50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej - 500 przepisów (strona:20/34)

Miała być musztarda... 125

400ml białego wytrawnego wina 1 cytryna (otarta z niej skórka i wyciśnięty sok)  500-600g cukru 4 łyżki angielskiej musztardy w proszku 1 łyżeczka soli 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej 20g skórki pomarańczy krojonej (w formie przyprawy w torebce) Pigwy myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Jest to trochę żmudne, bo te twarde owoce nie należą(...)Dodajemy tyle cukru, ile waży nasza masa. Kładziemy z powrotem na ogniu. Rozpuszczamy musztardowy proszek w niewielkiej ilości gorącej wody i razem z solą i skórką pomarańczy dodajemy do garnka. Skórka może być tylko kandyzowana, ale mi bardzo podbają się te ciemne kropeczki z krojonej. Gotujemy na małym ogniu, aż musztarda stanie się dość gęsta- 20 minut powinno wystarczyć. Bierzemy

les mirabelles
CIASTO KAKAOWE BEZ MLEKA I JAJEK 139

łyżka cukru waniliowego 1 szklanka zimnej wody lub soku czy mleka owsianego ⅓ kubka oleju np. kokosowego 1 łyżka octu np. jabłkowego dodatkowo garść np. suszonej żurawiny i kandyzowanej skórki pomarańczowej z firmy Helio ( generalnie do tego ciasta możecie użyć również owoców typu jabłko, banan czy maliny oraz innych waszych ulubionych suszonych owoców czy orzechów) Wykonanie: wszystkie suche składniki

Słodkie zapomnienie
MAKOWIEC DROŻDŻOWY. 694

suchego maku170 g jasnego brązowego cukru 100 g rodzynek50 g orzechów włoskich posiekanych3 łyżki miodu2 łyżeczki aromatu migdałowego1 łyżeczka cynamonu1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej Masa makowa:  Mak zalewa wrzątkiem, przykrywam i gotuję przez 20 minut.   Odciskam nadmiar wody i pozostawiam do ostygnięcia. Dwukrotnie mielę w maszynce do mięsa(...)pieczenia. Smaruję rozbełtanym jajkiem, aby skleić  złączenia. Piekę makowca w 160 stopniach przez 60 minut. Po upieczeniu, zostawiam w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Dekoruję lukrem i kandyzowaną skórką cytrynową. SMACZNEGO! Pozdrawiam świątecznie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Owsiane ciasteczka z nutką pomarańczy w wersji light 251

szklanka mąki owsianej 1 jajko 80 g miękkiego masła 1/2 szklanki brązowego cukru 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Masło z cukrem ucieramy

Kulinarne przygody Gatity
Mleczny króliczek z brzoskwiniowo-pomarańczowym nadzieniem 144

Dziś mam propozycję dla waszych pociech, choć oczywiście dorośli również nie gardzą takimi deserami ;) Zapraszam na mlecznego króliczka z brzoskwiniowo-pomarańczowym nadzieniem *. Wygląda uroczo, a w smaku jest tak delikatnie mleczny. Do tego owocowe nadzienie i... trudno mu się oprzeć. Znikł ze stołu bardzo szybko. Moja pociecha od razu zabrała się za króliczkowe uszka ;) Spróbujcie. Mleko i przetwory mleczne(...)takiego deseru. Składniki: 1 3/4 szklanki mleka 5 łyżeczek cukru 2 3/4 łyżki żelatyny + 3/4 szklanki gorącej wody sok z 1 mandarynki (słodkiej) 1 świeża brzoskwinia 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Do garnka na mleko (lub innego z grubym dnem) wlewamy mleko, dodajemy cukier i sok z wyciśniętej mandarynki. Gotujemy wszystko cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia cukru

Słodkie okruszki
Makowiec 651

orzechów włoskich, posiekanych 3 łyżki miodu 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego 1 łyżeczka cynamonu  1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej 6 białek Mak zalewamy wrzącą wodą (do pokrycia), odstawiay do wystygnięcia, odsączamy z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.  Do przygotowania(...)brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem i posypać suchym makiem/ zmielonymi migdałami/  kandyzowaną skórką / orzechami- wybór należy do nas :). Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki gorącej wody Cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy wypukłej

Pudełko rozmaitości
Pomarańczowa drożdżówka na szybko 567

Składniki (na formę 30cm x 11cm): Ciasto: 250 g mąki pszennej 12 g drożdży instant 4 łyżki cukru  skórka otarta z jednej pomarańczy 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie) 1 duże jajko 80 g masła 3/4 szklanki mleka Kruszonka: 100 g mąki 50 g cukru 50 g masła Przygotowanie: Kruszonka: Mąkę, cukier i masło zagnieść i schłodzić

Ze smakiem i z pasją
DOMOWA MASA MAKOWA 168

maku woda (do zalania maku) 100 g migdałów  100 g orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki masła około 1 szklanka miodu  2-3 łyżki brandy (opcjonalnie) DODATKOWO (przed samym pieczeniem wybranego(...)czym zmiel go dwukrotnie w maszynce do mięsa na drobnych oczkach. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej masło i miód, dodaj do tego posiekane drobno bakalie, kandyzowaną skórkę, świeżo starte skórki z pomarańczy i cytryny, aromat i brandy (jeśli używasz). Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj całość na średnim ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj do niej zmielony

Słodko-Słony Świat Ilony
Makowiec z bezą na kruchym cieście 225

drobnego cukru do wypieków Masa makowa: 200 g maku 1 jajko L 30 g masła 25 g drobnego cukru 55 g płynnego miodu ¼ szklanki rodzynek ¼ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej ¼ szklanki orzechów włoskich 200g masy marcepanowej Beza: 4 białka szczypta soli 200 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2/3 szklanki orzechów włoskich Sposób przygotowania : Kruche ciasto

Pyry na Gaz
Kluski z makiem 162

lekko podgrzewam. Makaron odcedzam, łączę z masą makową. Mieszam dobrze, podaję gorące. Kluski z masą makową HELIO gotowe. Smacznego:) Masa makowa HELIO składa się z maku, rodzynek i kandyzowanych skórek pomarańczowych (plus cukier i aromaty). Możecie wzbogacić ją dodając do niej inne bakalie, np. suszone owoce: żurawinę, morele, śliwki, daktyle, orzechy, migdały, dodać kilka kropel likieru pomarańczowego lub Amaretto

Zasmakuj Kuchni
Sernik z bezą kokosową 111

sera białego podwójnie zmielonego - 2 budynie śmietankowe - 2 szklanki mleka - 150 g masła - 1 szklanka cukru - 3 żółtka - 1 całe jajko - 150 g rodzynek - 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej piana - 6 białek - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżka mąki pszennej - 70 g wiórków kokosowych oraz - 2 opakowania biszkoptów Przygotowanie: Czekoladę ścieramy na tarce, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier

Zainspirowana w kuchni
Naleśnikowy makaron z makiem i bakaliami 241

jajka 1/2 szklanki wody 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli MASA MAKOWA: 150 g maku 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 3 łyżki miodu prawdziwego 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej parę kropel olejku migdałowego Naleśniki przygotować umieszczając wszystkie składniki w naczyniu i zmiksować blenderem na gładką masę. Smażyć cienkie naleśniki z dwóch stron na dobrej jakości patelni

https:KKuchniaMniam
Rogale Świętomarcińskie 122

biszkoptów 100 g masła 200 g naturalnego miodu 50 g rodzynek 140 g suszonych moreli 100 g drobno posiekanych migdałów 100 g zmielonych orzechów włoskich około 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 białka (z jajek o wielkości M) łyżeczka ekstraktu migdałowego LUKIER: szklanka cukru pudru łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki ciepłej wody CIASTO: Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj

365 dni dookoła kuchni
Rogale Świętomarcińskie 176

biszkoptów 100 g masła 200 g naturalnego miodu 50 g rodzynek 140 g suszonych moreli 100 g drobno posiekanych migdałów 100 g zmielonych orzechów włoskich około 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 białka (z jajek o wielkości M) łyżeczka ekstraktu migdałowego LUKIER: szklanka cukru pudru łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki ciepłej wody CIASTO: Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj

365 dni dookoła kuchni
Najlepsze Rogale Marcińskie 173

100g masła 200g naturalnego miodu 50g rodzynek 140g suszonych fig (lub innych suszonych owoców) 100g blanszowanych migdałów zmielonych na pył 100g grubo zmielonych orzechów włoskich około 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 białka (z jajek o wielkości M) 1 łyżka rumu lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 2-3 krople aromatu migdałowego Dodatkowo: 2 żółtka 1 jajko 1 łyżeczka

Mała Cukierenka
Koktajl wielowitaminowy 95

porcje i zamrozić. Składniki 1 litr naparu z zielonej herbaty dobrej jakości bez dodatków smakowo-zapachowych 1 nieduże dojrzałe awokado 4 duże pomarańcze i pół cytryny 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, najlepiej domowej roboty 1 łyżeczka kurkumy, opcjonalnie stewia,ksylitol lub miód- opcjonalnie dodatkowo u mnie spora garść szpinaku i 1 łyżeczka młodego jęczmienia (proszek) Parząc herbatę zieloną , zalewaj

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik wiedeński 116

wiaderkowego 8 jajek 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki miękkiego masła (100g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat waniliowy 10 dag rodzynek 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej Dodatkowo: polewa płatki migdałowe Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser trzykrotnie zmielić. 2. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym

Kuchnia domowa Ani
Keks 147

pudru do ciasta + 1/2 szklanki cukru pudru do lukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 400 g bakalii (u mnie mieszanka: rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa, ananas kandyzowany) - garść odkładamy do dekoracji 1. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem do powstania puszystej masy. Dodajemy po 1 jajku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy

Szefowa kuchni
Ciasto Ambasador. 88

brązowego cukru (można dosłodzić na końcu, według uznania) - 2 łyżeczki kakao - 2 łyżki wody różanej -  niepełna garść orzechów włoskich - 2 łyżki rodzynek - 7 suszonych fig - 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej - 1 tabliczka białej czekolady - 1 tabliczka mlecznej czekolady - 1 tabliczka czekolady karmelowej - 1 cytrynowa galaretka - 1 truskawkowa galaretka - 1 pomarańczowa galaretka - 1 malinowa galaretka - 3 łyżki mieszanki owoców

DominikaDolci
Bułeczki gniazdka. 145

tortowej (typ 400 lub 405) 20 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 150 ml ciepłego mleka 60 g cukru pudru 1 duże jajko szczypta soli 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej (przepis  tutaj ) lub otarta skórka z 1/2 pomarańczy 80 g roztopionego masła DODATKOWO: 1 żółtko 1 łyżka wody 50 g białej czekolady 1 łyżeczka masła cukrowe posypki

Rozpustne gotowanie
Muffinki z żurawiną. 131

posypką. Odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia polewy.   T akie babeczki doskonale nadają się do koszyka wielkanocnego. :)  R ada : Zamiast żurawiny możesz użyć innych owoców kandyzowanych np. daktyli, skórki pomarańczowej itp.                            Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Wieniec na Trzech Króli 130

Składniki : Nadzienie 1 szklanka suszonej żurawiny 3 łyżki likieru migdałowego (użyłam czerwonego wina z dodatkiem migdałowego zapachu do ciast) 50 g masła 3/4 szklanki migdałów (użyłam płatków) łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Ciasto 600 g mąki pszennej 230 ml mleka 35 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 90 g masła 2 jajka 1/2 łyżeczki soli skórka z cytryny Dekoracja

Weekendy w domu i ogrodzie
Babka kawowo-pomarańczowa 135

łyżeczki kawy rozpuszczalnej skórka otarta z całej pomarańczy 2 i 1/4 mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól Polewa: 100g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli.  2. Żółtka mieszamy z kawą do momentu uzyskania gładkiej masy. Masło/margaryn

Szefowa kuchni
Rogale marcińskie 135

masła stopionego 200 g miekkiego masła Składniki na nadzienie: 350 g białego suchego maku 100 g cukru pudru 150 g łuskanych orzechów włoskich 100 g migdałów 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 120 g marcepanu 5 okrągłych lub podłużnych suchych biszkoptów 30 g śmietany 30 % 3 białka, które nam zostały z ciasta szczypta soli na wierzch rogali: jajko roztrzepane

Themo przepisy
Bakaliowa masa makowa z suchego maku mielonego 238

łyżka rumu lub aromat migdałowy/ rumowy Bakalie: łącznie ok 400 g - 1 opakowanie płatków migdałów, 1/2 szklanki żurawiny suszonej, 1 szklanka rodzynek, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej Mleko podgrzać z masłem, cukrem i miodem do rozpuszczenia cukru. Dodać mak mielony i mieszać do lekkiego zgęstnienia składników. Mak będzie dosyć rzadki ale po dodaniu bakalii mocno

Ze smakiem bez glutenu
Wielkanocna pascha z bakaliami bez jajek 225

składniki: 500 g białego sera, tłustego 100 g masła, miękkiego 70 ml śmietany 50-70 g cukru pudru 150 g rodzynek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g orzechów włoskich lub migdałów wykonanie: Rodzynki zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na ok. 5 min., a następnie odsączamy na sitku. Orzechy lub migdały podprażamy na suchej patelni, a następnie razem ze skórką

Domowy Smak Jedzenia
Kulicz - rosyjska babka wielkanocna 209

kulicz długo zachowuje świeżość, a ciasto się nie psuje. Składniki: 500g mąki 25g drożdży 250ml mleka 6 żółtek 150g cukru 150g masła 70g rodzynków (dałam Helio ) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 25ml koniaku łyżka cukru waniliowego skórka otarta z cytryny 0,5 płaskiej łyżeczki kardamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli lukier: 0,5 szklanki cukru pudru sok z połowy

Obiad gotowy
KEKS STAROPOLSKI Z BAKALIAMI 137

SKŁADNIKI: 50 dag mąki pszennej 5 całych jaj + 5 żółtek 30 dag cukru 10dag masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 15 dag rodzynek po 5  dag: kandyzowanej skórki pomarańczowej, suszonych moreli, daktyli, suszonej moreli dodatkowo do dekoracji: lukier: 15 dag cukru pudru , 3 łyżki wody, kilka kropel aromatu rumowego - wszystko dokładnie ucieramy posiekane orzechy włoskie i migdały

Moja Książka Kucharska
WARSZTATY Z E.WEDEL I PASZTET WIELKANOCNY NA SŁODKO ;-) 128

obłędnie dobry przepis na królika! PASZTET NA SŁODKO Z CZEKOLADĄ I BAKALIAMI: składniki: - 500g Torcika Wedlowskiego E.Wedel - 100 g prażonych orzechów laskowych - 100 g rodzynek - 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej - 600 g mlecznej czekolady E.Wedel - 400 g pasty z orzechów laskowych Na dekorację: Ganasz z białej czekolady: - 200 ml śmietanki 36% - 50 g miodu - 400 g czekolady białej mlecznej

SMYKWKUCHNI
Wegańskie owsiano-orkiszowe ciasteczka z czekoladą 135

mnie orkiszowa) 80 g oleju roślinnego (około 120 ml) 50 g cukru 1 średni banan 100 g tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kakao lub karobu 2 łyżeczki kandyzowanych skórek pomarańczowych Przygotowanie: Zblenduj na gładką, puszystą masę banana, olej i cukier. Dodaj wszystkie pozostałe składniki (poza czekoladą) i wymieszaj. Na samym końcu dodaj posiekaną czekoladę. Z powstałego ciasta formuj kulki

greenscarf
Pieczone mini naleśniki na mące z quinoy z dżemem z rokitnika i owcami (bez glutenu, bez laktozy) 175

quinoy 2 łyżki mąki z tapioki 2 łyżki kakao pól łyżeczki proszku do pieczenie (opcjonalnie) 2 jajka pół szklanki mleka kokosowego 3 łyżki wody 2 łyżeczki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki cukru kokosowego szczypta soli 2-3 łyżki dżemu Łowicz 100% owoców Rokitnik 2 suszone morele (niesiarkowane) kilka liofilizowanych wiśni 2-3 kumkwaty 1 łyżka pudru z liofilizowanych

Quinoa Raz!
Jagielnik - pieróg z kaszą jaglaną 150

szklanki mleka 200g półtłustego twarogu 20g masła 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki cukru ziarenka z laski wanilii garść rodzynków 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Drożdże rozpuścić w lekko podgrzanym mleku, dodać łyżkę cukru i mąki, wymieszać i odstawić na ok 15 minut w ciepłe miejsce, aż zaczyn ruszy. Resztę cukru utrzeć z jajkiem

Obiad gotowy
Keks marcepanowy z bakaliami 129

oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 100g rodzynków (sułtanki, królewskie) 70g orzechów włoskich (dodałam orzechy włoskie Alesto, dostępne w sklepach Lidl ) 50g śliwek 30g moreli 30g żurawiny 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50ml rumu albo koniaku 70g masy marcepanowej do dekoracji: polewa czekoladowa połówki orzechów włoskich Przygotować bakalie: śliwki i moreli pokroić, orzechy posiekać, wszystkie bakalie wymieszać i zalać rumem

Obiad gotowy
Rogale Marcińskie edycja II 158

masła rozpuszczonego do ciasta Nadzienie: 300 g białego maku od Green Essence 100 g masy marcepanowej 100 g blanszowanych migdałów 100 gram orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 3 pokruszone podłużne biszkopty Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka lukier: 1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki wody

Życie zaczyna się w kuchni
Swiateczne ciasto bakaliowe czyli Slodki Czwartek odc.121 176

podaje go z małymi zmianami. Świąteczne ciasto bakaliowe 200 g masła w temperaturze pokojowej 100 g daktyli 50 g suszonych śliwek 300 g rodzynek, suszonej żurawiny, moreli i kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 jabłko 1 mandarynka 100 ml piwa stout 200 g cukru trzcinowego 4 jajka 200 ml mleka 300 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dzieje kuchennej Wiewióry
makowiec czekoladowy 127

maku/puszka 200 g masła/ w temperaturze pokojowej/ 3/4 szklanki miałkiego brązowego cukru 1/4 szklanki płynnego miodu* 100 g suszonej żurawiny 200 g orzechów włoskich, posiekanych 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Ugotujmy Coś
makowe roladki w masie serowej 182

cukru 4 jajka (żółtka oddzielone od białek) 2 łyżki miodu 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody 40 g posiekanych orzechów 50 g rodzynek 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej olejek migdałowy do smaku wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą, odsączamy z wody a następnie mielimy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Żółtka ucieramy z cukrem oraz masłem

Domowy Smak Jedzenia
Bezglutenowe piernikowe brownie z quinoą i mandarynką 194

jajek 200 gram bezglutenowej gorzkiej czekolady 100 gram masła 50 gram cukru trzcinowego 2 łyżki miodu gryczanego 3 łyżki domowej przyprawy korzennej ( TU znajdziecie przepis) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 mandarynka  szczypta soli Wykonanie: Czekoladę kruszymy i roztapiamy w kąpieli wodnej razem z masłem, staramy się nie podgrzać za bardzo, dodajemy do niej przyprawę korzenną i skórkę

Quinoa Raz!
Ciasto z marcepanem - STOLLEN 133

ostatni przepis w tym roku i wracam w 2017.  Rodzinnych, pachnących i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia! Składniki: 200 g rodzynek (można dodać również suszone wiśnie) 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej  4 łyżki rumu lub brandy  225 ml mleka 3 łyżki jasnego miodu 85 g masła 450 g mąki pszennej (plus trochę do podsypywania przy wałkowaniu

bistro mama
Domowa masa makowa 139

mielić maku bo do kupienia jest już gotowy mak mielony. składniki: 600 g suchego maku mielonego 700 ml mleka 80 g masła 50 g płatków migdałowych 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z 1 cytryny 100 g rodzynków + alkohol do nasączenia aromat rumowy lub 4 łyżki rumu 50 g mielonych orzechów włoskich 100 g cukru

Monia miesza i gotuje
Tarta makowa 209

masy makowej 150 g sera ricotta (lub mascarpone) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 60 g czekolady gorzkiej 40 g czekolady mlecznej 50 g orzechów włoskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 szt. jajek 1 łyżeczka pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania Kruchy spód Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Do misy miksera lub na stolnicę wsypać

Wypieki i Rumieńce
Makowiec zwijany 1178

łyżeczka cynamonu  ·          1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej ·          pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej ·          6 białek Mak zalać wrzącą wodą  (tak by był całkowicie zanurzony)  odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru

Proste Potrawy
świąteczny sernik pomarańczowy na piernikowym ślimaku 185

serową: 1 kg serka waniliowego z wiaderka 2 opakowania budyniu waniliowego 5 jajek 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru skórka otarta z dwóch pomarańczy i cytryny 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki rodzynek (mogą być namoczone w rumie)  dodatkowo: 300 g powideł śliwkowych 2 łyżki dżemu z pomarańczy 2 pomarańcze wiórki i dekoracje czekoladowe   Ciasto piernikowe

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
KLUSKI Z MAKIEM 152

takie znacie, ale ja bardzo je lubię. Najlepiej smakuje z domowym makaronem.     SKŁADNIKI makaron nitki 1 szkl. maku 4 łyżki miodu 2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek WYKONANIE Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Mak płuczemy, przelewamy gorącą wodą. Osączamy i 2 razy mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa. Ucieramy z miodem, dodajemy

słodki bratek
krucho-drożdżowy zawijaniec z makiem 170

śmietany 18% 50 g smalcu 35 g drożdży 1/4 szklanki letniego mleka szczypta soli  na nadzienie: 250 g maku 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w rumie 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej  3 jajka 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej na lukier: 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki rumu  łyżeczka maku  Mak sparzyć wrzątkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierniczki ala norymberskie 128

łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 200 ml płynnego miodu 100 g masła 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z połowy cytryny Roztapiamy masło z miodem i studzimy. Następnie dodajemy sypkie składniki i skórki, a całość mieszamy łyżką. Ciasto będzie nieco lepkie, ja nakładałam

Cynamonowe szczęście
Wieniec drożdżowy z makiem 137

Lukier: ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki wrzątku Masa makowa: 300 g niebieskiego maku 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu kilka kropli aromatu migdałowego kilka kropli aromatu pomarańczowego ½ szklanki cukru pudru 2 całe jajka 30 g rozpuszczonego masła * PRZYGOTOWANIE Masa makowa

Food Square
Ciasteczka z prażonym słonecznikiem. 158

grubość 3-4 mm i wycinamy kółka. PRAŻONY SŁONECZNIK: 100 g ziaren słonecznika 50 g masła 100 g miodu 3-4 łyżki śmietany 30% 1 łyżeczka drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej (wykonanej w  ten sposób ) lub otartej z niepryskanej pomarańczy      Ziarna słonecznika przesypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy 1-2 minutki. Po tym czasie dodajemy

Rozpustne gotowanie
Kruche, maślane ciasteczka z migdałami i rodzynkami. 119

łyżka kwaśnej śmietany szczypta proszku do pieczenia 125 g mąki  50 g  rodzynek Swojska Piwniczka   50 g zmielonych  migdałów Swojska Piwniczka   1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki płatków ryżowych musli z bananem Wykonanie : Masło, cukier, żółtka, śmietanę, cukier waniliowy ucieramy mikserem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy, następnie dodajemy bakalie oraz musli

Sama słodycz i szczypta chili
Wegańska Panettone 173

tylko tyle miałam) 120 g oleju kokosowego rafinowanego, lub innego oleju roślinnego ale delikatnego w smaku 150 g rodzynek (ewentualnie można zastąpić pokrojonymi daktylami) 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (używam tylko własnej produkcji) 60 g świeżych drożdży 300 ml sojowego mleka (użyłam waniliowego z Biedronki) 2 duże dojrzałe banany 100 g cukru szczypta soli 100 ml słodkiego białego wina

greenscarf
Rogale marcińskie 159

szkl. cukru pudru 50 g orzechów włoskich 50 g blanszowanych migdałów - bez skórki 70 g suszonych fig [nie dałam] 70 g daktyli bez pestek  3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej [ nie dałam] 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki albo kawałek suchej chałki Dodatkowo: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

Moje domowe kucharzenie
Rogale Świętomarcińskie 194

masła w temp pokojowej Nadzienie : 150 g białego maku 0,5 szkl cukru pudru 90 g masy marcepanowej 50 g orzechów włoskich 8-9 daktyli  3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej śmietany 1 białko 3 - 4 podłużne, pokruszone drobno biszkopty dodatkowo :  1 roztrzepane jajko z łyżeczką mleka lukier posiekane migdały lub orzeszki Przygotowanie : Ciasto

charlotte gotuje
CIASTO DYNIOWE Z ORZECHAMI PEKAN I CZEKOLADĄ 183

dyni obranej ze skóry i startej na tarce o małych oczkach (1 pełna szklanka) 100 g masła 4 łyżki miodu skórka otarta z 1 pomarańczy lub 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 125 ml mleka 2 jajka 250 g mąki (1¹⁄₂ szklanki) 100 g cukru (¹⁄₂ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g orzechów pekan

cool and minty
Batoniki owsiane pełne zdrowia 168

wyczerpującym dniu w pracy. Składniki - proporcje na około 10 batoników 2 szklanki płatków owsianych 50 - 60 g rodzynek  50 g orzechów włoskich 50 g migdałów 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/3 szklanki syropu klonowego lub płynnego miodu 2 jajka rozbełtane lub piana ubita z 2 białek 2-4 łyżki stołowe oleju migdałowego lub oleju arachidowego lub oleju kokosowego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
MAKOWIEC Z WIŚNIAMI NA SPODZIE PIERNIKOWYM 148

Treściwy, równy, zwarty i odpowiednio wilgotny makowiec na chrupiącym spodzie piernikowym. Przygotowany z gotowej masy makowej. Z dużą ilością orzechów, wiśni i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wykończony polewą kajmakową i posiekanymi orzechami. Dobrze się przechowuje i kroi. Owinięty w folię  lub włożony do pojemnika na ciasto i trzymany chłodnym miejscu poza lodówką, będzie dobry przez około 5 kolejnych

cool and minty
Sernik z pomarańczową nutą 185

smaków, bo jest bajeczna... taka moja... ;-)    SKŁADNIKI Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej aromat pomarańczowy Masa serowa: 1/2 kg sera białego (może być z wiaderka) 3/4 szklanki cukru 100 g masła 1/4 szklanki mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru

Czary - gary w kuchni
Torcik jabłkowy 175

jeszcze w celu uwiecznienia ;-) Torcik jabłkowy TORCIK JABŁKOWY 6 średnich jabłek 3 żółtka 250 g masła roślinnego 1 szklanka cukru pudru 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 40 g rozdrobnionych orzechów laskowych sok z 1/4 cytryny 250 g okrągłych biszkoptów 1 galaretka agrestowa (lub w innym smaku) 3 mandarynki Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy

peggiwkuchni
Pascha orzechowa 207

jajek 2 laski wanilii 100 g cukru pudru 300 g śmietany 200 g masła 60 g mielonych orzechów włoskich garść suszonej żurawiny garść rodzynek garść kandyzowanej skórki pomarańczowej     Wykonanie: Mleko zagotować z rozciętymi laskami wanilii.  Jajka wymieszać w misce ze śmietaną.  Kiedy mleko zacznie się gotować wyjąć wanilię i wlać mieszankę jajeczną.  Gotować

Sto kolorów kuchni
Makowczyki - mini strucle z makiem 181

wódki lub likieru migdałowego szczypta soli Masy makowa 600 g masy makowej z tego przepisu  lub 500 gotowej masy makowej i po 30g posiekanych orzechów włoskich, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i rumu (lub amaretto) oraz piana z 3 białek Do posmarowania i ozdobienia 1 żółtko rozmącone z 1 łyżką mleka 1 białko 3-4 łyżki grubego cukru

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bezglutenowe miętowe ciastka z czekoladą 117

mogą być jeszcze miękkie, ale po wystygnięciu twardnieją, a trzymane w pojemniku, najlepiej w puszcze kruszeją. Smacznego! Ps. Herbatę miętową można zastąpić earl grey’em i dodać kandyzowane skórki pomarańczowe. Robiłam, są równie pyszne co brzydkie

greenscarf
CYTRYNOWA BABKA Z RODZYNKAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ 232

mąki pszennej 25 dag cukru 25 dag margaryny  4 jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo (jeśli lubimy) : 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej i 100g sparzonych i odciśnietych rodzynek  Wykonanie:  Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je z lodówki poprzedniego dnia wieczorem. Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrem

Walijskie Pichcenie
Bułka z automatu do chleba 87

trzcinowy Demerara    Symbio 485 g mąki – 150 g mąki ryżowej, 150 g mąki kokosowej i reszta orkiszowej 3 ł suchych drożdży Do mojej bułki dodałam również kandyzowanej skórki pomarańczowej Wszystkie składniki, tak jak są opisane w liście, po kolei dodajemy do automatu. W moim ustawiony został program 6.... I po ponad 3 godzinach buła gotowa. Musi być

Z Kuchni Do Kuchni
Babka drożdżowa 140

startej z pomarańczy. Składniki: 600 g mąki 50 g drożdży szczypta soli 6 żółtek 1 łyżka oliwy 125 g masła 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mleka 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g rodzynek 25 g płatków migdałowych Sposób wykonania: 2 łyżki mąki zalać jedną szklanka ciepłego mleka. Dobrze  wymieszać, tak aby nie było grudek, dodając szczyptę soli

Kubki smaku
Keks czekoladowy ze śliwką i orzechami 96

łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 g czekolady gorzkiej (70% kakao), roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej - ja dodałam mleczną 100 g orzechów włoskich, posiekanych 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej- ja nie dodałam dodatkowo - pół łyżki mąki do obtoczenia bakalii 70 g ulubionej czekolady (użyłam gorzkiej), roztopionej w kąpieli wodnej - do dekoracji wierzchu   Wszystkie składniki powinny być

Kubki smaku
Makowiec z żurawiną na kruchym cieście 150

odstawiamy.  Masa: 400 g mrożonej żurawiny 4 łyżki cukru (do żurawiny) 250 g mielonego maku 30 g masła 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g suszonej żurawiny 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżeczka aromatu migdałowego 2 białka ubite na sztywną pianę W garnuszku umieścić żurawinę i cukier. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień

Chocolate Muffin Blog
Masa makowa, domowa 168

brązowego cukru 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 25 g migdałów 3 łyżki miodu 2 łyżeczki aromatu migdałowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej Mak zalać wrzącą wodą, do przykrycia, wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. lnianą ściereczką. Do tak przygotowanego maku dodać cukier, rodzynki, posiekane orzechy i migdały, miód, aromat migdałowy

Domowa cukiernia Ewy
Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) 202

drożdży  pół łyżeczki soli Nadzienie: 500 g białego maku 150 g orzechów włoskich 100 g migdałów 150 g masy marcepanowej 100 g biszkoptów ok. szklanka cukru łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej odrobina aromatu migdałowego drobno pokrojone rodzynki (opcjonalnie) 4 białka Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody bakalie do posypania wierzchu (np. siekan e orzech y, migdały

Słodka Strona
Pierniczki Norymberskie . 152

nimi nie przepadają ale ja je lubię :) więc postanowiłam upiec sobie kilka , tak przed świątecznie na próbę . Wyszły pyszne  Zapraszam do wypróbowania :)   Składniki : 75 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 125 g mielonych migdałów 3 jajka 200 g cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g zmielonych orzechów laskowych 4 łyżki mąki 1 łyżka

Sama słodycz i szczypta chili
Rogale "prawie" Marcińskie 155

soli 225g miękkiego masła kilka kropel aromatu waniliowego Nadzienie: 200g maku 100g migdałów 200g orzechów włoskich 5 okrągłych biszkoptów 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżka miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ok 3 łyżki gęstej śmietany kilka kropel aromatu migdałowego Lukier: 1 szkl cukru pudru 3-4 łyżki mleka Ponadto: jajko do posmarowania posiekane migdały do posypania Nadzienie

Smakołyki Asi
Zajączek wielkanocny 87

doskonałą ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 250 gram maki pszennej 2 żółtka 1/4 szklanka oleju 25 gram świeżych drożdży 0,5 szklanki letniego mleka 1/4 szklanki cukru 50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady lukier biały kolorowe perełki cukrowe Sposób przygotowania: Z drożdży,1 łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Gdy zaczyn

Bajeczna Kuchnia
Rogale Marcińskie (Świętomarcińskie) z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami - Oryginalny, Najlepszy Przepis 248

masła w temperaturze pokojowej Nadzienie: 500 g białego maku 150 g orzechów włoskich 100 g migdałów 150 g masy marcepanowej 100 g biszkoptów ok. szklanka cukru łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej odrobina aromatu migdałowego drobno pokrojone rodzynki (opcjonalnie) 4 białka   Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody ok. 50 g siekanych orzechów lub migdałów do posypania wierzchu

Słodka Strona
Rogale marcińskie na bogato, w wersji mini 162

łyżek miodu 100 g marcepanu (najlepiej domowy) 200 g migdałów (150 +50), podprażonych na suchej patelni 150 g orzechów włoskich (100+50), podprażonych na suchej patelni 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Na ciasto : ·          3,5 szklanki mąki ·          225 g masła w temp. pokojowej

Bazując na smaku
Strucla makowa z nadzieniem jak w Rogalach Marcińskich 164

białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty, mama użyła 8 okrągłych bo są mniejsze Po za tym: cukier puder do posypania strucli, lub lukier skórka pomarańczowa ewentualnie Przygotowanie

Lili w kuchni
Świąteczna strucla makowa, czyli Świąteczny makowiec zawijany. 155

mleka   100 g masła 200 g cukru 5 łyżek miodu 150 g rodzynek (u mnie sułtanki i koryntki) 50-75 g posiekanych orzechów i migdałów 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (lub otarta skórka z 1 pomarańczy) aromat arakowy lub migdałowy 3 białka      Ciasto. Mąkę przesiewamy do dużej miski, w środku robimy wgłębienie. Drożdże rozcieramy

Rozpustne gotowanie
Makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami. 205

cukru 3 łyżki miodu 1 dag świeżych drożdży 3 żółtka 3 białka 150 g pokrojonych suszonych śliwek 250 g bakalii (rodzynek, posiekanych orzechów, moreli, daktyli, fig, kandyzowanej skórki pomarańczowej             bądź cytrynowej) aromat migdałowy, można też dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego lub arakowego CIASTO: 250 g masła 250 g cukru 5 żółtek 5 białek

Rozpustne gotowanie
Gwiezdna droga, czyli Łazanki! 107

ciasto: 500g mąki pszennej (u mnie typ 450) + do podsypania ciepła woda Składniki na masę makową: 2 szklanki maku (ok. 280g) 2 łyżki cukru 4 łyżki miodu 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g rodzynek królewskich   Do dzieła: Masa makowa: mak wsypujemy do dużego garnka, zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 4 godzin (a jeśli mamy jeszcze więcej czasu, zostawiamy

Spektrum Smaku
Makowiec z ciasta krucho-drożdżowego 213

włożyć ,ale smak wynagradza wszystko. Składniki Masa: 1/2 kg maku 1 l mleka 3/4 szkl miodu 100 g cukru 150 g masła 4 jajka garść rodzynków 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej garść orzechów włoskich garść migdałów wanilia Ciasto: 400 g mąki 50 g drożdży jajko 3 żółtka 100 g cukru 150 g masła 2 łyżki słodkiej śmietany 2 łyżki

R'n'G Kitchen
Muffinki piernikowe 143

sody oczyszczonej - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 40g posiekanych orzechów włoskich - 20g kakao - 1 ½ łyżeczki przyprawy korzennej - 1 łyżeczka cynamonu - ½ szklanki wody - 100g jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju - 20g pomarańczowej skórki kandyzowanej - starta skórka z małej pomarańczy - kilkanaście kropelek czekoladowych Zaczynamy od posiekania orzechów i starcia skórki z pomarańczy. Następnie do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier, cynamon, sól

Kuchenne Wariacje
Tarta piernikowa 142

sody oczyszczonej - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 40g posiekanych orzechów włoskich - 20g kakao - 1 ½ łyżeczki przyprawy korzennej - 1 łyżeczka cynamonu - ½ szklanki wody - 100g jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju - 20g pomarańczowej skórki kandyzowanej - starta skórka z małej pomarańczy Składniki na polewę: - 1 jajko - 2 łyżki kakao - 3 łyżki cukru pudru - 1/4 kostki masła - dwie łyżeczki skórki kandyzowanej z pomarańczy Forma

Kuchenne Wariacje
Ciasteczka pomarańczowo - czekoladowe 71

Składniki: 125g masła/margaryny  170g mąki 100g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g cukru pudru jajko cukier wanilinowy 80 g płatków czekoladowych 100  kandyzowanej skórki pomarańczowej Sposób przyotowania: Ze wszystkich składników (oprócz czekoladą i skórką pomarańczową) zanieść głądkie ciasto.Konsystencją powinno być podobne do plasteliny.Następnie dodajemy  pozostałe składniki i ponownie zagniatamy. Z ciasta

Wielki apetyt
Dziad 124

cukru 3 jajka 2 żółtka 1 i ⅓ szklanki mleka Nadzienie: 200 g suszonych śliwek 150 g rodzynek 150 g orzechów 100 g suszonych moreli 1 - 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g daktyli według uznania migdały i inne bakalie Wykonanie: Masło rozpuścić. Jajka i żółtka ubić z połową cukru na gęstą śmietanę. Mąkę przesiać przez sito. Mleko zagrzać

Mama Gotuje
Szafranowe ciasto drożdżowe z rodzynkami i tymiankiem 169

szklanki mąki + mąka do wysypania formy 10-12 dag miękkiego masła + masło do posmarowania formy 1/3 szklanki cukru trzcinowego 20 dag rodzynek (namoczonych wcześniej we wrzątku) łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1,5 łyżeczki suszonego tymianku Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

Weekendy w domu i ogrodzie
Kiełbasa resztkowa z szynkowaru 221

naszego Kolegi Miro - link do kalkulatora   oraz link do sklepu ) 80-100 ml bardzo zimnej wody 1 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu  1 g suszonej ( nie kandyzowanej) skórki pomarańczowej (można dodatkowo zmielić w młynku do kawy) szczypta gałki muszkatołowej *** opcjonalnie 1 g mielonej ostrej papryki *** opcjonalnie szczypta ziela angielskiego jeśli nie dodajemy skórki pomarańczowej *** opcjonalnie mała

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Colomba wielkanocna w wersji uproszczonej 173

mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 3 jaka  180 g cukru pudru 150 g masła  1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej po jednej łyżeczce aromatu migdałowego i waniliowego  szczypta soli 100 g  całych migdałów gruba posypka cukrowa  Wykonanie  -Piekarnik nagrzać do temp. 170 st.C -Żółtka

Zakamarki mojej kuchni
Makowiec zawijany, czyli rolada makowa 346

cukru trzcinowego 4 żółtka 80 g roztopionego i ostudzonego masła Masa makowa 350 g maku 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich rozłupanych 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki miodu 100 g cukru trzcinowego 4 białka 1 kieliszek rumu (lub likieru migdałowego) Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki gorącej wody Wieczorem przed pieczeniem zaparzyć mak, zalewając

Pełny talerz
Ciasteczka bakaliowe 323

śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100g suszonych owoców lub dowolnych bakalii (u mnie po 25g suszonych daktyli i moreli, rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej) Wykonanie: - składniki powinny być prosto z lodówki - owoce suszone przelać gorącą wodą, odcedzić i osuszyć, pokroić na drobne kawałki - mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia

Smakołyki Bereniki
Mazurek kajmakowy 449

smak i jest mniej słodki, lecz możecie go zastąpić także gotową masą kajmakową z puszki (ok. 510 g). Mazurek można dowolnie udekorować – ja użyłam migdałów oraz domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej, której gorzkawy posmak idealnie współgrał z masą, łamiąc jej słodycz. Mały kawałek takiego mazurka daje multum słodkości i rozkoszy dla podniebienia. Najlepsze jest jednak to, że możemy przygotować

Poezja smaku
jabłka nadziane bakaliami 167

cytrynowej z cynamonem. Dla mnie super! SKŁADNIKI 4 szt. dużych jabłek 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych 3 łyżki posiekanych migdałów 8 szt. pokrojonych śliwek suszonych łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny cynamon PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzać do 180º. Jabłka umyć, ściąć górną część. Wydrążyć pozostałą, większą, zostawiając

zabawa smakiem
Sernik z żurawiną. 159

serniczek jest z żurawiną, a ja ją uwielbiam. Więc... SKŁADNIKI: 1kg. mielonego sera szczypta soli 1 szkl. cukru pudru łyżka kaszki manny budyń waniliowy cukier waniliowy 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g suchej żurawiny łyżka mąki 100ml rumu(ja użyłam nalewki wiśniowej) płatki migdałowe WYKONANIE: Żurawinę namoczyć w rumie(lub innym alkoholu), oddzielić  białka od żółtek, żółtka utrzeć

Kuchnia Beaty
Staropolski piernik z orzechami, Tam gdzie rosną grzyby 148

masła 4 jajka ½ szklanki kwaśnej śmietany 1,5 opakowania przyprawy do pierników 1 proszek do pieczenia 3 szklanki mąki 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej otarta skórka z jednej cytryny Zagotuj na 3 minuty miód z cukrem. Ostudź, aż będzie letni. Cały czas mieszając, dodaj jajka i masło. Wlej śmietanę z proszkiem do pieczenia

Qlinarnie i Qlinarnie
21. Keks napakowany bakaliami 119

Keks jest bardzo wdzięcznym ciastem, gdyż można przechowywać go bardzo długo. Najlepszy jest po 2-3 dniach, gdyż nabiera wilgoci i aromatu. 150 g rodzynek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 150 g orzechów, śliwki suszonej, żurawiny 100 ml rumu 200 g masła 150 g cukru pudru 4 jajka 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Rodzynki zalać

Jadło i czytadło
Rogale marcińskie 145

mnie dwa batoniki marcepanowe, z których odkroiłam czekoladę) 100 gramów cukru  100 gramów miodu 50 gramów masła 100 gramów orzechów włoskich 100 gramów płatków migdałowych 60 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej 70 gramów rodzynek 2 jajka 8 okrągłch pokruszonych biszkoptów 3 szklanki mleka do gotowania maku dodatkowo jajko roztrzepane z wodą w proporcji 1:1 - do posmarowania rogalików przed

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
TU I TAM nr 10. Bogactwo i przyjemność. Niedźwiedzia. 228

cztery słoiki - w każdym białka z 6 jajek. Wiecie ile bez i makaroników można z nich upiec?! Do tego worek cudownej mąki prosto z młyna. Słoik drobniutko krojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej do mazurków. Nie mogę też zapomnieć o regularnych dostawach ulubionej nalewki porzeczkowej i czekoladek z likierem, do których słabość mam wyjątkową.  To wszystko "kosztowności" wręczane bez okazji

KUCHARNIA
MUFFINKI Z MAKIEM I KREMEM Z RICOTTY 95

łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 szkl cukru 1 jajko 200 ml naturalnego jogurtu 1/2 szkl mleka 1/3 szkl oleju 1/2 szkl mielonego maku 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3-4 krople aromatu arakowego   krem 250 g ricotty 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady białej A jak to zrobić: Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie

Kuchnia w opałach
LEBKUCHEN - PYSZNE PIERNICZKI 105

przyprawy korzennej do (piernika) 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła 1/2 szkl drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej  lukier  125 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z pomarańczy A jak to zrobić:  W rondelku rozpuścić masło z miodem i odstawić do przestygnięcia

Kuchnia w opałach
Kutia z Bakaliami 207

szklanki mioduok. 2 łyżki cukru pudru aromat migdałowy ok. 450 g bakalii u mnie:80 g suszonych moreli80 g suszonych śliwek80 g rodzynek40 g fig20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 80 g migdałów80 g orzechów włoskichKutia z Bakaliami - Sposób przygotowania: Migdały zalewamy wrzątkiem (ok. szklanki). W osobnym naczyniu umieszczamy suszone morele, śliwki, figi oraz rodzynki - zalewamy

Słodka Strona
Kruche rogaliki z makowym nadzieniem 207

rozwałkować ma kształt koła. Każde koło podzielić na 8 trójkątów.Nadzienie makowe:150g zmielonego maku, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1/2 szklanki mielonych migdałów, łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,  łyżka rodzynek, 100g cukru, łyżka miodu, łyżeczka cynamonu, 2 białka, 1/2 łyżki masła, 50g posiekanej gorzkiej czekolady.Mak zalać wrzątkiem

Z miłości do słodkości
Babeczki z owocami na maślance 136

dzięki czemu babeczki sprawdzą się jako deser, a nawet jako śniadanie:) A zawarte w nich owoce dostarczą nam mnóstwo witamin... Składniki:2 szklanki mąki pszennej, 100g margaryny, łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, 3 łyżki cukru, szczypta soli, szklanka maślanki naturalnej, 300g mieszanych owoców (u mnie jagody, jeżyny, maliny i czerwone porzeczki

Z miłości do słodkości
Muffinki pierniczkowe 184

łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 2 jajka 100 g masła rozpuszczonego 1 szklanka mleka 1 łyżka miodu płynnego Garść rodzynek i garść kandyzowanej skórki pomarańczowej* *Można zastąpić innymi ulubionymi bakaliami Do sporej miski wrzucamy mąkę, cukier oraz odmierzoną przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Dodajemy mleko, jajka, miód oraz roztopione masło

Kolizje Smaków
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 206

zmielonego białego maku 5 łyżek syropu cukrowego 150 g orzechów włoskich 100 g  płatków migdałowych 75 g suszonych fig 75 g suszonych daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki  zimnej wody Dzień wcześniej suchy mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy aż woda odparuje. Następnego dnia mielimy mak 3-krotnie w maszynce

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Serowe kruche ciasteczka 187

zmielonego białego maku 5 łyżek syropu cukrowego 150 g orzechów włoskich 100 g  płatków migdałowych 75 g suszonych fig 75 g suszonych daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki  zimnej wody różowy cukier kryształ Masło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli,wsypujemy cukier puder, dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogale marcińskie 243

masy marcepanowej 3/4 szk cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów Kresto  70 g figi suszone 70 g daktyli (bez pestek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka 1 szk cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny + ciepła

Ala piecze i gotuje
Ciasto z białek z bananem i bakaliami 254

łyżki soku z cytryny,  2/3 szklanki mąki pszennej,  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,  łyżeczka oleju,  duży banan,  łyżka rodzynek (użyłam Kresto),  łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (użyłam GoldPack). Wykonanie Banana obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Ułożyć na dnie natłuszczonej i wysypanej bułką tartą małej foremki - keksówki. Skropić łyżką soku z cytryny. Posypać

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania