łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 torebka cukru waniliowego 100 g krojonych orzechów 100 g krojonych migdałów (proponuję zmniejszyć ilość orzechów i migdałów i w zamian dać krojoną skórkę pomarańczową i cytrynową, polecam tej firmy ) 100 g rodzynek 2 łyżki ekstraktu migdałowego lub 1 olejek migdałowy pół szklanki cukru 4 żółtka 6 białek 1/3 łyżeczki soli Lukier mandarynkowy: 1 szklanka cukru(...)cukrem pudrem lub polukrować*: cukier puder wymieszać z sokiem mandarynkowym. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Na koniec makowce posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i cytronem. * Nie lukrujemy makowca, jeśli chcemy go zamrozić - owijamy go szczelnie folią spożywczą, wkładamy do zamrażalnika, wyciągamy 2-3 godziny przed podaniem i zostawiamy w temp. pokojowej. Lukrujemy
Domowa Cookierenka Agimakowa: 20 dkg maku 2 jajka 3 łyżki mąki krupczatki 10 dkg cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki skórki z cytryny bułka tarta do wysypania formy 1 łyżka margaryny do nasmarowania formy kandyzowana skórka pomarańczy do przybrania ciasta Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 8 dkg cukru pudru Jak przygotować makową roladę . Ciasto: do miski wsypać(...)Celsjusza na 40 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Lukier: do miski wsypać cukier puder oraz sok z cytryny. Ubijać mikserem przez 10 minut. Gotowym lukrem pokryć roladę makową. Udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową. Rolada makowa Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując drożdżową roladę z makiem. Rolada makowa Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wymiary 10 na 32 centymetry
mecooksjajka pół litra śmietany (gęstej, ukwaszonej, o zawartości tłuszczu 18%) łyżka stołowa sody pół szklanki zaparzonej czarnej kawy z fusami bakalie (orzechy, rodzynki, pokrojone suszone śliwki, figi, kandyzowana skórka pomarańczowa, itd) domowa przyprawa do piernika (można zastąpić również gotowymi mieszankami dostępnymi w sklepach) około 500 g mąki (mąka dodawana jest stopniowo podczas wyrabiania ciasta w takiej ilości, żeby w cieście
Cztery Fajerysię upiekło, ostudzone polałam lukrem. Do cukru pudru dodałam kilka kropel wody gorącej i sok z cytryny. Pięknie wszystko się utarło i polałam nim ciasto cytrynowe. Górę przyozdobiłam skórką pomarańczową kandyzowaną. Takie ciasto będzie gościło u mnie na stole w święta :D Jest naprawdę przepyszne i delikatne. Do filiżanki kawy, do filiżanki herbaty, do.....a do czego jak kto lubi
Pieprzyć z Fantazjąciemnego rumu - 1/2 łyżeczki pasty z wanilii - skórka z 1 cytryny - olej kokosowy Do przybrania: - konfitura z gorzkich pomarańczy - polewa krówkowa - polewa biała czekolada - polewa mleczna czekolada - kandyzowana skórka pomarańczowa - kamyczki czekoladowe - posypka truskawkowa Sposób przygotowania: Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i wlewamy 1/4 szklanki mleka. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce
DominikaDolcinowo można pokochać tę naszą nie zawsze złotą polską jesień. Zatem otwieram sezon na starego jak świat Murzynka w nowej odsłonie. Zobacz również przepis na MURZYNKA Z KANDYZOWANĄ SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ Składniki (forma 12 cm x 31 cm): 1 i 1/2 szklanki (200 g) mąki 1 kostka (200 g) masła 1 szklanka (180 g) cukru trzcinowego 3 łyżki (30 g) kakao(...)podprażyć na suchej patelni, a następnie dość drobno posiekać, kilka orzechów do dekoracji można pokroić grubiej. RADA: Kiedy orzechy laskowe podprażymy na suchej patelni, warto pozbyć się cienkiej, brązowej skórki, która je pokrywa. Wystarczy w tym celu potrzeć uprażone orzechy między palcami. 2) W rondelku na małym ogniu, cały czas mieszając, rozpuścić masło, cukier, kakao oraz mleko, po zdjęciu
Fitsweet.mePraktyczna Kucharka Warszawska z lat dwudziestych XX wieku. 190 g śliwek suszonych, 110 g płatków migdałowych, 3 zmielone goździki, spora szczypta cynamonu, skórka otarta z jednej cytryny lub kandyzowana skórka pomarańczowa, 200 ml czerwonego wina wytrawnego, 50 ml cukru, 4 białka Śliwki zalać gorącą wodą i moczyć godzinę. Po tym czasie śliwki odcedzić, drobno pokroić. Do garnuszka wlać wino
królestwo garównowo można pokochać tę naszą nie zawsze złotą polską jesień. Zatem otwieram sezon na starego jak świat Murzynka w nowej odsłonie. Zobacz również przepis na MURZYNKA Z KANDYZOWANĄ SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ Składniki (forma 12 cm x 31 cm): 1 i 1/2 szklanki (200 g) mąki 1 kostka (200 g) masła 1 szklanka (180 g) cukru trzcinowego 3 łyżki (30 g) kakao(...)delikatnie podprażyć na suchej patelni, a następnie dość drobno posiekać, kilka orzechów do dekoracji można pokroić grubiej. RADA: Kiedy orzechy laskowe podprażymy na suchej, warto pozbyć się cienkiej, brązowej skórki, która je pokrywa. Wystarczy w tym celu potrzeć uprażone orzechy między palcami. 2) W rondelku na małym ogniu, cały czas mieszając, rozpuścić masło, cukier, kakao oraz mleko, po zdjęciu
Fitsweet.medobrze sprawdzi się na prostokątnej formie. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pół kostki dużych drożdży 1 szklanka mleka 3 jajka pół kostki margaryny kandyzowana skórka pomarańczowa aromat pomarańczowy 3-4 łodygi rabarbaru + cukier Kruszonka: 1/4 kostki masła 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej Przygotowanie: Rabarbar obieram i kroję na mniejsze kawałki, które szczodrze zasypuję(...)jajka, wsypuję cukier. Margarynę rozpuszczam w mikrofali i do niej następnie dodaję aromat. Mleko również podgrzewam w mikrofalce, a w nim rozpuszczam drożdże. Całość mieszam łyżką. Nie zapomnijcie dodać skórki pomarańczowej. Szczodrą garść. Zostawiam na chwilę, którą wykorzystuję by wyłożyć foremkę papierem do pieczenia. Następnie wylewam na blaszkę i przykrywam bawełnianą ściereczką. Zostawiam w spokoju na kilka chwil
Karczma Honoriettytrzykrotnie mielonego 25 dkg masła 4 żółtka ugotowane na twardo 3/4 szklanki cukru pudru 1 tabliczka gorzkiej czekolady migdały – posiekane lub płatki orzechy włoskie lub laskowe kandyzowana skórka pomarańczowa 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego jałowa gaza opatrunkowa – 1 opakowanie, rozmiar 1 metr na 1 metr Owoce lub bakalie do dekoracji Cieszę się, że czytasz mój
Patchworkżółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa : 2 szklanki suchego maku 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 20 dkg bakalii ( rodzynki,orzechy,skórka pomarańczowa kandyzowana, migdały itp. ) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel olejku migdałowego Sposób wykonania : C iasto kruche : Z podanych składników w przepisie zagnieć ciasto kruche. Jeśli będzie zbyt
Przepisy i porady kulinarnesera w wiaderku (niesłodzonego) ok 0,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka (osobno białka i żółtka) 100 g masła 0,5 szklanki bakalii (u mnie kandyzowana skórka pomarańczowa i rodzynki) 1 opakowanie budyniu waniliowego lub kisielu cytrynowego Kruchy spód: 400 g herbatników 1 pełna łyżka gorzkiego kakao 200 g masła Przygotowanie: Spód ciasteczkowy: Masło roztopić na małym
Ze smakiem i z pasjąbakaliami i rumem Ciasteczka maślane z żurawiną Ciasteczka: Pierniczki Norweskie ciasteczka z pieprzem Cakepops reniferki Muffinki piernikowe Ciasteczka piernikowe z czekoladą Dodatki: Kompot figowo-śliwkowy Kandyzowana skórka pomarańczowa
Mania Wypiekaniaświeżych drożdży 100 g masła Nadzienie: 600 g gotowej masy makowej (przepis na masę makową podaję tutaj ) Lukier: 3 szklanka cukru pudru, kilka łyżek wody Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa, mąka pszenna do podsypywania Mleko lekko podgrzać. Drożdże wymieszać z jedną szklanką mleka i jedną łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem na ok. 15 minut, do czasu aż zacznie
Bulliopodsypywania 3 łyżki cukru szczypta soli 4 żółtka + 1 całe jajko (w temperaturze pokojowej) 50 g masła 1 łyżka wódki Dodatkowo: lukier lub cukier puder marmolada (do nadziewania) kandyzowana skórka pomarańczowa (do posypania) 1,5 l oleju Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Mleko podgrzać (powinno być ciepłe, ale nie gorące) i wymieszać z pokruszonymi drożdżami, łyżką mąki
Bulliopuszki gotowej masy makowej lub przygotowanej według własnego przepisu 1 łyżka rodzynek 1 łyżka manny skórka kandyzowana, pomarańczowa cukier puder do posypania 1 jajko do smarowania PRZYGOTOWANIE
Kulinarne Fantazje Mariolidługo świeża. Lepsza nawet na drugi dzień niż w dniu pieczenia :)) Po wystudzeniu była tak mięciutka, że z trudem udało mi się ją pokroić. Możemy wzbogacić ją o kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki, dowolne owoce czy startą czekoladę. U mnie wersja z borówkami :)) Zapraszam! Składniki: 220 g jogurtu naturalnego 200 g cukru 150 ml oleju 450 g mąki 4 całe
Walijskie Pichcenietwarogu 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru (lub według własnego smaku) 1 łyżka cukru waniliowego 300 ml śmietany (dałam 18%) 3 łyżki rodzynek 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej 2 łyzki żurawiny 1 łyżka masła Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Twaróg rozgnieść widelcem z dwoma łyżkami śmietany, cukrem, cukrem waniliowym, a następnie wymieszać z serkiem mascarpone
O kuchni z uczuciemPostanowiłam sama zrobić skórkę pomarańczową kandyzowaną
Ugotujmy Cośwody a gdy prawie będzie wystudzona połączyć z jogurtem. Gdy masa zacznie zastygać zalać biszkopt i ubrać dowolnie. Ja dodałam kawałki czekolady i rodzynki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową -mojej produkcji
harrisamnie Helio 150 g bakalii: rodzynki, suszone figi, morele 80 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka miodu olejek migdałowy do smaku 1 łyżka miękkiego masła kandyzowana skórka pomarańczowa 3 białka Dodatkowo: 100 g cukru pudru sok z cytryny Posypka Delecta karmelowa Przygotowanie: Ciasto kruche: Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko
Mia Cucina Sofietapodrosły. Po ty czasie smarujemy roztrzepanym żółtkiem, pieczemy ok 30 minut w 170 st.- do momentu ładnego zrumienienia. Gotowe studzimy. Zimne lukrujemy i ozdabiamy posypką czekoladową lub np skórką pomarańczową kandyzowaną- kto jak woli
Z Majeczką w kuchnimarcepanu i bakalii Ozdobione w świątecznie renifery dodatkowo dodają babeczkom uroku Składniki • 2 szklanki mąki • 2 jajka • 1 szklanka cukru • 2 łyżki kakao • 100 g marcepanu • 100 g skórki kandyzowanej pomarańczowej • 3 czubate łyżki zmielonych migdałów • 3 czubate łyżki zmielonych orzechów • 125 g margaryny • 2/3 szkl mleka • 1 łyżeczkę amoniaku • 2 łyżki przyprawy do piernika • 1 łyżeczka cynamonu
W królestwie smaków Beatyłyżce suszonego majeranku , cukru , soku z cytryny 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny mielona ostra papryka sól pieprz kilka plastrów cytryny natka pietruszki ******************************************* Śledzie zalać mlekiem,zostawić na 2 godziny.W rondelku rozgrzać olej,wrzucić obrane i pokrojone w ósemki lub plastry jabłka.Chwilę smażyć, dodac majeranek, otartą skórkę z cytryny i sok,sól i pieprz , paprykę.Wymieszać i dusić(...)PRZEPIS NA PASZTET GALARETA Z ŻOŁĄDKÓW KURZYCH ZALEWAJKA DOMKI Z PIERNIKA CIASTO Z PIERNIKAMI KREMOWE RAFAELLO BEZ PIECZENIA CIASTO DROŻDŻOWE KROKIETY Z KISZONĄ KAPUSTĄ I GRZYBAMI JAK ZROBIĆ KANDYZOWANĄ SKÓRKĘ POMARAŃCZOWĄ GRZANIEC NA CYDRZE PRZYPRAWA DO SERNIKA CIASTECZKA Z LAWENDĄ PIEROŻAŃCE ŚLEDŻ W ŚMIETANIE ROLADKI Z BOCZKIEM DIETETYCZNA ROLADA KOKOSOWA
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikażdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone domowym masłem klarowanym, posypane kandyzowaną skórką pomarańczową oraz pokruszonymi orzechami
Domowy Smak Jedzeniaprzepyszne i pięknie pachnie rumem. SKŁADNIKI: 250g margaryny, 3/4 szklanki cukru, 5 jajek, 2 szklanki mąki + 1,5 łyżki 100 ml mleka 1 łyżeczka aromatu rumowego, 300g bakalii (skórki kandyzowanej pomarańczowej i cytrynowej, kandyzowanego ananasa, papai, rodzynek, orzechów), 1 tabliczka białej czekolady, kolorowe perełki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Bakalie przekładam na sitko. Polewam wrzątkiem i obtaczam
Tradycyjna kuchnia Kasidyni 2 jajka łyżka cukru łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu syrop trzcinowy Diamant do polania bakalie do dekoracji (orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa) W misce rozbełtać jajka z mlekiem. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mus z dyni i pozostałe składniki. Ciasto dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Można to zrobić za pomocą
Smakołyki Asiproszku do pieczenia 300 gram mieszanki keksowej 50 ml. rumu Lukier: 150 gram cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem ,nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ucieramy na gładką masę.Białka
Bajeczna Kuchniamakutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały, (namoczone, całe) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej skórki pomarańczowej. Składniki: Ciasto: 5 szklanek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 1/2 szklanki
Pychotkaaazagnieść , zwinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 2 godziny. Wałkować cienko wykrawać krążki piec ok 7-8 min w temp 180 na ciasteczkach można ułożyć skórkę pomarańczową kandyzowaną
Gotowanie jest łatwesuchego - 10 dag wiórek kokosowych - 20 dag masła / masła roślinnego - 250 gr daktyli* - 5 jajek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 80 dag jabłek - 10 dag rodzynek - 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej 1. Mak zalać wodą 2 cm ponad powierzchnię. Gotować ok. 30 minut. W razie odparowania uzupełnić wodę. Wystudzić. Przełożyć na sito. 2. Daktyle zalać do równości wodą
kawawszklanceSkładniki: - mieszanka musli z płatkami owsianymi - mieszanka z cynamonem i prażonymi ziarnami (u mnie Cynamonowy Raj Ziarenkowo ze składem: prażony słonecznik, orzechy arachidowe, sezam, cynamon, kardamon, goździki) - rodzynki - kandyzowana skórka pomarańczowa - 3 jajka - 1 łyżka miodu (u mnie wielokwiatowy) - mleko Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie: Mieszankę musli oraz rodzynki moczę w mleku. Odsączam i łączę w misce
Kuchnia co dniapoza tym, że pięknie wyglądają podkręcają również smak pierniczków. Świetne do dekoracji będą: wiórki czekoladowe, wiórki kokoswe, siekane orzechy, całe orzechy o ciekawym kształcie, żurawina, rodzynki, jagody goji, skórka pomarańczowa, kandyzowane wiśnie itd. POMYSŁY NA WZORY To chyba mamy już wszystko, możemy przejść do właściwego dekorowania :) Technik dekorowania jest bardzo dużo, ja chciałam Wam pokazać kilka moich ulubionych wzorów
DefinicjaSmaku