Składniki:2 kg gruszek,1/2 szklanki wytrawnego białego wina,2 cytryny,1 1/2 szklanki cukru,laska wanilii,szczypta cynamonu,2 łyżki brandy(winiaku lub rumu),Przygotowanie:Gruszki myjemy, obieramy usuwamy gniazda nasienne, kroimy i wrzucamy do dużego płaskiego rondla. Dodajemy wino i sok z 1/2 cytryny. Gotujemy ok 30 min. mieszając aż gruszki będą miękkie. Owoce miksujemy, dodajemy cukier, przeciętą wzdłuż wanilie, cynamon oraz pokrojoną w plasterki wraz ze skórką cytrynę. Smażymy aż mus zgęstnieje. Wyjm... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...