mocnym pomarańczowym aromatem Składniki: - 100g cukru - 100g mąki pszennej - 2 jajka - 40g oleju - 2 pomarańcze - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo cukier puder do posypania. Składniki na tortownicę wielkości 24 cm. Zaczynamy od utarcia w mikserze jajek z cukrem. Kiedy jajka będą się ucierać to z jednej pomarańczy ścieramy skórkę (wcześniej pomarańcze musimy sparzyć(...)temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu grzałki góra/dół). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dodatkowo możemy udekorować startą skórką z pomarańczy, skórką kandyzowaną czy małymi kawałkami świeżej pomarańczy Uwaga: - wyciągnięte ciasto opadnie ale nie ma się co tym przejmować - upieczone ciasto powinno być wilgotne ale jednocześnie puszyste Smacznego
Kuchenne WariacjeSernik to ciasto, któremu nie jestem w stanie się oprzeć. Najbardziej lubię taki z akcentem pomarańczowym, dam się wtedy za niego pokroić ;) Delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach... mmmmm pycha. Ta wersja sernika, nie wymaga tradycyjnie pieczenia, tylko gotowania. 30 minut roboty, dłuższa chwila w lodówce i możemy się zajadać. SKŁADNIKI: 1 kg zmielonego sera 4 jajka 2 budynie śmietankowe(...)serowej, ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać pozostały ser i ułożyć na wierzchu ostatnią warstwę z ciastek. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Sernik z wierzchu polukrowałam i udekorowałam kandyzowaną skórką z cytryny, oraz figą, ale równie dobrze smakuje oblany czekoladą
Kuchnia w opałachKolejny drozdzowy wypiek jeszcze w zimowych klimatach,bo z nadzieniem zurawinowo-pomaranczowym.Pyszne,mieciutkie i bardzo puchate buleczki z duza iloscia zurawiny i pachnaca skorka pomaranczowa posmakuja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!konfiturą i kandyzowanymi plasterkami pomarańczy. Jeśli nie chce się Wam gotować konfitury lub zwyczajnie nie macie na to czasu, to kupna też się sprawdzi. Jeśli macie ochotę, to pod pomarańczową warstwę możecie położyć jeszcze marcepan, zaś konfiturę można pokryć również gorzką czekoladą. I chyba właśnie to jest w mazurkach najfajniejsze — nieograniczone pole do popisu! A więc bawcie się przepisem(...)pudru 2 łyżki niebieskiego maku 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany szczypta soli morskiej Konfitura: 1 kg pomarańczy (ze skórą) ¾ szklanki cukru 1 łyżka wody różanej lub Amaretto Kandyzowane pomarańcze: 1 pomarańcza 100 g cukru 100 ml wody * PRZYGOTOWANIE Ciasto W misie mieszamy mąkę, sól, cukier puder i mak. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, żółtko oraz śmietanę. Zagniatamy
Food Squaremielonych goździkówPolewa:100 g serka kremowego Apetina naturalnego4 łyżki cukru pudru1 łyżka soku z cytryny1 łyżka soku z pomarańczyotarta skórka z limonki2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejWykonanie:Ciasto drożdżowe wyrabiam zawsze w maszynie do pieczenia chleba. Wkładam wszystkie składniki, najpierw płynne, później suche, a na sam koniec kruszę drożdże. Ustawiam na program "ciasto rosnące(...)minut.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy około 45 minut.Składniki polewy miksujemy w miseczce i gdy ciasto lekko przestygnie smarujemy nią ciasto. na koniec posypujemy skórką pomarańczową
Kulinarne przygody Gatityspód: 200g mąki pszennej 50g cukru pudru 50g mielonych migdałów (na mąkę) żółtko 100g masła szczypta soli Składniki na konfiturę pomarańczową: 4 pomarańcze - średniej wielkości łyżka cukru waniliowego lub laska wanilii 220g cukru migdały w płatkach, orzechy, kandyzowane owoce do dekoracji Składniki na marcepanową dekorację: 200g masy marcepanowej białko 10ml rumu (może być mniej lub można pominąć) Wykonanie ciasta: Przesiać(...)wyleje). Po udekorowaniu wstawiamy ponownie do piekarnika na 12-15 minut - temp. 190 stopni. Dopiero teraz ciasto powinno nabrać złotego koloru! Wykonanie konfitury: Pomarańcze parzymy i ścieramy z nich skórkę, obieramy i wycinamy z nich białą warstwę (tzw. albedo). Obrane pomarańcze miksujemy dodając skórkę, cukier oraz laskę wanilii (przeciętą wzdłuż na pół). Gotujemy ok. 40 minut, aż do uzyskania konsystencji
Mania Wypiekaniacukier 1 łyżka + mleko cieple 3 łyżki, Nadzienie: marmolada wieloowocowa 3/4 małego słoika, Lukier: cukier puder 1 szklanka, sok z pomarańczy 4-5 łyżek, Ponadto: olej do smażenia, skórka kandyzowana do dekoracji, Sposób przygotowania: Przygotowujemy rozczyn: Drożdże kruszymy do szklanki lub miseczki, dodajemy m ą k ę , ciep ł e mleko oraz cukier i mieszamy aż drożdże się rozpuszcz(...)sokiem z pomarańczy do momentu aż będzie jedwabiście gładki. Polewamy usmażone p ą czki. Wierzch dekorujemy kandyzowan ą sk órk ą pomarańczową
kulinarne odsłony patimasła (będzie potrzebne przy wałkowaniu)Nadzienie:350 g białego maku150 g orzechów włoskich70 g suszonych fig70 g suszonych daktyli100 g płatków migdałowych85 g masła200 g cukru150 g miodu2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej100 herbatników3 jajkaLukier:sok z 1/2 cytrynycukier puder (tu już każdy decyduje sam jaką chce mieć konsystencję) Dodatkowo:1 jajko2 łyżki mlekagarść drobno posiekanych orzechów i migdałów(...)minut, odcedzić i dobrze odsączyć. Bakalie i mak dwukrotnie przepuścić przez maszynkę z drobnym sitem. W dużej patelni lub w garnku roztopić masło, miód i cukier. Następnie dodać skórkę pomarańczową i zmielone bakalie z makiem. Wymieszać i smażyć przez ok. 8 minut. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Gdy farsz będzie chłodniejszy, dodać do niego drobno zmielone herbatniki
Pasja Smaku