50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej - 500 przepisów (strona:31/34)

Sycylijskie cannoli z ricottą 135

zgodę na eksperyment wydało grupie młodych ludzi z miasta Enna tamtejsze dowództwo pułku lotniczego oraz Urząd Lotnictwa Cywilnego. Z lotu rurki z kremowym nadzieniem z sera ricotta, ozdobionej kandyzowanymi wisienkami został nakręcony film. Przepis na ciasto zaczerpnęłam od Anny Olson.    Składniki na ciasto:  - 3 szklanki mąki tortowej- ½ łyżki drobnego cukru do wypieków- szczypta soli- 120g masła (chłodne, ale nie twarde(...)jajka- ½ szklanki białego wina wytrawnego- olej roślinny do smażenia- ubite białko do sklejania ciasta       Składniki na krem:  - 500g ricotty- 150g cukru pudru- 220ml śmietanki kremówki- sok i skórka z 1 limonki- ekstrakt pomarańczowy- niesolone pistacje do ozdoby      Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka

mojewypiekiinietylko
Rogale świętomarcińskie 363

szklanki)200 g okrągłych biszkoptów200 g masy marcepanowej100 g herbatników5 jajek80 g masła80 g (mielonych) migdałów lub orzechów laskowych80 g (mielonych) orzechów włoskich80 g rodzynków lub daktyli80 g domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowejWierzch:1- 1,5 szklanki cukru pudru1 białko + 1 łyżeczka wody LUB 2 łyżki wodyposiekane orzeszki zimne, włoskie lub migdały – do posypania Nadzienie: Biały mak zalewamy wrzątkiem(...)wody. Mielimy mak przez maszynkę do mięsa, na małym sitku co najmniej dwukrotnie (najlepiej trzy, ale dwa wystarczy). Wraz z makiem mielimy bakalie (migdały, orzechy, rodzynki lub daktyle, oraz skórkę pomarańczową). Do masy makowej dodajemy cukier, marcepan, rozpuszczone masło oraz jajka. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zmiksowane na pył herbatniki i biszkopty. Najlepiej chwilę wyrobić wszystko ręką. Gotową masę wstawiamy

Poezja smaku
Babka pomarańczowa 179

Była tradycyjna babka piaskowa. Czas na innowacyjną babkę pomarańczową. Bardzo łatwa w przygotowaniu o wspaniałym, aromatycznym smaku prawdziwej pomarańczy. Pięknie wyrasta i wychodzi każdemu, więc jeśli ktoś planuje swój debiut w pieczeniu to przepis dla niego! Czas przygotowania: 10 minut + 65 minut pieczenia Ilość porcji: Cała foremka Składniki: Szklanka mąki ziemniaczanej Szklanka mąki pszennej Szklanka cukru pudru(...)Szklanki śmietanki kremówki 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 pomarańcza Tłuszcz i bułka tarta do posypania formy Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady oraz garść skórki kandyzowanej z pomarańczy Foremkę z kominem nacieramy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pomarańcze wyparzamy wrzątkiem. Skórkę ścieramy na średnich lub małych oczkach, a z pozostałej

Kolizje Smaków
Ciasto marchewkowe z bakaliami 203

Pewien czas temu polubiłam marchewkowe wypieki, są one po pierwsze bardzo smaczne, a do tego dość długo utrzymują świeżość. Połączenia marchewki z orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami bardzo przypadło mojej rodzinie do gustu. Polecam to mięciutkie i pyszne ciasto, które jest bardzo proste w wykonaniu. Ps. Inne smakołyki z marchewką to: marchwiak , tort marchewkowy , tiramisu , ciasteczka , wieniec i placuszki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżeczki cukru waniliowego 500g marchewki bardzo drobno startej 2 ½ szklanki mąki Ok. 130g orzechów włoskich Ok. 100g rodzynek Skórka otarta z pomarańczy lub kandyzowana Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 2 – 3 łyżki wody lub mleka Polewa na kreseczki (można zrobić, ale nie trzeba): 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao 1 łyżka

Smakowy Raj
Przepis na Paschę Wielkanocną 345

mleka 3.2% laska wanilii 6 jajek 500 ml śmietany 18% 250 g masła 150 g cukru pudru 70 g posiekanych migdałów 70 g posiekanej suszonej żurawiny 50 g kandyzowanej wiśni skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy Sposób przygotowania Paschy Wielkanocnej: Mleko gotujemy razem z rozciętą laską wanilii. Jaja łączymy razem ze śmietaną i wlewamy do gotującego się(...)ostygnięcia.  Po ostudzeniu ser przelewamy przez sito wyłożone podwójną warstwą gazy, lnianą ściereczką itp. i bardzo dokładnie odcedzamy, najlepiej pozostawiając na noc. Żurawinę namaczamy w ciepłym soku pomarańczowym, odsączamy. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo ser i pokrojone drobno bakalie (pozostawiając kilka sztuk do dekoracji) i skórkę pomarańczową. Gotową masę przekładamy do glinianej doniczki

Słodkie Przyjemności
Piernikowy sernik królewski 193

Bardzo stary przepis,ten sernik obowiazkowo pojawiał się na świątecznym stole przed wielu laty.Zawsze był bogato usiany rodzynkami i skórka pomarańczową i pieczony obowiazkowo w dużej prostokątnej formie.Od dawna przymierzałam się do tego przepisu,ale od upieczenia sernika z tego przepisu powstrzymywała mnie koszmarna ilość masła w masie serowej-dokładnie cała kostka.Pokusiłam się o mały eksperyment,dodatek masła opuściłam(...)pieczenia3 łyżeczki  przyprawy piernikowej1 jajko MSkładniki na masę serową:1 kg sera5 jajek1 czubata łyżka mączki ziemniaczanej200-220 g drobnego cukru1 łyżka domowego cukru waniliowego2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejrodzynki lub inne bakalie-opcjonalnie i wedle uznaniaWykonanie:makę przesiać,dodać cukier puder,kakao,przyprawę piernikowa i proszek do pieczenia - wymieszać nastepnie połaczyć z masłem pokrojonym w kawałeczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mediolan zjedzony i przepis na cannolo 186

mąki kostka masła 400 ml białego wina 8 łyżekcukru 2 łyżeczki cynamonu i kakao  Krem: 0,5 kg sera ricotty pół szklanki cukru pudru otarta skórka z pomarańczy lub olejek pomarańczowy białko do sklejania brzegów ciasta cukier puder do posypania.  Zagnieć ciasto z podanych składników. Odstaw do lodówki do schłodzenia minimum godzinę. Rozwiń stolnicę ( ja mam silikonową(...)Teraz zawijamy je wokół metalowych rurek ( do dostania w internecie). Rurki smażymy w oleju roślinnym, dosć szybko i przekładamy ręczniczkami papierowymi. Szprycą nakładamy serowy krem i kładziemy na wierzchy kandyzowany "język" z pomarańczy. Całość przyprósz cukrem pudrem. Grupa uczestników maratonu nagradzana brawami. 28 km a chłopaki dają radę.  Kawa capuccino wypita w PURO GUSTO. Bardzo polecam tą sieć kawiarni

AZgotuj!
Konfitura pomarańczowo -imbirowa. 152

Wykorzystamy ją do ciast i deserów. Składniki: 2 kg pomarańczy 35 dag cukru 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 galaretka pomarańczowa 1 Konfiturex Wykonanie: Owoce sparzyć ,obrać dokładnie ze skórki i albedo .Porozdzielać na cząstki i każdą podzielić na 4 części. Połowę zmiksować na mus razem z imbirem .Do musu dodać pozostawioną połowę cząstek pomarańczy i wymieszać .Wsypać Konfiturex(...)zniknie piana. Gorącą konfiturę nałożyć do wyparzonych słoików ,zamknąć i odwrócić do góry dnem. Konfiturę wykorzystujemy do deserów. Lody z ciepłą konfiturą pomarańczowo-imbirową. Konfiturę lekko podgrzać, nałożyć lody i ubitą śmietanę. Ozdobić wisienkami kandyzowanymi i miętą. Konfitura pomarańczowo-imbirowa z wiśniami i śmietaną. Do pucharka nałożyć konfiturę, wiśnie i śmietanę. W tej wersji lepiej się sprawdzą wiśnie świeże

Kulinarny karnet Christophera
Serwetniki słodkie kurki 191

mąki szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 50 g margaryny 50 g cukru 1 jajko 1 żółtko 50 g krokantu z orzechów laskowych kilka sztuk suszonej żurawiny kilka sztuk kandyzowanej skórki pomarańczowejCzasami w bardzo prosty sposób można połączyć coś pożytecznego z czymś smacznym. Tym razem będą to ciasteczka, które mogą posłużyć jako serwetniki na świątecznym stole. Mąkę przesiać(...)kurek (fot.1). Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Kurki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym żółtkiem a następnie ozdobić krokantem, żurawiną (z której robimy grzebień) oraz skórką pomarańczową (z której robimy dzióbek) (fot.2). Piec 10-15 minut. Studzić na kratce

Świat Ciasta
Drożdżowy makowiec zwijany 181

cukru waniliowego 1 łyżka oleju Nadzienie: 200g maku mielonego 1 szklanka mleka 0,5 szklanki cukru  0,5 szklanki rodzynków 0,5 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skorki pomarańczowej 2 białka łyżeczka esencji migdałowej Przygotować rozczyn: mleko podgrzać, żeby było ciepłe. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia(...)posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość). Mak zalać gorącym mlekiem, odstawić, żeby napęczniał i wchłonął mleko. Dodać cukier, rodzynki, rozdrobnione orzechy, skórkę pomarańczową, esencję migdałową. Wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić i delikatnie połączyć z makiem. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na grubość ok 0,5cm. Na każdy płat ciasta

Obiad gotowy
Makowiec 211

Dzisiaj klasyczna propozycja na wigilijny stół, a mianowicie pyszny miękki, wilgotny makowiec z domową masa makową. Zdecydowanie polecam mak przyrządzać samemu, zamiast kupnych puszek. Czuć ogromną

Kolizje Smaków
Babeczki pomarańczowe z czekoladą 116

zrobić miłą niespodziankę, a niestety nie było czasu na upieczenie "wypasionego" ciasta. Pomyślałam, że takie słodkości to również dobry i pyszny pomysł... Były już cytrynowe ( klik ), to wymyśliłam sobie pomarańczowe i to z dodatkiem... czekolady! Zmodyfikowałam poprzedni przepis i... żałowałam, że upiekłam ich tak mało. Cóż, nic straconego, bo następnego dnia miałam dodatkowe dwie porcje! Ich cudowny zapach tak kusił(...)cukru 100g masła 2 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1-2 łyżki soku z pomarańczy 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1/3 pomarańczy 20g gorzkiej czekolady Dodatkowo: polewa czekoladowa (np. czekolada + odrobina mleka) kandyzowana skórka pomarańczy Masło rozpuścić w małym rondelku i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć potrzebną ilość soku. W misce

Di gotuje
Pomarańczowy sernik z zapiekaną polewą kawową. 155

serka mascarpone, 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu, 2 łyżki mąki pszennej, ½ cukru waniliowego, 1/3 szklanki śmietany kremówki 36 %, 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy, Na spód: 5 dag czekolady deserowej, 5 dag masła o temperaturze pokojowej, 4 dag cukru, 4 dag mąki pszennej, 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 1 jajko(...)ziemniaczaną lub budyń, mąkę pszenną, cukier oraz cukier waniliowy zmiksować na gładką masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Następnie dodać śmietankę, zmiksować. Na koniec dodać oprószoną mąką skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać. Przygotowaną wcześniej masę na spód wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i zapiekać przez 10 minut. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, wstawić do piekarnika

Nie tylko w kuchni
Seromakowiec na Kruchym Cieście 146

tłustego twarogu 100 g cukr u 3 jajka 70 g masła budyń waniliowy cukier puder do posypania wierzchu (opcjonalnie ) Lukier: szklanka cukru pudru  4 łyżki ciepłej wody  skórka pomarańczowa Seromakowiec na Kruchym Cieście - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę(...)wodą do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. Gdyby lukier okazał się za gęsty dodajemy więcej wody - gdy za rzadki - więcej cukru pudru. Powstałym lukrem polewamy wierzch ciasta i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy. Moje posty

Słodka Strona
Pączki z konfiturą wiśniową z kandyzowaną skórką pomarańczową 116

Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 150 g cukru pudru konfitura wiśniowa jako nadzienie opakowanie skórki kandyzowanej z pomarańczy (może być też z cytryny) 100 g masła 3 żółtka szklanka mleka 50 g drożdży 2 opakowania cukru wanilinowego 50 g cukru 4 łyżki soku z cytryny olej rzepakowy do smażenia(...)wystygną wstrzyknij w nie za pomocą szprycy konfiturę wiśniową. Teraz lukier: Dodawaj do cukru pudru kilka kropel soku z cytryny do momentu powstania gęstego lukru. Polukruj nim pączki, obsyp skórką pomarańczową. Jeśli macie czas i ochotę możecie sami skarmelizować skórkę z pomarańczy. Jak to zrobić? Wyszorowaną skórkę pomarańczową pokrój w drobną kosteczkę i włóż do małego

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania