50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej - 500 przepisów (strona:16/34)

Kandyzowana skórka z pomarańczy 155

Podałam mój przepis na kandyzowaną skórkę z cytryny, a nie wspomniałam, że tak samo można zrobić skórkę z pomarańczy. Składniki: skórki obrane z 3 pomarańczy 1 szklanka wody 1 szklanka cukru Wykonanie: Wykonanie znajdziecie  tutaj  tylko zamiast skórki cytrynowej gotujemy skórkę pomarańczową:) Tak przygotowaną skórkę możemy przechowywać około miesiąca. Dodaję ją do ciast

Ciasteczkowy Potwór
Granola, pomarańczowe musli z żurawiną 251

siemienia lnianego 50 g otrębów pszennych lub żytnich 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Wykonanie: Pomarańcze myjemy, obieramy ze skórki, miąższ kroimy na cząstki, blendujemy i wkładamy do miski.. Do miski z pomarańczą dorzucamy wszystkie składniki oprócz rodzynek, żurawiny i kandyzowanej

Kulinarne przygody Gatity
Wiosenna Pomarańczowo-kokosowa Panna cotta (Vege & gluten free) 190

melisy,cukier z prawdziwą wanilią i pyszna kandyzowana skórka. Nic dodać i nic ująć. Wegańska Panna cotta w wiosennym klimacie podana do stołu.  Składniki :  400 ml Mleko kokosowego 3 łyżki ekstraktu pomarańczowego  kilka kropel olejku pomarańczowego  2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią  1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej  3 łyżeczki agar agar rozrobione(...)lodówki na minimum 3 godziny, Przed wyjęciem przygotować gorącą wodę i zanurzyć na kilka sekund kokilki z Panna cottą podważyć płaskim nożem i wykładamy na talerz. Przybieramy melisą i kandyzowaną skórką

vaniliowoczekoladowa
Pascha 175

zimno z dużą ilością bakalii . Dobrze wygląda i równie dobrze smakuje. Składniki: ½ kg twarogu 100 g masła 3 żółtka 100 g cukru ½ szklanki śmietany kremówki 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 - 100 g posiekanych kandyzowanych owoców 50 g obranych i posiekanych migdałów Wykonanie: Twaróg odcisnąć i przetrzeć przez sito. Masło utrzeć i zmiksować z serem. Śmietanę podgrzać

Mama Gotuje
Muffinki pomarańczowe z ricottą 205

olejku pomarańczowego - mój dodatek 1 jajko 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej - mój dodatek płatki migdałowe - do posypania W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek , imbir i cukier. W drugiej misce dokładnie rozmieszać składniki mokre: maślankę, olej, jajko, sok i skórkę ze świeżej pomarańczy, skórkę kandyzowaną oraz ricottę. Przelać składniki mokre do suchych, szybko, ale dokładnie połączyć

Grunt to przepis!
LEBKUCHEN (MIĘCIUTKIE, OBŁĘDNIE PACHNĄCE PIERNICZKI) 648

ulepić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i... piec! :)  W oryginalnym przepisie, który zaczerpnęłam ze strony "Gotuję, bo lubię"  podana jest kandyzowana skórka z owoców, ale ja użyłam świeżo startej skórki pomarańczowej i cytrynowej, i to był strzał w 10! :) Zapach, który rozchodził się po domu podczas pieczenia pierniczków, był magiczny, a ich smak... poezja...  Oprócz(...)migdałów zmielonych na mąkę (użyłam płatków migdałowych i przy mieleniu postawiłam drobniusieńkie kawałeczki) 180 masła 400 ml płynnego miodu (użyłam 1,6 szklanki gęstego miodu wielokwiatowego) 3/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (użyłam świeżo startą skórkę z 2-ch pomarańczy i 2-ch cytryn) 2 opakowania przyprawy do piernika (razem 40 g) 1 łyżeczka ciemnego kakao 2 łyżeczki

Słodko-Słony Świat Ilony
Pączki pieczone w piekarniku z marmoladą i lukrem pomarańczowym 329

świeżych drożdży 50g cukru 3 jajka Szczypta soli Dodatki: Marmolada różana, truskawkowa lub wieloowocowa Lukier pomarańczowy: 200g cukru pudru, sok i skórka pomarańczy, może być dodatkowo kandyzowana pomarańcza lub smażona skórka pomarańczowa Najpierw przygotowujemy rozczyn na ciasto. Mleko delikatnie podgrzewamy na palniku lub w mikrofalówce. Dodajemy drożdże oraz jedną łyżkę mąki i jedną łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczkę(...)ilość soku z pomarańczy aby otrzymać lukier o pożądanej konsystencji (u  mnie był to sok z mniej więcej ¼ pomarańczy). Następnie możemy wymieszać z kandyzowaną pomarańczą lub skórką pomarańczową. Ja posypałam polukrowane pączki odrobiną startej skórki pomarańczowej. Gotowe. Smacznego

Kolizje Smaków
Babka keksowa 320

szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka L (osobno żółtka i białka) 400-500gkandyzowanych owoców, u mnie: 200g kandyzowanej mieszanki owocowej, 100g skórki pomarańczowej, 100g wiśni kandyzowanych Lukier: 200g cukru pudru gorąca woda 100g kandyzowanej mieszanki owocowej do posypania 1. Wodę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym tak by cukier się rozpuścił. Wtedy dodajemy margarynę, gotujemy

Szefowa kuchni
Esencja pomarańczowa 172

obraniem porządnie umyć i sparzyć ! Tutaj znajdziecie propozycje jak smacznie przetworzyć pomarańczowe skórki, a następnie wykorzystać w kuchni. Możemy zrobić kandyzowane skórki pomarańczowe lub mieloną skórkę pomarańczową. Esencja pomarańczowa Składniki: obrana skórka z 1 dużej pomarańczy 125 ml wódki 125 ml wody Wykonanie:Pomarańczowe skórki pozbawiamy  albedo

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami 261

przetwarzania pomarańczy przypominam: broń Boże nie wyrzucajcie skórek pomarańczowych !!! Tutaj znajdziecie propozycje jak je smacznie przetworzyć, a następnie wykorzystać w kuchni. Możemy zrobić kandyzowane skórki pomarańczowe lub mieloną skórkę pomarańczową. Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami Składniki: 2 kg pomarańczy 500 g cukru 1 łyżeczka imbiru 3/4 łyżeczki mielonych goździków Wykonanie: Wszystkie

Kulinarne przygody Gatity
Ciemny bogaty keks 342

łyżek soku pomarańczowego lub likieru pomarańczowego, migdałowego 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka zmielonego imbiru 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej 150g ciemnego cukru – dark muscovado 200g poszatkowanych orzechów – użyłam orzechów włoskich, laskowych i nerkowca Bakalland 3 duże jajka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki aromatu(...)żurawiny Bakalland 60g kandyzowanych wiśni 60g cukru 60g masła 2łyżki naturalnego miodu Dodatkowo: cukrowe gwiazdki do ozdoby     1. Suszone owoce zalać sokiem lub likierem i odstawić na parę godzin, najlepiej na całą noc. 2. Następnie owoce osączyć, zatrzymując sok. 3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawami. Dodać cukier, orzechy, skórką pomarańczową i wymieszać. Wsypać

Mała Cukierenka
Babka baranek cytrusowa 141

cukru pudru 100 g masła 50 g smalcu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu 3 jajka wielkość M 1 łyżka skórki z pomarańczy kandyzowanej startej dekoracja: lukier skórka pomarańczowa i cytrynowa kandyzowana Ciasto baranka: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypuję cukier puder, dodaję masło, smalec i ucieram mikserem.Dodaję po jednym żółtku stopniowo ucierając(...)stopni góra dół i piekę 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzam babkę patyczkiem. Po wyjęciu przewracam od razu gorącą babkę na deskę.Po wystudzenia lukruję babkę i posypuję skórką pomarańczową

wesoła kuchnia
Sernik klasyczny 191

dałam 2 łyżki więcej ) 260 g kwaśnej śmietany 18 % 4 łyżki budyniu waniliowego ( proszku ) opcjonalnie - kilka kropel aromatu pomarańczowego, cytrynowego lub waniliowego ( pominęłam ) opcjonalnie - kilka łyżek rodzynek lub kandyzowanej skórki pomarańczowej ( pominęłam, dodałam natomiast gotową mieszankę przypraw do sernika ) Wykonanie: Kruchy spód: W misce wymieszać mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone

Opowieści z piekarnika
Muffinki z bakaliami 183

mleka, 2 jajka, 100ml mleka, 250g mąki, 150g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 opakowania kandyzowanej skórki keksowej MAKAR , 1/2 opakowania kandyzowanej skórki pomarańczowej MAKAR, 50g rodzynek i żurawiny MAKAR, 1 tabliczka białej czekolady, kandyzowana papaja w kostkach MAKAR do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę mieszam z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makowiec na kruchym cieście 472

lodówki. Następnie większą częścią wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.  Masa makowa:  puszka masy makowej Helio (850g), 4 białka, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Helio, 2 łyżki cukru, łyżka wódki.Białka ubić na sztywną pianę. Masę makową wyjąć z puszki, dodać ubite białka, cukier oraz kandyzowaną skórkę i wódkę. Delikatnie

Z miłości do słodkości