koperek - 3011 przepisów (strona:79/201)

DOMOWE PALUCHY RYBNE 164

fileta z dorsza (ja miałam mrożony) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera łodyga selera naciowego biała część pora 2 jajka bułka tarta kajzerka 1 cebula ziele angielskie liść laurowy koperek natka pietruszki przyprawa do ryb  sól pieprz śmietana ukwaszona 18% łyżka mąki (do zagęszczenia sosu) olej do smażenia Wykonanie: W dużym garnku zagotowujemy wodę z pokrojonymi na kawałki warzywami(...)kostkę i dorzucamy do bulionu z którego powstanie sos. Do zmielonej wraz z warzywami ryby wbijamy 2 jajka, dosypujemy przyprawę do ryb, ew. odrobinę soli i pieprzu oraz posiekany koperek. Formujemy podłużne paluchy i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony na złoty kolor. Nasz bulion zagotowujemy, zaciągamy łyżką mąki rozrobionej z wodą (lub zimnym bulionem

Walijskie Pichcenie
LECZO Z KISZONĄ KAPUSTĄ 209

pieczarek puszkę czerwonej fasoli ziele angielskie liść laurowy przyprawę do leczo przyprawę do karkówki puszkę krojonych pomidorów w sosie własnym lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia mięsa koperek sól ostrą paprykę Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry, lekko rozbijamy, posypujemy przyprawą do karkówki, wstawiamy do lodówki na ok 1h. Kapuste kiszoną szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy z liściem laurowym(...)kapusta i karkówką. Mieszamy, dodajemy przyprawę do leczo, ostrą paprykę, pomidory w sosie własnym i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę, posypujemy koperkiem, zjadamy ze świeżym pieczywem.... Smacznego

Walijskie Pichcenie
ZUPA Z MŁODEJ FASOLKI SZPARAGOWEJ Z KLOPSIKAMI 167

bulion drobiowy (lub mięsko do ugotowania bulionu)  ziele angielskie  liść laurowy sól pieprz pół łyżeczki cukru do smaku ew. maggi jeśli ktoś lubi (ja nie lubię) świeży koperek 1 mała wędzona metka łyżka słodkiej śmietanki Wykonanie: Do bulionu drobiowego (ja miałam ugotowany wcześniej i zamrożony) dodajemy    umyte i pokrojone w kostkę: ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler(...)minut. Po tym czasie dorzucamy uformowane z metki małe kuleczki -  klopsiki. Gotujemy kolejne 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, dodajemy słodka śmietankę (wcześniej zahartowaną), posypujemy koperkiem i ... gotowe

Walijskie Pichcenie
MIELONE Z MIĘSA Z ROSOŁU 243

mięsa wieprzowego, a są na pewno zdrowsze i chudsze. Składniki: drobiowe mięso z rosołu (albo od innej zupy) 2 jajka 1 cebula łyżka musztardy sól, pieprz przyprawa do kurczaka koperek oliwa do smażenia masło sklarowane bułka tarta Wykonanie: Mięso obieramy, usuwając kości, chrząstki i skórę. Cebule kroimy na kilka części. W maszynce do mięsa (lub melakserze) mielimy ugotowane mięso wraz(...)cebulą. Dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawy: sól, pieprz, koperek, musztardę, trochę przyprawy do kurczaka. Gotowane mięso jest bardzo delikatne w smaku, więc musimy je dość mocno przyprawić. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu na każdym klopsiku układamy wiórek sklarowanego masła, przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy, aż masełko

Walijskie Pichcenie
ZIEMNIACZANE PURRE Z SZYNKĄ I MARCHEWKĄ 126

kubki smakowe nawet, jak trzeba będzie potem pedałować dodatkowe 15 minut na rowerku :-) Składniki: ugotowane ziemniaki kilka plasterków szynki 1 cebula 1 marchewka słodka śmietanka sklarowane masło sól, pieprz koperek Wykonanie: Marchewkę gotujemy (lub wykorzystujemy z zupy).Na sklarowanym maśle podsmażamy na złoty kolor cebulkę i szynkę pokrojone w kostkę. Ugotowane ziemniaki należy odparować przez ok 1 minutę a następnie(...)ziemniaków. Dodajemy słodką śmietankę, przesmażoną szynkę i cebulę wraz z roztopionym masłem. Wyrabiamy na gładką, aksamitną masę. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem

Walijskie Pichcenie
PASTA Z TUŃCZYKA 173

bardziej wyraźnych składników (ogórek, musztarda, chrzan itd) smakuje rewelacyjnie. Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2 ogórki konserwowe 1 ogórek kiszony 2 jajka łyżka majonezu łyżeczka musztardy sarepskiej koperek Wykonanie: Tuńczyka odcedzamy, dusimy widelcem lub rozdrabniamy blenderem. Ogórki i jajka kroimy na drobną kostkę, dodajemy musztardę, pieprz, majonez i koperek. Mieszamy, chłodzimy w lodówce min. 1h, żeby składniki się

Walijskie Pichcenie
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY 260

zrobi się już przytwardawa i wtedy nie podaję już jej na surowo. Składniki: 1/2 główki białej kapusty (najlepiej młodej) 2 marchewki 2 małe młode cebulki lub 1 młody por koperek olej łyżeczka octu winnego lub sok z połówki małej cytryny sól, pieprz cukier Wykonanie: Kapustę szatkujemy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce na oczkach. Młode cebulki kroimy drobno. Całość polewamy olejem(...)doprawiamy solą, cukrem, pieprzem, octem winnym, posypujemy koperkiem i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki chociaż na pół godziny, żeby wszystkie smaki dokładnie się "przegryzły". Serwujemy jako dodatek do obiadu lub zjadamy samą

Walijskie Pichcenie
SMAŻONA SOLA W SOSIE SEROWO-KOPERKOWYM 206

mrożone) 1 cebula sól pieprz biały mąka 2 jajka bułka tarta Na sos: łyżka masła 2 serki topione o wyraźnym smaku, ja dałam paprykowe 2 łyżki śmietany jogurtowej 10% koperek Wykonanie: Filety lekko rozmrażamy (polecam kupić te bez lodu). Posypujemy solą, pieprzem białym, przekładamy pokrojoną cebulą i wkładamy do lodówki na 1h. W tym czasie przygotowujemy sos. Masło roztapiamy(...)rondelku, dodajemy 2 serki topione paprykowe, mieszamy aż serki dokładnie się rozpuszczą. Na koniec dodajemy śmietanę jogurtową i posypujemy obficie koperkiem. Filety wyjmujemy z lodówki, panierujemy : w mące, jajku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy chwilę na papierowym ręczniczku, po czym przekładamy na talerz, polewamy sosem, dodajemy kilka ugotowanych różyczek brokuła i ....voila! Mamy pyszny

Walijskie Pichcenie
PULPETY W SOSIE MYŚLIWSKIM 146

jajka 2 łyżki kaszy manny 1 cebula 1 czerwona papryka 5 pieczarek 2  ogórki kiszone koncentrat pomidorowy sól, pieprz, ziele angielskie,  liść laurowy słodka i ostra papryka koperek bulion łyżka mąki Wykonanie: Mięso mielone doprawiamy solą i  pieprzem,wbijamy jajko, dodajemy kaszę manną i dobrze wyrabiamy. Formujemy zwilżonymi dłońmi nieduże pulpeciki. Zagotowujemy bulion, wkładamy pulpeciki, gotujemy(...)gotujemy ok 15 minut. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do naszego sosu, zagęszczając go, ale nieznacznie. Pulpety przekładamy do sosu, całość mieszamy, posypujemy natką lub koperkiem. Podajemy z pieczywem, makaronem lub ziemniakami

Walijskie Pichcenie
CHRUPIĄCA SAŁATKA Z KALAFIORA 6056

idealnie, a sałatka na pewno zagości na moim menu już na stałe... Składniki: 1/2 kalafiora 3 jajka 2 łodygi selera naciowego 200g szynki (dowolnej) 2 ogórki konserwowe pieprz szczypiorek koperek majonez Wykonanie: Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki, różyczki kroimy na mniejsze kawałki. Seler naciowy kroimy na drobną kostkę. jajka gotujemy, studzimy, kroimy w kostkę. Szynkę  i ogórki konserwowe kroimy(...)paseczki.  Teraz pozostaje nam tylko wymieszać wszystkie składniki, doprawić pieprzem, podać pokrojony szczypiorek, zielony koperek i majonez. Wymieszać. Wstawić do lodówki

Walijskie Pichcenie
PLACUSZKI Z CHLEBA, SZYNKI I MOZZARELLI 165

tego co mamy akurat w lodówce. A ja miałam: 100g pieczarek 100g szynki (lub innej chudej wędliny) ser mozzarella ok 50g sól pieprz ostra papryka olej bułka tarta koperek zielony (świeży lub mrożony) 2 jajka 3-4 kromki chleba 2 gotowane na twardo jajka Wykonanie: Pieczarki i szynkę kroimy na drobną kosteczkę. Przesmażamy na minimalnej ilości oleju. Studzimy. Chleb kroimy(...)kosteczkę. Jajka ścieramy na tarce na oczkach lub kroimy nożem na drobną kostkę.  W misce mieszamy wszystkie wymienione składniki, wbijamy jajka, dorzucamy mozzarellę strata na drobnych oczkach, przyprawy, koperek i wszystko dobrze wyrabiamy na jednolitą masę. Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie formujemy płaskie placuszki (kotleciki) i obtaczamy każdy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym dość mocno

Walijskie Pichcenie
MINESTRONE CZYLI WŁOSKA ZUPA Z WARZYWAMI I MAKARONEM W POLSKIM WYDANIU 206

seler 1 czerwona papryka 4 łodygi selera naciowego bulion warzywny sól pieprz słodka i ostra papryka pół cebuli 2 małe cukinie ząbek czosnku oregano puszka pomidorów w sosie własnym koperek ziele angielskie liść  laurowy 2 łyżki oleju 1/2 paczki drobnego makaronu Wykonanie: Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie.Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę: marchewki, pietruszkę, seler, czerwona paprykę(...)czym wlewamy puszkę pomidorów w sosie własnym i gotujemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być już miękkie. Do zupy dodajemy ugotowany wcześniej makaron, posypujemy świeżym koperkiem lub natką

Walijskie Pichcenie
NALEŚNIKI Z JAJECZNICĄ I ŁOSOSIEM 185

naleśniki - są bardzo syte, i z reguły nie zjada się więcej niż 1 sztukę) 4 jajka szczypta soli szczypta pieprzu olej 2 łyżki mleka kawałki wędzonego łososia koperek lub szczypiorek Wykonanie: Upiec cienkie naleśniki wg ulubionego przepisu. Mój jest  TUTAJ . Następnie jajka roztrzepać w miseczce, razem z mlekiem, solą i pieprzem. Proporcje uzależnione są od tego, na ile osób(...)rozgrzać, nalać odrobinę oleju (lub łyżeczkę sklarowanego masła) usmażyć nie mocno ściętą jajecznicę. Łososia pokroić w paseczki. Gorący naleśnik pokrywamy do połowy jajecznicą, na niej układamy kawałki łososia, posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem i składamy na pół. Zjadamy gorący

Walijskie Pichcenie
PUSZYSTA JAJECZNICA Z SEREM 123

szynką i pomidorem.  Niewielki dodatek mleka sprawia, że jest bardzo delikatna i puszysta .... Składniki : (na 2 osoby) 6 jajek 3 łyżki mleka szynka pomidor sól pieprz szczypiorek lub koperek ser żółty masło sklarowane Wykonanie : W garnuszku rozbełtać jajka z mlekiem, solą i pieprzem oraz połową startego na drobnych oczkach sera. Masło rozgrzać na patelni, na rozgrzane masło wrzucić pokrojoną(...)niewielki ogniu i obserwuję, kiedy zaczyna się ścinać. Odstawiam wtedy na bok, jeszcze chwilę mieszam a ona osiąga wtedy stan idealny. Na koniec wystarczy tylko posypać posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem oraz resztą startego sera

Walijskie Pichcenie
DOMOWE BURGERY Z MIELONEJ MORTADELI 192

jeszcze zyskały na smaku :-) Składniki: mortadela (u mnie 1szt ok 400g ) 2 jajka 1 cebula namoczona kajzerka pieprz sól (ostrożnie bo mortadela bywa słonawa) 4 ugotowane na twardo jajka koperek słodka papryka olej do smażenia Wykonanie: Mortadelę kroimy na kawałki, cebulę również, namoczoną kajzerkę odciskamy. Wszystko mielimy przez maszynkę, dodajemy jajka (surowe) przyprawy, dokładnie wszystko mieszamy. Ugotowane jajka ścieramy(...)drobnych oczkach albo również mielimy przez maszynkę, dodajemy do masy.Wsypujemy sporą ilość posiekanego koperku. Mieszamy. Mokrymi dłońmi formujemy płaskie kotleciki i smażymy z obu stron  na dość mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia. Wersja "fast food" czyli razowa buła, sałata, ser, pomidor, ogórek konserwowy, a dla szczęściarzy nie liczących kalorii był jeszcze sos majonezowo-ketchupowy Wersja obiadowa z sadzonym jajkiem

Walijskie Pichcenie