pomidorki na wagę, musiałem kilka kupić :) Do tego ziemniak truflowy, rzodkiew biała i kandyzowana skórka pomarańczowa w syropie. Plus pierś z kurczaka :) Wyszło pysznie :) Składniki : 1 filet z piersi kurczaka 1 ziemniak truflowy 1/3 białej rzodkwi mix pomidorków koktajlowych 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej listki bazylii, bazylii tajskiej i bazylii czerwonej 1 łyżka oliwy(...)przekładamy mięso na talerz, ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki. Pomidorki układamy razem z kawałkami ziemniaków truflowych i białej rzodkwi i przyprawiamy wszystko czarnym pieprzem. Nakładamy też na talerz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Czekam na Wasze komentarze, uwagi i pytania :) Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar Facetawymiarach 12 x 25 cm PIERNIK 250 g mąki pszennej 2 szklanki marchewki startej na tarce o drobnych oczkach / ok. 2 marchewki 2 jajka 2 łyżki KANDYZOWANEJ SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ lub skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki DOMOWEJ PRZYPRAWY PIERNIKOWEJ 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 garści grubo pokrojonych orzechów pekan 4 łyżki miodu(...)termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 12 x 25 cm dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąka. W szerokim garnku, na małej mocy palnika rozpuszczamy masło, dodajemy miód i skórkę pomarańczową (kandyzowaną lub świeżą) oraz 2 łyżki przyprawy piernikowej i 2 łyżeczki sody oczyszczonej. Mieszamy rózgą, do połączenia składników ( masa lekko się spieni). Odstawiamy z ognia, dolewamy mleko, dokładnie mieszamy. W misce
cool and mintysody oczyszczonej 3 łyżki kakao 4 jajka 1 szklanka mleka (lub półtorej, zależy od wilgotności mąki) 1 szklanka oleju (lub 250 g masła lub margaryny) 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Jeżeli mamy dobry mikser, to wrzucamy wszystko do miski i miksujemy. Jeżeli macie taki kiepski jak ja, to najpierw mieszacie wszystkie suche(...)trzeba dolać trochę więcej mleka, tym razem dolałam jeszcze pół szklanki. Następnie dolewamy stopniowo szklankę oleju (lub roztopionego masła lub margaryny) i dalej miksujemy. 4. W międzyczasie siekamy kandyzowaną skórkę pomarańczową, którą następnie dorzucamy do miksującego się ciasta. 5. Następnie ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika
Kawa z mlekiemszklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 1 szklanka cukru 4 żółtka 40g drożdży 60g rozpuszczonego masła szczypta soli 1 puszka gotowej masy makowej cukier puder 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1. Do 1/2 szklanki ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy do momentu aż rozczyn zacznie unosić się do góry. Zaczyn dodajemy do mąki(...)minut. 4. Makowce pieczemy w temperaturze 185 stopni przez około 40 minut. Gotowe makowce studzimy. Przygotowujemy lukier: cukier puder rozpuszczamy w gorącej wodzie, polewamy nim ciasto, posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Pozostawiamy do wystygnięcia
Szefowa kuchnimięso z nadmiaru marynaty i podsmażam na patelni na złoty kolor (marynatę, w której kurczak się marynował wylewam). Pozostałą marynatę podgrzewam doprowadzając do wrzenia, dodaję podsmażone kawałki kurczaka, kandyzowaną skórkę pomarańczową (lub konfiturę pomarańczową), zmniejszam ogień i duszę, aż mięso będzie miękkie (średnio około 30 minut). Skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną rozrabiam z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodaję do mięsa(...)lubi sosu ze skrobią kukurydzianą lub ziemniaczaną może ten etap pominąć, my też nie zawsze zagęszczamy sos. Wariant dla użytkowników wolnowaru Podsmażone kawałki kurczaka, pozostałą marynatę oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową (lub konfiturę pomarańczową) umieszczam w misie wolnowaru i ustawiam czas: opcja low - 6 do 7 godzin opcja high - 4 do 5 godzin Na około 30 minut przed końcem gotowania dodaję
Cztery Fajerynadmiaru marynaty i podsmażam na patelni na złoty kolor (marynatę, w której kurczak się marynował wylewam). Pozostałą marynatę podgrzewam doprowadzając do wrzenia , dodaję podsmażone kawałki kurczaka, kandyzowaną skórkę pomarańczową (lub konfiturę pomarańczową), zmniejszam ogień i duszę, aż mięso będzie miękkie (średnio około 30 minut). Skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną rozrabiam z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodaję do mięsa. Gotuję(...)lubi sosu ze skrobią kukurydzianą lub ziemniaczaną może ten etap pominąć, my też nie zawsze zagęszczamy sos. Wariant do wolnowaru Podsmażone kawałki kurczaka, pozostałą marynatę oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową (lub konfiturę pomarańczową) umieszczam w misie wolnowaru i ustawiam czas wolnowarzenia na: opcja low - 6 do 7 godzin opcja high - 4 do 5 godzin Na około 30 minut przed
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataUbijana babka cytrynowa...Lekko wilgotna, pyszna.Z dodatkiem soku i skórki z cytryny.Oblana lekko kwaśnym lukrem.Oprószona kandyzowaną skórką pomarańczową.Zapraszam!Składniki:Ciasto:4 duże jaja;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mąki pszennej; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;200 g margaryny;Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;Skórka starta z całej, jednej cytryny;1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)trzepaczką i powoli dodawać sok z cytryny (najpierw 1/2 łyżeczki, a gdyby był zbyt gęsty dodać więcej), stale mieszając. Zestawić z ognia.Wystudzoną babkę polać lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową czy cytrynową.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Babka ma delikatnie cytrynowy smak. Dla uzyskania bardziej cytrynowego smaku można dodać więcej soku z cytryny.Ciasto od momentu ubicia jajek można mieszać drewnianą
Gospodyni Miejskamasła 1/3 szklanki soku pomarańczowego 1 mały aromat pomarańczowy otarta skórka z 1 pomarańczy masło do wysmarowania formy bułka tarta do dekoracji babki pomarańczowej potrzebna jest: kandyzowana skórka pomarańczowa i siekana czekolada, lukier przygotowany z ½ szklanki cukru pudru, utarty w szklance z odrobiną soku pomarańczowego Sposób przygotowania babki pomarańczowej piaskowej: Miękkie masło ucieramy z cukrem (najlepiej mikserem) na puszystą masę(...)babkę ok. 50-60 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Po ok. kwadransie wyjmujemy babkę z formy, układamy na talerzu aby ostygła. Babkę dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową, oraz siekaną czekoladą. The post Babka pomarańczowa piaskowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzmiłuj, trzeba się wziąć za smażenie pączków. W tym roku moje pączki będą troszkę inne, będą pod znakiem cytrusów. Nadziałam je konfiturą pomarańczową i posypałam kandyzowanymi skórkami pomarańczowymi. Efekt, bardziej niż zadowalający. Inspiracja Moje wypieki. Pączki z pomarańczową konfiturą Składniki: 500 g mąki 50 g świeżych drożdży 60 g cukru 250 ml mleka(...)żółtka 1 małe jajko 50 g rozpuszczonego masła 20 ml spirytusu 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego otarta skórka z 1 cytryny 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia, u mnie Olej Beskidzki Bielmar konfitura pomarańczowa kandyzowane skórki pomarańczowe lukier (około 250 g cukru pudru i 2 łyżki soku z cytryny) lub cukier puder
Kulinarne przygody Gatityszklanki mleka 290 g powideł śliwkowych 3 łyżki kakao 2 łyżki sody oczyszczonej 1 - 1,5 łyżki przyprawy do piernika około 350 g bakalii (100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 100 g rodzynek sułtańskich, 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej, 50 g orzechów włoskich, 50 g płatków migdałowych) Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady ok. 50 g kandyzowanej skórki(...)minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po upieczeniu piernik odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej i udekorować nią ciasto.Na koniec posypać posikaną kandyzowana skórką pomarańczową
Ciastka - domowe słodkościskórka pomarańczowa kandyzowana 4 łyżki, sok z pomarańczy 1/4 szklanki, polewa czekoladowa - w opisie, skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki cukier, jajka "L" utrzeć w misie robota z 5 minut na większych obrotach dodać twaróg śmietankowy tłusty, jogurt grecki i mieszać z 5 minut wsypać budyń, skórki z pomarańczy w cukrze krojoną w kostki i mieszać z 2 minuty tortownica(...)około 45-50 minut i z blaszki wyjąć jak będzie całkiem zimny czekoladę mleczną 100 gram rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami śmietany 18% i polac sernik, ozdobić skórką pomarańczową w cukrze w paseczkisernik jest mocno pomarańczowy, wilgotny, delikatny i szybko się zjada...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnutą piernikową i pomarańczową. Doskonale zastępuję ono piernik, a ciasto nie jest zbyt słodkie, jest puchate i wilgotne w środku. Dodaję do niego trochę rodzynek i kandyzowaną skórkę pomarańczowa. Można je przygotować parę dni wcześniej, wtedy idealnie przejdzie wszystkimi aromatami. Tort marchewkowo - piernikowy z kremem Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cmCzas przygotowania(...)startej marchewki 1,2 szklanki cukru 1 1/4 szklanki oleju 4 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki rodzynek Krem400 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej4 łyżki masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru pudru1 łyżeczka cukru z prawdziwą waniliąDo dekoracjikandyzowane plasterki pomarańczyczekoladowa
Kulinarne przygody Gatitylodówce znajduje się napoczęte opakowanie serka mascarpone i zniknęłam na chwilkę w kuchni. Przepis delikatnie zmodyfikowałam, zamiast ekstraktu waniliowego użyłam Syropu Pigwowego Eterno , zamiast otartej skórki z cytryny w ciasto wmieszałam kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Wyszło pysznie! Jak widać na zdjęciach nie potrafię z gotowaniem przystosować się do panującej pory roku, zimy. Fakt, owoce pochodzą z zamrażarki(...)mascarpone 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 2 duże jajka 1 łyżka Syropu Pigwowego Eterno 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej Wykonanie: Serek mascarpone, jajka, syrop i mleko zmiksowałam. Następnie dodałam przesianą mąkę i proszek do pieczenia i ponownie zmiksowałam dokładnie
Blondynka Gotujekatarzynki i czekoladowe, choć i te Lebkuchen są całkiem smaczne ;) W tym roku w moim świątecznym pieczeniu swój wkład chciała mieć firma HELIO, do tego przepisu wykorzystałam skórkę kandyzowaną pomarańczową i cytrynową tej firmy. Jakość taka jaką lubię - najwyższa :) Ceny produktów nie wyróżniają się spośród konkurencyjnych firm, więc produkty tej frmy są według mnie jak najbardziej godne polecenia.Źródło(...)migdałów i 35 g orzechów laskowych zmielonych)3 łyżeczki przyprawy do piernika1 łyżeczka zmielonego cynamonu1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej200 ml miodu płynnego85 g masła1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej Helio1/4 szklanki kandyzowanej skórki cytrynowej HelioWykonanie:Mąkę pszenną, zmielone migdały i orzechy, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną oraz przyprawy przesiałam do miski. W rondelku rozpuściłam masło
Blondynka Gotuje