upiec w wolnej chwili, bo są proste do zrobienia, nie wymagają wyszukanych składników, a efekt? Są pyszne, mięciutkie i rozpływają się w ustach :) Dodatek skórki pomarańczowej zdecydowanie wzbogacił ich smak. Składniki na jasne ciasto: (na 4 blachy ciastek) 220 g mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 budyń waniliowy z cukrem(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 7 łyżeczek kakao 1 budyń czekoladowy z cukrem 115 g cukru pudru 115 g zimnego masła 3 białka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Wykonanie: Oba ciasta wykonujemy oddzielnie, w ten sam sposób, a mianowicie: wszystkie suche składniki mieszamy w misce, przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło
Walijskie Pichceniedodaje się czekoladę, pistacje, wino marsala oraz kandyzowane kasztany. Ja jednak zrezygnowałam z dwóch ostatnich (nie znalazłam ich w sklepach, ale wciąż szukam), na rzecz słodkiego wina oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej. Tort przyrządziłam na pewną uroczystość rodzinną i wiecie co? Mój starszy brat dawno mnie tak nie tulił, kiedy dowiedział się, że jako jedyny dostanie kawałek na wynos. Moja
Wypieki i Rumieńcepierożki wymyśliłem sobie w zeszłym roku na Święta Bożego Narodzenia zamiast kutii. Ich wygląd miał nawiązywać do główek maku, a nadzienie do tradycyjnych śląskich makówek, pełnych bakalii i pachnących skórką pomarańczową oraz cynamonem. Dodatkowo pierogi podałem z sosem migdałowo-makowym, który jeszcze bardziej miał podkreślić ich deserowy charakter. Jeśli lubicie tradycyjne przepisy, ale macie ochotę nadać im nowoczesną, acz swojską(...)człowiek sceptycznie nastawiony do kutii i innych dań z makiem. * SKŁADNIKI na ok. 30 pierogów Nadzienie makowe: 1 szklanka niebieskiego maku ½ szklanki mielonych migdałów ½ szklanki rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3-4 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła 1 czerstwa pszenna bułka 100 ml mleka Ciasto na pierogi: 300 g mąki pszennej 1 małe jajko
Food Squaretortownicę 24/24 cm 1 kg mielonego półtłustego twarogu 1 kostka masła 82% 30 dag cukru 16 g cukru z prawdziwą wanilią 6 jaj od „szczęśliwych kurek” 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka ekstraktu z pomarańczy brazylijskiej 2 budynie śmietankowe Dodatkowo: Polewa czekoladowa ja miałam o smaku pomarańczy Sposób wykonania: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło(...)pomarańczy , dodajemy po łyżce twarogu cały czas ucierając. Na sam koniec ubijamy osobno białka na sztywną lśniącą pianę, dodajemy do masy serowej, ucierając delikatnie , na sam koniec wsypujemy kandyzowaną skórkę z pomarańczy, mieszamy. Gotowy sernik wylewamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy-samo dno, wygładzamy. Pieczemy 50 -55 minut w temp 180*c. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyciągamy
Wanilia i Kardamonkandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej Przygotowania zaczynamy od zrobienia rozczynu – w misce umieszczamy trochę ciepłego mleka, 1 łyżki cukru, 1/2 kostki drożdży i odrobiny mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu, pod przykryciem na ok 15 minut. W tym czasie w misce umieszczamy mąkę, cukier, mleko roślinne, namoczone (i odciśnięte) owoce, migdały i skórkę kandyzowaną po czym całość mieszamy. Dodajemy
Szybko Tanio Smacznieprzyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej*Składniki na lukier:2 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Wszystkie suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę i przyprawy wsypać do miski i wymieszać(...)będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru. Następnego dnia Lebkuchen można układać do świątecznych pudełek. * jeśli nie posiadacie kandyzowanej skórki cytrynowej warto dodać skórkę otartą z dwóch cytrynŹródło: mojewypieki
Świat Ciastacodziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Tłusty Czwartek coraz bliżej , więc podaję przepis na pączki z glazurą i skórką pomarańczową ( raj dla podniebienia !). Składniki : ok. 3,5 szklanki ( pojemności 250 ml ) mąki pszennej – dałam po połowie różnych, jedną tortową Basia , a drugą uniwersalną Szymanowska. Proszę ściśle nie trzymać(...)octu, marmolada lub powidła, Jak kto lubi konfitura różana. Na glazurę : 1,5 szklanki cukru pudru, sok z połowy pomarańczy albo z jednej cytryny,, ok. 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej do posypania po wierzchu. Tłuszcz do smażenia : ok. kg smalcu, ewentualnie olej. Przygotowanie: Uwaga : 1.Na samym początku zaznaczę , że wszystkie produkty na ciasto muszą mieć temp. pokojową , a nawet
Pysznosci Babci Basiswych zwolenników w innych regionach kraju. Te są po prostu przepyszne , najlepsze rogale jakie dotychczas jadłam. Idealnie delikatne ciasto, mnóstwo białego maku, nie za słodkie, bez olejków, bez skórki pomarańczowej ( która mnie osobiście bardzo przeszkadza). Marcepan, migdały, orzeszki, półfrancuskie ciasto - rozkosz dla podniebienia ! Choć pracy przy nich wiele, to warte tego , by choć raz w roku poświęcić im czas(...)350g białego maku- 100g masy marcepanowej- 3/4 szkl pudru- 150g orzechów włoskich- 100g migdałów blanszowanych- 70g suszonych fig ( dałam 35g)- 70g daktyli bez pestek ( dałam 35g)- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ( pominęłam)- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- 2 białka- 4 podłużne biszkopty ( pokruszone)Dodatkowo :- jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania rogali- ok. 1 szklanki pudru + kremówka + kilka kropli
Smaczne Zdroweskórki kandyzowanej 100-150 g cukru pudru Mak sparz (zalej wrzątkiem) wraz z orzechami (część orzechów włoskich zostaw do dekoracji, ja dodatkowo użyłam płatków migdałowych). Po 15 minutach odcedź mak i przepuść przez maszynkę, albo tak jak ja zamorduj wszystkie blendery w domu. Masę marcepanową utrzyj z cukrem pudrem, połącz z masa makową i na końcu dodaj skórkę pomarańczową
greenscarfświeżych drożdży 3 średniej wielkości jajka (M) 100 g masła 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanka cukru 400 g gotowej masy makowej (u mnie Bakalland) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek sułtańskich garstka posiekanych orzechów włoskich 2-3 krople zapachu migdałowego 1 łyżeczka powideł śliwkowych sok z cytryny Dodatkowo: jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Drożdże rozrobić(...)być zbyt gorące, nie może parzyć. Dodać jajka. Wyrabiać wszystko dokładnie przez 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Masę makową doprawić bakaliami - kandyzowaną skórką, orzechami, rodzynkami, powidłami i zapachem migdałowym oraz sokiem z cytryny - do smaku. Naszykować blachę do pieczenia - najlepiej tę z piekarnika i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na środku narysować
Kulinarne InspiracjeŻurawina w słoiku, odsłona druga. Tym razem lekko miodowa, lekko pomarańczowa, lekko alkoholowa, wytrawna i bardzo pachnąca. Trudno ją porównać do poprzedniej z jabłkami i sokiem cytrynowym, bo to zupełnie inny smak. I obie są doskonałe, trudno mi wybrać smaczniejszą. Ta będzie(...)idealna do pieczonego łososia lub dowolnego sera. Składniki: • 1 kg żurawiny • 300 g cukru • 2 łyżeczki nasion kolendry • 1/2 łyżeczki soli • 5 łyżek płynnego miodu • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej • sok z 1 cytryny • 1 kieliszek wódki, u mnie żubrówka Wykonanie: • Żurawinę przed smażeniem zamrozić na co najmniej 24 godziny, aby straciła goryczkę. • Owoce
To co kochamminut Gotowanie: 15 minut Chłodzenie: 2 godz. Składniki: 1 różowy grejpfrut 4 pomarańcze 2 mandarynki (wypestkowane) ½ cytryny 6 żółtek jajek 120 g drobnego cukru 3 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej Wyciśnij sok z jednej pomarańczy i z połówki cytryny, odstaw na bok. Cytrusy obierz ostrym nożem, usuwając zewnętrzną białą błonę z pomarańczy i grejpfruta, obieraj je nad miseczką(...)należy przerywać ubijania. Krem ma mieć konsystencję musu, powinien być gęsty i sztywny i podwoić swoją objętość. Wlej zabajone do 4 salaterek, włóż kawałeczki cytrusów i posyp z wierzchu kandyzowaną skórką pomarańczy. Odstaw do schłodzenia na minimum godzinę, a najlepiej na kilka godzin. *Zagotuj w garnku wodę i umieść na nim żaroodporną miskę, tak, aby nie dotykała powierzchni gotującej wody
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaproszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1,5 łyżki kakao 125ml oleju 125ml jogurtu naturalnego lub maślanki 1 jajko 1 łyżeczka sosu Tabasco 80-100g kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao i skórkę pomarańczową. Mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy mokre składniki: olej, jogurt, Tabasco i jajko. Następnie delikatnie
Ze smakiem i z pasjąmąki pszennej pełnoziarnistej 200 ml mleka 50 ml wody 50 g cukru 60 g masła 160 g drobnych rodzynek 50 g mieszanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i limonkowej skórka starta z 1 dużej pomarańczy (umytej i wyszorowanej szczoteczką) 1 duże jajko (L) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 laska cynamonu 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 3 goździki(...)bułeczek przed pieczeniem: 1 duże jajko 1/2 łyżki mleka do dekoracji: gładka konfitura morelowa do posmarowania upieczonych bułeczek (około 115g) Mąkę wsypać do dużej miski, dodać drożdże, cukier, rodzynki, skórkę kandyzowaną, mielony cynamon, imbir i sól. Wymieszać. Do rondelka wlać mleko, wodę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wrzucić laskę cynamonu, goździki i startą skórkę z pomarańczy. Podgrzewać do wrzenia
maniapieczeniałyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżka kakao szczypta soli 1 szkl posiekanych orzechów włoskich 1,5 szkl marchewki, startej garść posiekanych rodzynków garść kandyzowanej skórki pomarańczowej Krem: 200 g serka philadelphia 2 łyżki miodu 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: cynamon do oprószenia Przygotowanie: 1. Ciasto marchewkowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka
Nastoletnie Wypiekanie