mus - 6353 przepisów (strona:121/424)

Wątróbki Drobiowe z Sosem Balsamicznym Malinowo-Figowym i Grillowanym Serem Halloumi 167

dwie garście :) rukola - też ze dwie duże garście :) *2 łyżki kremowego octu balsamicznego figowego 225 g sera halloumi   kilka malin (użyłam mrożonych) kilka jeżyn (użyłam mrożonych) 4 łyżki musu z malin (użyłam domowego, który zrobiłam latem) mąka pszenna do obtoczenia wątróbek mleko do namoczenia wątróbek smalec do smażenia wątróbek Wykonanie: Hmm, w pierwszej kolejności oczyściłam wątróbki,włożyłam(...)miseczki i zalałam mlekiem.W tym momencie zadzwonił telefon, więc porozmawiałam z koleżanką i wróciłam do kuchni, rozmawiałam tylko 20 minut :) Rukolę opłukałam, osuszyłam. Do rondelka wlałam ocet balsamiczny i mus malinowy. Owoce rozmrażałam w mikrofalówce. Na jedną dużą rozgrzaną patelnię wyłożyłam smalec. W czasie, w którym się topił obtaczałam wątróbki w mące i kolejno wkładałam na rozgrzany tłuszcz. Każdą wątróbkę

Blondynka Gotuje
Mus Świąteczny 4547

roku w Boże Narodzenie jemy mus świąteczny. Jest jedna zasada! Można go jeść tylko na Święta. To jest bardzo fajne bo nadal trzymamy się tradycji, gdybyśmy robili sobie go wtedy kiedy mamy na niego ochotę ten dzień nie byłby taki wyjątkowy. Po świątecznym śniadaniu zawsze go pochłaniamy :D  Zawsze robimy go w wielkich miskach, jednak w tym roku powstała(...)osobnej szklance rozpuszczamy żelatynę. Delikatnie mieszając do piany dodajemy aromat migdałowy, cukier wanilinowy, połowę pistacji i większą część uprażonych migdałów. Delikatnie mieszając dodajemy roztopioną czekoladę i żelatynę. Gotowy mus przelewamy do misek, dekorujemy pozostałymi pomarańczami, pistacjami i migdałami. Mus wkładamy na ok 3 h do lodówki. Smacznego

Niezły Młynek
Mus kawowy - najlepszy 332

takie bardziej desery - z bitą śmietaną, syropami, lodami. I tutaj właśnie przechodzimy do sedna, czyli kawowych deserów właśnie. Nie potrafię się takim słodyczom oprzeć - kawowy sernik, beza, czy kawowy mus pochłonę bez wahania i wyrzutów sumienia. Po torcie został mi trzy żółtka, nie wiedziałam, co z nimi zrobić. Jak z nieba spadł mi przepis Bereniki - od razu wiedziałam(...)dałam serka, za to więcej kremówki; zmieniłam też nieco sposób przygotowania (dodawanie żelatyny do ciepłej masy to moim zdaniem najłatwiejszy sposób, grudek nie będzie nigdy). Wyszło bosko! Naprawdę. Mus jest lekki, delikatny, mocno kawowy, mało słodki. Bita śmietana i truskawka wieńczą dzieło. Nie można się oprzeć. Mmm... Mus kawowy Składniki: (na 4 porcje) 3 żółtka 3 łyżki cukru 3 łyżeczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z jeżynami i białą czekoladą 131

Pierwsza masa, jeżynowa, jest cudownie kremowa, delikatna i słodko-kwaśna. Masa z białą czekoladą jest nieco cięższa, słodziutka i po prostu rozpływa się w buzi. Wierzch to jeżynowy galaretko-mus - wystarczająco zwięzły, żeby idealnie trzymał formę, a jednocześnie delikatny i niegumowaty. Całość smakuje po prostu rewelacyjnie - słodko-kwaśne, idealnie wyważone połączenie, mocno owocowe, a jednocześnie kremowe ciasto. Mówię(...)zagotować z cukrem, dusić kilka minut pod przykryciem, aż cukier się rozpuści. Gorące zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko. Żelatynę odcisnąć, wymieszać z gorącymi owocami. Ostudzić. Serek zmiksować, dodać jeżynowy mus, połączyć. Kremówkę ubić, wymieszać delikatnie łyżką z masą owocową. Przełożyć na spód, schłodzić w lodówce 30 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić, zmiksować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Korzenna tarta z dynią 151

Festiwalu , i to z większą ilością ciekawych przepisów. Zacznę od tarty, która powstała przypadkiem, a podbiła nasze kubki smakowe. Miałam kruche ciasto, które zostało po wybornej tarcie śliwkowej, miałam mus z dyni i kremówkę, którą trzeba było zużyć. Niewiele myśląc, połączyłam to wszystko w całość, dodałam masę korzennych przypraw, i wyszło mi cudowne, jesiennie ciasto. Kruchy spód, kremowa masa dyniowa(...)tarty 34x10 cm) ciasto kruche: 230 g mąki pszennej 20 g kakao 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 jajko masa dyniowa: 200 g musu z dyni 2 jajka 150 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa krem z kalafiora 154

średnim ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Ugotowaną zupę zestawić z ognia, dodać śmietanę i dokładnie zmikosować blenderem na jednolitą masę. Przyprawić solą i białym pieprzem. W międzyczasie przygotować mus z papryki. Paprykę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 20 - 25 minut, aż skóra będzie ładnie odchodzić. Papryki obrać ze skórki, zmiksować blenderem na jednolitą(...)masę, doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę podawać z kleksem musu paprykowego. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Masło można zastąpić samą oliwą lub olejem, ale zupa może stracić na smaku. Dla wzbogacenia smaku zupy można ją podać z pokruszonym serem z niebieską pleśnią. Z musu paprykowego oraz dodatku wina można zrezygnować, co jednak nieco zmieni smak zupy. Źródło przepisu:   Ugotowani

Gospodyni Miejska
Czekoladowe naleśniki gryczano-orkiszowe na Razowym Kwasie Chlebowym z musem cytrusowym 206

łyżki kakao, Szczypta soli, nasiona granatu do przybrania. Nadzienie: 700 g serka wiejskiego, Skórka otarta z jednej pomarańczy, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, cukier lub sok agawy do smaku. Mus cytrusowy: 2 pomarańcze, ½ limonki, 1 puszka liczi, 3 łyżki miodu gryczanego. Przygotowanie: W malakserze zmiksować przesiane mąki, kakao, jaja, olej, sól i 2 szklanki Razowego Kwasu Chlebowego. Odstawić do lodówki(...)minut. Przygotować mus. Cytrusy umyć i sparzyć. Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę, dodać do sera. Pomarańcze obrać, wyciąć fileciki, z pozostałych część wycisnąć sok. Limonkę pokroić na cztery kawałki razem ze skórą. Liczi odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki. Pomarańcze, limonkę, liczi i miód gotować na małym ogniu do zredukowania płynu o 1/3. Do schłodzonego ciasta naleśnikowego dodać Kwas

SzczyptaSmaQ
Dekoracja świątecznego stołu w klasycznym stylu 207

rozwiązanie dla tych osób, które wyznają zasadę, że „mniej oznacza więcej”. Na tak urządzonym stole pięknie prezentować się będą wszystkie świąteczne potrawy. W ten dzień szczególnie polecam przygotować mus z wędzonego łososia: 250g wędzonego łososia 1 łyżka żelatyny 250 ml śmietany 30% 250 ml sosu chrzanowego świeży koperek sok z cytryny sól i biały pieprz suszona żurawina Żelatynę wsypujemy(...)koperek i posiekanego bardzo drobno łososia. Masę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, białym pieprzem i ewentualnie solą, łączymy z rozpuszczoną żelatyną, podczas łączenia uważamy aby nie było grudek. Mus przekładamy do kokilek, wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Przed samym podaniem kokilki zanurzamy na chwilę we wrzątku, odwracamy je i ostrożnie przekładamy mus na talerze, dekorujemy gałązkami świeżego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PLACKI DYNIOWE, BEZGLUTENOWE 310

placuszki dyniowe z syropem z agawy lub miodem to idealne danie na lekki obiad lub np. na podwieczorek. Dynię najlepiej upiec w piekarniku a następnie zmiksować na puree. Takie mus dyniowy można przechowywać kilka dni w lodówce w zamkniętym słoiku, można również sobie zamrozić. Dla nas było to kolejne, bardzo ciekawe smakowe doświadczenie. Jestem pełna podziwu, bo moja do niedawna(...)pestki i wyrzucamy, miąższ przekładamy do miski (bez skóry przy zwykłej dyni, Hokkaido można ze skórą) i miksujemy (ja używam do tego ręcznego blendera). W zamkniętym słoiku można taki mus przechowywać w lodówce do kilku dni. Można go również zamrozić. W jednej misce wymieszać mus z dyni z jajkami, jogurtem naturalnym, olejem kokosowym i miodem lub syropem. W drugiej misce

Smaczne Zdrowe
Zapiekany ryż z gruszkami i musem brzoskwiniowym / Baked rice with pears and peach mousse 140

tarce do miski, dodajemy bułkę tartą, cukier trzcinowy i waniliowy. Następnie dobrze mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian ryż (1 torebka), warstwę gruszek, mus brzoskwiniowy i znowu ryż (1 warstwa). Na samym końcu polewamy zapiekankę roztopionym masłem i posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy zapiekankę do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 40 minut. Przed podaniem polewamy(...)musem brzoskwiniowym. ***** We boil rice in salted water for 20 minutes on low heat. When cooked rice, we must drain off the rice. We melt 4 tablespoons butter in a pan and we leave to cool. We wipe off pears into a bowl, we add bread crumbs, sugar cane and vanilla. Then, we mix well all ingredients together. We smear

Projekty ze smakiem
Czekoladowa Piękność - czyli tarta czekoladowa na kokosowym spodzie 8095

smakuje "nieziemsko" . Musicie spróbować! Składniki: ciasto 150 g mąki 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki kakao 150 g masła 1 duże żółtko mus z białej czekolady 300 g białej czekolady   100 ml śmietany 30% 1 łyżka mleka 100 g serka mascarpone 5 łyżek żelatyny 6 łyżek wody dodatkowo posypka z Crispearls mleczne(...)ręcznie z mascarpone (temperatura pokojowa). W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę z łyżką mleka i połącz ze śmietaną. Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie, delikatnie przestudź i połącz z musem czekoladowym. Jak mus zacznie gęstnieć wlej go do tarty i wstaw do lodówki na 2-3h. Po upływie ok 1h posyp tartę    Crispearls mleczne  . Smacznego! PATISERKA.PL

Niezły Młynek
Polędwiczka wieprzowa z kurkami i musem jabłkowo-chrzanowym 153

razem moje ulubione kurki, przysmażane na maśle Proste, pyszne i wiele zastosowań. Dzisiaj przygotowałam je w towarzystwie polędwiczki i musu jabłkowo-chrzanowego. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 200 g kurek 1 łyżka masła sól biały pieprz Marynata: 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Mus jabłkowo-chrzanowy: 2 jabłka łąckie 1 łyżka(...)Kurki oczyścić i umyć, większe pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i wrzucić kurki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez około 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Mus jabłkowo-chrzanowy : Jabłka umyć, osuszyć, przekroić na pół i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 30 minut. Mają być miękkie. Upieczone obrać i zmiksować z chrzanem

Oryginalny smak
DESER Z KIWI I MALINAMI 424

zmrożą, a ich konsystencja będzie bardziej stała rozpoczynamy tworzenie naszych deserów. Przygotowujemy 8 szklanek lub pucharów, następnie przy pomocy dużej łyżki na sam dół dajemy 3 duże łyżki naszego musu jabłkowego (starajmy się nie ubrudzić naszych szklanek), następnie wykładamy warstwę dżemu malinowego. Na dżem malinowy nakładamy nasz mus bananowy, na niego trafia warstwa jogurtu naturalnego. Na samą górę wykładamy warstwę(...)musu z kiwi. Nasze desery wkładamy na kilka godzin do lodówki i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
DESER OWOCOWY 351

zmrożą, a ich konsystencja będzie bardziej stała rozpoczynamy tworzenie naszych deserów. Przygotowujemy 8 szklanek lub pucharów, następnie przy pomocy dużej łyżki na sam dół dajemy 3 duże łyżki naszego musu jabłkowego (starajmy się nie ubrudzić naszych szklanek), następnie przy pomocy dwóch dużych łyżek układamy warstwę jogurtu naturalnego. Na pierwszą warstwę jogurtu nakładamy nasz mus bananowy, na niego ponownie trafia warstwa(...)jogurtu naturalnego. Na samą górę w środek dajemy 2 łyżeczki powideł śliwkowych, zaś dokoła nakładamy dużą łyżką przygotowany wcześniej mus pomarańczowy. Nasze desery wkładamy na kilka godzin do lodówki i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
CIASTO PIASTOWSKIE CZYLI SZARLOTKA NA ORKISZOWYM BISZKOPCIE, Z BITĄ ŚMIETANĄ 442

temperaturze biszkopt przygotowany według tego przepisu  jest puszysty, delikatny i nigdy nie jest suchy, nie trzeba go więc niczym skrapiać. Ciasto piastowskie składa się z trzech warstw: biszkoptu, musu jabłkowego i bitej śmietany. Może nie jest zbyt dietetyczne ale za to bardzo delikatne i baaardzo smaczne... :-) Podane proporcje są orientacyjne, każdy może dobrać sobie ilości wg własnego upodobania. Podaję(...)pieczenia, wygładzamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C na programie do pieczenia biszkoptów (gdy mamy taki) lub góra - dół, ok. 30 minut. Składniki masy jabłkowej: - 1,3kg musu jabłkowego lub jabłek prażonych - 2 galaretki cytrynowe Obydwie galaretki rozpuścić w 0,5l gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Przestudzone, prawie tężejące już galaretki mieszamy z musem jabłkowym (najlepiej schłodzonym, wówczas szybciej

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania