łyżka kwaśnej śmietany szczypta proszku do pieczenia 125 g mąki 50 g rodzynek Swojska Piwniczka 50 g zmielonych migdałów Swojska Piwniczka 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki płatków ryżowych musli z bananem Wykonanie : Masło, cukier, żółtka, śmietanę, cukier waniliowy ucieramy mikserem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy, następnie dodajemy bakalie oraz musli
Sama słodycz i szczypta chilitylko tyle miałam) 120 g oleju kokosowego rafinowanego, lub innego oleju roślinnego ale delikatnego w smaku 150 g rodzynek (ewentualnie można zastąpić pokrojonymi daktylami) 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (używam tylko własnej produkcji) 60 g świeżych drożdży 300 ml sojowego mleka (użyłam waniliowego z Biedronki) 2 duże dojrzałe banany 100 g cukru szczypta soli 100 ml słodkiego białego wina
greenscarfszkl. cukru pudru 50 g orzechów włoskich 50 g blanszowanych migdałów - bez skórki 70 g suszonych fig [nie dałam] 70 g daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej [ nie dałam] 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki albo kawałek suchej chałki Dodatkowo: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Moje domowe kucharzeniemasła w temp pokojowej Nadzienie : 150 g białego maku 0,5 szkl cukru pudru 90 g masy marcepanowej 50 g orzechów włoskich 8-9 daktyli 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej śmietany 1 białko 3 - 4 podłużne, pokruszone drobno biszkopty dodatkowo : 1 roztrzepane jajko z łyżeczką mleka lukier posiekane migdały lub orzeszki Przygotowanie : Ciasto
charlotte gotujedyni obranej ze skóry i startej na tarce o małych oczkach (1 pełna szklanka) 100 g masła 4 łyżki miodu skórka otarta z 1 pomarańczy lub 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 125 ml mleka 2 jajka 250 g mąki (1¹⁄₂ szklanki) 100 g cukru (¹⁄₂ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g orzechów pekan
cool and mintywyczerpującym dniu w pracy. Składniki - proporcje na około 10 batoników 2 szklanki płatków owsianych 50 - 60 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/3 szklanki syropu klonowego lub płynnego miodu 2 jajka rozbełtane lub piana ubita z 2 białek 2-4 łyżki stołowe oleju migdałowego lub oleju arachidowego lub oleju kokosowego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTreściwy, równy, zwarty i odpowiednio wilgotny makowiec na chrupiącym spodzie piernikowym. Przygotowany z gotowej masy makowej. Z dużą ilością orzechów, wiśni i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wykończony polewą kajmakową i posiekanymi orzechami. Dobrze się przechowuje i kroi. Owinięty w folię lub włożony do pojemnika na ciasto i trzymany chłodnym miejscu poza lodówką, będzie dobry przez około 5 kolejnych
cool and mintysmaków, bo jest bajeczna... taka moja... ;-) SKŁADNIKI Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej aromat pomarańczowy Masa serowa: 1/2 kg sera białego (może być z wiaderka) 3/4 szklanki cukru 100 g masła 1/4 szklanki mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
Czary - gary w kuchnijeszcze w celu uwiecznienia ;-) Torcik jabłkowy TORCIK JABŁKOWY 6 średnich jabłek 3 żółtka 250 g masła roślinnego 1 szklanka cukru pudru 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 40 g rozdrobnionych orzechów laskowych sok z 1/4 cytryny 250 g okrągłych biszkoptów 1 galaretka agrestowa (lub w innym smaku) 3 mandarynki Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy
peggiwkuchniwódki lub likieru migdałowego szczypta soli Masy makowa 600 g masy makowej z tego przepisu lub 500 gotowej masy makowej i po 30g posiekanych orzechów włoskich, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i rumu (lub amaretto) oraz piana z 3 białek Do posmarowania i ozdobienia 1 żółtko rozmącone z 1 łyżką mleka 1 białko 3-4 łyżki grubego cukru
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamogą być jeszcze miękkie, ale po wystygnięciu twardnieją, a trzymane w pojemniku, najlepiej w puszcze kruszeją. Smacznego! Ps. Herbatę miętową można zastąpić earl grey’em i dodać kandyzowane skórki pomarańczowe. Robiłam, są równie pyszne co brzydkie
greenscarfmąki pszennej 25 dag cukru 25 dag margaryny 4 jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo (jeśli lubimy) : 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej i 100g sparzonych i odciśnietych rodzynek Wykonanie: Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je z lodówki poprzedniego dnia wieczorem. Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrem
Walijskie Pichcenietrzcinowy Demerara Symbio 485 g mąki – 150 g mąki ryżowej, 150 g mąki kokosowej i reszta orkiszowej 3 ł suchych drożdży Do mojej bułki dodałam również kandyzowanej skórki pomarańczowej Wszystkie składniki, tak jak są opisane w liście, po kolei dodajemy do automatu. W moim ustawiony został program 6.... I po ponad 3 godzinach buła gotowa. Musi być
Z Kuchni Do Kuchnistartej z pomarańczy. Składniki: 600 g mąki 50 g drożdży szczypta soli 6 żółtek 1 łyżka oliwy 125 g masła 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mleka 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g rodzynek 25 g płatków migdałowych Sposób wykonania: 2 łyżki mąki zalać jedną szklanka ciepłego mleka. Dobrze wymieszać, tak aby nie było grudek, dodając szczyptę soli
Kubki smakułyżeczki ekstraktu z wanilii 100 g czekolady gorzkiej (70% kakao), roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej - ja dodałam mleczną 100 g orzechów włoskich, posiekanych 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej- ja nie dodałam dodatkowo - pół łyżki mąki do obtoczenia bakalii 70 g ulubionej czekolady (użyłam gorzkiej), roztopionej w kąpieli wodnej - do dekoracji wierzchu Wszystkie składniki powinny być
Kubki smaku