mnie w domu gofry goszczą bardzo często, bo mój syn je uwielbia. Aby gofry były chrupiące, a zarazem nie były suche w środku należy posiadać nie tylko gofrownicę o wysokiej mocy, ale również dobry przepis. Można upiec chrupiące gofry, ale jeżeli damy za mało mleka (lub wody) , to będą one w środku suche. Muszę przyznać również, że każda gofrownica jest(...)zupełnie inaczej w innej (mam aktualnie trzy gofrownice). Najlepiej więc przetestować jeden i dostosować go do własnej gofrownicy. Jeżeli posiadacie gofrownicę o małej mocy, to również można upiec chrupiące gofry, ale wymaga to dłuższego czasu pieczenia każdego gofra. SKŁADNIKI 2 jajka szczypta soli 65 g cukru 80 ml oleju rzepakowego 400 ml mleka 3,5% 100 ml wody gazowanej
Passions hobbies lifeWakacje już w pełni, więc pora na kolejną wyprawę „podróży z wypiekami”. Tym razem ruszamy do Belgii ( ojczyzny między innymi gofrów ). Nie sądzicie, że Belgię traktujemy trochę „po macoszemu”? Jakoś nie umieszczamy jej na górze naszej wakacyjnej listy. Holandia – owszem, Francja – no ba!, a Belgia zostaje w cieniu swoich sąsiadów. A przecież to wielokulturowe państwo jest wspaniałym miejscem, gdzie rozkwita(...)różnorodność. Dlaczego warto odwiedzić Belgię ? Bo to nie tylko czekoladki i Bruksela Z Belgii pochodzą też wafels czyli gofry. Najlepsze oczywiście są te chrupiące, lekko przypieczone, świeże i pachnące. W kwestii dodatków ograniczeniem jest tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia albo gust kulinarny. Gofry możecie przygotować z bitą śmietaną, owocami, czekoladą, dżemem, frużeliną, budyniem, karmelem… Możliwości bez liku Składniki do przygotowania
Słodki sentymentgofrów wróciłam całkiem niedawno. Kilka lat temu miałam na nie ogromną zajawkę, testowałam różne przepisy, szukałam tych idealnych proporcji. Potem jakoś o nich zapomniałam, być może przejadły się. Teraz odkrywam je na nowo. Znów wyciągnęłam z szafki gofrownicę i ponownie wracam do testowania i poszukiwania gofrów idealnych. Jedną z wersji, którą robię najczęściej (i lubię ją najbardziej) są orkiszowe gofry(...)wersji słonej, wtedy dodaję do ciasta więcej soli oraz ulubione przyprawy, np. mieszankę włoską, a mleko rozcieńczam wtedy z wodą. Polecam Wam przetestować jedną i drugą wersję Orkiszowe gofry bez cukru i nabiału przepis na 6 gofrów Składniki: 180 g mąki orkiszowej 2 łyżki oleju kokosowego łyżeczka proszku do pieczenia 250 ml mleka sojowego szczypta soli pół łyżeczki cynamonu + opcjonalnie
365 dni dookoła kuchniCytrynowe gofry z przyjemnie chrupiącym pod zębami makiem. Na wierzch łyżka gęstego jogurtu greckiego, syrop jeżynowo klonowy, a w sezonie garść świeżych jeżyn… pyszności. Do przygotowania syropu poza sezonem możemy użyć jeżyn mrożonych. Jeżeli chcemy podać gofry na śniadanie, gotowy syrop i wymieszane ciasto możemy przez noc trzymać w lodówce, by rano móc upiec świeże gofry. Składniki(...)jeżyn 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki syropu klonowego GOFRY 300 g mąki 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g cukru 20 g maku Starta skórka z 1 cytryny 30 ml soku z cytryny 250 ml wody gazowanej 2 jaja 80 g stopionego i przestudzonego masła olej do smarowania gofrownicy DO PODANIA jeżyny gęsty jogurt
Tajemnice SmakuOdkąd wymieniłam gofrownicę na taką, która ma odpowiednią moc do pieczenia chrupiących gofrów, staram się za każdym razem eksperymentować z przepisami Dzisiaj zapraszam na korzenną wersję – gofry piernikowe z płatków owsianych. Owsiane gofry ze skyrem robiłam już kiedyś w klasycznej wersji i okazały się bardzo chrupiące i lekkie(...)Dzięki płatkom owsianym są świetną propozycją na pożywne śniadanie. W sezonie zimowym uwielbiam dodawać do wszystkiego cynamon i przyprawy korzenne, więc i gofry trochę na tym skorzystały Mam nadzieję, że kolejna blogmasowa propozycja wam się spodoba i spróbujecie upiec gofry piernikowe z dodatkiem przypraw korzennych. Wierzch udekorujcie ulubionymi dodatkami
FitkotGofry to świetne danie zarówno na śniadanie jak i na podwieczorek. Niestety są trochę pracochłonne, więc nie spełniają kryterium szybkiego śniadania. Trzeba jednak pamiętać, że gofry wyjątkowo dobrze się mrożą, dlatego warto przygotować ich więcej np. na weekendzie a potem w razie potrzeby wyciągnąć, rozmrozić i zagrzać w tosterze. Poniższy przepis to przepis na odrobinkę zdrowsze gofry pół na pół(...)mąka biała i ciemna, a zamiast bitej śmietany proponuję krem czekoladowy na bazie jogurtu. Zdrowie i słodycz w jednym. Składniki na około 10 gofrów : 230g mąki pszennej 230g mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżeczki ksylolitu lub drobnego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie cukier waniliowy szczypta soli 4 jajka 100g roztopionego masła 3 szklanki mleka (może być roślinne) Składniki
tyfranboxWakacje już w pełni, więc pora na kolejną wyprawę „podróży z wypiekami”. Tym razem ruszamy do Belgii ( ojczyzny między innymi gofrów ). Nie sądzicie, że Belgię traktujemy trochę „po macoszemu”? Jakoś nie umieszczamy jej na górze naszej wakacyjnej listy. Holandia – owszem, Francja – no ba!, a Belgia zostaje w cieniu swoich sąsiadów. A przecież to wielokulturowe państwo jest wspaniałym miejscem, gdzie rozkwita(...)różnorodność. Dlaczego warto odwiedzić Belgię ? Bo to nie tylko czekoladki i Bruksela Z Belgii pochodzą też wafels czyli gofry. Najlepsze oczywiście są te chrupiące, lekko przypieczone, świeże i pachnące. W kwestii dodatków ograniczeniem jest tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia albo gust kulinarny. Gofry możecie przygotować z bitą śmietaną, owocami, czekoladą, dżemem, frużeliną, budyniem, karmelem… Możliwości bez liku Składniki do przygotowania
Słodki sentymentGofry to luksus, na który pozwalam sobie od czasu do czasu w weekendowe poranki. Lubię je w tradycyjnej wersji, na słodko, ale ostatnio polubiłam się równie mocno z goframi na wytrawnie. Poniżej prezentuję Wam przepis na gofry serowe, z moją propozycją podania. Gofry smaży się dosyć długo (przynajmniej na mojej gofrownicy). Z zewnątrz są lekko chrupiące (nie tak chrupiące jednak(...)słodkie gofry), natomiast środek pozostaje przyjemnie mięciutki. Pamiętajcie, by studzić je w pozycji pionowej. Ja najczęściej rozkładam je na kratce układając jak domki z kart;) na około 8-10 gofrów: 2 jajka 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. wody 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. oleju 1 płaska łyżeczka soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia około 50-70 g tartego
Smaki Na TalerzuGofrownica w naszym domu zdecydowanie nie jest sprzętem, który leży w kącie i się kurzy. Gofry przyrządzam na weekendowe śniadania, ale także na kolacje czy nawet obiady w ciągu tygodnia. Powiem Wam, że nawet bardziej lubię wersje wytrawne od tych słodkich. Możliwości podania są w zasadzie nieograniczone. U nas akurat królują wersje z warzywami i jajkami. Tym razem do posmarowania(...)gofrów użyłam pasty Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną. Pasta ma w 100% naturalny skład i jest smakowicie doprawiona. Jest super opcją dla osób zabieganych, szczególnie dla unikających jedzenia mięsa jak my. Ja uwielbiam je do smarowania kanapek, czy właśnie gofrów i wytrawnych naleśników. Ale z powodzeniem nada się jak dodatek do makaronu, kaszy czy ryżu. Sprawdzone i ze smakiem
Mienta blogChrupiące gofry belgijskie z kremem kawowym to łatwy do zrobienia, pyszny i prosty deser. Gofry drożdżowe świetnie smakują z delikatnym kremem z dodatkiem rozpuszczalnej kawy zbożowej. Z tego przepisu gofry wychodzą lekkie i chrupiące z wierzchu, a w środku z dużą ilością pęcherzyków powietrza. Chrupkość gofrów zależy od mocy gofrownicy, najlepiej wypieka się je w takiej powyżej 1200 W. Czas(...)wypiekania należy dostosować do indywidualnych parametrów posiadanej gofrownicy, u mnie było to około 7 minut bez otwierania gofrownicy. Gofry belgijskie podałam z pysznym i bardzo delikatnym kremem kawowym, który w połączeniu z owocami nadał temu prostemu deserowi odświeżającego smaku i jeszcze większej lekkości. W sezonie do gofrów dodaję świeże owoce, zimą zaś świetnie sprawdzają się mrożone, szczególnie maliny i borówki
Kuchcik gotujelunchówek dla dzieci do szkoły? Czy skończyło się jak zawsze na kanapkach czy kombinujecie i urozmaicacie? Ja tylko ze swojej strony podpowiadam, że świetnie w tym temacie sprawdzają się gofry- bo dzieci je uwielbiają i można je zrobić na mnóstwo sposobów. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na gofry na słodko ( gryczane , ze szpinakiem , moje ulubione czekoladowe z cukinią(...)dynią ) oraz wytrawne ( ziemniaczane z serem , z cukinią i cheddarem ). Dziś kolejna propozycja – bananowe gofry z czekoladą. Chrupiące, bez dodatku cukru (słodycz pochodzi z banana ale jak lubicie słodkie można dodać łyżeczką cukru brązowego) i z kawałkami czekolady. Takiego gofra znaleźć na przerwie w pudełku to jest szczęście:) 5.0 from 1 reviews Bananowe gofry z czekoladą Drukuj Prep
Cooking for EmilyGofry kojarzone są z pustymi kaloriami i wyrzutami sumienia. A tymczasem okazuje się, że mogą być pożywnym śniadaniem. Wystarczy przygotować je z odpowiedniej, wartościowej mąki i nie przesadzić z dodatkiem słodzika/cukru. Dziś mam dla Was przepis na wersję z kaszy (mąki) jaglanej. Do gofrów dorzućcie np. dżem z jak największą zawartością owoców, banana, mus z owoców leśnych czy domowy(...)krem czekoladowy z orzechów. Jeśli pominiecie słodzik, gofry mogą być także zestawione z wytrawnymi składnikami, np. pastą z awokado. Pamiętajcie, żeby porządnie rozgrzać gofrownicę, a same gofry suszyć na kratce, nie na talerzu – dzięki temu będą cudownie chrupiące Jeśli nie macie w domu mąki jaglanej, zblendujcie po prostu surową kaszę do jak najdrobniejszej konsystencji. Jeśli kasza, którą kupiliście jest
Powiedz dietom nieGofry kojarzone są z pustymi kaloriami i wyrzutami sumienia. A tymczasem okazuje się, że mogą być pożywnym śniadaniem. Wystarczy przygotować je z odpowiedniej, wartościowej mąki i nie przesadzić z dodatkiem słodzika/cukru. Dziś mam dla Was przepis na wersję z kaszy (mąki) jaglanej. Do gofrów dorzućcie np. dżem z jak największą zawartością owoców, banana, mus z owoców leśnych czy domowy(...)krem czekoladowy z orzechów. Jeśli pominiecie słodzik, gofry mogą być także zestawione z wytrawnymi składnikami, np. pastą z awokado. Pamiętajcie, żeby porządnie rozgrzać gofrownicę, a same gofry suszyć na kratce, nie na talerzu – dzięki temu będą cudownie chrupiące Jeśli nie macie w domu mąki jaglanej, zblendujcie po prostu surową kaszę do jak najdrobniejszej konsystencji. Jeśli kasza, którą kupiliście jest
Powiedz dietom nieJuż od dłuższego czasu przymierzałam się do zakupu gofrownicy, ale gdy już już, miałam tego dokonać, to stwierdzałam, że właściwie, to chyba jej nie potrzebujemy..., bo za goframi aż tak bardzo nie przepadamy. Jakże się myliłam... Od tej pory gofry będą u nas często, bo są przepyszne, przynajmniej te z Liege (belgijskie), ciężkie, maślane, ze skarmelizowanym cukrem. Bajeczne, nie tylko(...)ciepło, mnie osobiście najbardziej smakowały, zimne i to nawet takie po 2-3 dniach. Inspiracją był program w tv właśnie o pysznych gofrach z Liege, po naciskach rodzinki, że oni takie chcą, cóż było robić, trzeba było zakupić maszynę do gofrów i rozpocząć produkcję swoich własnych, pysznych gofrów. U mnie w wersji orkiszowej (orygnalne są pszenne), z cukrem perlistym (bywa
Smaczne Zdrowe