koperek - 3011 przepisów (strona:79/201)

CHŁODNIK Z BOTWINKI 146

takim to sposobem upichciłam po raz pierwszy w życiu chłodnik z botwinki :) Składniki: 2 pęczki botwinki 2 marchewki 3 ziemniaki sok z połowy cytryny 3 małe ogórki gruntowe koperek szczypiorek ziele angielskie liść laurowy maślanka lub kefir łyżka śmietany 12% sól,pieprz,cukier do smaku jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę, ziemniaki również. Botwinkę myjemy, drobno(...)soli,zostawiamy do ostudzenia. Ogórki obieramy, siekamy w kostkę lub trzemy na tartce o grubych oczkach. Maślankę roztrzepujemy ze śmietaną, wlewamy do naszej zupy. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Wkładamy na 2h do lodówki. Podajemy z ugotowanymi jajkami

Walijskie Pichcenie
KALAFIOROWA Z LANYMI KLUSKAMI 191

Podkreśleniem jej lekkości są delikatne lane kluski zamiast tradycyjnego makaronu czy ziemniaków. Polecam! Składniki: 1/2 kg skrzydełek 1 mały kalafior 2 młode marchewki kawałek selera łodyga selera naciowego świeży koperek śmietana 18% sól ziele angielskie liść laurowy na lane kluski : 2 jajka 3 łyżki mąki szczypta soli Wykonanie:  Skrzydełka zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy(...)wrzenia i cienką strużką wylewamy nasze ciasto na gotujący się wywar. Gotujemy ok 2-3 minuty, po czym przelewamy całość do naszej zupy. Zabielamy śmietaną i posypujemy dużą ilością koperku

Walijskie Pichcenie
DOMOWE PALUCHY RYBNE 162

fileta z dorsza (ja miałam mrożony) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera łodyga selera naciowego biała część pora 2 jajka bułka tarta kajzerka 1 cebula ziele angielskie liść laurowy koperek natka pietruszki przyprawa do ryb  sól pieprz śmietana ukwaszona 18% łyżka mąki (do zagęszczenia sosu) olej do smażenia Wykonanie: W dużym garnku zagotowujemy wodę z pokrojonymi na kawałki warzywami(...)kostkę i dorzucamy do bulionu z którego powstanie sos. Do zmielonej wraz z warzywami ryby wbijamy 2 jajka, dosypujemy przyprawę do ryb, ew. odrobinę soli i pieprzu oraz posiekany koperek. Formujemy podłużne paluchy i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony na złoty kolor. Nasz bulion zagotowujemy, zaciągamy łyżką mąki rozrobionej z wodą (lub zimnym bulionem

Walijskie Pichcenie
LECZO Z KISZONĄ KAPUSTĄ 203

pieczarek puszkę czerwonej fasoli ziele angielskie liść laurowy przyprawę do leczo przyprawę do karkówki puszkę krojonych pomidorów w sosie własnym lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia mięsa koperek sól ostrą paprykę Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry, lekko rozbijamy, posypujemy przyprawą do karkówki, wstawiamy do lodówki na ok 1h. Kapuste kiszoną szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy z liściem laurowym(...)kapusta i karkówką. Mieszamy, dodajemy przyprawę do leczo, ostrą paprykę, pomidory w sosie własnym i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę, posypujemy koperkiem, zjadamy ze świeżym pieczywem.... Smacznego

Walijskie Pichcenie
ZUPA Z MŁODEJ FASOLKI SZPARAGOWEJ Z KLOPSIKAMI 163

bulion drobiowy (lub mięsko do ugotowania bulionu)  ziele angielskie  liść laurowy sól pieprz pół łyżeczki cukru do smaku ew. maggi jeśli ktoś lubi (ja nie lubię) świeży koperek 1 mała wędzona metka łyżka słodkiej śmietanki Wykonanie: Do bulionu drobiowego (ja miałam ugotowany wcześniej i zamrożony) dodajemy    umyte i pokrojone w kostkę: ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler(...)minut. Po tym czasie dorzucamy uformowane z metki małe kuleczki -  klopsiki. Gotujemy kolejne 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, dodajemy słodka śmietankę (wcześniej zahartowaną), posypujemy koperkiem i ... gotowe

Walijskie Pichcenie
MIELONE Z MIĘSA Z ROSOŁU 240

mięsa wieprzowego, a są na pewno zdrowsze i chudsze. Składniki: drobiowe mięso z rosołu (albo od innej zupy) 2 jajka 1 cebula łyżka musztardy sól, pieprz przyprawa do kurczaka koperek oliwa do smażenia masło sklarowane bułka tarta Wykonanie: Mięso obieramy, usuwając kości, chrząstki i skórę. Cebule kroimy na kilka części. W maszynce do mięsa (lub melakserze) mielimy ugotowane mięso wraz(...)cebulą. Dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawy: sól, pieprz, koperek, musztardę, trochę przyprawy do kurczaka. Gotowane mięso jest bardzo delikatne w smaku, więc musimy je dość mocno przyprawić. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu na każdym klopsiku układamy wiórek sklarowanego masła, przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy, aż masełko

Walijskie Pichcenie
ZIEMNIACZANE PURRE Z SZYNKĄ I MARCHEWKĄ 122

kubki smakowe nawet, jak trzeba będzie potem pedałować dodatkowe 15 minut na rowerku :-) Składniki: ugotowane ziemniaki kilka plasterków szynki 1 cebula 1 marchewka słodka śmietanka sklarowane masło sól, pieprz koperek Wykonanie: Marchewkę gotujemy (lub wykorzystujemy z zupy).Na sklarowanym maśle podsmażamy na złoty kolor cebulkę i szynkę pokrojone w kostkę. Ugotowane ziemniaki należy odparować przez ok 1 minutę a następnie(...)ziemniaków. Dodajemy słodką śmietankę, przesmażoną szynkę i cebulę wraz z roztopionym masłem. Wyrabiamy na gładką, aksamitną masę. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem

Walijskie Pichcenie
PASTA Z TUŃCZYKA 168

bardziej wyraźnych składników (ogórek, musztarda, chrzan itd) smakuje rewelacyjnie. Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2 ogórki konserwowe 1 ogórek kiszony 2 jajka łyżka majonezu łyżeczka musztardy sarepskiej koperek Wykonanie: Tuńczyka odcedzamy, dusimy widelcem lub rozdrabniamy blenderem. Ogórki i jajka kroimy na drobną kostkę, dodajemy musztardę, pieprz, majonez i koperek. Mieszamy, chłodzimy w lodówce min. 1h, żeby składniki się

Walijskie Pichcenie
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY 256

zrobi się już przytwardawa i wtedy nie podaję już jej na surowo. Składniki: 1/2 główki białej kapusty (najlepiej młodej) 2 marchewki 2 małe młode cebulki lub 1 młody por koperek olej łyżeczka octu winnego lub sok z połówki małej cytryny sól, pieprz cukier Wykonanie: Kapustę szatkujemy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce na oczkach. Młode cebulki kroimy drobno. Całość polewamy olejem(...)doprawiamy solą, cukrem, pieprzem, octem winnym, posypujemy koperkiem i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki chociaż na pół godziny, żeby wszystkie smaki dokładnie się "przegryzły". Serwujemy jako dodatek do obiadu lub zjadamy samą

Walijskie Pichcenie
SMAŻONA SOLA W SOSIE SEROWO-KOPERKOWYM 202

mrożone) 1 cebula sól pieprz biały mąka 2 jajka bułka tarta Na sos: łyżka masła 2 serki topione o wyraźnym smaku, ja dałam paprykowe 2 łyżki śmietany jogurtowej 10% koperek Wykonanie: Filety lekko rozmrażamy (polecam kupić te bez lodu). Posypujemy solą, pieprzem białym, przekładamy pokrojoną cebulą i wkładamy do lodówki na 1h. W tym czasie przygotowujemy sos. Masło roztapiamy(...)rondelku, dodajemy 2 serki topione paprykowe, mieszamy aż serki dokładnie się rozpuszczą. Na koniec dodajemy śmietanę jogurtową i posypujemy obficie koperkiem. Filety wyjmujemy z lodówki, panierujemy : w mące, jajku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy chwilę na papierowym ręczniczku, po czym przekładamy na talerz, polewamy sosem, dodajemy kilka ugotowanych różyczek brokuła i ....voila! Mamy pyszny

Walijskie Pichcenie
PULPETY W SOSIE MYŚLIWSKIM 142

jajka 2 łyżki kaszy manny 1 cebula 1 czerwona papryka 5 pieczarek 2  ogórki kiszone koncentrat pomidorowy sól, pieprz, ziele angielskie,  liść laurowy słodka i ostra papryka koperek bulion łyżka mąki Wykonanie: Mięso mielone doprawiamy solą i  pieprzem,wbijamy jajko, dodajemy kaszę manną i dobrze wyrabiamy. Formujemy zwilżonymi dłońmi nieduże pulpeciki. Zagotowujemy bulion, wkładamy pulpeciki, gotujemy(...)gotujemy ok 15 minut. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do naszego sosu, zagęszczając go, ale nieznacznie. Pulpety przekładamy do sosu, całość mieszamy, posypujemy natką lub koperkiem. Podajemy z pieczywem, makaronem lub ziemniakami

Walijskie Pichcenie
CHRUPIĄCA SAŁATKA Z KALAFIORA 6052

idealnie, a sałatka na pewno zagości na moim menu już na stałe... Składniki: 1/2 kalafiora 3 jajka 2 łodygi selera naciowego 200g szynki (dowolnej) 2 ogórki konserwowe pieprz szczypiorek koperek majonez Wykonanie: Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki, różyczki kroimy na mniejsze kawałki. Seler naciowy kroimy na drobną kostkę. jajka gotujemy, studzimy, kroimy w kostkę. Szynkę  i ogórki konserwowe kroimy(...)paseczki.  Teraz pozostaje nam tylko wymieszać wszystkie składniki, doprawić pieprzem, podać pokrojony szczypiorek, zielony koperek i majonez. Wymieszać. Wstawić do lodówki

Walijskie Pichcenie
PLACUSZKI Z CHLEBA, SZYNKI I MOZZARELLI 162

tego co mamy akurat w lodówce. A ja miałam: 100g pieczarek 100g szynki (lub innej chudej wędliny) ser mozzarella ok 50g sól pieprz ostra papryka olej bułka tarta koperek zielony (świeży lub mrożony) 2 jajka 3-4 kromki chleba 2 gotowane na twardo jajka Wykonanie: Pieczarki i szynkę kroimy na drobną kosteczkę. Przesmażamy na minimalnej ilości oleju. Studzimy. Chleb kroimy(...)kosteczkę. Jajka ścieramy na tarce na oczkach lub kroimy nożem na drobną kostkę.  W misce mieszamy wszystkie wymienione składniki, wbijamy jajka, dorzucamy mozzarellę strata na drobnych oczkach, przyprawy, koperek i wszystko dobrze wyrabiamy na jednolitą masę. Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie formujemy płaskie placuszki (kotleciki) i obtaczamy każdy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym dość mocno

Walijskie Pichcenie
MINESTRONE CZYLI WŁOSKA ZUPA Z WARZYWAMI I MAKARONEM W POLSKIM WYDANIU 201

seler 1 czerwona papryka 4 łodygi selera naciowego bulion warzywny sól pieprz słodka i ostra papryka pół cebuli 2 małe cukinie ząbek czosnku oregano puszka pomidorów w sosie własnym koperek ziele angielskie liść  laurowy 2 łyżki oleju 1/2 paczki drobnego makaronu Wykonanie: Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie.Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę: marchewki, pietruszkę, seler, czerwona paprykę(...)czym wlewamy puszkę pomidorów w sosie własnym i gotujemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być już miękkie. Do zupy dodajemy ugotowany wcześniej makaron, posypujemy świeżym koperkiem lub natką

Walijskie Pichcenie
NALEŚNIKI Z JAJECZNICĄ I ŁOSOSIEM 182

naleśniki - są bardzo syte, i z reguły nie zjada się więcej niż 1 sztukę) 4 jajka szczypta soli szczypta pieprzu olej 2 łyżki mleka kawałki wędzonego łososia koperek lub szczypiorek Wykonanie: Upiec cienkie naleśniki wg ulubionego przepisu. Mój jest  TUTAJ . Następnie jajka roztrzepać w miseczce, razem z mlekiem, solą i pieprzem. Proporcje uzależnione są od tego, na ile osób(...)rozgrzać, nalać odrobinę oleju (lub łyżeczkę sklarowanego masła) usmażyć nie mocno ściętą jajecznicę. Łososia pokroić w paseczki. Gorący naleśnik pokrywamy do połowy jajecznicą, na niej układamy kawałki łososia, posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem i składamy na pół. Zjadamy gorący

Walijskie Pichcenie