koperek - 3011 przepisów (strona:90/201)

Kapuścińska ziemniaczanka z ziarnami 135

krokiety...- potem zadecyduję- topostanowiłam COŚ zrobić do zjedzenia. Czas nagli, a jeśc trzeba. No i żeby jeszcze moje dzieci zjadły. Składniki -kilka ziemniaków -kilka marchewek -kilka liści z kapusty -koperek, -czosnek, -sól, -oliwa z oliwek -2 łyżki śmietany -ziarenka prażone od Ziarenkowo Pokrój w kostkę marchewkę i ziamniaka,oraz dodaj czosnek i kapustę poszatkowaną w cieniutkie paseczki,zalej wodą(...)gotuj pod przykryciem do miękkości.Dodaj koperek,sól wg.uznania, oliwę z oliwek, dopraw pieprzem jeśli chcesz. Śmietany dodaj ile chcesz , każdy widzi to inaczej. Wyłóż zupkę na talerze, posyp ziarnami- tym samym odkryjesz nowy smak, podładujesz akumulatory . Moje córeczki 4 i 6 lat... zjadły po porcji + dodatkowa dokladka. I to dzięki tym ziarnom, bo się bawiły w łowienie i chrupanie

Z Kuchni Do Kuchni
Kasza gryczana i ...Euforia! 161

torebkach- mniej zachodu i zawsze wychodzi idealnie sypka. -1 ząbek czosnku -prażone ziarna EUFORIA od Ziarenkowo około 5 łyżek -oliwa z oliwek zawsze extra vergine -3 lyżki siekanego koperku -pomidor U mnie dodatkowo marynowana sałatka na zimę, o której pisałam tutaj TUTAJ KLIK! A prosto z lodówki ,taka sałatka,jest super ..i do tego właśnie dania! Oraz kawałek wołowego mięska(...)prażone Ziarenkowo EUFORIA-jak sie cieszyć to z przytupem!- są to mieszanki doskonale wyważone, dzięki którym będziesz miał pewność ,że nie dodasz czegoś za dużo bądz za mało... Dodaj koperek i przeciśnięty przez praskę ząbek czosku. Dokładnie wymieszaj, dodaj oliwe z oliwek tyle ile lubisz. Wyłóż na talerz, dodaj dodatki jakie lubisz. Kasza i ziarna w takiej diecie są najważniejsze

Z Kuchni Do Kuchni
Łososiowa piramida 159

żółta i czerwona, cukinia, fasolka szparagowa, fasolka czerwona, cebula, marchewka), 100 g łososia surowego, olej rzepakowy do smażenia, sól, pieprz do smaku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sok z cytryny, koperek. Przygotowanie: Wszystkie warzywa podsmażamy na 2 łyżkach oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy. W tym samym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie na al. dente(...)niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z świeżo wyciśniętej cytryny. Na talerzu układamy w kolejności, warzywa, makaron i łososia w formie piramidy. Całość posypujemy koperkiem.  Smacznego

Moniki Smakołyki
Śledź w buraczkowej pierzynce 189

wrzątkiem 4 jaja ugotowane na twardo 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach na parze 4 buraki upieczone w folii w piekarniku śmietana 18% 2-3 łyżki majonezu sok z cytryny koperek sól, pieprz Wykonanie: Śledzie kroimy  w paski, układamy na dnie salaterki, na to kładziemy sparzona cebulę. Jaja, ziemniaki i buraki ścieramy na grubej tarce. W dużym kubku mieszamy majonez(...)Następnie na cebuli układamy starte jajka, polewamy je 2 łyżkami sosu śmietanowego. Na to układamy starte ziemniaki i polewamy sosem. Na koniec układamy buraki i polewamy je sosem, posypujemy koperkiem. Salaterkę dokładnie przykrywamy i odstawiamy na parę godzin, aby składniki się "przegryzły". insertCookd("2a7c91a2380bb27e075abe383e6dfd8f

Kulinarne przygody Gatity
Gołąbki z rzymskiego garnka 146

mieonego mięsa z indyka 100 g suchego ryżu 1 cebula sól i pieprz Składniki na sos: 1 kartonik 500 ml  przecieru pomidorowego 1 mały kubek śmietany 18% koperek sól, pieprz Wykonanie: Z kapusty wycinany głąb i parzymy ją w dużym garnku około 15-20 minut. Pojedyńczo zdejmujemy górne liście, starając się, aby się nie podarły. Jeśli są za twarde(...)stopni. Do malego garnka wlewam przecier pomidorowy i śmietanę, przyprawiam i dolewam część sosu powstałego przy pieczeniu gołabków. Doprowadzam do wrzenia na małym ogniu. Po wyłączeniu ognia dodaję koperek. Gołąbki podaję polane sosem

Kulinarne przygody Gatity
Pomidorowa zupa krem 192

spore marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łyżki domowej vegety 500 ml passaty pomidorowej ( u mnie Primo Gusto) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru  śmietana koperek Wykonanie: Kurczaka i obrane warzywa zalewamy 1,5 litra zimnej wody. Dodajemy vegetę. Gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy passatę, koncentrat i przyprawy. Zagotowujemy. Wyjmujemy nóżki, zupę blendujemy, dodajemy śmietanę(...)koperek według gustu. I gotowe :-)  Smacznego

Kulinarne przygody Gatity
Tzatziki, grecki sos czosnkowy 173

rzadki. Podaję go do grillowanych warzyw lub mięsa. Tzatziki, grecki sos czosnkowy Składniki: 1 ser homogenizowany 500 g President 1 średni zielony ogórek 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki oliwy z oliwek EV sól Wykonanie: Ogórka porządnie myjemy i ścieramy na grubej tarce. Posypujemy odrobiną soli  i czekamy aż puści sok. Do miski wkładamy(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, dodajemy oliwę i lekko odciśniętego ogórka. Wszystko mieszamy, dodając soli do smaku

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka: feta, fasolka, pomidor 224

straganach fasolka szparagowa bardzo często gości na naszym stole ! Sałatka: feta, fasolka, pomidor Składniki: 500 g fasolki szparagowej 150 g fety 3 pomidory 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny ok 1/3 szklanki oliwy  z oliwek EV sól, pieprz Wykonanie: Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy na parze około 20-25 minut.  W moździerzu(...)ucieramy czosnek z  solą, następnie dodajemy koperek, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Jeszcze ciepłą fasolkę kroimy na 2-3 kawałki i zalewamy sosem. Fetę i pomidory kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy fasolkę i mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik: pomidory, ogórek 178

jogurtu naturalnego 330 g pomidorów obranych ze skórki 350 g zielonego ogórka 200 g kiszonego ogórka 1 ząbek czosnku 100 ml soku z kiszonych ogórków 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz do smaku Wykonanie: Do garnka wlewamy jogurt, następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, starte na grubej tarce ogórki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucamy koperek

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z białej kapusty sałatkowej 261

robimy ze zwykłą kapustą. Surówka z białej kapusty sałatkowej Składniki: 1/2 główki kapusty sałatkowej 1/2 cebuli 1 marchewka olej sos sojowy szczypta cukru sól pieprz 1 łyżka posiekanego koperku Wykonanie: Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa wrzucamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i koperek, mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką 142

pszennej 1 łyżeczka soli 50-70 ml oliwy  z oliwek Masa 270 g fety 2 podłużne serki topione  pęczek rzodkiewek posiekana natka pietruszki posiekany koperek Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki letniego mleka  z dodatkiem cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Gdy drożdże urosną dodajemy do nich pozostałe składniki ciasta(...)miksujemy serki topione razem z fetą, a następnie dodajemy rzodkiewkę i delikatnie mieszamy. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0, 5 cm, smarujemy masą serową i posypujemy natką i koperkiem. Następnie zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, po czym kroimy w plastry 2-3 cm. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz ukraiński 305

bulionu   ( na bazie  warzywnej pasty bulionowej ) 1 puszka białej fasoli 350 g buraków 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 3 łyżki śmietany 18% sól pieprz 1,5 łyżki posiekanego koperku  Wykonanie: Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie oprócz buraków wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie, dodajemy buraki i kwasek cytrynowy, pamiętajmy, żeby(...)Zupę gotujemy na średnim ogniu jeszcze około 15 minut, dodajemy całą zawartość puszki  z fasolką i zalewą.  Na koniec dodajemy śmietanę i przyprawiamy, posypujemy koperkiem. insertCookd("0db1db6284df2de7bd2cc5f1d50edc54

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z bulgurem i kurczakiem 220

suchego grubego bulguru 2 szklanki bulionu lub wody 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 ogórka węża 1/3 małej czerwonej papryki 3 plastry sera feta koperek sok z cytryny oliwa z oliwek EV sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Bulgur wsypujemy do garnka,  zalewamy gorącą wodą lub bulionem i podgrzewamy pod przykryciem(...)wrzucamy do miski. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, bulgur mieszamy widelcem i wszytko dodajemy do miski. W szklance mieszamy sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz i koperek. Sosem zalewamy sałatkę i wszystko dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami 984

jajek ugotowanych na twardo 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 łyżki drobno startego  żółtego sera 2-3 łyżki majonezu sól pieprz 1 łyżka  posiekanego koperku  Wykonanie: Jajka kroimy na pół, wyjmujemy żółtka i wkładamy do miski. Ucieramy je lub rozgniatamy widelcem z majonezem. Następnie dodajemy koncentrat, starty ser, koperek i przyprawy

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki z botwinką, fetą i olejem rzepakowym 171

rzepakowego Nadzienie 270 g fety 2 podłużne serki topione  1 duży pęczek botwinki 3 ząbki czosnku 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego 1 pęczek  posiekanego koperku sól pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w  misce i wyrabiamy mikserem na gładkie ciasto. Umieszczamy je w naoliwionym naczyniu, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto(...)minuty. W osobnym naczyniu miksujemy serki topione razem z fetą. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0, 5 cm, smarujemy masą serową, układamy botwinkę, solimy i pieprzymy i posypujemy koperkiem. Następnie zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, po czym kroimy w plastry 2-3 cm. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut

Kulinarne przygody Gatity