makiem , to już taka tradycja, każdy musi spróbować . Zawsze sama przygotowuję masę makową z dodatkiem bakalii. Składniki: 0,5 kilograma makaronu łazanki 250 gram suchego maku 200 gram skórki pomarańczowej kandyzowanej 200 gram rodzynek 5 łyżek miodu prawdziwego 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Mak przesypujemy do miski, zalewamy gorąca wodą, pozostawiamy pod przykryciem na kilka godzin, odcedzamy i mielmy
Bajeczna Kuchniastołach. Przy okazji Świąt wykorzystujemy je także do naszych wypieków czy dań z mięsem. W naszej kuchni nie zawsze będzie nam potrzebna kandyzowana skórka pomarańczowa. Czasami moglibyśmy jej użyć jako przyprawy, bez dodatku cukru. Postanowiłam więc ususzyć skórki pomarańczy, a następnie je zmielić. Otrzymałam bardzo aromatyczny proszek, który nada cytrusowego aromatu nie tylko ciastom, ale także innym daniom wytrawnym
Kulinarne przygody Gatitywyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową oraz wiórkami gorzkiej czekolady. **** PREPARAZIONE In una ciotola mescolate la farina, lo zucchero di canna, il lievito per dolci, i fiocchi d'avena, le gocce di cioccolato e un pizzico
La grande e la piccola cuocarodzynkami i kandyzowanymi skórkami pomarańczowymi. Bardzo aromatyczne i puszyste, pięknie pachnące cytryną i pomarańczą. Składniki na 12 sztuk: 300 g mąki 1/2 szkl. ciepłego mleka 20 g drożdży świeżych 50 g miękkiego masła 2 cukry waniliowe 40 g cukru skórka otarta z cytryny 1 jajko 2 żółtka 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej dodatkowo: masło(...)miski przesiać mąkę, dodać rozczyn, cukry, skórkę z cytryny, roztrzepane jajko i żółtka, masło w małych kawałeczkach. Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. w trakcie wyrabiania rodzynki i kandyzowane skórki również wmieszać w ciasto. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto rozłożyć w papilotkach i pozostawić na godzinę, aby podrosło
wyzwania kuchennesuchego maku 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki masła 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka cukru pudru 1 jajko 1 łyżka miodu naturalnego Sos pomarańczowy: 2 pomarańcze 2 łyżki cukru 1 łyżeczka pokrojonej w paseczki skórki pomarańczowej suchy mak do posypania Sposób przygotowania 1. Farsz: Mak przepłukać na sicie pod bieżącą wodą
Wanilia i Kardamonaromatyczne. Nie lubiana dynia może być fajnie podana i smaczna. 25 dkg sera twarogowego 30 dkg dyni obranej 2 jajka kardamon 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1/4 łyżeczki cynamonu 3 łyżki mąki ryżowej masło klarowane 1/2 kg śliwek 1 łyżka cukru brązowego Dynię obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Przesmażam na patelni
wesoła kuchniaszczypta soli skórka otarta z połówki pomarańczy 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej polewa czekoladowa Masło i mleko przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i powoli dolewać mleko. Dodać otartą skórkę z pomarańczy i ok 3/4 kandyzowanej skórki (resztę zostawić do dekoracji). Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem
Monia miesza i gotujeobrać ze skórki, wyciąć ze środka cały miąższ (bez błonek), wraz z powstałym podczas wycinania sokiem przełożyć do wysokiego naczynia, odlać około 50ml soku- miąższ rozdrobnić blenderem na mus (powinno powstać 350-400g musu)- żelatynę rozpuścić w odłożonym soku pomarańczowym, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej, wymieszać i lekko ostudzić - żelatynę wymieszać z musem pomarańczowym, mieszankę odstawić(...)krótko zmiksować na najniższych obrotach- gotowy mus przełożyć na wierzch schłodzonego sernika, wyrównać- sernik z musem schłodzić w lodówce przez całą noc- podawać schłodzony, bezpośrednio przed podaniem dekorując kandyzowaną skórką pomarańczową Sernik czekoladowy z musem pomarańczowym jest bardzo sycący, dlatego mały trójkąt śmiało zaspokoi naszą ochotę na coś słodkiego.Jeśli po upieczeniu sernik nieco skurczy się w formie, można pomniejszyć
Smakołyki Berenikiprzepisy. Tu odjęłam, tam dodałam i wyszło prawdziwe cudo, którym mój mąż Marcin koi swoje podniebienie :D Składniki: 250g białego maku 100g masła 150g mrożonego masła 1 łyżka skórki pomarańczowej - kandyzowanej 4 łyżki rodzynek 100g migdałów (płatków) 100g orzechów włoskich 225g cukru pudru 60g cukru 125g miodu (ja dałam miód spadziowy) 1 całe jajko + 1 żółtko(...)wody lub mleka 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu (ja dodałam ciastka maślane) 10g drożdży 500g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli ok. 50g posypki (opcjonalnie - migdały, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa... Ja dałam mieszankę migdałów i orzechów włoskich) Wykonanie: Masa: Mak opłukać i osączyć, przesypać do garnka. 300 ml mleka doprowadzić do wrzenia i wrzącym mlekiem zalać mak. Gotować
Ukojenie Podniebieniaprzepisy. Tu odjęłam, tam dodałam i wyszło prawdziwe cudo, którym mój mąż Marcin koi swoje podniebienie :D Składniki: 250g białego maku 100g masła 150g mrożonego masła 1 łyżka skórki pomarańczowej - kandyzowanej 4 łyżki rodzynek 100g migdałów (płatków) 100g orzechów włoskich 225g cukru pudru 60g cukru 125g miodu (ja dałam miód spadziowy) 1 całe jajko + 1 żółtko(...)wody lub mleka 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu (ja dodałam ciastka maślane) 10g drożdży 500g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli ok. 50g posypki (opcjonalnie - migdały, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa... Ja dałam mieszankę migdałów i orzechów włoskich) Wykonanie: Masa: Mak opłukać i osączyć, przesypać do garnka. 300 ml mleka doprowadzić do wrzenia i wrzącym mlekiem zalać mak. Gotować
Ukojenie Podniebieniamakową przygotowano od podstaw, ja użyłam gotowej masy i trochę ją "podrasowałam". ;) Masa makowa: 850 g gotowej masy makowej ok. 50 g rodzynków (namoczonych wcześniej) ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych 3 łyżeczki miodu 2 łyżeczki aromatu migdałowego Gotową masę przełożyłam do miski, dodałam do niej wszystkie składniki i wymieszałam. Jest dosyć "luźna(...)makowiec nie jest suchy i zbity, czego bardzo nie lubię. Dekoracja - lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody ok. 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Cukier puder przesypać do miseczki, dodać sok z cytryny i wodę. Wymieszać. Gdyby lukier był zbyt rzadki - należy dodać więcej cukru, zbyt gęsty - więcej wody. Sposób wykonania: Wyrośnięte
Cooking Monstercukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego 1/4 szklanki mleka 70 ml likieru pomarańczowego 100 g rodzynek 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g kandyzowanej mieszanki do keksa 100 g dowolnych bakalii A jak to zrobić: Wszystkie bakalie drobno pokroić i dokładnie wymieszać z łyżką mąki. Masło utrzeć
Kuchnia w opałachużyto całe kaczki i pieczono je na rożnie, ale stwierdziłam że spokojnie mogą być nogi kaczki upieczone w piekarniku. Kaczka lub 4 nogi kaczki, 2 -2,5 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej* , 200 ml mocnego bulionu (najlepiej drobiowego – domowego), 100 ml śmietany 18%, 1 żółtko, 1 płaska łyżka cukru, sól Nogi kaczki oczyścić z resztek piór, oprószyć solą, ułożyć(...)garnka, wlać bulion, zagotować. Dodać skórkę pomarańczową i chwilę razem gotować. Wymieszać śmietanę z żółtkiem, dodać dwie łyżki gorącego sosu. Wyjąć mięso, wlać śmietanę i wymieszać. Zagotować. Na patelni rozpuścić cukier i lekko go skarmelizować (uważać aby nie przypalić), wlać do sosu, wymieszać. Podałam z puree z ziemniaków z marchewką i szpinakiem. *użyłam skórki pomarańczowe domowej roboty, przygotowane
królestwo garówmleka (4/5 szklanki) 100 g masła (pół kostki) 40 g świeżych drożdży (mniej niż pół kostki) 1 małe lub średnie jajko 3 pełne łyżki miodu 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g żurawiny (użyłam Bakalland) 50 g rodzynków (użyłam Bakalland) 50 g suszonych moreli (użyłam Bakalland) 50 g suszonej wiśni lub śliwek (użyłam wiśni Bakalland) 50 g płatków(...)mleka (4/5 szklanki) 100 g masła (pół kostki) 40 g świeżych drożdży (mniej niż pół kostki) 1 małe lub średnie jajko 3 pełne łyżki miodu 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g żurawiny (użyłam Bakalland) 50 g rodzynków (użyłam Bakalland) 50 g suszonych moreli (użyłam Bakalland) 50 g suszonej wiśni lub śliwek (użyłam wiśni Bakalland) 50 g płatków
Poezja smakuSkładniki : 2 kg niedużych zielonych pomidorów 2 kg cukru 2 szklanki wody 4 łyżki spirytusu 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej (kandyzowanej) sok z cytryny Sposób wykonania : Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, wsypać do miski, skropić spirytusem i odstawić na 12 godzin. Wodę zagotować z cukrem, gotować, aż syrop zacznie lekko gęstnieć, odszumować go. Do wrzącego syropu włożyć pomidory(...)minut na niedużym ogniu. Następnie zdjąć z ognia i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie konfiturę smażyć na małym ogniu, aż będzie szklista. Pod koniec gotowania dodać skórkę pomarańczową i sok z cytryny. Podczas smażenia zbierać pianę z powierzchni. Lekko wystudzoną konfiturę przełożyć do małych, czystych słoików, zakręcić pokrywkami i pasteryzować 15 minut w kąpieli wodnej
Przepisy i porady kulinarne