50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej - 500 przepisów (strona:22/34)

Pieczone mini naleśniki na mące z quinoy z dżemem z rokitnika i owcami (bez glutenu, bez laktozy) 178

quinoy 2 łyżki mąki z tapioki 2 łyżki kakao pól łyżeczki proszku do pieczenie (opcjonalnie) 2 jajka pół szklanki mleka kokosowego 3 łyżki wody 2 łyżeczki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki cukru kokosowego szczypta soli 2-3 łyżki dżemu Łowicz 100% owoców Rokitnik 2 suszone morele (niesiarkowane) kilka liofilizowanych wiśni 2-3 kumkwaty 1 łyżka pudru z liofilizowanych

Quinoa Raz!
Jagielnik - pieróg z kaszą jaglaną 152

szklanki mleka 200g półtłustego twarogu 20g masła 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki cukru ziarenka z laski wanilii garść rodzynków 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Drożdże rozpuścić w lekko podgrzanym mleku, dodać łyżkę cukru i mąki, wymieszać i odstawić na ok 15 minut w ciepłe miejsce, aż zaczyn ruszy. Resztę cukru utrzeć z jajkiem

Obiad gotowy
Keks marcepanowy z bakaliami 132

oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 100g rodzynków (sułtanki, królewskie) 70g orzechów włoskich (dodałam orzechy włoskie Alesto, dostępne w sklepach Lidl ) 50g śliwek 30g moreli 30g żurawiny 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50ml rumu albo koniaku 70g masy marcepanowej do dekoracji: polewa czekoladowa połówki orzechów włoskich Przygotować bakalie: śliwki i moreli pokroić, orzechy posiekać, wszystkie bakalie wymieszać i zalać rumem

Obiad gotowy
Rogale Marcińskie edycja II 161

masła rozpuszczonego do ciasta Nadzienie: 300 g białego maku od Green Essence 100 g masy marcepanowej 100 g blanszowanych migdałów 100 gram orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 3 pokruszone podłużne biszkopty Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka lukier: 1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki wody

Życie zaczyna się w kuchni
Swiateczne ciasto bakaliowe czyli Slodki Czwartek odc.121 178

podaje go z małymi zmianami. Świąteczne ciasto bakaliowe 200 g masła w temperaturze pokojowej 100 g daktyli 50 g suszonych śliwek 300 g rodzynek, suszonej żurawiny, moreli i kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 jabłko 1 mandarynka 100 ml piwa stout 200 g cukru trzcinowego 4 jajka 200 ml mleka 300 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dzieje kuchennej Wiewióry
makowiec czekoladowy 130

maku/puszka 200 g masła/ w temperaturze pokojowej/ 3/4 szklanki miałkiego brązowego cukru 1/4 szklanki płynnego miodu* 100 g suszonej żurawiny 200 g orzechów włoskich, posiekanych 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Ugotujmy Coś
makowe roladki w masie serowej 184

cukru 4 jajka (żółtka oddzielone od białek) 2 łyżki miodu 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody 40 g posiekanych orzechów 50 g rodzynek 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej olejek migdałowy do smaku wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą, odsączamy z wody a następnie mielimy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Żółtka ucieramy z cukrem oraz masłem

Domowy Smak Jedzenia
Bezglutenowe piernikowe brownie z quinoą i mandarynką 199

jajek 200 gram bezglutenowej gorzkiej czekolady 100 gram masła 50 gram cukru trzcinowego 2 łyżki miodu gryczanego 3 łyżki domowej przyprawy korzennej ( TU znajdziecie przepis) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 mandarynka  szczypta soli Wykonanie: Czekoladę kruszymy i roztapiamy w kąpieli wodnej razem z masłem, staramy się nie podgrzać za bardzo, dodajemy do niej przyprawę korzenną i skórkę

Quinoa Raz!
Ciasto z marcepanem - STOLLEN 136

ostatni przepis w tym roku i wracam w 2017.  Rodzinnych, pachnących i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia! Składniki: 200 g rodzynek (można dodać również suszone wiśnie) 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej  4 łyżki rumu lub brandy  225 ml mleka 3 łyżki jasnego miodu 85 g masła 450 g mąki pszennej (plus trochę do podsypywania przy wałkowaniu

bistro mama
Domowa masa makowa 143

mielić maku bo do kupienia jest już gotowy mak mielony. składniki: 600 g suchego maku mielonego 700 ml mleka 80 g masła 50 g płatków migdałowych 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z 1 cytryny 100 g rodzynków + alkohol do nasączenia aromat rumowy lub 4 łyżki rumu 50 g mielonych orzechów włoskich 100 g cukru

Monia miesza i gotuje
Tarta makowa 214

masy makowej 150 g sera ricotta (lub mascarpone) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 60 g czekolady gorzkiej 40 g czekolady mlecznej 50 g orzechów włoskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 szt. jajek 1 łyżeczka pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania Kruchy spód Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Do misy miksera lub na stolnicę wsypać

Wypieki i Rumieńce
Makowiec zwijany 1185

łyżeczka cynamonu  ·          1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej ·          pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej ·          6 białek Mak zalać wrzącą wodą  (tak by był całkowicie zanurzony)  odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru

Proste Potrawy
świąteczny sernik pomarańczowy na piernikowym ślimaku 187

serową: 1 kg serka waniliowego z wiaderka 2 opakowania budyniu waniliowego 5 jajek 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru skórka otarta z dwóch pomarańczy i cytryny 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki rodzynek (mogą być namoczone w rumie)  dodatkowo: 300 g powideł śliwkowych 2 łyżki dżemu z pomarańczy 2 pomarańcze wiórki i dekoracje czekoladowe   Ciasto piernikowe

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
KLUSKI Z MAKIEM 156

takie znacie, ale ja bardzo je lubię. Najlepiej smakuje z domowym makaronem.     SKŁADNIKI makaron nitki 1 szkl. maku 4 łyżki miodu 2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek WYKONANIE Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Mak płuczemy, przelewamy gorącą wodą. Osączamy i 2 razy mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa. Ucieramy z miodem, dodajemy

słodki bratek
krucho-drożdżowy zawijaniec z makiem 173

śmietany 18% 50 g smalcu 35 g drożdży 1/4 szklanki letniego mleka szczypta soli  na nadzienie: 250 g maku 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w rumie 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej  3 jajka 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej na lukier: 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki rumu  łyżeczka maku  Mak sparzyć wrzątkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia