in the Kitchen
Ajwar 167

ostrych papryczek. Ajwar to warzywna pasta/sos bardzo popularny na Bałkanach. Oczywiście w każdym kraju przepisy różnią się między sobą dodatkami lub kolorem sosu, ale jedno pozostaje bez zmian – BAKŁAŻAN. Zastanawiacie się do czego można wykorzystać to sos. Otóż generalnie ogranicza Was tylko wyobraźnia! Ja używam go przede wszystkim do makaronu, czy ryżu, aby przygotować szybki obiad. Genialnie sprawdza się(...)smaruje nim roladki z kurczaka lub schaby Jak widzicie macie szeroki wachlarz możliwości. Nie pozostaje Wam nic innego tylko iść na zakupy i przygotować ajwar. Ajwar Składniki: 2 bakłażany 2 kg czerwonej papryki 6 ostrych papryczek 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki cząbru 2 łyżeczki słodkiej papryki pieprz sól

PatiGotuje
Przystawka z pieczonej papryki i bakłażana. Matbucha. 229

myśl o spożyciu dania na ciepło i nie będzie to taki zły pomysł, ja jednak zdecydowanie polecam poczekać aż ostygnie, a smaki się przegryzą. Będzie pysznie! Składniki: 2 małe bakłażany 2 czerwone papryki 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka płatków chili lub pasty harissa 1 łyżka octu balsamicznego  1 łyżeczka soku z cytryny skórka(...)otarta z 1/2 cytryny sól oliwa Wykonanie: Bakłażana pokroić w około 2 cm kostkę. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i obficie skropić oliwą i oprószyć solą. Paprykę w całości natrzeć oliwą i również umieścić w naczyniu żaroodpornym. Warzywa wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 15 minut. Po tym czasie przewrócić paprykę na drugą stronę a bakłażana przemieszać

zadanie-gotowanie
Bakłażan zapiekany z kaszą bulgur z vermicelli, mozzarellą i warzywami 214

Dawno nie jedliśmy bakłażana, tak jakoś zapomniałam, młody nie lubi, my za to bardzo. Tym razem zjadł, bo była kasza i warzywa. Bakłażana zapiekłam z kaszą bulgur, do tego suszone pomidory, oliwki i marchewka, troszkę kurkumy, sól, pieprz i mozzarella. Wcześniej plastry bakłażana zasoliłam i podsmażyłam na maśle klarowanym. Wyszły bardzo smaczne, panom brakowało mięsa, ale zjedli he :-). Udanego dnia(...)życzę :-). Składniki: 1 średni bakłażan ok 100 g kaszy bulgur z vermicelli suszone pomidory oliwki zielone 1 większa cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka kurkuma sól pieprz masło klarowane  1 kulka mozzarelli Bakłażana kroję w plastry (ok 2 cm), oprószam solą i odstawiam na chwilę. Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu. Pomidory i oliwki kroję w plastry

kruche babeczki
Zapiekane roladki z bakłażana. 220

złotówkę, to oświadczam, że się myli. I nie chodzi mi o to, że można również skonsumować klopsiki (10? 15?? 20!?). Nie. Otóż można wpaść tam na pomysł przepisu na bakłażany. Gdzieś w zagubieniu pomiędzy dywanami a akcesoriami łazienkowymi. Pięć minut po minięciu garnków i talerzy - czyżby to było kluczem? W każdym razie: droga do domu na dopracowanie idei, 30 minut(...)realizację, 0 minut na zrobienie zdjęcia... może właśnie tak należy to robić za każdym razem? Jeżeli efekt będzie chociaż podobny, to mogę się poświęcić. Składniki: 2 bakłażany     1 opakowanie mozzarelli w plastrach pasta paprykowa (węgierska w tubce, portugalska w słoiczku, lub inna; ewentualnie papryka w proszku) 1 puszka pomidorów krojonych    1 cebula 1 ząbek czosnku szczypta

zadanie-gotowanie
Millefoglie z bakłażana 153

Millefoglie di melanzana czyli przekładaniec z bakłażana to jeden z moich ulubionych przepisów rodem z Włoch.  Idealne, lekkie danie na ciepłą kolację SKŁADNIKI: 2 bakłażany 1 mozzarella 2 puszki pomidorów krojonych 1 mała cebule kilka listków bazylii parmezan lub grana padano sól pieprz Bakłażana pokrój w plasterki, posyp solą i odstaw na 20 minut by puścił wodę. Mozzarellę pokrój(...)plastry. Na rozgrzaną patelnie wlej odrobinę oliwy, wrzuć pokrojoną cebulkę i zeszklij. Następnie dodaj pomidory. Duś około 15 minut, pod koniec dodaj posiekana bazylię, sól i pieprz. Bakłażana wytrzyj ręcznikiem papierowym i smaż z obu stron do miękkości(ja smażyłam na patelni grillowej bez tłuszczu). Przełóż na półmisek. Na bakłażan połóż łyżkę sosu pomidorowego i znów bakłażana, następnie warstwę pomidorów

Kuchnia bezglutenowa
Bakłażany z grzybowo-imbirowym kuskusem i sosem pomidorowym 188

Faszerowane warzywa uwielbiam w każdej postaci, dlatego na blogu było już kilka ich wersji. A oto kolejna, nieco różniąca się od poprzednich, choć może wyglądająca jak zwyczajne faszerowane bakłażany. Jednak muszę przyznać, że farsz wyszedł niezwykle aromatyczny – a to dzięki kilku dodatkom więcej niż zazwyczaj, między innymi warto zaopatrzyć się w koncentrat grzybowy – zintensyfikowany grzybowy aromat, który przeniknął każde ziarenko(...)doskonale połączył się ze świeżym imbirem. Jeżeli jednak nie uda Ci się go znaleźć, zastąp go suszonymi grzybami – 20g na podaną niżej ilość farszu.  Składniki: 4 średnie bakłażany 300g kuskusu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 3 cm świeżego imbiru 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2/3 szklanki zielonych oliwek 8 sztuk suszonych pomidorów (w oliwie

Roślinna - blog wegański
Faszerowany bakłażan i cukinia 185

Faszerowany bakłażan i cukinia Idealne danie na jesienny obiad ,bardzo p roste w wykonaniu , a zarazem bardzo smaczne. Składniki : - 2 średnie bakłażany - 1 średnia cukinia - 3/4 szklanki ryżu - 600 g mięsa mielonego - 500 ml bulionu - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - przyprawy : sól , pieprz , tymianek , bazylia Wykonanie : Ryż gotujemy na półtwardo. Bakłażany i jedną cukinię dokładnie myjemy(...)kroimy wzdłuż na łódeczki , łyżeczką wydrążamy miąższ. Wydrążone warzywa lekko solimy. Miąższ z cukinii i bakłażana kroimy w kostkę . Jedną cebulę obieramy i siekamy również. Cebulę wraz z czosnkiem lekko podsmażamy na oliwie z oliwek , dodajemy pokrojony miąższ z cukinii i bakłażana i wszystko razem smażymy do momenty aż warzywa będą miękkie , ale nie rozpadną się. Na drugiej patelni podsmażamy

Aromatyczne Podróże
Pindżur – pasta z pomidorów, bakłażana i papryki 240

pindżur jest w składzie jak i wykonaniu podobny do ajwaru. Jeśli jednak zapytacie znawców, który sos/pastę wolą, to zaczną się okrzyki, że ktoś woli ajwar, bo bardziej czuć bakłażana. Inny je tylko pindżur, bo smak pomidorów idealnie współgra z pozostałymi składniki. Tak, tak, bo w zasadzie obie pasty różnią się od siebie przyprawami i zawartością pomidorów. Pindżur je zawiera(...)jadły dzieci, szczerze odradzam;) Oczywiście, możecie użyć pomidorów świeżych, lub też przecieru pomidorowego lub pulpy. Jeśli decydujecie się na użycie przecieru lub pulpy, wtedy do garnka wrzucacie upieczoną paprykę, bakłażan i masę z pomidorów. Pastę blendujemy wedle upodobania, na bardzo gładko lub tak, aby były widoczne fragmenty warzyw. Niektóre przepisy podają jeszcze w składnikach natkę. Możecie próbować z nią

Mieszam w Garnku
Zapiekanka z bakłażanów imam bayildi. 172

dalej jadam buły na meczach (i czasem robię je w domu), hasło zapiekanka wywołuje u mnie nieco inne skojarzenia. Na przykład takie, jak to proste i wyśmienite danie z bakłażanów. Nie jest to oczywiście kanoniczna wersja imam bayildi jeśli chodzi o formę, ale zdecydowanie smakuje tak jak powinno! Miłośnicy bakłażana wiedzą, że dobrze jest pozwolić mu czasem zagrać rolę główną(...)dwie orientalne przyprawy, dodatek jogurtu z solą i oliwą - i już czujemy się jak w knajpce nad Morzem Egejskim... Ech... do dzieła - zróbmy sobie tę przyjemność:) Składniki: 2 bakłażany 1 czerwona papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu oliwa sól 50 g sera

zadanie-gotowanie
Roladki z cukinii lub bakłażanów 173

Mamuszka. Od Lwowa do Baku " o której pisałam Wam już na naszym blogu czytelniczym - tutaj link do recenzji. Podobnie jak wiele innych przepisów zamieszczonych w tej publikacji, także roladki bakłażanów (lub jak w mojej wersji z cukinii) to prosta i tania ukraińska przystawka pozwalająca wykazać się dużą dozą kulinarnej inwencji. Nie wymaga przy tym umiejętności godnych szefa kuchni pięciogwiazdkowej restauracji(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Oryginalny przepis opublikowany w " Mamuszka Od Lwowa do Baku " Przepis po moich modyfikacjach 2 bakłażany 2 łyżki oleju słonecznikowego 100 ml śmietany 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 czerwona papryka pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w długie paski 12 gałązek koperku sól morska

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Curry z bakłażanem i czarną fasolą 338

które są chrupkim elementem potrawy. Jeżeli ktoś z domowników nie przepada za ostrymi potrawami to możemy podawać curry z łyżką jogurtu dla złamania intensywności. SKŁADNIKI / 4 porcje: * 600 g bakłażana (2 bakłażany) * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 400 g ugotowanej czarnej fasoli (może być z puszki) * 2 puszki po 400 g całych pomidorów (najlepiej bez skórki) * 2 łyżeczki czerwonej pasty(...)papryczka chilli * 1 ½ łyżki garam masala * 200 ml wody * 2 łyżki oliwy z oliwek * 1 ½ łyżeczki soli * pieprz Dodatki do podania: prażone migdały, świeża mięta, ryż, jogurt. WYKONANIE: Bakłażana kroimy na mniej więcej 1 cm kostkę, wrzucamy do miski i solimy (1/2 łyżeczki soli). Odstawiamy na 10 minut. (Jeżeli nie lubimy skórki od bakłażana, to możemy go obrać. Jednak zmięknie

Mohiella

Proponowane wyszukiwania