mus - 6353 przepisów (strona:123/424)

pyszne trio: czekoladowe ciasto z kremem i musem truskawkowym 2752

ostygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń, ucieramy do połączenia się składników. wierzch ciasta: 600 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 1 szkl wody wykonanie: Truskawki blendujemy na mus, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy galaretki, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Na gotowe ciasto czekoladowe wykładamy masę budyniową, rozprowadzamy dokładnie do brzegów blaszki, następnie wylewamy tężejący(...)mus z galaretką i całość wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia

Domowy Smak Jedzenia
Deser z musem jabłkowym i kasztanowe inspiracje 179

zasadzie spontanicznie gdy napadła mnie ochota na małe słodkie co nieco. Proste składniki, banalne wykonanie. Chyba więcej dodawać nie trzeba :) Składniki: biszkopty, herbatniki lub inne ciastka, np. digestive ( klik ) mus jabłkowy bita śmietana Ciastka pokruszyć. W szklance układać na przemian mus, herbatniki i śmietanę, tworząc kolejne warstwy. Wierzch można posypać np. startą czekoladą. Ja swój deser polałam moim niedawno wykonanym

My simple kitchen
pyszna rolada z kremem truskawkowym i kawałkami owoców 221

truskawek 250 ml śmietanki kremówki 2 galaretki truskawkowe 45 g cukru pudru 3/4 szkl gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. 300 g truskawek miksujemy na mus, dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia się składników. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy mus, mieszamy i odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia kremu. Ciasto rozwijamy

Domowy Smak Jedzenia
Owocowy i zdrowy... czyli czas na deser! 179

taką pogodę nic się nie chce - jedynie orzeźwienia!  Chciałam zrobić coś na deser, co będzie smaczne, owocowe i orzeźwiające. Tak powstał właśnie ten mus. Pyszny, owocowy i zimny! Składniki: 7 mniejszych brzoskwiń (obranych, ok. 290 g), 1 większa nektarynka (obrana, ok. 100 g) , 275 ml soku pomarańczowego - świeżo wyciskanego, sok z cytryny, do dosłodzenia - miód, syrop z agawy, cukier(...)kawałkami owoców i listkiem mięty. Smacznego.  * Owoce możemy przecedzić przez sito, wtedy uzyskamy pyszną owocową galaretkę. Do owoców możemy dodać przyprawy - np. cynamon czy kardamon. W celu uzyskania musu o bardziej stałej konsystencji dajmy odrobinę więcej żelatyny

Plate of Joy
Tort pomarańczowy z masą kubusiową 722

śmietankowe Krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki 36%, można użyć 30% 4 śmietany fix (w proszku) 1 łyżka cukru pudru czubata łyżka żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia. Mus pomarańczowy: 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa miąższ z 2 pomarańczy Wykonanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru, ubijać bardzo dokładnie, aż masa będzie gęsta(...)koniec dodać śmietanki fix i dokładnie połączyć. Do ubitej masy dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać i wylać na budyniu kubusiowym. Wstawić do lodówki, aż nieco stężeje. Mus pomarańczowy: Robimy galaretkę według instrukcji z opakowania (ważne – zmniejszcie ilość wody podaną na opakowaniu o ok. 150 ml). Do wystudzonej, ale jeszcze nie stężałej galaretki dodać zmiksowany wcześniej na gładko

kuchcikownia
Australijska tarta z musem czekoladowym 197

Przepis na te tartę znalazłam kilka lat temu w internecie. Jest to ponoć tradycyjny wielkanocny deser z Australii. Tarta z musem czekoladowym jest deserem łatwym, pysznym i robiącym ogromne wrażenie. Wygląda i smakuje obłędnie. Ja jak to ja troszeczkę zmodyfikowałam przepis dodając owocową nutę ponieważ ilość czekolady może być dla niektórych przytłaczająca. Nowy post Australijska tarta z musem czekoladowym pojawił

Wypieki i Rumieńce
910. Wiejski z garnka. 221

Gotowany serniczek z serka wiejskiego, z musem banan-śliwka (na dnie)  oraz bananem i dom.sosem toffi Na wszystko przychodzi pora ;) Fajnie wygląda,  bo wygląda, ale weź się człowieku dostań do tego musu

More food, love and dreams
Jesienna poczta w kolorze złota. Karmel, sól i czekolada. Mus. 151

zbieranie liści. Łapię myśli i chowam je tu, między dniami i kolejnymi historiami. Zostaną tu na zawsze. Z moimi słowami i z moją miłością do karmelu.  SOLONY MUS KARMELOWO-CZEKOLADOWY Salted caramel chocolate mousse  - potwierdzam zdanie: " The stuff is sexy" ! * Ilość soli można odrobinę zwiększyć - ja tak zrobiłam. Mus jest kwintesencją "musowatości" - jest lekki, puszysty i nieziemsko pyszny

KUCHARNIA
Malinowa rozkosz 207

mrożonych malin 200 ml śmietany 30 lub 36% 6 łyżek cukru pudru krokant orzechowy lub czekolada do posypania Maliny miksujemy z połową cukru pudru aż do uzyskania malinowego musu. W osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną śmietanę z resztą cukru pudru. Nakładamy do przezroczystych lodowych pucharków, kieliszków lub szklanek na zmianę mus malinowy i śmietanę.   Wstawiamy na 1 h do schłodzenia

Humanistka w kuchni
Czekoladowa markiza czyli mus czekoladowy przekładany biszkoptem :) 173

ilość tj. jedna foremka:) Dodatkowo śliwki gotowane w cherry zamieniłam na wiśnie w spirytusie.SKŁADNIKI:Biszkopt:3 jajka3 łyżki cukru1 łyżka miodu1 czubata łyżka kakao3 łyżki cukruszczypta soli Mus:1 tabliczka gorzkiej czekolady2 łyżki miodu2 łyżki brązowego cukru2 żółtka 300 ml śmietany kremówki100 masła2 łyżki kakoszczypta soli Do dekoracji:Wiśnie w spyrytusieBita śmietana z serkiem mascarponePRZYGOTOWANIE:BiszkoptOddzielam białka

Magiczna kuchnia Darii
Ciasto budyniowe z truskawkami 356

torcik z truskawkami i bitą śmietaną też już zrobił furorę …  więc przyszła pora na coś innego!Dziś mam dla Was kolejny przepyszny przepis na delikatne ciasto budyniowe z musem z truskawek!Świetna odmiana dla „zwykłych” truskawek zalanych galaretką!Robi się błyskawicznie … potem tylko czekanie aż zastygnie i można zajadać – gwarantuję , że posmakuje i każdy weźmie(...)Budynie rozrabiamy w odlanym mleku i powoli wlewamy do gotującej się masy.Dokładnie mieszamy i gorące wylewamy na upieczony biszkopt.Na całość układamy herbatniki i odstawiamy na chwilę do ostudzenia. MUS:Galaretkę gotujemy w odrobinę mniejszej ilości wody , niż to pisze na opakowaniu.Umyte truskawki miksujemy blenderem na masę.Dodajemy do przestudzonej!!! galaretki.Wylewamy na tężejące ciasto.Wkładamy do lodówki( najlepiej

Ostra na Słodko
Czerwony mus porzeczkowo truskawowo brzoskwiniowy 158

fantastyczną ilość warzyw i owoców, a upalna pogoda nie sprzyja ciężkiemu gotowaniu, że codziennie przerabiam w kuchni jakieś warzywa i owoce, a niewiele gotuję. Pomysł na czerwony mus powstał z reszty porzeczek, na które nie było pomysłu.... Czerwony mus porzeczkowo truskawowo brzoskwiniowy is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Truskawkowy zawrót głowy (deser truskawkowy) 1187

bitej śmietany, lub jogurtu naturalnego i dużej ilości truskawek. Spód deseru tym razem Truskawkowy zawrót głowy (deser truskawkowy): Składniki: spód: 5 łyżek crunchy z czekoladą, zalane 3 łyżkami galaretki Mus truskawkowy: 50 dag truskawek, 1 galaretka truskawkowa Winiary 2 łyżeczki żelatyny 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru pudru Do dekoracji: świeże truskawki i listki melisy Przygotowanie: Galaretkę i żelatynę(...)Kenwood) tak długo aż masa stanie się aksamitnie gładka, dodajemy jogurt i łączymy ze zmiksowanymi truskawkami. Gdy galaretka zaczyna tężeć wlewamy ją do truskawkowej masy, dokładnie łączymy z z musem truskawkowym, przekładamy na spód. W masie truskawkowej zatapiamy całe truskawki. Gdy masa jest lekko stężała na jej powierzchni układamy plasterki truskawek. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort o smaku kinder bueno i truskawki 83

Dlatego przygotowując tort dla koleżanek  mojej córki postawiłam na prostotę i smaki, które chyba każde dziecko lubi - czyli popularne batoniki Kinder Bueno i krem truskawkowy, bez żadnych żelek, musów czy chrupek. Początkowy miał być tylko krem Kinder Bueno, ale bałam się, że może być zbyt słodko dlatego postanowiłam dać warstwę o smaku truskawkowym i to połączenie sprawdziło się idealnie(...)wody 2 łyżki cukru pudru Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki umieszczamy w garnku, dodajemy kilka łyżek wody i zagotowujemy, gorące blendujemy na gładki mus. Ponownie podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. Wtedy zdejmujemy je z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aby się rozpuściła.  Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, a gdy będzie

Cynamonowe szczęście
Budyń z marchewki 65

obrać, pokroić w kostkę i gotować w mleku do miękkości razem z cukrem, cynamonem i skórką z pomarańczy. ? Po ugotowaniu marchewki wyjąć cynamon i zmiksować ręcznym blenderem na gładki mus. ? Mus zagotować, wlać mleko z mąką ziemniaczaną cały czas ubijając trzepaczką rózgą. ? Rozlać do pucharków, posypać mielonym cynamonem. Przepis pochodzi z bloga Jadłonomia. Zamiast startej skórki z pomarańczy dałam kandyzowaną

To co kocham

Proponowane wyszukiwania