50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej - 500 przepisów (strona:14/34)

Ciasto makowo-kokosowe ( słodzone daktylami, bezglutenowe ) 174

suchego - 10 dag wiórek kokosowych - 20 dag masła / masła roślinnego - 250 gr daktyli* - 5 jajek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 80 dag jabłek - 10 dag rodzynek - 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej 1. Mak zalać wodą 2 cm ponad powierzchnię. Gotować ok. 30 minut. W razie odparowania uzupełnić wodę. Wystudzić. Przełożyć na sito. 2. Daktyle zalać do równości wodą

kawawszklance
Baton Cynamonowy Raj 163

Składniki: - mieszanka musli z płatkami owsianymi - mieszanka z cynamonem i prażonymi ziarnami (u mnie Cynamonowy Raj Ziarenkowo ze składem: prażony słonecznik, orzechy arachidowe, sezam, cynamon, kardamon, goździki) - rodzynki - kandyzowana skórka pomarańczowa - 3 jajka - 1 łyżka miodu (u mnie wielokwiatowy) - mleko Forma: mała keksówka 25 cm   Przygotowanie: Mieszankę musli oraz rodzynki moczę w mleku. Odsączam i łączę w misce

Kuchnia co dnia
Dekorowanie pierników? - nic prostszego! 255

poza tym, że pięknie wyglądają podkręcają również smak pierniczków. Świetne do dekoracji będą: wiórki czekoladowe, wiórki kokoswe, siekane orzechy, całe orzechy o ciekawym kształcie, żurawina, rodzynki, jagody goji, skórka pomarańczowa, kandyzowane wiśnie itd. POMYSŁY NA WZORY To chyba mamy już wszystko, możemy przejść do właściwego dekorowania :) Technik dekorowania jest bardzo dużo, ja chciałam Wam pokazać kilka moich ulubionych wzorów

DefinicjaSmaku
Sernik piernikowy 124

ciasteczek Digestive 100 g masła 1 łyżka przyprawy korzennej 800 g twarogu 3 krotnie mielonego z wiaderka 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego 3 jaja 1/2 szklanki miodu wielokwiatowego skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżka przyprawy do piernika   3 łyżki mąki ziemniaczanej 10 pierniczków nadziewanych masło ( do wysmarowania formy) Sposób przygotowania: Ciastka pokruszyć  i wymieszać z miękkim (lub rozpuszczonym

Wielki apetyt
Wielkanocne chlebki 124

Wielkanocnym stole jak i w koszyczkach zanoszonych do święcenia. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml pełnotłustego mleka 150 g drobnego cukru 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1/2 łyżeczki kardamonu 2 jaja 70 g masła 1 żółtko  jajka ugotowane na twardo (ostudzone)  Sposób przygotowania: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozkrusz, zasyp

Wielki apetyt
Makowiec na biszkopcie pod pierzynką 197

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 25 dag mielonego maku 10 dag cukru 3 białka 2 łyżki miodu olejek migdałowy 20 dag bakalii-rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa kandyzowana itp. Masa śmietankowa: 1/2 l śmietany kremówki -36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 zagęstniki do śmietany lub 2-3 łyżeczki żelatyny 1/2 tabliczki czekolady Wykonanie: Biszkopt- Białka ubijam

Ciasteczkowy Potwór
Rodzinny mazurek dwukolorowy 127

kwaśnej śmietany 18 % 100 g cukru pudru Ciemny krem: 100 g gorzkiej czekolady 40 ml śmietanki 36 % Biały krem: 100 g białej czekolady 40 ml śmietanki 36 % Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa rodzynki orzechy włoskie migdały Składniki na ciasto umieścić w misce i zarobić mikserem lub ręcznie.  Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35 x 25, z reszty ciasta uformować wałeczki

Chocolate Muffin Blog
Makownik na migdałowym cieście 325

rozsmarowujemy masę makową. Makownik pieczemy w 200 C przez około 35 minut. Składniki na lukier łączymy i rozsmarowujemy na zimnym cieście, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi oraz kandyzowaną skórką pomarańczową

Zainspirowana w kuchni
Ciasteczka korzenne z bakaliami i czekoladą 137

piernika 1 łyżeczka cynamonu 3 szklanki mąki 100g czekolady np. deserowej lub kropelki czekoladowe 2 szklanki bakalii (w tym: orzechy włoskie, laskowe, migdały, rodzynki, żurawina, pokrojone morele i kandyzowana skórka pomarańczowa etc.) Miękką margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka, sodę, proszek do pieczenia, sól, przyprawę do piernika, cynamon i stopniowo mąkę. Na koniec dodajemy pokrojoną w kosteczkę

Smakowy Raj
Babka karbowana z bananami. 145

upieczeniu, ostudzić, wyjąć z formy i lekko ciepłą babkę oblać oblać lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego. Można także udekorować paskami ciemnej czekolady i kandyzowaną skórką pomarańczową wg. gustu i zdolności artystycznych :-) Babka ta jest soczysta i szybko nie wysycha, a to dzięki dodanym do niej bananom. Warto ją upiec na święta wielkanocne, polecam

Przepisy i porady kulinarne
Precelki półfrancuskie z masą serową. 140

margaryny 1 cukier waniliowy sól otarta skórka z cytryny mąka pszenna Masa serowa : 1 kg sera białego 20 dkg cukru cukier waniliowy 10-15 dkg sparzonych rodzynek lub skórka pomarańczowa kandyzowana 2-3 jajka szczypta kurkumy Przygotuj także : 30 dkg miękkiej margaryny 2 jajka na smarówkę tłuszcz do blach   Sposób wykonania : Ciasto : Z podanych składników na ciasto robimy ciasto

Przepisy i porady kulinarne
KANDYZOWANA SKÓRKA Z POMARAŃCZY I CYTRYN DOMOWEJ ROBOTY 100

Wspominałam już wcześniej o własnoręcznie zrobionej, kandyzowanej skórce pomarańczowej i właśnie dzisiaj będę Was gorąco zachęcała do jej produkcji. Poszłam również o krok dalej i pokusiłam się o zrobienie skórki cytrynowej. Obie były robione tym samym sposobem. Proceder mało skomplikowany , lecz lekko rozciągnięty w czasie, mimo wszystko polecam. Gotowa skórka jest o niebo lepsza i bardziej aromatyczna

Kuchnia w opałach
DROŻDŻÓWKI Z SEREM 113

masła 1/4 szkl drobnego cukru 3/4 szkl jogurtu naturalnego farsz 100 g półtłustego twarogu 1 żółtko 50 g miękkiego masła 1/2 szkl drobnego cukru 1/2 szkl drobno pokrojonej skórki pomarańczowej - kandyzowanej 1-2 łyżki soku z pomarańczy lukier 1 szkl cukru pudru 1-2 łyżki soku z pomarańczy A jak to zrobić: Z mleka drożdży i 2 łyżek mąki

Kuchnia w opałach
Bułeczki drożdzowe ze śliwkami Liski 149

Przepis na sfotografowane bułeczki znajdziecie na blogu White Plate. Liska dodaje do nich kandyzowaną skórkę pomarańczową, której ja nie miałam pod ręką, więc zrobiłam bez. Dodatkowo bułeczki obtaczałam w cukrze waniliowym i posypałam nim na górze owoce.Z podanej ilości składników wyszło mi 5 bułek. Choć zazwyczaj w moim mieszkaniu ciasta rosną bardzo szybko, tym razem drożdżówki się nie spieszyły

W kuchni wieczorem
Makowiec zawijany 808

suchego maku170 g brązowego cukru100 g rodzynków 50 g posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki miodukilka kropel aromatu migdałowego1 łyżka masła o temp. pokojowej6 białek1 łyżeczka cynamonu1/2 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowejLukier :1 szkl. cukru pudru3 łyżki ciepłej wodykilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania:Ciasto:Z drożdży przygotować rozczyn : świeże drożdże , 3 łyżki mąki pszennej , 1 łyżka cukru(...)minut w temp. 180 C. Rolada jak będzie brązowa to znak , że już to ten moment , aby makowiec wyjąć :)Na koniec polać lukrem , posypać makiem albo posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.Smacznego

Słodkości i nie tylko