szynki wieprzowej (najlepiej z kością) 2 udka z kurczaka kości na zupę (opcjonalnie i tylko jeśli szynka jest bez kości) 150 g kwaśnej, gęstej śmietany 18% pęczek koperku przyprawy: 4 liście laurowe. 2 ziarna ziela angielskiego, sól, świeżo mielony czarny pieprz (może być też ziarnisty), majeranek Dzień przed planowanym podaniem zupy gotujemy bulion mięsny. Mięso, boczek i kości zalewamy zimną(...)następnie dodajemy marchew i majeranek. Jeśli trzeba, uzupełniamy bulion wodą. Kiedy warzywa zmiękną, zestawiamy garnek z ognia, dodajemy starte ogórki, zaprawioną gorącą zupą śmietanę, posiekany pęczek koperku (trochę odkładamy do posypania). W razie potrzeby doprawiamy majerankiem, a także solą i pieprzem. Podajemy ciepłą, z dobrym pieczywem lub samą. Ja zupkę podałam z nocnymi bułeczkami . Smakowała wyśmienicie :) Smacznego
Ratunku obiadRyżówka z pulpetami z "Książki Kucharskiej Przyjaciółki". Składniki: marchewka; pietruszka; seler; por; koperek; 300 g mielonej cielęciny lub indyka; kajzerka; sól, pieprz; jajko; 1/2 szklanki ryżu. Zupa: Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Gotujemy w 1,5 l. wody i doprawiamy do smaku. Ryż po opłukaniu wsypujemy do gotującego się wywaru i gotujemy do miękkości. Dodajemy koperek. Przygotowanie pulpetów
Miksturownikkanapki do pracy dla mężusia :) Pasta z łososia z jajkiem. Składniki: 100 g łososia wędzonego na zimno; 1 jajko na twardo; 1/2 cebuli; 1 łyżka posiekanego koperku; 1 łyżeczka majonezu; pieprz Łososia siekamy drobno, jajko i cebule kroimy w drobną kostkę. Łączymy ze sobą te składniki i dodajemy posiekany koperek i majonez. Doprawiamy pieprzem. Sól nie potrzebna bo łosoś
Miksturownikładnie wykończone) kółeczka. Wylepiamy nimi foremki, nakłuwamy ciasto i pieczemy około 20 min., w temperaturze 160 stopni. Farsz pieczarkowo-serowy: 200 g pieczarek; 100 g sera żółtego; szczypior; koperek; sól, pieprz, ostra papryka, łyżeczka masła. Starte na tarce o dużych oczkach pieczarki smażymy na maśle. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Studzimy. Ser również ścieramy na tarce, mieszamy z pieczarkami. Dodajemy(...)posiekany szczypior i koperek. Wypełniamy farszem babeczki i gotowe. Smacznego!!! Przepis bierze udział w akcji
Miksturownikżycia". Tyci tyci zmodyfikowałam i proszę... Kokardki z łososiem i brokułami. Składniki dla 2 osób: brokuły; 200 g makaronu np. kokardki; 250 g filetu z łososia; ząbek czosnku; koperek (skleroza, która dopadła mnie w sklepie sprawiła, że użyłam suszonego, ale świeży zawsze najlepszy); 2 łyżki śmietany (w przepisie z gazety 180 g); sok z połowy cytryny; sól, pieprz. Brokuły(...)oliwy i wrzucamy czosnek. Gdy się podgrzeje czosnek wyciągamy. Na oliwie podsmażamy łososia. Dodajemy śmietanę, sok z cytryny i troszkę wody. Doprawiamy solą i odrobinką pieprzu. Na końcu dodajemy koperek. Mieszamy. Łososia przekładamy do garnka z makaronem i brokułami i bardzo delikatnie mieszamy. Smacznego!!! Miksturownik radzi - nowa "funkcja" na blogu . Czasem będzie śmiesznie, czasem poważnie, ale mam nadzieję, że się
MiksturownikUwielbiam ten sposób pieczenia rybki. Uwierzcie mi wcale nie jest za słony. Pycha! Pstrąg w soli pieczony. Składniki na 2 porcje: 2 świeże pstrągi; pęczek koperku; jajko; 1 kg soli; pieprz; cytryna; Pstrągi myjemy. Cytrynę parzymy, ocieramy z niej skórkę. Do środka pstrągów wkładamy plasterki cytryny i koperek. Posypujemy pieprzem. Sól mieszamy z otartą skórką, jajkiem, i pieprzem. Wlewamy
MiksturownikDziś na obiad rybka. Polecam Wam serdecznie. Ryba w sosie koperkowym. Składniki dla 3 osób: 3 filety z ryby (mintaj, dorsz, ....); pęczek koperku; 200 ml śmietany; 1 szkl. bulionu warzywnego; 3 łyżki mąki; oliwa z oliwek; sól, pieprz; sok z cytryny; Filety kroimy w kostkę. Obsypujemy pieprzem, solą i skrapiamy cytryną. Następnie obtaczamy w mące (pozostawiamy 1 łyżkę mąki(...)sosu) i smażymy na rozgrzanej oliwie, ok. 10 min. W rondelku mieszamy dokładnie - tak aby nie było grudek - zimny bulion, śmietanę, 1 łyżkę mąki. A także posiekany drobno koperek. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodajemy rybę i gotujemy razem kilka minut. Proponuję podawać z ryżem i świeżymi warzywami. Smacznego!!! Polecam Wam moją stronę na facebooku
Miksturownikselera - przepis Składniki: 2 średnie cebule 150 g selera 4-5 średnich ziemniaków mała marchewka por 1 l wody 2 łyżki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2 ząbki czosnku koperek Groszek ptysiowy BRZEŚĆ masło, oliwa Cebulę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 3 łyżki masła i 3 łyżki oliwy. Podsmażyć cebulę na złoto. Selera zetrzeć na tarce - dodać(...)ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę także, pora w plastry. Dodać do garnka, zalać wodą. Gotować 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Dobrawić śmietaną i przyprawami. Podaną zupę udekorować posypać koperkiem i groszkiem ptysiowym BRZEŚĆ. Groszek ptysiowy BRZEŚĆ: Więcej o produktach Brześć przeczytacie tutaj
kolorowotorcikowoSkładniki : 1 kapusta młoda 1 cebula 2 młode marchewki koperek woda 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki sól, pieprz olej rzepakowy np RAPSO kwaśna śmietana Kapustę poszatkować, obgotować w wodzie - odcedzić. Gotować 2-3 minuty. Przełożyć do garnka, zalać wodą. Ilość wedle uznania - zależy czy wolicie gęstą czy rzadką zupę. Dodać pokrojoną marchew - gotować do miękkości warzyw. Cebulę zeszklić(...)oleju RAPSO - dodać do zupy. Zagęścić mąką, doprawić do smaku. Zupę nalewać do miseczki, posypać koperkiem i polać śmietaną. Smacznego
kolorowotorcikowoSzybka zupka? Czemu nie. Polecam krem koperkowy. Składniki: 1 litr wody 4 większe ziemniaki duży pęczek koperku 1 cebulka 100 ml kwaśnej śmietany 100 ml śmietany kremówki pieprz 1,5 kostki rosołowej drobiowej Wodę zagotować. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę - wrzucić do wody. Dodać cebulkę przekrojoną na pół. Gotować aż ziemniaki zmiękną. Koperek posiekać, nie musi być bardzo drobno
kolorowotorcikowośredni brokuł 1 duży pomidor 1/2 cebuli białej 150 g fety garść pestek słonecznika, np KRESTO 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1-2 ząbki czosnku ewentualnie koperek Brokuł ugotować na parze. Ostudzić. Cebulkę pokroić w cienkie piórka; pomidor w kostkę. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Jogurt połączyć z majonezem i przeciśniętym przez(...)praskę czosnkiem. Sosem polać sałatkę. Ewentualnie posolić. Posypać słonecznikiem i koperkiem. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: 5 ogórków gruntowych lub 2 szklarniowe 1 młoda cebulka 700 ml wody 1 kostka rosołowa drobiowa pieprz, sok z cytryny 2 łyżki śmietany lub tłustego jogurtu koperek 1 łyżka dobrego oleju Olej rozgrzać, cebulkę pokroić w drobną kostkę - podsmażyć. Ogórki obrać, wydrążyć nasiona, pokroić w średnią kostkę. Wrzucić do cebul;ki - dusić aż stanąsię szkliste. Zalać wodą, dodać(...)kostkę. Gotować 7-10 minut. Dodać śmietanę, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać koperkiem. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: 750 ml wody 4-5 ogórków gruntowych 1 marchew 1/2 cebuli 4 średnie ziemniaki 1 kostka rosołowa pieprz, sól olej do smażenia koperek groszek ptysiowy, np Brześć Wykonanie: W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Cebulę pokrój w kostkę - podsmaż na oleju, odrobinę posól. Ogórki pokrój w kostkę, marchew zetrzyj na na tarce o dużych oczkach. Dodaj do cebuli(...)staną się szkliste. Ziemniaki zetrzyj na tarce lub pokrój - ja starłam, żeby się szybciej ugotowały. Dodaj do ogórków, zalej wodą - gotuj. Dodaj kostkę rosołową, dopraw do smaku. Podawaj posypaną koperkiem i groszkiem ptysiowym. Smacznego
kolorowotorcikowoChoć nie pogardzi zwykłymi ugotowanymi na twardo. Właśnie dla niego wyczarowałam te jajka na szybko. Składniki: 5 jajek 7 pieczarek 2 łyżki majonezu łyżka chrzanu szczypiorek lub ewentualnie suszony koperek sól pieprz olej Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo z dodatkiem soli. Ostudzić i zimne obrać ze skorupek. Pokroić na pół, a żółtka przełożyć do miski. 2. Pieczarki pokroić(...)razem z pieczarki tworząc z nich jednolitą masę. 4. Dodać szczypiorek i pieprz do smaku. 5. Dodać majonez i chrzan. 6. Gotową masą wypełnić ugotowane białka i udekorować suszonym koperkiem
Pasja SmakuSkładniki: 9 plastrów karkówki wieprzowej 1 duża cebula niecały kg pieczarek opakowanie żółtego sera w plastrach keczup majonez przyprawy: pieprz, sól, bazylia, koperek, olej do smażenia Wykonanie: 1.Karkówkę myjemy, osuszamy, oprószamy pieprzem, solą i koperkiem. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce (jeśli ktoś ma czas może być nawet na 3 godz.) 2. Cebule i pieczarki kroimy w plasterki
Pasja Smaku