50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej - 500 przepisów (strona:6/34)

Babka pomarańczowo-cytrynowa 197

jest mięciutka i aromatyczna. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Nic tylko robić i jeść! Dziś przygotowałam przepisna Babkę pomarańczowo-cytrynową.  Składniki : 5 jajek 100 g cukru 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka kandyzowanej skórki cytrynowej 1 łyżeczka syropu pomarańczowego 120 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do dekoracji kolorowe posypki do dekoracji

Słodkie Przyjemności
Jaglany makowiec bez pieczenia. Bezglutenowy, wegański. 673

jest. Zapraszam na degustację. :) Składniki:   CIASTO - 250 g maku - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (200 g) - 1 szklanka daktyli (namoczonych 10 minut we wrzątku) - 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej - 1 szklanka rodzynek - 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich - 5 łyżek wiórków kokosowych (zmielonych w młynku do kawy) - 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego - 4 łyżki syropu(...)łyżki masła klarowanego - 2 łyżki oleju kokosowego  POLEWA - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 4 łyżki wody - 1 łyżka syropu z agawy - 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich - odrobina kandyzowanej skórki pomarańczowej do dekoracji  Kaszę prażymy w garnku przez 5 minut i zalewamy 3 szklankami gorącej wody. Gotujemy kaszę ok. 25 minut pod przykryciem, z dodatkiem wiórków kokosowych, syropu

Smakuje zdrowo
Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami 242

spiekł. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy. Podawać. Masa makowa: 500 gr suchego maku zmielonego (można kupić w Lidlu) 3 łyżki miodu 6 białek 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej np. domowej z tego przepisu 50 gr rodzynek 50 gr daktyli (ewentualnie można dać więcej rodzynek) 150 gr orzechów włoskich kilka kropel olejku migdałowego 1 łyżka masła(...)świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych 3 łyżki cukru szczypta soli 500 gr suchego maku zmielonego (można kupić w Lidlu) 3 łyżki miodu 6 białek 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej np. domowej z tego przepisu 50 gr rodzynek 50 gr daktyli (ewentualnie można dać więcej rodzynek) 150 gr orzechów włoskich kilka kropel olejku migdałowego 1 łyżka masła

moj przepis na
BABECZKI Z BIAŁYM MAKIEM, MARCEPANEM I ORZECHAMI 139

nadzienie: 300 g białego maku 100 g orzechów włoskich 100 g zblanszowanych migdałów 100 g marcepanu ¾   szklanki cukru pudru 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany Dodatkowo: 1 szklanka cukru pudru 2 - 3 łyżki gorącej wody garść orzechów włoskich lub migdałów po posypania babeczek   Wykonanie: Kruche ciasto(...)odcedzamy i odsączamy, mielimy dwukrotnie razem z migdałami masę marcepanową rozcieramy   mikserem razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy zmielony mak z orzechami, okruszki biszkoptowe oraz posiekaną   kandyzowaną skórkę pomarańczową, całość mieszamy , na koniec dodajemy śmietanę ale tylko tyle aby uzyskać dość zwartą plastyczną masę która nie powinna być zbyt płynna , ani zbyt twarda, dlatego najlepiej dodawać śmietanę stopniowo

Słodkie zapomnienie
Bawole oko 171

szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła 2 jajka 2 łyżeczki kakao 1 słoiczek powideł śliwowych bakalie- ja użyłam skórki pomarańczowej kandyzowanej, ale można też cytrynową lub rodzynki, czy orzechy Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszam. Masło kroję na wiórki i dodaję do sypkich składników. Zagniatam ciasto. Na końcu(...)Wyjmuję ciemne ciasto formuję z niego wałek i kroję na 32 części. Układam na cieście z powidłami, a na środku każdego ,,oka" układam bakalie. Ja użyłam kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200'C na jakieś

Ciasteczkowy Potwór
Tort czekoladowy dla alergika 156

wykonać bezpośrednio w formie, w której będzie pieczone. Krem robi się w 5 min, nie wymaga chłodzenia i jest na bazie awokado i gorzkiej aromatycznej czekolady z dodatkiem skórki pomarańczowej od Terravity. Torcik polecam również dla osób nie będących na diecie eliminacyjnej. Składniki na formę 20 cm: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki bezglutenowej (u mnie po 1/2 szklanki(...)soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka i 2 łyżki wody 3 awokado 3 łyżki kakao 100 gr gorzka czekolada 10 daktyli 2 łyżki kandyzowana skórka pomarańczowa'; document.write

moj przepis na
Rogale marcińskie (bezglutenowe) 175

miękkiego masła do wysmarowania ciasta Masa makowa: 200 g białego suchego maku 80 g marcepanu 1/2 szklanki cukru spora garść rodzynków spora garść migdałów 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej mogą być jeszcze orzechy włoskie, figi, daktyle - pominęłam te składniki 2 łyżki śmietany 2 białka 3-4 sztuki bezglutenowych biszkoptów (musimy je upiec dnia pierwszego)       oraz(...)już marcepan ze śmietaną i cukrem się połączy, wtedy partiami wrzucamy do miksera naszą zmieloną dwukrotnie masę makową z bakaliami i miksujemy na najniższej prędkości. Dodajemy też posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową.  5. Na końcu dodajemy rozkruszone biszkopty. W tym momencie masa jest już tak dobra, że nie mogę się powstrzymać przed podjadaniem :-)  6. Z białek wraz z odrobiną

Kawa z mlekiem
Sernik pieczony z serków waniliowych z gruszkami 92

Dziś bardzo prosty w przygotowaniu sernik z serków homogenizowanych waniliowych Rolmiecz z dodatkiem słodkich gruszek z syropu, oblany kremem orzechowym HELIO i posypany skórką pomarańczową kandyzowaną. No pysznie!! Jest bardziej zwarty niż tradycyjny sernik z twarogu, bardziej mięsisty, także inny w smaku, jakby przypominał masę budyniową… ale sami się przekonajcie jeśli przepis Wam się spodoba a mi się spodobał(...)brzoskwinie z puszki). Połówki gruszek w lekkim syropie. SKŁADNIKI NA ORZECHOWĄ POLEWĘ I DODATKI: 6 łyżek masy orzechowej z kawałkami orzeszków HELIO 6 łyżek śmietanki 18% 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej W oryginalnym przepisie jest polewa z białej czekolady. Można zastąpić mleczką, gorzką, lukrem. PRZYGOTOWANIE I PIECZENIE SERNIKA: Do dużej miski wykładam wszystkie serki, które mają temp. pokojową (pamiętaj

Zasmakuj Kuchni
"SERNIKO" - MAKOWIEC Z MUSEM JABŁKOWYM I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY, BEZ RAFINOWANEGO CUKRU) 195

ksylitolu. Masa makowa: 300 g maku, 1/2 szklanki migdałów, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 18 sztuk suszonych daktyli, 4 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej EKO, bez syropu glukozowo - fruktozowego! (nie znalazłam takiej, więc pominęłam ten składnik). Masa "serowa": 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej, 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie - kokosowe domowej roboty(...)wrzenia. Wykładamy jabłka z musem na masę "serową". Odkładamy do ostygnięcia. Polewa: Rozpuszczony olej mieszamy z resztą składników. Wylewamy na masę jabłkową. Dekorujemy jagodami goji, posiekanymi orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Miodowe pierniczki z patelni. Śniadanie w świątecznych smakach. 299

proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżeczki kakao 1 jajko klasy M 3/4 szklanki mleka odrobina oleju do smażenia do podania: cukier puder i domowa kandyzowana skórka pomarańczowa Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy miód (ilość zależy od słodkości jaką preferujecie), znów mieszamy. Na koniec wbijamy(...)Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, następnie zmniejszamy gaz. Placuszki smażymy na małym gazie z obu stron (powinny rosnąć w trakcie smażenia). Podajemy posypane cukrem pudrem i odrobiną domowej pomarańczowej skórki kandyzowanej. Smacznego

Słodkie okruszki
Ciasto marchewkowe z chili 219

być lekko wilgotny, ale bez drobinek lepkiego ciasta.Przed pokrojeniem ciasto powinno wystygnąć, żeby nie było efektu lekkiego zakalca ;)Do dekoracji:1/2 czekolady,3 łyżki słodkiej śmietanki,skórka pomarańczowa - użyłam kandyzowanej skórki GoldPack.Śmietankę mocno podgrzać na wolnym ogniu, dodać czekoladę. Odstawić z ognia i mieszając rozpuścić ją w śmietance. Najbezpieczniej robić to w kąpieli wodnej czyli wstawić garnuszek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierniki norymberskie 268

drobnego cukru trzcinowego 50 g miodu 120 g białek (u mnie z 4 jajek) 300 g zmielonych migdałów 50 g startej masy marcepanowej 25 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej 25 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki cytrynowej 30 g mąki ryżowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 20 g przyprawy korzennej* 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia (w wersji bezglutenowej, bezglutenowy) szczypta soli Ponadto: 60 migdałów bez skórki 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Ciastka. Białka (bez ubijania), miód, cukier - wymieszać do połączenia składników. Do masy dodać pozostałe składniki - zmielone migdały, masę marcepanową, kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową, mąkę ryżową i ziemniaczaną, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia, sól. Dobrze wymieszać. Ciasto

Rodzinka w kuchni
PĄCZKI POMARAŃCZOWE Z KONFITURĄ 109

roztopionego masła,  2 łyżki oleju,  2 łyżki wódki,  aromat pomarańczowy,   skórka pomarańczowa (3 łyżki),  szczypta soli  Nadzienie: powidła śliwkowe Dodatkowo: lukier, kandyzowana skórka pomarańczowa WYKONANIE Mleko podgrzewamy.  Z 1/4 szkl. ciepłego mleka, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i drożdży robimy zaczyn.  Żółtka ucieramy z masłem, cukrem i olejem(...)kładziemy łyżeczkę nadzienia, zwijamy tworząc kulkę.  Odstawiamy w ciepłe miejsce aż pączki wyrosną.  Następnie smażymy na smalcu z obu stron.  Po wystudzeniu smarujemy lukrem i ozdabiamy kandyzowaną skórką

słodki bratek
Słodkie środy - lukier pomarańczowy 128

pomarańczowy  Składniki: 1 szklanka cukru pudru 1/2 pomarańczy 75 g skórki pomarańczowej Helio Przygotowanie: Z pomarańczy wyciskamy sok. Do cukru pudru dolewamy stopniowo sok, aby uzyskać pożądaną konsystencję lukru.    Dodajemy do lukru skórkę pomarańczową Helio i tak przygotowanym dekorujemy wypieki. Do lukru wykorzystałam kandyzowaną  skórkę pomarańczową Helio, którą dostałyśmy do przetestowania w ramach współpracy. Skórka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Strucla pełna bakalii 181

wypieki świetne i bardzo mi smakowały.składniki:1/2 szklanki mleka250 g mąki4 g drożdży instant35 g masła3 łyżki cukru1 żółtkoszczypta soli100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej Gold Pack100 g mieszanki kandyzowanych skórek Gold Pack100 g żurawiny Kresto1 garść kandyzowanej papaiMleko podgrzać i rozpuścić w nim mało, przestudzić aby było letnie. W misce wymieszać mąkę,sól,drożdże i cukier. Dodać

Monia miesza i gotuje