suchego - 10 dag wiórek kokosowych - 20 dag masła / masła roślinnego - 250 gr daktyli* - 5 jajek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 80 dag jabłek - 10 dag rodzynek - 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej 1. Mak zalać wodą 2 cm ponad powierzchnię. Gotować ok. 30 minut. W razie odparowania uzupełnić wodę. Wystudzić. Przełożyć na sito. 2. Daktyle zalać do równości wodą
kawawszklanceSkładniki: - mieszanka musli z płatkami owsianymi - mieszanka z cynamonem i prażonymi ziarnami (u mnie Cynamonowy Raj Ziarenkowo ze składem: prażony słonecznik, orzechy arachidowe, sezam, cynamon, kardamon, goździki) - rodzynki - kandyzowana skórka pomarańczowa - 3 jajka - 1 łyżka miodu (u mnie wielokwiatowy) - mleko Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie: Mieszankę musli oraz rodzynki moczę w mleku. Odsączam i łączę w misce
Kuchnia co dniapoza tym, że pięknie wyglądają podkręcają również smak pierniczków. Świetne do dekoracji będą: wiórki czekoladowe, wiórki kokoswe, siekane orzechy, całe orzechy o ciekawym kształcie, żurawina, rodzynki, jagody goji, skórka pomarańczowa, kandyzowane wiśnie itd. POMYSŁY NA WZORY To chyba mamy już wszystko, możemy przejść do właściwego dekorowania :) Technik dekorowania jest bardzo dużo, ja chciałam Wam pokazać kilka moich ulubionych wzorów
DefinicjaSmakuciasteczek Digestive 100 g masła 1 łyżka przyprawy korzennej 800 g twarogu 3 krotnie mielonego z wiaderka 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego 3 jaja 1/2 szklanki miodu wielokwiatowego skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżka przyprawy do piernika 3 łyżki mąki ziemniaczanej 10 pierniczków nadziewanych masło ( do wysmarowania formy) Sposób przygotowania: Ciastka pokruszyć i wymieszać z miękkim (lub rozpuszczonym
Wielki apetytWielkanocnym stole jak i w koszyczkach zanoszonych do święcenia. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml pełnotłustego mleka 150 g drobnego cukru 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1/2 łyżeczki kardamonu 2 jaja 70 g masła 1 żółtko jajka ugotowane na twardo (ostudzone) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozkrusz, zasyp
Wielki apetytmąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 25 dag mielonego maku 10 dag cukru 3 białka 2 łyżki miodu olejek migdałowy 20 dag bakalii-rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa kandyzowana itp. Masa śmietankowa: 1/2 l śmietany kremówki -36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 zagęstniki do śmietany lub 2-3 łyżeczki żelatyny 1/2 tabliczki czekolady Wykonanie: Biszkopt- Białka ubijam
Ciasteczkowy Potwórkwaśnej śmietany 18 % 100 g cukru pudru Ciemny krem: 100 g gorzkiej czekolady 40 ml śmietanki 36 % Biały krem: 100 g białej czekolady 40 ml śmietanki 36 % Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa rodzynki orzechy włoskie migdały Składniki na ciasto umieścić w misce i zarobić mikserem lub ręcznie. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35 x 25, z reszty ciasta uformować wałeczki
Chocolate Muffin Blogrozsmarowujemy masę makową. Makownik pieczemy w 200 C przez około 35 minut. Składniki na lukier łączymy i rozsmarowujemy na zimnym cieście, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi oraz kandyzowaną skórką pomarańczową
Zainspirowana w kuchnipiernika 1 łyżeczka cynamonu 3 szklanki mąki 100g czekolady np. deserowej lub kropelki czekoladowe 2 szklanki bakalii (w tym: orzechy włoskie, laskowe, migdały, rodzynki, żurawina, pokrojone morele i kandyzowana skórka pomarańczowa etc.) Miękką margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka, sodę, proszek do pieczenia, sól, przyprawę do piernika, cynamon i stopniowo mąkę. Na koniec dodajemy pokrojoną w kosteczkę
Smakowy Rajupieczeniu, ostudzić, wyjąć z formy i lekko ciepłą babkę oblać oblać lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego. Można także udekorować paskami ciemnej czekolady i kandyzowaną skórką pomarańczową wg. gustu i zdolności artystycznych :-) Babka ta jest soczysta i szybko nie wysycha, a to dzięki dodanym do niej bananom. Warto ją upiec na święta wielkanocne, polecam
Przepisy i porady kulinarnemargaryny 1 cukier waniliowy sól otarta skórka z cytryny mąka pszenna Masa serowa : 1 kg sera białego 20 dkg cukru cukier waniliowy 10-15 dkg sparzonych rodzynek lub skórka pomarańczowa kandyzowana 2-3 jajka szczypta kurkumy Przygotuj także : 30 dkg miękkiej margaryny 2 jajka na smarówkę tłuszcz do blach Sposób wykonania : Ciasto : Z podanych składników na ciasto robimy ciasto
Przepisy i porady kulinarneWspominałam już wcześniej o własnoręcznie zrobionej, kandyzowanej skórce pomarańczowej i właśnie dzisiaj będę Was gorąco zachęcała do jej produkcji. Poszłam również o krok dalej i pokusiłam się o zrobienie skórki cytrynowej. Obie były robione tym samym sposobem. Proceder mało skomplikowany , lecz lekko rozciągnięty w czasie, mimo wszystko polecam. Gotowa skórka jest o niebo lepsza i bardziej aromatyczna
Kuchnia w opałachmasła 1/4 szkl drobnego cukru 3/4 szkl jogurtu naturalnego farsz 100 g półtłustego twarogu 1 żółtko 50 g miękkiego masła 1/2 szkl drobnego cukru 1/2 szkl drobno pokrojonej skórki pomarańczowej - kandyzowanej 1-2 łyżki soku z pomarańczy lukier 1 szkl cukru pudru 1-2 łyżki soku z pomarańczy A jak to zrobić: Z mleka drożdży i 2 łyżek mąki
Kuchnia w opałachPrzepis na sfotografowane bułeczki znajdziecie na blogu White Plate. Liska dodaje do nich kandyzowaną skórkę pomarańczową, której ja nie miałam pod ręką, więc zrobiłam bez. Dodatkowo bułeczki obtaczałam w cukrze waniliowym i posypałam nim na górze owoce.Z podanej ilości składników wyszło mi 5 bułek. Choć zazwyczaj w moim mieszkaniu ciasta rosną bardzo szybko, tym razem drożdżówki się nie spieszyły
W kuchni wieczoremsuchego maku170 g brązowego cukru100 g rodzynków 50 g posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki miodukilka kropel aromatu migdałowego1 łyżka masła o temp. pokojowej6 białek1 łyżeczka cynamonu1/2 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowejLukier :1 szkl. cukru pudru3 łyżki ciepłej wodykilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania:Ciasto:Z drożdży przygotować rozczyn : świeże drożdże , 3 łyżki mąki pszennej , 1 łyżka cukru(...)minut w temp. 180 C. Rolada jak będzie brązowa to znak , że już to ten moment , aby makowiec wyjąć :)Na koniec polać lukrem , posypać makiem albo posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.Smacznego
Słodkości i nie tylko