50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej - 500 przepisów (strona:28/34)

Ciasto Gargamel 489

płynnego miodu 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka sody 250 g masła 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 200 g bakalii (rodzynki, orzeszki, skórka pomarańczowa,skórka cytrynowa,żurawina, owoce kandyzowane) dodatkowo dodałam 2 łyżki kakao Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo przy ucieraniu dodawać po 1 żółtku, a następnie wlać miód. Cały czas ucierać(...)placek z pozostałego ciasta. Ciasto bakaliowo-jabłkowe 4 jabłka 3/4 szklanki cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 4 jajka 250 g bakalii (dałam 200g ) Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wsypać cukier, wymieszać i odstawić na 1/2 godziny. Po tym czasie do jabłek wsypać bakalie, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z sodą i wymieszać łyżką. Białka

O kuchni z uczuciem
Sernik karmelowo-kokosowy. 205

wody lub soku z cytryny      Cukier puder przesiewamy, dodajemy kolejno 1 łyżkę wody, za każdym razem dokładnie mieszając. Zimne ciasto dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką z cytrusów ( cytrynową ,  pomarańczową ) lub pokrojoną galaretką, kolorową posypką, strużkami czekolady

Rozpustne gotowanie
Tłusty czwartek. 136

Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Pączki z dwoma dżemami. Dżemy firmy Food&Joy Składniki:  0,5kg mąki3 łyżki cukru1 szklanka mleka125g masła3 jajka5 dkg drożdżydżem pomarańczowy i wiśniowykandyzowana skórka pomarańczycukier puder na lukierMasło roztopić ,dodać cukier trochę mleka, wkruszyć drożdże ,posypać 2 łyżkami mąki i szczyptą soli. Odstawić ,aby trochę podrosło.Wlać resztę mleka, roztrzepane jajka i wsypać(...)średniej wielkości pączki. Wyłożyć na papier kuchenny.Przygotować lukier, polać pączki i posypać skórką pomarańczową. Dopiero po dodaniu skórki, przypomniałem sobie, że mam również doskonałą skórkę kandyzowaną w czekoladzie firmy Food & Joy [TUTAJ].Połączenie lukru z czekoladową skórką pomarańczową, wprowadziłoby do naszych pączków dodatkowy ciekawy smak

Kulinarny karnet Christophera
Wielkanocna babka keksowa 173

Wielkanocnej babki tez ważny. Dzięki uprzejmości Marki Helio, przygotowałam ją z  mieszanką keksową firmy HELIO   . Znajdziecie w niej najlepsze bakalie, m.in. rodzynki sułtańskie, daktyle, kandyzowaną marchewkę, ananasy, papaję i skórkę pomarańczową.  Składniki: 250 g mąki 200 g cukru pudru 200 g masła 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml rumu 300 g  mieszanki keksowej

Gosia gotuje
Najszybsza babka z bakaliami 256

puder, którym jest dość obficie oprószona. Do babki możecie dodać dowolne bakalie. Ja dziś wykorzystałam pyszną mieszankę keksową Helio , w której znajdziecie suszone daktyle, rodzynki sułtańskie, kandyzowaną marchewkę, ananasa, papaję i skórkę pomarańczową. Babka wyszła tak pyszna, że został już mały kawałek Spróbujcie, polecam. Najszybsza babka z bakaliami Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej + 2 czubate łyżeczki

Słodkie okruszki
Ciasteczka pomarańczowo czekoladowe 140

nutą pomarańczy - wynik tego eksperymentu był więcej niż zachwycający! Przepis na ciasteczka w wersji z miętą jest tutaj teraz zamiast mięty dodałam ok 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy i pół buteleczki olejku pomarańczowego. Koniecznie spróbujcie tej wersji gdyż jest chyba jeszcze pyszniejsza niż miętowa. Ciasteczka te już na stałe zadomowiły się u mnie w domu gdyż idealnie przechowują się

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto Murzynek wg. babcinej receptury 105

szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny 3 jajka 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 6 łyżek wody łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy 5 ml aromatu pomarańczowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotować i ostudzić. Następnie odlać z pół szklanki, a resztę przelać do miski z suchymi składnikami

Karczma Honorietty
Naleśniki z twarogiem z dodatkiem skórek i owoców kandyzowanych 149

łyżki cukru pudru (ilość zależy od kwaśności sera) - 1 cukier waniliowy - śmietana (jeśli masa jest za gęsta)   dodatki: - mieszanka skórek i owoców kandyzowanych (u mnie mieszanka skórek Naturlich GoldPack: skórka pomarańczowa, skórka cytryny, papaja, skórka owoców cedru) - olej do smażenia Przygotowanie: Jajka ubijam ze szczyptą soli. Dalej dodaję resztę składników na ciasto ciągle miksując. Patelnię smaruję olejem

Kuchnia co dnia
Mini babeczki 101

skórki pomarańczowej, część z dodatkiem kakao. Oczywiście bez mleka, tradycyjnie na żółtkach. Zamiast wody możecie użyć mleka i wbić całe jajka. Dodatki też według uznania, nam bardzo posmakowały ze skórką  pomarańczową. 2 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia garść rodzynek skórka pomarańczowa (u mnie suszona, można użyć świeżej bądź kandyzowanej) 1 łyżka dobrego

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Drożdżowe ciasto z jagodami na noc z lodówki 227

Zostawiane samopas na całą noc , niemalże samo się robi ! Nie wymaga do wyrabiania miksera, wystarczy jedynie zamieszać całość łyżką . Piekłam już je kiedyś w bardziej pomarańczowej wersji, z dodatkiem świeżej oraz kandyzowanej skórki z pomarańczy: Ciasto drożdżowe na noc bez wyrabiania .  Tym razem postawiłam na dodatek świeżych owoców. A że sezon na jagody właśnie zawitał w kalendarzu, postanowiłam

Grunt to przepis!
Bakaliowy makowiec 143

jajek* 1/2 szklanki miodu* 3 duże jabłka* 125 g miękkiej margaryny* 3/4 szklanki cukru* aromat migdałowy* 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 szklanki bakalii (orzechy, migdały, skórka cytrynowa i pomarańczowa, rodzynki, suszone morele, kandyzowane owoce)  Sposób wykonania Mleko zagotować z łyżką masła, wsypać mielony mak, chwilkę pogotować na małym ogniu ciągle mieszając, zestawić z ognia, dodać aromat migdałowy

Mix smaku
Florentynki 155

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne ciasteczka pełne bakalii, które uzależniają w smaku. Są chrupiące i lekkie. Idealne do kawy lub herbaty. Polecam każdemu

Marta Gotuje
Sernik kokosowo – pomarańczowy 185

kolorowo-torcikowo.blogspot.com/   Sernik kokosowo-pomarańczowy Składniki: Spód: 300 g kokosanek 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy 100 g masła Masa serowa: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 1 i 1/3 szklanki cukru 150 ml śmietanki kremówki skórka starta z 1/2 pomarańczy łyżeczka esencji waniliowej 1/3 szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśnięty) 5 jaj 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej Wierzch

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto czekoladowo-serowe z kandyzowaną pomarańczą 222

szklanki cukru 1 budyń waniliowy Polewa. 10 dag czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 50 ml śmietanki 36% Plasterki pomarańczy kandyzowanej Wykonanie. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Miksować wlewając stopniowo olej. Wsypać posiekaną skórkę pomarańczową. Ciasto wlać do tortownicy,25 cm. i piec w temp.180 stop. przez 15 minut. Jajka utrzeć z cukrem, serkiem

Kulinarny karnet Christophera
Grzaniec zimowy 134

Grzaniec zimowy ! GRZANIEC: - 500 ml wina półwytrawnego różowego  - suszone wiśnie - łyżka - kandyzowany imbir- kilka kawałeczków - anyż 2 gwiazdki - cynamon - skórka pomarańczowa bądź plastry pomarańczy -  3- 4 ziarna jałowca - 2-3 łyżki miodu - kilka rodzynek  Całość podgrzej w rondelku! Podawaj gorące

SMYKWKUCHNI
Sernik na drożdżach 115

Ciąg dalszy sernikowych wariacji- tym razem sernik na drożdżach. Składniki: 1 kg twarogu 30 dag cukru pudru 10 dag masła 8 jaja 10 dag kandyzowanej skórki 3 dag drożdży 25 ml mleka 1 aromat pomarańczowy tłuszcz do formy wiórki do formy Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać kolejno żółtka, połączyć z drożdżami roztartymi z ciepłym mlekiem, aromatem

Tradycyjna Kuchnia