50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej - 500 przepisów (strona:29/34)

Mus pomarańczowy 295

litr świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego; 2 żółtka; 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej; cukier kryształ do smaku; białka z 2 jaj ubite na sztywną pianę; skórka pomarańczowa starta z 1 pomarańczy;  Dekoracja: cieniutkie plastry pomarańczy; kandyzowane wiśnie; Wykonanie: Sok, żółtka, mąkę ziemniaczaną i cukier zagotować na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gotować około 4 minut. Mieszając, wystudzić ugotowany krem

In my kitchen
Babka z kaszą jaglaną (bez glutenu) 185

kaszy..? Jest puszysta i bardzo smaczna! Składniki: Ciasto: 350 g mąki ziemniaczanej 200 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej* 250 g masła 180 g cukru 5 jajek 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego * To około 60 g kaszy surowej. Wszystkie składniki powinny(...)wbity patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić i wyjąć babkę z formy. Pozostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia. Lukier pomarańczowy: 150 g cukru pudru ok. 3-4 łyżki soku z pomarańczy kandyzowana skórka z pomarańczy Cukier puder utrzeć z sokiem z pomarańczy. Gęstość lukru można dowolnie regulować - dodając więcej soku lub cukru. Ostudzoną babkę polać lukrem i posypać

maniapieczenia
racuchy jak duńskie pączki 179

łyżka cukru waniliowego 1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego 50 g roztopionego masła 1 duże jajko 1/4 łyżeczki kardamonu 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy wykonanie: Mąkę mieszam z solą, cukrem waniliowym, kardamonem i sodą oraz skórką pomarańczową. Maślankę mieszam z żółtkiem oraz roztopionym masłem i wlewam do suchych składników. Białko ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę z ciastem

babka w formie
DROŻDŻÓWKI Z BAKALIAMI 145

kosztowania. 3 szkl.mąki 1/4 kostki margaryny 1/2 szkl.mleka 5 dag.drożdży 2 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej szczypta soli   Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~ 3 łyżki masła 10 dag.rodzynek z żurawinami 5 dag.kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki  płatków migdałowych 3 łyżki cukru pudru kupiec 1/2 łyżeczki cynamonu   Glazura: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1 słoik dżemu brzoskwiniowego własnej roboty

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tort makowy z pomarańczą 140

Obie śmietanki i mascarpone połączyć, ubić mikserem na puszysty krem. Dżem pomarańczowy: 2 pomarańcze 3 łyżki cukru sok z połowy limonki Pomarańcze wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę. Pomarańcze obkroić z albedo, miąższ pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na mus. Dodać cukier, sok z limonki, startą skórkę. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż mus zgęstnieje(...)wymieszać i odstawić do ostudzenia. Składanie tortu: Pierwszy blat posmarować połową dżemu pomarańczowego, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć drugim blatem. Drugi blat posmarować pozostałym dżemem i 1/3 kremu, przykryć trzecim blatem. Z wierzchu blat posmarować pozostałym kremem. Gdy polewa będzie lekko letnia, polać tort i udekorować kandyzowana skórką lub kandyzowanymi plastrami pomarańczy, czekoladowymi kuleczkami, wiórkami czekolady.  Tort wstawić do lodówki

Obiad gotowy
Tort Malakow (tort migdałowy bez pieczenia) 256

posiadających lodówkę :) Składniki: 200g migdałów bez skórki 250g masła 5 żółtek 200g cukru pudru 350ml śmietany 30 lub 36% łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta z cytryny 300g podłużnych biszkoptów śmietanfix (fix do śmietany) szczypta cynamonu likier (pomarańczowy, kawowy) lub rum lub ekstrakt pomarańczowy łyżka cukru płatki migdałowe (do dekoracji) wiśnie kandyzowane (do dekoracji) Wykonanie: Migdały zmielić. Masło utrzeć(...)się zwarzy należy wstawić miskę do ciepłej wody i poczekać, aż przy brzegach miski krem zacznie się rozpływać, wtedy należy mieszać, aż krem ponownie się zwiąże. Dodać szczyptę cynamonu, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Lekko wymieszać.  Na dnie tortownicy napiąć przezroczystą folię i zacząć układać biszkopty jeden obok drugiego (muszą być ułożone ciasno, a wszystkie wolne przestrzenie trzeba

Mania Wypiekania
Piernik ze kartołflōma (Piernik z ziemniakami) 224

Już ôd 1 listopada rychtuja 2 roztomajte 3 wersje tego piernika i musza pedzieć 4 , że sie werciōło 5 . Podstawowy recept 6 mōm ôd ciotki Eldzy

Chop w kuchni
Makowczyki 162

szklanka mleka 25g drożdży 50g masła 2 jaja 3 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru skórka otarta z połowy cytryny 1 łyżka oleju nadzienie: 200g maku 3/4 szklanki cukru  0,5 szklanki rodzynków 0,5 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skorki pomarańczowej 1 białko łyżeczka esencji migdałowej Lukier: 0,5 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny Przygotować

Obiad gotowy
Papatacze drożdżowe z bakaliami 138

swoich Papataczy użyłam ; 15 dag suszonych jabłek 15 dag suszonych moreli 5 dag fig 10 dag rodzynek skórka kandyzowana cytrynowa łyżeczka cynamonu sok z połowy cytryny ok. 5 dag masła startego na tarce Kroimy wszystkie bakalie, mieszamy ze skórką pomarańczową i cynamonem, odstawić. Drożdże wymieszać w garnuszku z odrobiną mleka i łyżeczką cukru, odstawić na ok 15 min w ciepłym

Apetyczna babeczka
Ciasto Pomarańczowe 398

cukru1/3 szklanki mleka90 g masła260 g mąki2 łyżeczki syropu pomarańczowego2 łyżeczki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowejłyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru pudru + łyżka soku pomarańczowegoSposób przygotowania:Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy syrop pomarańczowy i kawałki drobno posiekanej skórki pomarańczowej.Masło razem z mlekiem rozpuszczamy i pozostawiamy

Słodkie Przyjemności
Skórka pomarańczowa zasypana cukrem 153

chyba łatwiejszego przepisu na domową skórkę pomarańczy do wszelkich wypieków. Niegdyś robiłam taką kandyzowaną gotowaną w cukrowym syropie, ale myślę, że ta jest bardziej aromatyczna i lepsza. Składniki: dowolna ilość skórki z pomarańczy cukier Sposób wykonania: 1. Skórkę pomarańczową wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem. Dokładnie odciąć albedo (białą część) i pokroić w kosteczkę wedle uznania. 2. Na dno słoiczka wyłożyć

Kuchnia domowa Ani
American Carrot & Orange Birthday Cake, czyli Tort pomarańczowo – marchewkowy w stylu amerykańskim 130

śmietany kremówki 30% 4 ½ łyżeczki żelatyny 2 – 3 łyżeczki cukru waniliowego Warstwa pomarańczowa: Duży dżem pomarańczowy (400 – 500g) 3 łyżeczki żelatyny Dekoracja: 150ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka żelatyny 1 pomarańcza + ewentualnie 2 plastry ananasa z puszki + kawałek kandyzowanej skórki z pomarańczy Margarynę roztapiamy, po czym dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy i jajka. Całość(...)jeszcze około dwóch łyżeczek i rozpuszczamy. Resztę dżemu przekładamy do osobnego pojemnika, a następnie dodajemy do niego rozpuszczoną mieszaninę dżemu z żelatyną i całość dobrze mieszamy łyżką. Gotową masę pomarańczowo – galaretową nakładamy na dwie warstwy ciasta: spód i środkową, po czym pozostawiamy, by stwardniała. Uwaga: nie układamy warstw jednej na drugą. Żelatynę przeznaczoną do kremu wkładamy do garnuszka z gorącą

Smakowy Raj
Pierniczki Lebkuchen 257

skórkę pomarańczową, są bez jajek. Lepszych lebkuchen nigdzie nie znajdziecie.  Gorąco je polecam!Polecam również mój przepis na pierniczki z witrażami.Składniki :2 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej100 g mielonych migdałów4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika20 g cukru cynamonowego1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej200 ml płynnego miodu100 g masła 60%100 g drobno posiekanej kandyzowanej(...)skórki pomarańczowejSkładniki na lukier:cukier puder około 3/4 szklanki wymieszany z sokiem z połowy cytrynyPrzygotowanie:Migdały mielimy w szatkownicy. Wszystkie  suche składniki umieszczamy w misie robota, mieszamy hakiem aby się równomiernie połączyły. Miód i masło przekładamy do rondelka, podgrzewamy do czasu aż masło się rozpuści, możemy lekko przestudzić. Składniki mokre wlewamy do misy robota z sypkimi składnikami, łączymy całość

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowa masa makowa - prosta i szybka 152

mielonego maku 180 - 200 ml mleka 200 ml miodu - 3 łyżki 100 g rodzynków 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki mielonych orzechów laskowych lub migdałów 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej (z tego przepisu) 2-3 łyżki Amaretto, rumu lub olejku rumowego/migdałowego 30-40 g masła cukier waniliowy (z  tego przepisu) Wykonanie: mleko, miód i masło zagotować w rondlu(...)Wrzącym mlekiem zalać zmielony mak i zamieszać trzepaczką balonową, odstawić do napęcznienia dodać resztę składników i odstawić do napęcznienia. Ostudzić masę można wzbogacić ulubionymi dodatkami, np. sparzonymi, obranymi migdałami, kandyzowaną skórką cytrynową

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bolo rei, Bolo de Rei - królewskie ciasto 84

owoców kandyzowanych (pomarańcze, morele, wiśnie…) pokrojonych w kawałki, Bakalie pokroić i zalać porto, odstawić. Masło roztopić. Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gram mąki i 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową i pomarańczową. Pozostałą mąkę wsypać do miski(...)Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Układamy na niej ciasto formując koło z dziurą o średnicy 5 cm. Posypać mąką i odstawić na 30 minut. Ciasto posmarować rozmąconym żółtkiem, udekorować kandyzowanymi owocami i cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. No i proszę nie zapomnieć o włożeniu do środka ziarna bobu. A jeżeli nie mamy

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania