koperek - 3011 przepisów (strona:99/201)

Pierś kaczki z sosem porzeczkowo-malinowym i pieczonymi ziemniakami oraz szparagami 196

połowy limonki skórka z limonki łyżka cukru  3 łyżki wody  sól pieprz 500-600 gram młodych ziemniaków, porządnie umytych i osuszonych łyżka oliwy z oliwek rozmaryn oregano koperek 10 łodyg szparagów Całe to piękne i złożone danie zaczynam od umycia i osuszona piersi kaczki. Nacinam każdą pierś na skórze na ukos, tworząc wzór rombów. Smażę piersi kaczki(...)piekarnika, upieczone piersi kaczki należy odłożyć by "odpoczęły" w ten sposób soki, które są w kaczce nie wypłyną i zachowa ona swoją soczystość. Ziemniaki mieszamy z posiekanym drobno koperkiem, doprawiamy solą i układamy na talerzu po jednej stronie. Piersi kaczki kroimy w plastry i również układamy na talerzu, polewamy sosem z porzeczek i malin. Układamy kilka świeżych porzeczek. Kładziemy kilka

Mango Papaja
Krem z botwinki ze śmietaną i jajem 209

marchewki 1 młody seler ząbek czosnku 1 korzeń pietruszki 1 młody por pół cebulki sól pieprz sok z połowy limonki litr wody łyżka oliwy z oliwek dodatkowo: śmietana, koperek, jaja Por, cebulkę i czosnek myjemy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy warzywa przez 2-3 minuty. Po tym czasie wlewamy wodę. Dodajemy obrane(...)Gotujemy zupę jeszcze kilka minut. Blenderujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki. Doprowadzamy do wrzenia. Zupa jest gotowa. Podajemy z kleksem śmietany, jajkiem i koperkiem. Gotowe

Mango Papaja
Kapusta zasmażana 108

zaglądał tu częściej. K. Składniki: pół główki młodej kapusty 1 cebula 2 łyżki mąki  kminek cukier  pieprz  sól łyżka oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny koperek 2 liście laurowe  Kapustę myjemy, drobno szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 minut (10 minut po zagotowaniu). Kapustę odcedzamy, zalewamy zimną wodą, doprawiamy solą(...)smażymy przez 10 minut. Teraz posypujemy kapustę mąką, dokładnie mieszając. Po tym czasie naszą kapustę doprawiamy pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Wyciągamy liście laurowe, dodajemy posiekany koperek i gotowe. Smacznego

Mango Papaja
Placki z cukinii, sera cheddar i tzatziki 683

jaja 3 łyżki mąki pszennej łyżka maślanki szczypta soli  szczypta pieprzu pół ogórka 2 łyżki jogurtu greckiego  100 gram sera cheddar ząbek czosnku olej rzepakowy pietruszka/ koperek do ozdoby  Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na godzinę na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Po tym czasie do startej cukinii dodajemy jaja(...)minuty z każdej strony. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jogurt grecki, drobno posiekany lub wyciśnięty ząbek czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany koperek lub pietruszkę. Gotowe, smacznego

Mango Papaja
Sałata z rukolą, bobem, fetą i jajem 299

ugotowanego bobu, bez skórki  pół pomidora 100 gram sera feta pół zielonej papryki łyżka majonezu LIGHT!  2 łyżki jogurtu naturalnego 0% drobno posiekany ząbek czosnku świeże zioła: koperek, oregano i tymianek  sól pieprz Bób gotujemy w nieosolonej wodzie (solimy wodę dopiero pod sam koniec gotowania!). Paprykę kroimy w paski, ogórka w plasterki, fetę w kostkę a jaja(...)wody, ale wiadomo każdy ma swój jakiś tam wyznacznik) i kroimy w ćwiartki. Pomidora również kroimy w ćwiartki. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku oraz koperek. Doprawiamy solą i pieprzem (nie przesadzamy z solą bo w sałatce znajduje się również feta). Na talerzu układamy: rukolę, ogórka, paprykę, ugotowany i obrany bób, ser feta, pomidory i jajka

Mango Papaja
Omlet z łososiem i awokado 260

wiejskie jajka 2 łyżki mleka 2% sól pieprz Dodatki: 50 gram łososia wędzonego w plastrach 1/4 dojrzałego awokado 3 pomidorki koktajlowe 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego kilka kaparów koperek lub inne zioła do przybrania WYKONANIE Jajka bardzo dokładnie roztrzepujemy. Dodajemy mleko, sól i pieprz. Smażymy omlet na niewielkiej ilości oliwy. Gdy zetnie się od spodu, składamy go na pół (pomagając(...)plastry łososia, kawałki awokado i przekrojone na pół pomidorki. Obok łososia układamy łyżkę gęstego jogurtu naturalnego. Jogurt posypujemy kaparami i świeżo mielonym pieprzem. Przystrajamy gałązką rozmarynu lub gałązką koperku

OstryKęs
Aksamitne pappardelle z białymi szparagami i łososiem 209

makaronu pappardelle 200 gram mascarpone 1 łyżka stołowa jogurtu naturalnego pęczek białych szparagów 100 gram łososia wędzonego sól pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej łyżka posiekanego koperku łyżka kaparów (opcjonalnie) WYKONANIE Szparagi obieramy, kroimy na kawałki 3-4 cm i gotujemy na pół twardo w niewielkiej ilości wody (tyle by przykryła szparagi). Do wody dodajemy pół łyżeczki(...)szparagów dodajemy do garnka w połowie gotowania. Na patelni na małym ogniu podgrzewamy mascarpone, dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt, rozdrobione kawałki łososia wędzonego, sól, świeżo mielony pieprz, startą gałkę muszkatołową, koperek, kapary (opcjonalnie) i podgotowane szparagi. Wszystko razem podgrzewamy kilka minut na małym ogniu. Makaron podajemy z sosem

OstryKęs
Polędwiczki wieprzowe z kurkami i aromatyczną kaszą gryczaną 235

solą i pieprzem. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) 1 polędwiczka wieprzowa średniej wielkości 1 duży czubaty kubek kaszy gryczanej 4 duże garście kurek Listki z kilku gałązek estragonu posiekany koperek 2 średnie białe cebule 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 4 łyżki słodkiej śmietanki 30% (lub więcej) sól morska świeżo mielony pieprz olej do smażenia klarowane masło WYKONANIE Kaszę zalewam(...)smażymy na klarowanym maśle na rumiano. Dodajemy zblanszowane kurki oraz posiekany estragon i kilkanaście minut dusimy pod przykryciem. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Na koniec duszenia dodajemy posiekany koperek, śmietankę, sól i pieprz. Mięso myjemy i dokładnie czyścimy ze ścięgien. Nacieramy solą morską, pieprzem i olejem rzepakowym. Smażymy na oleju kilka minut z każdej strony. Mięso powinno być miękkie

OstryKęs
Kurczak pieczony z pomidorami i ziemniakami 171

pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 3 łyżki ketchupu 2 łyżeczki miodu 4 łyżki oleju 2 łyżeczki sosu sojowego 3 łyżki słodkiego sosu chili 10 g koperku lub natki sól, pieprz Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kurczaka umyć i osuszyć. Obsypać solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Cebulę pokroić w plastry i ułożyć z kurczakiem(...)garnuszku. Posmarować nim udka. Ziemniaki obrać i jeżeli są większe to pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć w naczyniu pomiędzy udkami. Posmarować pozostałym sosem. Pozostałą łyżkę oleju wymieszać z koperkiem lub natką. Polać sosem kurczaka. Wstawić do piekarnika na około 40 - 60 minut. Następnie włożyć umyte pomidory i dopiec przez około kwadrans

Sto kolorów kuchni
Chłodnik z botwiną 199

pewno jeszcze nie raz pojawi się na moim stole. składniki: 1 litr maślanki 300 g młodej botwiny (buraczki i łodygi) 2-3 duże ogórki gruntowe 3 łyżki posiekanego koperku pieprz Kamis sól czosnkowa Kamis Buraczki i łodyżki młodych buraczków pokroić, zalać wodą tak aby przykryło. Ugotwać do miękkości z odrobiną soli, wystudzić. Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę(...)maślanki dodać wystudzone buraczki (razem z płynem u mnie było go niewiele), pokrojone ogórki i posiekany koperek. Dokładnie wszystko wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i solą czosnkową. Odstawaić do lodówki na godzinkę do schłodzenia i aby smaki sie przegryzły

Monia miesza i gotuje
Polędwiczka z zielonym groszkiem i liśćmi buraka 207

polędwica wieprzowa 150 g wędzonego boczku cienkie plasterki musztarda rosyjska Kamis sól morska ziołowa Kamis pieprz kolorowy Kamis kilka strąków zielonego groszku liście z buraków czerwonych kilka gałązek koperku 2 łyżki oleju Przygotowanie: Polędwiczkę oczyścić z białych błonek. Przeciąć na długość uważając żeby nie przeciąć za głęboko. Przykryć kawałkiem foli spożywczej i równomiernie rozbić na grubość około pół centymetra. Posmarować(...)musztardą doprawić do smaku świeżo zmieloną solą morską z ziołami i kolorowym pieprzem. Ułożyć liście z buraków dodać zielony groszek, gałązki koperku i zwinąć roladę. Całą roladę obłożyć cienko pokrojonym boczkiem wędzonym. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia przełożyć roladę i posmarować olejem. Włożyć na środkowy ruszt do nagrzanego piekarnika na 190 st i piec około 40 minut. 10 minut przed

Ala piecze i gotuje
Sałatka z białej kapusty 2201

sosy. Tym razem proponuję sałatkę z białej kapusty która świetnie pasuje to wszelkiego rodzaju mięsnych wypieków grillowych. Składniki : 2 kg białej kapusty 3 kolorowe papryki 3 czerwone cebule pęczek koperku 2 łyżki soli 300 gram cukru 250 ml oleju rzepakowego 200 ml octu 1 litr wody mineralnej gazowanej Przygotowanie : Kapustę, paprykę, cebulę i koperek szatkuję bardzo drobno,  mieszam razem

Mechanik grilluje
Sałatka z kaszy gryczanej 326

dodać do niej warzywa i mamy zdrowy posiłek na wynos :) Składniki: 100 g kaszy gryczanej 2-5 rzodkiewek w zależności od wielkości Pół większego pomidora Pół ogórka zielonego ¼ pęczka koperku Sól Pieprz 2 łyżki oleju lub oliwy Przygotowanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Rzodkiewkę, ogórka i pomidora pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Posolić i popieprzyć. Dodać

Fabryka pomysłów
Pietruszkowe kluseczki i sos + drobiowe klopsiki 224

długiej zimie miło jest poczuć słońce na twarzy i delikatny, rześki wiaterek. Zimą właśnie słońca brakuje mi najbardziej. Słońca, a także świeżych, sezonowych warzyw i owoców oraz zieleninki. Koperku, szczypiorku i natki pietruszki. To właśnie ona jest główną bohaterką dzisiejszego wpisu. Brakowało mi tego smaku i na następną zimę na pewno zamrożę sobie posiekany koperek i natkę. To naprawdę idealne

Ratunku obiad
Wiosenna zupa ogórkowa 201

szynki wieprzowej (najlepiej z kością) 2 udka z kurczaka kości na zupę (opcjonalnie i tylko jeśli szynka jest bez kości) 150 g kwaśnej, gęstej śmietany 18% pęczek koperku przyprawy: 4 liście laurowe. 2 ziarna ziela angielskiego, sól, świeżo mielony czarny pieprz (może być też ziarnisty), majeranek Dzień przed planowanym podaniem zupy gotujemy bulion mięsny. Mięso, boczek i kości zalewamy zimną(...)następnie dodajemy marchew i majeranek. Jeśli trzeba, uzupełniamy bulion wodą. Kiedy warzywa zmiękną, zestawiamy garnek z ognia, dodajemy starte ogórki, zaprawioną gorącą zupą śmietanę, posiekany pęczek koperku (trochę odkładamy do posypania). W razie potrzeby doprawiamy majerankiem, a także solą i pieprzem. Podajemy ciepłą, z dobrym pieczywem lub samą. Ja zupkę podałam z  nocnymi bułeczkami . Smakowała wyśmienicie :) Smacznego

Ratunku obiad