50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej - 500 przepisów (strona:13/34)

ZAWIJANY MAKOWIEC DROŻDŻOWY 187

podrosły. Po ty czasie smarujemy roztrzepanym żółtkiem, pieczemy ok 30 minut w 170 st.- do momentu ładnego zrumienienia. Gotowe studzimy. Zimne lukrujemy i ozdabiamy posypką czekoladową lub np skórką pomarańczową kandyzowaną- kto jak woli

Z Majeczką w kuchni
Babeczki piernikowe kakaowe z marcepanem i bakaliami renifery 226

marcepanu i bakalii Ozdobione w świątecznie renifery dodatkowo dodają babeczkom uroku Składniki • 2 szklanki mąki • 2 jajka • 1 szklanka cukru • 2 łyżki kakao • 100 g marcepanu • 100 g skórki kandyzowanej pomarańczowej • 3 czubate łyżki zmielonych migdałów • 3 czubate łyżki zmielonych orzechów • 125 g margaryny • 2/3 szkl mleka • 1 łyżeczkę amoniaku • 2 łyżki przyprawy do piernika • 1 łyżeczka cynamonu

W królestwie smaków Beaty
Wigilijne pierożki z makiem 378

każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone domowym masłem klarowanym, posypane kandyzowaną skórką pomarańczową oraz pokruszonymi orzechami

Domowy Smak Jedzenia
Keks z rumowym akcentem 159

przepyszne i pięknie pachnie rumem. SKŁADNIKI: 250g margaryny, 3/4 szklanki cukru, 5 jajek, 2 szklanki mąki + 1,5 łyżki 100 ml mleka 1 łyżeczka aromatu rumowego, 300g bakalii (skórki kandyzowanej pomarańczowej i cytrynowej, kandyzowanego ananasa, papai, rodzynek, orzechów), 1 tabliczka białej czekolady, kolorowe perełki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Bakalie przekładam na sitko. Polewam wrzątkiem i obtaczam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Dyniowe pancakes 170

dyni 2 jajka łyżka cukru łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu syrop trzcinowy Diamant do polania bakalie do dekoracji (orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa) W misce rozbełtać jajka z mlekiem. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mus z dyni i pozostałe składniki. Ciasto dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Można to zrobić za pomocą

Smakołyki Asi
Babka keksowa 142

proszku do pieczenia 300 gram mieszanki keksowej 50 ml. rumu Lukier: 150 gram cukru pudru  2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem ,nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ucieramy na gładką masę.Białka

Bajeczna Kuchnia
Rolada makowa 205

makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały, (namoczone, całe) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej skórki pomarańczowej. Składniki: Ciasto: 5 szklanek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 1/2 szklanki

Pychotkaaa
Ciasteczka cynamonkowe z żurawiną i chili 91

zagnieść , zwinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 2 godziny. Wałkować cienko wykrawać krążki piec ok 7-8 min w temp 180 na ciasteczkach można ułożyć skórkę pomarańczową kandyzowaną

Gotowanie jest łatwe
Ciasto makowo-kokosowe ( słodzone daktylami, bezglutenowe ) 211

suchego - 10 dag wiórek kokosowych - 20 dag masła / masła roślinnego - 250 gr daktyli* - 5 jajek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 80 dag jabłek - 10 dag rodzynek - 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej 1. Mak zalać wodą 2 cm ponad powierzchnię. Gotować ok. 30 minut. W razie odparowania uzupełnić wodę. Wystudzić. Przełożyć na sito. 2. Daktyle zalać do równości wodą

kawawszklance
Baton Cynamonowy Raj 195

Składniki: - mieszanka musli z płatkami owsianymi - mieszanka z cynamonem i prażonymi ziarnami (u mnie Cynamonowy Raj Ziarenkowo ze składem: prażony słonecznik, orzechy arachidowe, sezam, cynamon, kardamon, goździki) - rodzynki - kandyzowana skórka pomarańczowa - 3 jajka - 1 łyżka miodu (u mnie wielokwiatowy) - mleko Forma: mała keksówka 25 cm   Przygotowanie: Mieszankę musli oraz rodzynki moczę w mleku. Odsączam i łączę w misce

Kuchnia co dnia
Dekorowanie pierników? - nic prostszego! 299

poza tym, że pięknie wyglądają podkręcają również smak pierniczków. Świetne do dekoracji będą: wiórki czekoladowe, wiórki kokoswe, siekane orzechy, całe orzechy o ciekawym kształcie, żurawina, rodzynki, jagody goji, skórka pomarańczowa, kandyzowane wiśnie itd. POMYSŁY NA WZORY To chyba mamy już wszystko, możemy przejść do właściwego dekorowania :) Technik dekorowania jest bardzo dużo, ja chciałam Wam pokazać kilka moich ulubionych wzorów

DefinicjaSmaku
Sernik piernikowy 148

ciasteczek Digestive 100 g masła 1 łyżka przyprawy korzennej 800 g twarogu 3 krotnie mielonego z wiaderka 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego 3 jaja 1/2 szklanki miodu wielokwiatowego skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżka przyprawy do piernika   3 łyżki mąki ziemniaczanej 10 pierniczków nadziewanych masło ( do wysmarowania formy) Sposób przygotowania: Ciastka pokruszyć  i wymieszać z miękkim (lub rozpuszczonym

Wielki apetyt
Wielkanocne chlebki 146

Wielkanocnym stole jak i w koszyczkach zanoszonych do święcenia. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml pełnotłustego mleka 150 g drobnego cukru 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1/2 łyżeczki kardamonu 2 jaja 70 g masła 1 żółtko  jajka ugotowane na twardo (ostudzone)  Sposób przygotowania: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozkrusz, zasyp

Wielki apetyt
Makowiec na biszkopcie pod pierzynką 215

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 25 dag mielonego maku 10 dag cukru 3 białka 2 łyżki miodu olejek migdałowy 20 dag bakalii-rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa kandyzowana itp. Masa śmietankowa: 1/2 l śmietany kremówki -36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 zagęstniki do śmietany lub 2-3 łyżeczki żelatyny 1/2 tabliczki czekolady Wykonanie: Biszkopt- Białka ubijam

Ciasteczkowy Potwór
Rodzinny mazurek dwukolorowy 152

kwaśnej śmietany 18 % 100 g cukru pudru Ciemny krem: 100 g gorzkiej czekolady 40 ml śmietanki 36 % Biały krem: 100 g białej czekolady 40 ml śmietanki 36 % Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa rodzynki orzechy włoskie migdały Składniki na ciasto umieścić w misce i zarobić mikserem lub ręcznie.  Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35 x 25, z reszty ciasta uformować wałeczki

Chocolate Muffin Blog