ziemniaków 2 jajka 4 łyżki mąki sól i pieprz do smaku Składniki na sos: 200g świeżych kurek 200g śmietany 36% 1 mała cebulka 2 łyżki masła kilka gałązek koperku sól i pieprz do smaku wedle uznania Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie dodajemy jajka, mąkę i wszystko razem dokładnie ze sobą łączymy. Placki smażymy do momentu(...)momentu gdy sos nam się zredukuje. Następnie dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu do momentu gdy sos stanie się gęsty. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Gotowe danie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem
Animelka Blogobniży cholesterol...śledź zdrową rybą jest. Zachęcamy do jedzenia nie tylko odświętnie:) Składniki; 12 solonych filetów śledziowych, czerwona cebula pokrojona w krązki, 2 marchewki pokrojone w talarki, 2 gałązki koperku /same listki/, Zalewa; 400 ml wody, 250 ml cukru pudru, 2 liście laurowe, 2 łyżki ziaren pieprzu, 1 łyżka ziaren kolendry, 2 łyżki ziaren gorczycy, 10 goździków, 400 ml białego(...)Składniki zalewy gotujemy przez 30 minut /powinno lekko bulgotać/. Studzimy. Śledzie odsączamy i kroimy na paski lub kawałki, jak kto woli. Wkładamy do słoja, przekładając cebulą, marchewką i koperkiem. Zalewamy zalewą. Zakręcamy i odstawiamy do lodówki na tydzień...smakują bosko:) /źródło "Kuchnia"/ Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej
Anioły w kuchnisosie śmietanowo - koperkowym" Składniki: szczupak świeży lub mrożony przyprawa do ryb sok z cytryny sól, pieprz oliwa lub olej mąka pszenna 1 łyżka masła 50 ml śmietanki do sosów koperek Wykonanie: Szczupaka naciąć wzdłuż grzbietu i ściągnąć skórę, w kierunku od głowy do ogona, opłukać. Pokroić na kawałki lub dzwonka, posypać przyprawą do ryb i odstawić do lodówki(...)najmniej godzinę. Rozgrzać oliwę, kawałki ryby delikatnie skropić sokiem z cytryny, obtaczyć w mące i obsmażać około 10 minut. W oddzielnym naczyniu rozgrzać masło, wlać śmietankę, dodać koperek i przełożyć kawałki ryby Dusić, około 5 minut, cały czas mieszając, żeby się śmietanka nie zważyła. W wersji obiadowej można podać z ryżem i buraczkami
Anioły w kuchnisprzedawcy... skworcu.pl Składniki ; na kotlety (10 sztuk) 1 szklanka grochu 2szklanki wody lub nieco więcej 1 łyżeczka wegety 2 ząbki czosnku majeranek, cząber 1 cebula 1 jajko koperek lub pietruszka 1 czerstwa kajzerka bułka tarta lub inna panierka, u nas owsiana oliwa lub olej do smażenia pieprz, sól Wykonanie; Groch zalać wodą, dodać przyprawy i zioła(...)będzie można go zgnieść np. za pomocą tłuczka do ziemniaków. Kajzerkę namoczyć w mleku, cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Do masy grochowej dodać bułkę, cebulę, jajko, koperek|pietruszkę, doprawić pieprzem. Formować kotlety, obtaczać w panierce i smażyć na rozgrzanej oliwie. Surówka: Kapustę pekińską pokroić, posolić i odstawić. Marchewkę i żółtą paprykę zetrzeć na tarce, pora drobno pokroić
Anioły w kuchninaprawdę super pomysł na kolejny przetwór do słoika na zimę. Mnie się bardzo podoba;) Składniki; 2 kg ogórków, 2 l wody, 2 łyżki grubej soli, Do każdego słoika; gałązka koperku, 3 ziasenka ziela angielskiego, listek laurowy, kawłek cgrzanu /ok 2 cm/ Wykonanie; Wymyte ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach lub w robocie kuchennym. Wkładamy do słoików, dodając do każdego(...)koperek, zioła i chrzan.. Wodę gotujemy z solą. Zalewamy słoiki. Zamykamy. Pasteryzujemy 15 minut od momentu zawrzenia wody
Anioły w kuchnizawsze zrobić więcej. Smacznego! Składniki : * pół opakowania tortellini z ulubionym nadzieniem * 3 ogórki kiszone * papryka czerwona * mały jogurt grecki * łyżka majonezu * sól, pieprz do smaku * ząbek czosnku * koperek Przygotowanie : Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Ugotować tortellini, wystudzić. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać czosnek i koperek. Przyprawić. Wymieszać składniki sałatki z sosem. Odstawić do lodówki
Magiczne Życie Martymakaronem i serkiem wiejskim SKŁADNIKI 1 zupka chińska 3 ogórki konserwowe 1 cebula ząbek czosnku 2 jajka ugotowane na twardo serek wiejski 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy koperek sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Makaron razem z przyprawą zalać wrzątkiem i odstawić, gdy napęcznieje przełożyć na sitko aby odsączyć z nadmiaru wody. Cebulę i czosnek obrać z łupin(...)Ogórki, jajka, cebulę oraz czosnek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać makaron i serek wiejski, majonez, musztardę, doprawić solą i pieprzem dokładnie wymieszać. Sałatkę na wierzchu posypać posiekanym koperkiem. Przed podaniem schłodzić. rrarossa@gmail.com
RAROSSAporcję: 100 g makaronu bezglutenowego/pełnoziarnistego 1 łyżeczka masła z obniżoną zawartością tluszczu 2 łyżki jogurtu greckiego 150 g kurek 60 g sera feta pół tłustego Sól, pieprz, rozmaryn, koperek Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z tym co pisze na opakowaniu. Kurki smażyć na maśle, przyprawić solą, pieprzem, rozmarynem i koperkiem suszonym lub świeżym. Gdy zmiękną dodać pokruszony ser feta
Czarnawisienkażółtej fasolki szparagowej 1 ząbek czosnku seler kawałek por kawałek 1 listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz do smaku śmietana kremówka do zabielenia koperek i pietruszka zielona 1 łyżką mąki do zagęszczenia 1/3 szkl zimnej wody Przygotowanie: Warzywa oczyścić i umyć. Marchew, ziemniaki i połowę pietruszki pokroić w kostkę. Fasolkę pokroić na 2-3 cm kawałki(...)miękkości. Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie, wlewać do gotującej się zupy mieszając i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, zabielić śmietaną, doprawić do smaku. Na talerzu posypać pokrojonym koperkiem i zieloną pietruszką
Ala piecze i gotujekalafior 1,5 l wody pół szklanki mleka 2 marchwie 1 korzeń pietruszki 1 mały korzeń selera 2 liście pora 3 udka kurczaka (ja używam szyi indyka) pół pęczka koperku sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa Marchew, pietruszkę i seler obrać i umyć, Udka umyć i wrzucić razem z warzywami do osolonej wody. Gotować przez godzinę. Wyjąć warzywa i mięso(...)Mleko wymieszać z niewielką ilością zupy i wlać do garnka, mieszając. Mięso oddzielić od kości, marchew pokroić w plasterki i dodać do zupy, jeszcze chwilę gotować. Podawać posypaną koperkiem. Smacznego
Złote przepisylistek laurowy 3 ziarna ziela ang. 1000 ml wywaru rybnego lub wody sól, pieprz do smaku 200g (1 paczka) wędzonego łososia sałatkowego lub w plastrach 100ml śmietany 1 łyżka koperku Ziemniaki oraz warzywa obrać i drobno pokroić. Zalać wywarem rybnym lub tylko wodą. Dodać przyprawy. Gotować do miękkości pod przykryciem ok.20min. Zupę zmiksować, doprawić do smaku, dodać śmietanę. Kawałki(...)łososia osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i pokroić w paseczki. Zupę wlać do talerzy ,dodać łososia i posypać koperkiem. Wędzony łosoś w tej potrawie nabiera nowego ,ciekawego smaku. Zupa ziemniaczana jest delikatna, sycąca i niecodzienna
Kulinarny karnet Christopheradużych ziemniaków 1 jajko 4 łyżki mąki ½ cebuli. 1 łyżeczkę śmietany kwaśnej Sól Olej do smażenia 0,5 l. kwaśnej gęstej śmietany 0,5 kg łosoś wędzony Koperek i cytryna do dekoracji Ziemniaki, jajka, mąkę, cebulę, śmietanę i sól wkładam do malaksera i miksuję. Jak ciasto jest za rzadkie dosypuję trochę mąki. Oczywiście, można zetrzeć na tarce ziemniaki(...)przygotowanej masy smażymy, malutkie placuszki ziemniaczane. Na usmażone i zimne placki nakładamy łyżką śmietanę i rulonik z łososia. Jeżeli śmietana jest za rzadka można dodać odrobinę żelatyny. Dekorujemy koperkiem i cytryną
Kulinarny karnet Christopherawersję z majowymi szparagami. Tę zapiekankę możemy potraktować jako przekąskę lub danie obiadowe. Polecam to delikatne i bardzo smakowite danie szczególnie z zielonymi szparagami. 500g szparagów zielonych 3 łyżki koperku 100g sera gruyere 60g mąki pszennej 4 jajka 3 łyżki śmietany kremówki 200ml mleka sól ,pieprz ,gałka muszkatołowa do smaku Szparagi umyć ,oczyścić i pokroić na 0,5cm plasterki. Czubki(...)możemy pozostawić całe. Żaroodporne naczynie lekko natłuścić masłem ,ułożyć szparagi ,posypać posiekanym koperkiem i połową startego sera. Do miski wsypać mąkę ,powoli wlewać roztrzepane jajka i ubijać na gładką masę . Wlać śmietanę ,ubijać i stopniowo dolewać mleko. Dodać przyprawy do smaku. Ciasto ostrożnie wlać na szparagi ,posypać resztą sera. Piec w temp.190stop.C ,35-40 min ,aż ciasto się zetnie
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 1 kg młodej kapusty 150 g oscypka 1 pęczek koperku 50 g orzeszków ziemnych uprażonych Sos: 200ml śmietany kwaśnej 100 ml jogurtu 3 łyżki octu balsamicznego białego 3 łyżki oliwy z oliwek sól ,pieprz młotkowany Kapustę poszatkować w cienkie paski. Dodać posiekany koperek i starty na "łezkach" oscypek . Sos Śmietanę wymieszać z jogurtem ,ubijając dodać ocet balsamiczny i oliwę
Kulinarny karnet Christopheratylko różnicą, że zamiast mielenia, ścieramy na tarce. Składniki na 12 placuszków: 1,5 kg cukinia 0,4 kg ziemniaki 2 cebule 3 jajka 3 łyżki mąki 1 pęczek koperku zioła prowansalskie sól, pieprz cayenne olej do smażenia Wykonanie: Cukinię i obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, najlepiej na średniej łezce. Posolić, przełożyć na sito do obcieknięcia. Cebulę pokroić(...)drobną kostkę, przesmażyć. Warzywa przełożyć do miski, dodać przesmażoną cebulę, jajka ,mąkę, koperek, przyprawy. Wszystko wymieszać. Formować małe kulki, rozpłaszczyć i smażyć na gorącym oleju z obu stron. Doskonale smakują z sosem czosnkowym
Kulinarny karnet Christophera