ostygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń, ucieramy do połączenia się składników. wierzch ciasta: 600 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 1 szkl wody wykonanie: Truskawki blendujemy na mus, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy galaretki, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Na gotowe ciasto czekoladowe wykładamy masę budyniową, rozprowadzamy dokładnie do brzegów blaszki, następnie wylewamy tężejący(...)mus z galaretką i całość wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia
Domowy Smak Jedzeniazasadzie spontanicznie gdy napadła mnie ochota na małe słodkie co nieco. Proste składniki, banalne wykonanie. Chyba więcej dodawać nie trzeba :) Składniki: biszkopty, herbatniki lub inne ciastka, np. digestive ( klik ) mus jabłkowy bita śmietana Ciastka pokruszyć. W szklance układać na przemian mus, herbatniki i śmietanę, tworząc kolejne warstwy. Wierzch można posypać np. startą czekoladą. Ja swój deser polałam moim niedawno wykonanym
My simple kitchentruskawek 250 ml śmietanki kremówki 2 galaretki truskawkowe 45 g cukru pudru 3/4 szkl gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. 300 g truskawek miksujemy na mus, dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia się składników. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy mus, mieszamy i odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia kremu. Ciasto rozwijamy
Domowy Smak Jedzeniataką pogodę nic się nie chce - jedynie orzeźwienia! Chciałam zrobić coś na deser, co będzie smaczne, owocowe i orzeźwiające. Tak powstał właśnie ten mus. Pyszny, owocowy i zimny! Składniki: 7 mniejszych brzoskwiń (obranych, ok. 290 g), 1 większa nektarynka (obrana, ok. 100 g) , 275 ml soku pomarańczowego - świeżo wyciskanego, sok z cytryny, do dosłodzenia - miód, syrop z agawy, cukier(...)kawałkami owoców i listkiem mięty. Smacznego. * Owoce możemy przecedzić przez sito, wtedy uzyskamy pyszną owocową galaretkę. Do owoców możemy dodać przyprawy - np. cynamon czy kardamon. W celu uzyskania musu o bardziej stałej konsystencji dajmy odrobinę więcej żelatyny
Plate of Joyśmietankowe Krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki 36%, można użyć 30% 4 śmietany fix (w proszku) 1 łyżka cukru pudru czubata łyżka żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia. Mus pomarańczowy: 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa miąższ z 2 pomarańczy Wykonanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru, ubijać bardzo dokładnie, aż masa będzie gęsta(...)koniec dodać śmietanki fix i dokładnie połączyć. Do ubitej masy dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać i wylać na budyniu kubusiowym. Wstawić do lodówki, aż nieco stężeje. Mus pomarańczowy: Robimy galaretkę według instrukcji z opakowania (ważne – zmniejszcie ilość wody podaną na opakowaniu o ok. 150 ml). Do wystudzonej, ale jeszcze nie stężałej galaretki dodać zmiksowany wcześniej na gładko
kuchcikowniaPrzepis na te tartę znalazłam kilka lat temu w internecie. Jest to ponoć tradycyjny wielkanocny deser z Australii. Tarta z musem czekoladowym jest deserem łatwym, pysznym i robiącym ogromne wrażenie. Wygląda i smakuje obłędnie. Ja jak to ja troszeczkę zmodyfikowałam przepis dodając owocową nutę ponieważ ilość czekolady może być dla niektórych przytłaczająca. Nowy post Australijska tarta z musem czekoladowym pojawił
Wypieki i RumieńceGotowany serniczek z serka wiejskiego, z musem banan-śliwka (na dnie) oraz bananem i dom.sosem toffi Na wszystko przychodzi pora ;) Fajnie wygląda, bo wygląda, ale weź się człowieku dostań do tego musu
More food, love and dreamszbieranie liści. Łapię myśli i chowam je tu, między dniami i kolejnymi historiami. Zostaną tu na zawsze. Z moimi słowami i z moją miłością do karmelu. SOLONY MUS KARMELOWO-CZEKOLADOWY Salted caramel chocolate mousse - potwierdzam zdanie: " The stuff is sexy" ! * Ilość soli można odrobinę zwiększyć - ja tak zrobiłam. Mus jest kwintesencją "musowatości" - jest lekki, puszysty i nieziemsko pyszny
KUCHARNIAmrożonych malin 200 ml śmietany 30 lub 36% 6 łyżek cukru pudru krokant orzechowy lub czekolada do posypania Maliny miksujemy z połową cukru pudru aż do uzyskania malinowego musu. W osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną śmietanę z resztą cukru pudru. Nakładamy do przezroczystych lodowych pucharków, kieliszków lub szklanek na zmianę mus malinowy i śmietanę. Wstawiamy na 1 h do schłodzenia
Humanistka w kuchniilość tj. jedna foremka:) Dodatkowo śliwki gotowane w cherry zamieniłam na wiśnie w spirytusie.SKŁADNIKI:Biszkopt:3 jajka3 łyżki cukru1 łyżka miodu1 czubata łyżka kakao3 łyżki cukruszczypta soli Mus:1 tabliczka gorzkiej czekolady2 łyżki miodu2 łyżki brązowego cukru2 żółtka 300 ml śmietany kremówki100 masła2 łyżki kakoszczypta soli Do dekoracji:Wiśnie w spyrytusieBita śmietana z serkiem mascarponePRZYGOTOWANIE:BiszkoptOddzielam białka
Magiczna kuchnia Dariitorcik z truskawkami i bitą śmietaną też już zrobił furorę … więc przyszła pora na coś innego!Dziś mam dla Was kolejny przepyszny przepis na delikatne ciasto budyniowe z musem z truskawek!Świetna odmiana dla „zwykłych” truskawek zalanych galaretką!Robi się błyskawicznie … potem tylko czekanie aż zastygnie i można zajadać – gwarantuję , że posmakuje i każdy weźmie(...)Budynie rozrabiamy w odlanym mleku i powoli wlewamy do gotującej się masy.Dokładnie mieszamy i gorące wylewamy na upieczony biszkopt.Na całość układamy herbatniki i odstawiamy na chwilę do ostudzenia. MUS:Galaretkę gotujemy w odrobinę mniejszej ilości wody , niż to pisze na opakowaniu.Umyte truskawki miksujemy blenderem na masę.Dodajemy do przestudzonej!!! galaretki.Wylewamy na tężejące ciasto.Wkładamy do lodówki( najlepiej
Ostra na Słodkofantastyczną ilość warzyw i owoców, a upalna pogoda nie sprzyja ciężkiemu gotowaniu, że codziennie przerabiam w kuchni jakieś warzywa i owoce, a niewiele gotuję. Pomysł na czerwony mus powstał z reszty porzeczek, na które nie było pomysłu.... Czerwony mus porzeczkowo truskawowo brzoskwiniowy is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłobitej śmietany, lub jogurtu naturalnego i dużej ilości truskawek. Spód deseru tym razem Truskawkowy zawrót głowy (deser truskawkowy): Składniki: spód: 5 łyżek crunchy z czekoladą, zalane 3 łyżkami galaretki Mus truskawkowy: 50 dag truskawek, 1 galaretka truskawkowa Winiary 2 łyżeczki żelatyny 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru pudru Do dekoracji: świeże truskawki i listki melisy Przygotowanie: Galaretkę i żelatynę(...)Kenwood) tak długo aż masa stanie się aksamitnie gładka, dodajemy jogurt i łączymy ze zmiksowanymi truskawkami. Gdy galaretka zaczyna tężeć wlewamy ją do truskawkowej masy, dokładnie łączymy z z musem truskawkowym, przekładamy na spód. W masie truskawkowej zatapiamy całe truskawki. Gdy masa jest lekko stężała na jej powierzchni układamy plasterki truskawek. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDlatego przygotowując tort dla koleżanek mojej córki postawiłam na prostotę i smaki, które chyba każde dziecko lubi - czyli popularne batoniki Kinder Bueno i krem truskawkowy, bez żadnych żelek, musów czy chrupek. Początkowy miał być tylko krem Kinder Bueno, ale bałam się, że może być zbyt słodko dlatego postanowiłam dać warstwę o smaku truskawkowym i to połączenie sprawdziło się idealnie(...)wody 2 łyżki cukru pudru Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki umieszczamy w garnku, dodajemy kilka łyżek wody i zagotowujemy, gorące blendujemy na gładki mus. Ponownie podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. Wtedy zdejmujemy je z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aby się rozpuściła. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, a gdy będzie
Cynamonowe szczęścieobrać, pokroić w kostkę i gotować w mleku do miękkości razem z cukrem, cynamonem i skórką z pomarańczy. ? Po ugotowaniu marchewki wyjąć cynamon i zmiksować ręcznym blenderem na gładki mus. ? Mus zagotować, wlać mleko z mąką ziemniaczaną cały czas ubijając trzepaczką rózgą. ? Rozlać do pucharków, posypać mielonym cynamonem. Przepis pochodzi z bloga Jadłonomia. Zamiast startej skórki z pomarańczy dałam kandyzowaną
To co kocham