50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej - 500 przepisów (strona:12/34)

Murzynek z nutellą 170

nowo można pokochać tę naszą nie zawsze złotą polską jesień. Zatem otwieram sezon na starego jak świat Murzynka w nowej odsłonie. Zobacz również przepis na MURZYNKA Z KANDYZOWANĄ SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ Składniki (forma 12 cm x 31 cm): 1 i 1/2 szklanki (200 g) mąki 1 kostka (200 g) masła 1 szklanka (180 g) cukru trzcinowego 3 łyżki (30 g) kakao(...)podprażyć na suchej patelni, a następnie dość drobno posiekać, kilka orzechów do dekoracji można pokroić grubiej. RADA: Kiedy orzechy laskowe podprażymy na suchej patelni, warto pozbyć się cienkiej, brązowej skórki, która je pokrywa. Wystarczy w tym celu potrzeć uprażone orzechy między palcami. 2) W rondelku na małym ogniu, cały czas mieszając, rozpuścić masło, cukier, kakao oraz mleko, po zdjęciu

Fitsweet.me
Tort ze śliwek 143

Praktyczna Kucharka Warszawska z lat dwudziestych XX wieku. 190 g śliwek suszonych, 110 g płatków migdałowych, 3 zmielone goździki, spora szczypta cynamonu, skórka otarta z jednej cytryny lub kandyzowana skórka pomarańczowa, 200 ml czerwonego wina wytrawnego, 50 ml cukru, 4 białka Śliwki zalać gorącą wodą i moczyć godzinę. Po tym czasie śliwki odcedzić, drobno pokroić. Do garnuszka wlać wino

królestwo garów
Murzynek z nutellą 270

nowo można pokochać tę naszą nie zawsze złotą polską jesień. Zatem otwieram sezon na starego jak świat Murzynka w nowej odsłonie. Zobacz również przepis na MURZYNKA Z KANDYZOWANĄ SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ Składniki (forma 12 cm x 31 cm): 1 i 1/2 szklanki (200 g) mąki 1 kostka (200 g) masła 1 szklanka (180 g) cukru trzcinowego 3 łyżki (30 g) kakao(...)delikatnie podprażyć na suchej patelni, a następnie dość drobno posiekać, kilka orzechów do dekoracji można pokroić grubiej. RADA: Kiedy orzechy laskowe podprażymy na suchej, warto pozbyć się cienkiej, brązowej skórki, która je pokrywa. Wystarczy w tym celu potrzeć uprażone orzechy między palcami. 2) W rondelku na małym ogniu, cały czas mieszając, rozpuścić masło, cukier, kakao oraz mleko, po zdjęciu

Fitsweet.me
Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką ("szklankowe") 196

dobrze sprawdzi się na prostokątnej formie.  Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pół kostki dużych drożdży 1 szklanka mleka 3 jajka pół kostki margaryny kandyzowana skórka pomarańczowa aromat pomarańczowy 3-4 łodygi rabarbaru + cukier Kruszonka: 1/4 kostki masła 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej Przygotowanie: Rabarbar obieram i kroję na mniejsze kawałki, które szczodrze zasypuję(...)jajka, wsypuję cukier. Margarynę rozpuszczam w mikrofali i do niej następnie dodaję aromat. Mleko również podgrzewam w mikrofalce, a w nim rozpuszczam drożdże. Całość mieszam łyżką. Nie zapomnijcie dodać skórki pomarańczowej. Szczodrą garść. Zostawiam na chwilę, którą wykorzystuję by wyłożyć foremkę papierem do pieczenia. Następnie wylewam na blaszkę i przykrywam bawełnianą ściereczką. Zostawiam w spokoju na kilka chwil

Karczma Honorietty
Czekoladowa pascha wielkanocna – przepis 175

trzykrotnie mielonego 25 dkg masła 4 żółtka ugotowane na twardo 3/4 szklanki cukru pudru 1 tabliczka gorzkiej czekolady migdały – posiekane lub płatki orzechy włoskie lub laskowe kandyzowana skórka pomarańczowa 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego jałowa gaza opatrunkowa – 1 opakowanie, rozmiar 1 metr na 1 metr Owoce lub bakalie do dekoracji Cieszę się, że czytasz mój

Patchwork
Makowiec na kruchym spodzie. 145

żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia   Masa makowa : 2 szklanki suchego maku 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 20 dkg bakalii ( rodzynki,orzechy,skórka pomarańczowa kandyzowana, migdały itp. ) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel olejku migdałowego Sposób wykonania :   C iasto kruche : Z podanych składników w przepisie zagnieć ciasto kruche. Jeśli będzie zbyt

Przepisy i porady kulinarne
Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie 640

sera w wiaderku (niesłodzonego) ok 0,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka (osobno białka i żółtka) 100 g masła 0,5 szklanki bakalii (u mnie kandyzowana skórka pomarańczowa i rodzynki) 1 opakowanie budyniu waniliowego lub kisielu cytrynowego Kruchy spód: 400 g herbatników 1 pełna łyżka gorzkiego kakao 200 g masła Przygotowanie: Spód ciasteczkowy: Masło roztopić na małym

Ze smakiem i z pasją
Zbiór przepisów na Boże Narodzenie 180

bakaliami i rumem Ciasteczka maślane z żurawiną  Ciasteczka: Pierniczki Norweskie ciasteczka z pieprzem Cakepops reniferki Muffinki piernikowe  Ciasteczka piernikowe z czekoladą Dodatki: Kompot figowo-śliwkowy Kandyzowana skórka pomarańczowa

Mania Wypiekania
Rogaliki z makiem 202

świeżych drożdży 100 g masła Nadzienie: 600 g gotowej masy makowej (przepis na masę makową podaję tutaj ) Lukier: 3 szklanka cukru pudru, kilka łyżek wody Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa, mąka pszenna do podsypywania Mleko lekko podgrzać. Drożdże wymieszać z jedną szklanką mleka i jedną łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem na ok. 15 minut, do czasu aż zacznie

Bullio
Pączki 226

podsypywania 3 łyżki cukru szczypta soli 4 żółtka + 1 całe jajko (w temperaturze pokojowej) 50 g masła 1 łyżka wódki Dodatkowo: lukier lub cukier puder marmolada (do nadziewania) kandyzowana skórka pomarańczowa (do posypania) 1,5 l oleju   Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Mleko podgrzać (powinno być ciepłe, ale nie gorące) i wymieszać z pokruszonymi drożdżami, łyżką mąki

Bullio
DROŻDŻOWA CHOINKA Z MAKIEM 175

puszki gotowej masy makowej lub przygotowanej według własnego przepisu 1 łyżka rodzynek 1 łyżka manny skórka kandyzowana, pomarańczowa cukier puder do posypania  1 jajko do smarowania                                                               PRZYGOTOWANIE

Kulinarne Fantazje Marioli
BABKA JOGURTOWA Z BORÓWKAMI 205

długo świeża. Lepsza nawet na drugi dzień niż w dniu pieczenia :)) Po wystudzeniu była tak mięciutka, że z trudem udało mi się ją pokroić. Możemy wzbogacić ją o kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki, dowolne owoce czy startą czekoladę.  U mnie wersja z borówkami :)) Zapraszam! Składniki: 220 g jogurtu naturalnego 200 g cukru 150 ml oleju 450 g mąki 4 całe

Walijskie Pichcenie
Makaron zapiekany z serem 154

twarogu 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru (lub według własnego smaku) 1 łyżka cukru waniliowego 300 ml śmietany (dałam 18%) 3 łyżki rodzynek 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej 2 łyzki żurawiny 1 łyżka masła Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Twaróg rozgnieść widelcem z dwoma łyżkami śmietany,  cukrem, cukrem waniliowym, a następnie wymieszać z serkiem mascarpone

O kuchni z uczuciem
skórka pomarańczowa kandyzowana 125

Postanowiłam sama zrobić skórkę pomarańczową kandyzowaną

Ugotujmy Coś
Szybki makowiec na kruchym cieście 292

mnie Helio 150 g bakalii: rodzynki, suszone figi, morele 80 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka miodu olejek migdałowy do smaku    1 łyżka miękkiego masła kandyzowana skórka pomarańczowa 3 białka Dodatkowo: 100 g cukru pudru sok z cytryny Posypka Delecta karmelowa Przygotowanie: Ciasto kruche:  Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko

Mia Cucina Sofieta