koperek - 3011 przepisów (strona:107/201)

Twarożek z nowalijkami :) 192

jogurtem. Nowalijek natomiast, jeśli już są z ogródeczka bądź z ryneczku , to nie żałujemy... aż jest prawie zielony :) Składniki: 30 dag twarogu, 5 rzodkiewek, 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 pęczka koperku, 1/2 małej cebuli, jogurt, sól, pieprz. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy pokrojoną w kostkę rzodkiewkę. Koperek, szczypiorek siekamy, a cebulę kroimy w kosteczkę i dodajemy do twarożku. Całość doprawiamy solą

Delicious Titbits
Grillowana pierś kurczaka z kalafiorem pod beszamelem 301

soczystą pierś z kurczaka. Składniki: 1 większa pojedyncza pierś z kurczaka ok. 1,5kg kalafiora sos beszamelowy ( przepis znajdziecie TUTAJ ) przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano i bazylia, słodka papryka koperek do dekoracji Pierś myjemy, osuszamy i dzielimy na 2 cieńsze kotlety. Kalafior dzielimy na różyczki, dokładnie myjemy i gotujemy na parze do miękkości. Mięso przyprawiamy i nacieramy z obu stron(...)rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu elektrycznym z obu stron do zarumienienia. Na talerz wykładamy warzywa polewamy je sosem, nakładamy usmażone mięso. Dekorujemy ulubioną zieleniną natką pietruszki lub koperkiem. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Niskokaloryczna sałatka ;) 51308

ktoś uważa, że sam jogurt to za mało, to można oczywiście dodać majonez. To kwestia gustu ;) Życzę smacznego!:) Składniki: 6-7 łodyg selera naciowego cebula czerwona puszka kukurydzy szczypiorek koperek jogurt naturalny pieprz ziołowy sól 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, lub innej, ważne żeby była trochę ostrzejsza ;) Wykonanie:   Seler kroimy w paski, cebulę w półpiórka. Siekamy drobno koperek i szczypiorek

Czerwona Porzeczka
Piersi z kurczaka zapiekane z młodą kapustą 281

suche.  Składniki na 4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg) połowa główki młodej kapusty 200 g śmietany, np. 30% kwaśnej lub słodkiej świeży koperek (wg uznania) 100 g wędzonego boczku 100 g startego żółtego sera 1 cebula 1 łyżka ketchupu 4-5 łyżeczek majonezu sól, pieprz papryka ostra odrobina masła olej do przesmażenia cebuli

Ugotować
Sałatka w 5 minut TRZY ZIELENINY 494

zalewie z oliwą i czosnkiem (ok. 400g) Puszka fasolki czerwonej Kidney 100g sera typu Ementalski 150g kiełbasy drobiowej wysokiej jakości 1/3 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka pietruszki 1/2 pęczka koperku 1,5 łyżki śmietany 18% tł Pieprz, sól himalajska Przygotowanie: 1/ Ser i kiełbasę kroimy w kostkę - przekładamy do miski. Dodajemy pomidorki z zalewą oraz drobno posiekaną zieleninę oraz śmietanę, pieprz

Kuchnia PROzdrowotna
Potrawka z piersi kurczaka z groszkiem i pieczarkami (kurczak) 233

smaczne!  Przepis dodaje do akcji Pudliszki - Pomidorowe inspiracje. Składniki na 4 porcje: 2 duże piersi z kurczaka 1 puszka groszku konserwowego 200 g pieczarek 1 czerwona cebula posiekany koperek olej do smażenia mąka krupczatka do obtaczania 1 łyżka ketchupu 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki 3 łyżki śmietany 18% papryka ostra sól, pieprz Piersi umyć, osuszyć i każdą przekroić

Ugotować
Kalafior faszerowany mięsem z udek kurczaka 302

suchy. Danie idealne do podgrzewania. Składniki na 3-4 porcje: 1 średniej wielkości kalafior 1/2 kg udek z kurczaka bez skóry i kości sól, pieprz przyprawa do kurczaka posiekany koperek świeży lub suszony posiekana pietruszka świeża lub suszona 3/4 szklanki mleka 1 łyżki masła 1-2 łyżki mąki pszennej pół opakowania sera pleśniowego (ja użyłam lazura) Udka umyć i zmielić

Ugotować
Schab w ziołach gotowany na parze 216

tłuszczu. Mięso jest miękkie, soczyste i bardzo aromatyczne dzięki sporemu dodatkowi ziół. Polecam bardzo;) Składniki: 1 kg schabu 4 ząbki czosnku 4 łyżki tymianku 4 łyżki majeranku 3 łyżki koperku łyżka pieprzu 2 łyżki soli + do oprószenia mięsa 2 łyżki słodkiej papryki 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Schab oczyścić z błonek, wymyć i osuszyć. Czosnek obrać, przecisnąć przez

Krakowskie smaki Ani
Szwedzkie klopsiki z sosem żurawinowym, ryż z selerem i szpinakiem. 186

regularnie mieszając. Do małego garnka wsyp ryż, zalej 2 kubkami wrzątku, wsyp szczyptę soli i przykryj. Do miski włóż mięso mielone, wsyp szczyptę soli i pieprzu oraz drobno posiekanego koperku, po czym czystymi rękami dobrze wszystko wymieszaj i ugnieć. Podziel masę mięsną na 4 części i zwilżonymi dłońmi szybko uformuj z każdej 5 kulek. Wlej 1 łyżkę oliwy na gorąca

Kredowe Menu
Pierogi rusko-norweskie 330

ciągle pierogi ruskie, bo ziemniaki, ser i cebulka pozostają przecież. Czy może po wprowadzeniu łososia przestają być ruskimi... Może są po prostu pierogami z ziemniakami, serem, łososiem i koperkiem? Jakkolwiek nie dumać by nad nazwą, powiem jedno. Czasami mam wrażenie, że resztki z lodówki specjalnie czekają na swój moment. Tak miałam z łososiem. Kupiłam opakowanie 200 g, trochę dałam

bistro mama
Łososiowe smarowidło 184

cytryny  3-5 kropli sosu Tabasco  1 łyżeczka sosu Worcestershire  1 łyżeczka  chrzanu 2 dymki, pokrojone w kostkę  1 czubata łyżka koperku, posiekanego 1/2 pęczka szczypioru,drobno pokrojony przygotowanie łososia rozdrobnić w blenderze - nie za mocno, mogą pozostać kawałki Dodać pozostałe składniki, wymieszać i gotowe. Podawać ze świeżym ogórkiem, na grzankach

Stare Gary
Kiszona mieszanka warzyw 171

rzodkiewki i wszystko warzywne co nam do głowy wpadnie, a  czerwony mu nie wadzi dodatkowo do obu garów czosnek - duża główka na gar, może być więcej koper lub koperek duży pęk na gar chrzan sól do przetworów niejodowana - 1 łyżka na 0,5 l wody przygotowanie gar nr 1 Warzywa umyć. Kalafior podzielić na niewielkie różyczki, kalarepkę

Stare Gary
Surówka z czerwonej kiszonej kapusty II 209

podostrzyć. A efekt był smakowity, mocno koperkowy,  więc polecam.  składniki 2 porcje ok 250 g kapusty czerwonej kiszonej 1 nieduża czerwona cebula  2- 3 łyżki posiekanego koperku  łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka kaparów 1 duży ząbek czosnku, pokrojony w plasterki papryka w płatkach do smaku 3 -4 łyżki oleju np kujawskiego czosnek+bazylia 1 łyżka

Stare Gary
Kurczak po grecku, kuskus z warzywami i tzatziki - przepis Jamie Oliver 271

miski i dolej jogurtu i sok z 1/2 cytryny, dopraw szczyptą pieprzu, wsyp drobno posiekaną miętę i wymieszaj całość. Włóż do malaksera (może być również blender) papryki, dymki oraz koperek i wszystko drobno posiekaj. Posiekane warzywa rozsyp na dużej tacy lub desce. Do warzyw dodaj groszek zielony (jeśli używasz mrożonego, najpierw kilka minut blanszuj go we wrzątku) skrop całość sokiem

Kredowe Menu
Barszcz zabielany z ziemniakami, smak mojego dzieciństwa i kuchni prababci 327

wykorzystałam 2 małe opakowania śmietany 18%-owej, którą wpierw "hartowałam" w niewielkiej ilości ciepłej zupy i partiami dolewałam do garnka. Podajemy z ugotowanymi, rozgniecionymi (tłuczonymi) ziemniakami, które można doprawić koperkiem. Smacznego

Taste Of My Day