obraniem porządnie umyć i sparzyć ! Tutaj znajdziecie propozycje jak smacznie przetworzyć pomarańczowe skórki, a następnie wykorzystać w kuchni. Możemy zrobić kandyzowane skórki pomarańczowe lub mieloną skórkę pomarańczową. Esencja pomarańczowa Składniki: obrana skórka z 1 dużej pomarańczy 125 ml wódki 125 ml wody Wykonanie:Pomarańczowe skórki pozbawiamy albedo
Kulinarne przygody Gatityprzetwarzania pomarańczy przypominam: broń Boże nie wyrzucajcie skórek pomarańczowych !!! Tutaj znajdziecie propozycje jak je smacznie przetworzyć, a następnie wykorzystać w kuchni. Możemy zrobić kandyzowane skórki pomarańczowe lub mieloną skórkę pomarańczową. Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami Składniki: 2 kg pomarańczy 500 g cukru 1 łyżeczka imbiru 3/4 łyżeczki mielonych goździków Wykonanie: Wszystkie
Kulinarne przygody Gatityłyżek soku pomarańczowego lub likieru pomarańczowego, migdałowego 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka zmielonego imbiru 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej 150g ciemnego cukru – dark muscovado 200g poszatkowanych orzechów – użyłam orzechów włoskich, laskowych i nerkowca Bakalland 3 duże jajka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki aromatu(...)żurawiny Bakalland 60g kandyzowanych wiśni 60g cukru 60g masła 2łyżki naturalnego miodu Dodatkowo: cukrowe gwiazdki do ozdoby 1. Suszone owoce zalać sokiem lub likierem i odstawić na parę godzin, najlepiej na całą noc. 2. Następnie owoce osączyć, zatrzymując sok. 3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawami. Dodać cukier, orzechy, skórką pomarańczową i wymieszać. Wsypać
Mała Cukierenkacukru pudru 100 g masła 50 g smalcu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu 3 jajka wielkość M 1 łyżka skórki z pomarańczy kandyzowanej startej dekoracja: lukier skórka pomarańczowa i cytrynowa kandyzowana Ciasto baranka: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypuję cukier puder, dodaję masło, smalec i ucieram mikserem.Dodaję po jednym żółtku stopniowo ucierając(...)stopni góra dół i piekę 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzam babkę patyczkiem. Po wyjęciu przewracam od razu gorącą babkę na deskę.Po wystudzenia lukruję babkę i posypuję skórką pomarańczową
wesoła kuchniadałam 2 łyżki więcej ) 260 g kwaśnej śmietany 18 % 4 łyżki budyniu waniliowego ( proszku ) opcjonalnie - kilka kropel aromatu pomarańczowego, cytrynowego lub waniliowego ( pominęłam ) opcjonalnie - kilka łyżek rodzynek lub kandyzowanej skórki pomarańczowej ( pominęłam, dodałam natomiast gotową mieszankę przypraw do sernika ) Wykonanie: Kruchy spód: W misce wymieszać mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone
Opowieści z piekarnikamleka, 2 jajka, 100ml mleka, 250g mąki, 150g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 opakowania kandyzowanej skórki keksowej MAKAR , 1/2 opakowania kandyzowanej skórki pomarańczowej MAKAR, 50g rodzynek i żurawiny MAKAR, 1 tabliczka białej czekolady, kandyzowana papaja w kostkach MAKAR do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę mieszam z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia
Tradycyjna kuchnia Kasilodówki. Następnie większą częścią wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Masa makowa: puszka masy makowej Helio (850g), 4 białka, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Helio, 2 łyżki cukru, łyżka wódki.Białka ubić na sztywną pianę. Masę makową wyjąć z puszki, dodać ubite białka, cukier oraz kandyzowaną skórkę i wódkę. Delikatnie
Z miłości do słodkościpół łyżki sody oczyszczonej 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki miodu Nadzienie jabłkowo-pomarańczowe; 1 i 1/2 kg jabłek 4 łyżki cukru 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej pół łyżeczki cynamonu 10 dag rodzynek 1 opakowanie galaretki pomarańczowej Krem budyniowy: 1 i 1/2 szklanki mleka 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 kopiaste
Praktyczna plświeżych pomarańczy 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i skrobią ziemniaczaną. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Miksujemy 2 minuty po czym dodajemy sok pomarańczowy i suche składniki. Na koniec dodajemy otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy i skórkę kandyzowaną. Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy odrobiną
KuchcikoweLoveherbata Zaczynamy od zrobienia syropu. Składniki: 1 litr wody 1 litr mocnej herbaty 1 litr soku pomarańczowego 2 litry soku jabłkowego 0,5 litra syropu malinowego 5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 laski cynamonu 12 goździków 7 ziaren kardamonu 5 gwiazdek anyżu Sok z 1 cytryny Łyżeczka aromatu waniliowego 4 ziela angielskie Pokrojony w plastry kawałek imbiru wielkości kciuka
Słodkie okruszkiskórki pomarańczowej, cynamonu i orzechów włoskich. Składniki: 200 g masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki cynamonu, 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2-3 kropelki aromatu rumowego Dr. Oetker, szczypta soli, do obtoczenia: cukier puder. Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na białą masę. Dodajemy sól, mąkę
Aga w kuchnileje. Polecam mój pyszny śliwkowy sernik, skoro mnie się udał, to Wam na pewno też się pysznie upiecze! :) Puszysty sernik śliwkowy Składniki: 500 g śliwek węgierek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki rumu lub wódki 125 g herbatników 50 g roztopionego masła 500 g chudego mielonego twarożku 120 g cukru 3 jajka 120 g słodkiej śmietanki(...)mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki (od siebie dałam, bo mi się wydawało za rzadkie, w przepisie nie było) Skórkę kandyzowaną zalać wódką, moczyć ok. 30 minut, śliwki wydrylować, podzielić każdą na 2-3 części, włożyć do miski, zalać skórkami pomarańczowymi z alkoholem, wymieszać, odstawić na 15 minut. Ciastka rozdrobnić w mikserze lub wałkiem na stolnicy na "bułkę tartą", wymieszać
Kuchnia PrezydentowejWarstwa pomarańczowa: Duży dżem pomarańczowy (400 – 500g) 3 łyżeczki żelatyny Dekoracja: 1 łyżka gorzkiego kakao 1 łyżka słodkiego kakao Kawałek kandyzowanej skórki z pomarańczy* *Jeśli nie macie kandyzowanej skórki pomarańczowej, możecie sparzoną skórkę z jednej pomarańczy zalać około ¾ szklanki wody, wsypać 3 łyżki cukru i gotować pod przykryciem około 5 minut na wolnym ogniu, po czym pozostawić(...)ciasto za pomocą sita. Resztę ubitej śmietany mieszamy łyżką i przekładamy do szprycy lub mocnego woreczka i robimy na cieście gwiazdki. Na koniec ciasto ozdabiamy pokrojoną w słupki kandyzowaną skórką z pomarańczy. Gotowe ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu, na co najmniej godzinę, by nabrało właściwej konsystencji. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video
Smakowy Rajdłużej. Mam dla Was dzisiaj coś specjalnego: herbatę z goździkami i skórką pomarańczową. Pięknie pachnie i wspaniale rozgrzewa :) Przygotowanie takiej herbaty jest bardzo proste. Zaparzamy ulubioną herbatę , dorzucając do niej kilka goździków . Kiedy herbata dobrze się zaparzy, wtedy wystarczy dodać do niej łyżeczkę kandyzowanej skórki pomarańczowej i dobrze wymieszać. Ta herbata rozgrzewa już
Codzienna kuchnia niecodziennaCoś na wzór serniczka czyli masa z komosy ryżowej, ze skórką pomarańczową, spoczywająca na spodzie z daktyli i zwieńczona galaretką z lilakiem i młodymi listkami mięty. Podaję składniki na jedną porcję :) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej (najlepiej domowej roboty) 6-8 świeżych daktyli
Quinoa Raz!