50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej - 500 przepisów (strona:16/34)

muffiny czekoladowo - pomarańczowe 168

proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru   2 łyżki kakao 3 jajka    1/3 szklanki oleju  1/2 szklanki mleka   1 łyżeczka aromatu pomarańczowego 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej   200 g grubo posiekanej mlecznej czekolady 100 g margaryny 120 g cukru pudru 2 pełne łyżki kakao 2 łyżki mleka  wykonanie:   Do miski wsypuję mąkę

babka w formie
Rolada z indyka z nadzieniem z suszonych moreli i żurawiny 207

szynki parmeńskiej  sól i świeżo zmielony czarny pieprz Nadzienie: 50 g suszonej żurawiny 100 g pokrojonych w kosteczkę suszonych moreli 1/4 szklanki soku pomarańczowego 1 łyżka  kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka masła 1 łyżeczka suszonego estragonu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 3/4 szklanki płatków migdałów 1 bardzo małe jajko Przygotowanie dania rozpoczynamy od nadzienia. Do rondelka wkładamy żurawinę

Kolizje Smaków
Keks 125

keksomaniaków Składniki: 300g mąki 200g cukru pudru kostka masła (200g) 4 jajka 15g proszku do pieczenia (łyżeczka kopiata) 100g rodzynek 100g migdałów bez skórki (blanszowanych) 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100-150g kandyzowanych owoców (u mnie miź + wiśnie) Wykonanie: Migdały sparzyć i zdjąć z nich skórkę (chyba, że mamy blanszowane). Bakalie posiekać i razem z rodzynkami obtoczyć

Mania Wypiekania
Pierniki norymberskie 189

Składniki: 170g cukru 3 jajka 100g masła 300g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżki kakao 150g zmielonych migdałów (lub orzechów) 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej (następnym razem dodam odrobinę więcej) 50g kandyzowanej skórki cytrynowej 50g rodzynek (wcześniej namoczonych i odsączonych) 50g wiórków kokosowych 250ml mleka (temperatura pokojowa) ewentualnie ok. 25 dużych okrągłych(...)uformować okrągłe placuszki. 5. Piec pierniki w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 15-20 minut. 6. Jeszcze ciepłe pierniki polukrować lub posmarować roztopioną czekoladą i posypać bakaliami, np. skórką pomarańczową lub cytrynową. 7. Pierniki są gotowe do spożycia. Ładnie się przechowują i nie twardnieją. Polecam i życzę smacznego!!! Źródło: Domowe wypieki

Kuchnia domowa Ani
Muffinki z sokiem mandarynkowym i kandyzowaną pomarańczą 144

niezwykle kuszą swoim cudownym aromatem. Przypominają mięciutkie i puszyste bułeczki, którym ciężko jest się oprzeć. Sok mandarynkowy daje lekki, ciekawy posmak, który uwieńczony został przez słodką i pachnącą skórkę z pomarańczy. Nie chciałam dodawać barwnika - dla uzyskania pięknego koloru, więc całość wyszła 100% naturalna i bez zbędnego upiększania. Koniecznie spróbujcie! (5 sztuk) 125g mąki pszennej 50g cukru 1 łyżeczka proszku(...)sody  1 szczypta soli 1 jajko 75 ml oleju 50 ml mleka 50 ml soku mandarynkowego (u mnie 100% Victoria Cymes ; można użyć pomarańczowego ) Dodatkowo: 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (płaskie) Lukier: 1/3 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki soku mandarynkowego W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę, w drugiej - jajko, olej, mleko oraz

Di gotuje
Kandyzowana skórka z pomarańczy 138

Podałam mój przepis na kandyzowaną skórkę z cytryny, a nie wspomniałam, że tak samo można zrobić skórkę z pomarańczy. Składniki: skórki obrane z 3 pomarańczy 1 szklanka wody 1 szklanka cukru Wykonanie: Wykonanie znajdziecie  tutaj  tylko zamiast skórki cytrynowej gotujemy skórkę pomarańczową:) Tak przygotowaną skórkę możemy przechowywać około miesiąca. Dodaję ją do ciast

Ciasteczkowy Potwór
Granola, pomarańczowe musli z żurawiną 234

siemienia lnianego 50 g otrębów pszennych lub żytnich 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Wykonanie: Pomarańcze myjemy, obieramy ze skórki, miąższ kroimy na cząstki, blendujemy i wkładamy do miski.. Do miski z pomarańczą dorzucamy wszystkie składniki oprócz rodzynek, żurawiny i kandyzowanej

Kulinarne przygody Gatity
Wiosenna Pomarańczowo-kokosowa Panna cotta (Vege & gluten free) 165

melisy,cukier z prawdziwą wanilią i pyszna kandyzowana skórka. Nic dodać i nic ująć. Wegańska Panna cotta w wiosennym klimacie podana do stołu.  Składniki :  400 ml Mleko kokosowego 3 łyżki ekstraktu pomarańczowego  kilka kropel olejku pomarańczowego  2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią  1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej  3 łyżeczki agar agar rozrobione(...)lodówki na minimum 3 godziny, Przed wyjęciem przygotować gorącą wodę i zanurzyć na kilka sekund kokilki z Panna cottą podważyć płaskim nożem i wykładamy na talerz. Przybieramy melisą i kandyzowaną skórką

vaniliowoczekoladowa
Pascha 160

zimno z dużą ilością bakalii . Dobrze wygląda i równie dobrze smakuje. Składniki: ½ kg twarogu 100 g masła 3 żółtka 100 g cukru ½ szklanki śmietany kremówki 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 - 100 g posiekanych kandyzowanych owoców 50 g obranych i posiekanych migdałów Wykonanie: Twaróg odcisnąć i przetrzeć przez sito. Masło utrzeć i zmiksować z serem. Śmietanę podgrzać

Mama Gotuje
Muffinki pomarańczowe z ricottą 188

olejku pomarańczowego - mój dodatek 1 jajko 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej - mój dodatek płatki migdałowe - do posypania W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek , imbir i cukier. W drugiej misce dokładnie rozmieszać składniki mokre: maślankę, olej, jajko, sok i skórkę ze świeżej pomarańczy, skórkę kandyzowaną oraz ricottę. Przelać składniki mokre do suchych, szybko, ale dokładnie połączyć

Grunt to przepis!
LEBKUCHEN (MIĘCIUTKIE, OBŁĘDNIE PACHNĄCE PIERNICZKI) 628

ulepić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i... piec! :)  W oryginalnym przepisie, który zaczerpnęłam ze strony "Gotuję, bo lubię"  podana jest kandyzowana skórka z owoców, ale ja użyłam świeżo startej skórki pomarańczowej i cytrynowej, i to był strzał w 10! :) Zapach, który rozchodził się po domu podczas pieczenia pierniczków, był magiczny, a ich smak... poezja...  Oprócz(...)migdałów zmielonych na mąkę (użyłam płatków migdałowych i przy mieleniu postawiłam drobniusieńkie kawałeczki) 180 masła 400 ml płynnego miodu (użyłam 1,6 szklanki gęstego miodu wielokwiatowego) 3/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (użyłam świeżo startą skórkę z 2-ch pomarańczy i 2-ch cytryn) 2 opakowania przyprawy do piernika (razem 40 g) 1 łyżeczka ciemnego kakao 2 łyżeczki

Słodko-Słony Świat Ilony
Pączki pieczone w piekarniku z marmoladą i lukrem pomarańczowym 311

świeżych drożdży 50g cukru 3 jajka Szczypta soli Dodatki: Marmolada różana, truskawkowa lub wieloowocowa Lukier pomarańczowy: 200g cukru pudru, sok i skórka pomarańczy, może być dodatkowo kandyzowana pomarańcza lub smażona skórka pomarańczowa Najpierw przygotowujemy rozczyn na ciasto. Mleko delikatnie podgrzewamy na palniku lub w mikrofalówce. Dodajemy drożdże oraz jedną łyżkę mąki i jedną łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczkę(...)ilość soku z pomarańczy aby otrzymać lukier o pożądanej konsystencji (u  mnie był to sok z mniej więcej ¼ pomarańczy). Następnie możemy wymieszać z kandyzowaną pomarańczą lub skórką pomarańczową. Ja posypałam polukrowane pączki odrobiną startej skórki pomarańczowej. Gotowe. Smacznego

Kolizje Smaków
Babka keksowa 301

szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka L (osobno żółtka i białka) 400-500gkandyzowanych owoców, u mnie: 200g kandyzowanej mieszanki owocowej, 100g skórki pomarańczowej, 100g wiśni kandyzowanych Lukier: 200g cukru pudru gorąca woda 100g kandyzowanej mieszanki owocowej do posypania 1. Wodę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym tak by cukier się rozpuścił. Wtedy dodajemy margarynę, gotujemy

Szefowa kuchni
Esencja pomarańczowa 158

obraniem porządnie umyć i sparzyć ! Tutaj znajdziecie propozycje jak smacznie przetworzyć pomarańczowe skórki, a następnie wykorzystać w kuchni. Możemy zrobić kandyzowane skórki pomarańczowe lub mieloną skórkę pomarańczową. Esencja pomarańczowa Składniki: obrana skórka z 1 dużej pomarańczy 125 ml wódki 125 ml wody Wykonanie:Pomarańczowe skórki pozbawiamy  albedo

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami 234

przetwarzania pomarańczy przypominam: broń Boże nie wyrzucajcie skórek pomarańczowych !!! Tutaj znajdziecie propozycje jak je smacznie przetworzyć, a następnie wykorzystać w kuchni. Możemy zrobić kandyzowane skórki pomarańczowe lub mieloną skórkę pomarańczową. Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami Składniki: 2 kg pomarańczy 500 g cukru 1 łyżeczka imbiru 3/4 łyżeczki mielonych goździków Wykonanie: Wszystkie

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania