szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka L (osobno żółtka i białka) 400-500g bakalii, u mnie: 100g cedratu kandyzowanego, 100g kandyzowanej mieszanki owocowej, 100g skórki pomarańczowej, 100g suszonych moreli, 100g rodzynek Lukier: 200g cukru pudru gorąca woda 100g kandyzowanej mieszanki owocowej do posypania 1. Wodę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym tak by cukier się
Szefowa kuchniopłatka. Przepis na skórkę pomarańczową znajduje się poniżej. Składniki: 4 jajka 250g miodu (może być sztuczny) 200g cukru 100ml śmietany np. kremówki 4 łyżeczki przyprawy do piernika ½ łyżeczki soli 1 ½ łyżeczki sody 800g mąki 200g mieszanki migdałów, orzechów laskowych i włoskich lub samych migdałów (posiekanych lub mielonych) ½ olejku cytrynowego ½ olejku pomarańczowego 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy Ewentualnie(...)cukrem, miodem i śmietaną, przy użyciu drewnianej łyżki lub widelca. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, olejek cytrynowy i pomarańczowy, sól, mielone migdały i orzechy (lub same migdały) i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i jeszcze raz całość dobrze mieszamy. Z gotowego ciasto formujemy kulki ręcznie lub łyżeczką i układamy je na papierze pergaminie, lekko
Smakowy Rajłyżeczki przyprawy do piernika Lukier: 1 białko 100 g cukru pudru 1 łyżeczka ciepłej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 2 łyżki rodzynek królewskich 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 3 łyżki kandyzowanych owoców np. ananas lub papaja Ciasto drożdżowe: Do miseczki wkładamy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki oraz 2 łyżki mleka. Całość dokładnie mieszamy aż rozpuszcza(...)klei się nam do rąk, również delikatnie obsypujemy dłonie i wierzch ciasta. Rozwałkowujemy duży prostokąt o wymiarach 50x30 cm. Po całości rozsmarowujemy piernikowy lemon curd oraz rozkładamy rodzynki i skórkę pomarańczową. Całość zwijamy do środka wzdłuż dłuższego boku. Gotową roladę zawijamy ponownie na kształt ślimaka. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut
VioletoweKucharzenieraczej umiejętności mieszania składników moją fantastyczną czarną łyżką No to jedziemy od składników Ciasto: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 10g kandyzowanej skórki pomarańczy - jedna cała pomarańcza (na sok) - 70g konfitur pomarańczowych - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/4 szklanki wody - 1/2 jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju roślinnego - 1 łyżka aromatu pomarańczowego Śmietana na wierzch(...)wsypałem do niej cukier, sodę i sól. Wymieszałem, zrobiłem „dołek” i wlałem sok z pomarańczy, wodę, jogurt i olej. Do całości dorzuciłem drobno posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczy oraz dolałem aromatu pomarańczowego (jakby jeszcze było mało pomarańczy co nie? ). Wszystko wymieszałem na jednolitą masę i zacząłem nakładać do papilotek (tak do połowy). Następnie nałożyłem po łyżeczce (takiej średniej wielkości
Kuchenne Wariacjekeks przepełniony makiem i bakaliami. Pachnie i smakuje obłędnie, polecam na święta Bożego Narodzenia jako słodkie dopełnienie rodzinnych i smacznych chwil. Możecie do ciasta wrzucić dowolne bakalie, skórkę pomarańczową, cytrynową lub kandyzowany imbir – idealnie pasuje do keksów, polecam:) Gotowy keks posypuję cukrem pudrem, można polać lukrem, polewą z białej lub ciemnej czekolady. Będzie pysznie! Uwagi do przepisu: Przepis
Zasmakuj Kuchniśliwkę w czekoladzie. Przepis już niebawem :) Forma keksówka Czas pieczenia : ok. 1 godz. Temp. pieczenia 180 C Składniki: 40 dag bakalii ( orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowane owoce - wiśnie, skórka pomarańczowa, papaja) 2 szkl. mąki 25 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: białko szkl.cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania
Różne smaki w kuchniorzechami. *Bakalie: W moim domu do keksa obowiązkowo zawsze dodaje się: orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, suszone śliwki, suszone figi, żurawinę, rodzynki i morele. Czasami dorzucamy również kandyzowane owoce, czy skórkę pomarańczową. Bakalie oczywiście możesz wybrać te, które lubisz najbardziej
Food Squarestopni Celsjusza, po czym od razu wyjmujemy, by przestygły. Zimne pączki smarujemy lukrem sporządzonym z cukru pudru dokładnie rozprowadzonego w wodzie. Nim zastygnie, pączki możemy posypać kandyzowanymi owocami lub skórką pomarańczową. Jeśli wolicie lukier cytrynowy, zamiast wody użyjcie soku z cytryny
W SMAKminut. Wyrośniete pączki smażyć z dwóch stron na złoty kolor, na rozgrzanym oleju. Po przestudzeniu udekorować lukrem, cukrem pudrem lub czekoladą. To moja ulubiona wersja pączków: z pomarańczowym lukrem i kandyzowaną skórką z pomarańczy
Kuchnia w opałachłyżeczką cukru do zupełnego rozgotowania, odcedzić na sicie i odcisnąć nadmiar płynu, dodawać przestudzone. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Piec w tem. 180C przez godzinę. Udekorować polewą, skórką pomarańczową lub plastrami kandyzowanej pomarańczy. Smacznego
Apetyczna babeczkaBaton orkiszowo-pomarańczowy Składniki: - orkiszowe płatki błyskawiczne - mleko - 3 jajka - 2 łyżki miodu - 1 łyżeczka cukru waniliowego - pomarańcza plastry kandyzowane - jagody goji - suszona skórka pomarańczowa Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie: Do miski wsypuję płatki orkiszowe, suszoną skórkę pomarańczową oraz jagody goji. Zalewam je mlekiem. Plastry pomarańczy kroję na mniejsze kawałki. Odsączone płatki przekładam do miski
Kuchnia co dniacukru 0,5 szklanki oleju 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy (taki na 750 ml mleka) bez cukru 1,5 szklanki mleka 2 łyżki skórki pomarańczowej (startej z ekologicznej pomarańczy lub drobno pokrojonej kandyzowanej) 2 jajka Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Skórkę pomarańczową zalewamy 0,5 szklanki mleka i podgrzewamy (np. w mikrofalówce
Rozpustne gotowaniedżemem pomarańczowym i posypać orzechami i suszonymi owocami. Składniki: 200ml sherry 250g masła 250g cukru brązowego 4 jajka 300g mąki 500g suszonej żurawiny 300g kandyzowanych wiśni 500g rodzynek łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika dodatkowo masa cukrowa do ozdoby Sposób przygotowania: W misce wymieszaj suszoną żurawinę, rodzynki, przekrojone na pół kandyzowane wiśnie razem z skórką pomarańczową oraz
wysmienitypłynnego miodu 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka sody 250 g masła 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 200 g bakalii (rodzynki, orzeszki, skórka pomarańczowa,skórka cytrynowa,żurawina, owoce kandyzowane) dodatkowo dodałam 2 łyżki kakao Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo przy ucieraniu dodawać po 1 żółtku, a następnie wlać miód. Cały czas ucierać(...)placek z pozostałego ciasta. Ciasto bakaliowo-jabłkowe 4 jabłka 3/4 szklanki cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 4 jajka 250 g bakalii (dałam 200g ) Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wsypać cukier, wymieszać i odstawić na 1/2 godziny. Po tym czasie do jabłek wsypać bakalie, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z sodą i wymieszać łyżką. Białka
O kuchni z uczuciem