koperek - 3011 przepisów (strona:72/201)

Kotlety grzybowe z sosem śmietanowym 164

mąka – 1 łyżka – papryka słodka – 1 szczypta – cukier – 1 łyżeczka – margaryna – 2 łyżki – sól , pieprz – do smaku – koperek – 1 pęczek Sposób przyrządzenia : Kotlety: Grzyby suszone namaczamy dzień wcześniej i drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy , drobno kroimy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy cebulkę. Dodajemy grzyby(...)rozgrzanym oleju. Sos śmietanowy : Na patelni rozpuszczamy margarynę. Dodajemy mąkę i kilkanaście sekund zasmażamy. Dolewamy śmietanę. Doprawiamy solą , pieprzem , cukrem i papryką ( tak , cukier jest ważny! ) Dodajemy drobniutko posiekany koperek i wszystko razem dokładnie mieszamy. Sosem polewamy przygotowane kotleciki. Posypujemy posiekaną marchewką

Ostra na Słodko
Cebulowe kotleciki 124

mąka – 1 łyżka – papryka słodka – 1 szczypta – cukier – 1 łyżeczka – margaryna – 2 łyżki – sól , pieprz – do smaku – koperek – 1 pęczek Sposób przyrządzenia: Cebulę obieramy. Kroimy w plastry ( mniej więcej na szerokośc 0,5 cm ). Posypujemy solą , pieprzem i cukrem z dwóch stron. Odstawiamy ” do przegryzienia(...)śmietanowym Sos śmietanowy : Na patelni rozpuszczamy margarynę. Dodajemy mąkę i kilkanaście sekund zasmażamy. Dolewamy śmietanę. Doprawiamy solą , pieprzem , cukrem i papryką ( tak , cukier jest ważny! ) Dodajemy drobniutko posiekany koperek i wszystko razem dokładnie mieszamy

Ostra na Słodko
Pulpeciki z soczewicy 124

kukurydza – 50 g – jajko – 1 szt – mąka – 1 łyżka – bułka tarta – 50 g – sól , pieprz , papryka – do smaku – koperek – 1 pęczek – olej do smażenia – 250 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Soczewicę dwukrotnie płuczemy. Gotujemy ok. 25 minut w wodzie z dodatkiem przypraw lub bulionie. Ugotowaną przepuszczamy przez maszynkę(...)zalewy kukurydzę. Wbijamy jajko. Wsypujemy mąkę i bułkę tartą ( taka ilośc , by masa nie rozpadała się i nadawała do formowania ). Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką i drobniutko posiekanym koperkiem. Wyrabiamy masę i zwilżonymi dłońmi formujemy pulpeciki. Każdy z nich delikatnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy po kilka minut w bardzo gorącym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubionymi

Ostra na Słodko
Rolady rybne ze szpinakiem i sosem na bazie cytrynowego pieprzu 138

Delikatna ryba podana z ziemniakami ugniecionymi ze świeżo zerwanym koperkiem,niejednemu z nas przywodzi na myśl wspomnienia z wakacji. Aromatyczny szpinak i aksamitny sos nadają prostemu daniu iście królewskiego charakteru. Danie jest świetnym pomysłem na lekki , dietetyczny obiad! Nie tylko w piątek! SKŁADNIKI: RYBA: * filety rybne(miruna) – 2 x 150 g * świeży szpinak – 150 g * ser ricotta(...)zwijamy roladki. Spinamy wykałaczką i układamy w parowarze. Gotujemy ok.15-17 minut. PURRE : Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy masło i ugniatamy razem z drobno posiekanym koperkiem. SOS : Ziemniaki rozgotowujemy na papkę w bulionie z dodatkiem chili. Dodajemy masło i sok cytrynowy,mieszamy. Wlewamy śmietanę i rozcieramy blenderem na gładki sos. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i szczyptą soli

Ostra na Słodko
Dorsz z nutką musztardowo – chrzanową 103

zarazem lekka. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * dorsz ( filet ) – 2 szt * chrzan – 2 łyżki * ostra musztarda – 2 łyżki *chleb tostowy – 2 szt * jogurt naturalny gęsty – 200 ml * koperek – 1 pęczek * czosnek – 2 ząbki * miód – 1 łyżka * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Filety oczyszczamy , posypujemy z 2 stron odrobiną soli. Miąsz z 2 kromek chleba tostowego kruszymy(...)Dodajemy jogurt naturalny , musztardę , chrzan i posiekany koperek. Mieszamy z miodem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy rybę , a następnie pokrywamy przygotowaną bejcą. Odstawiamy do ” zamarynowania ” ( im dłużej , tym smak będzie intensywniejszy ). Pieczemy ok. 30 minut w nagrzanym do 180C piekarniku. Podajemy gorące

Ostra na Słodko
Chrupiące placuszki z łososiem + recenzja 136

mąka – 1 czubata łyżka * sól – płaska łyżeczka * pieprz – 1 szczypta * olej do smażenia DODATKOWO: * tatar z łososia Suempol – 100 g * szalotka – 1 szt * świeży koperek – 1 łyżka * sok z cytryny – 1 łyżeczka * ocet balsamiczny – 1 łyżeczka * oliwa z oliwek – 1 łyżeczka * kukurydza – 3 łyżki * groszek – 3 łyżki * pieprz(...)doprwiamy do smaku. Smażymy niewielkie placuszki na mocno rozgrzanym oleju. DODATKOWO: Tatara z łososia skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy posiekaną szarlotkę,ocet balsamiczny, oliwę i bardzo drobno posiekany koperek – dokładnie mieszamy. Wrzucamy kukurydzę i groszek dokładnie odsączone z zalewy. Doprawiamy do smaku pieprzem. CAŁOŚĆ : Placuszki naprzemiennie przekładamy porcją łososia. Podajemy odrazu! Pycha! Smacznego! O FIRMIE SUEMPOL : Suempol jest rodzinnym

Ostra na Słodko
Krokiety z łososiem i mozzarellą 157

łyżki FARSZ: * tatar z łososia Suempol – 200 g * mozzarella – 150 g * sól – do smaku * pieprz – do smaku * sok cytrynowy – do smaku * świeży koperek – 1 pęczek DODATKOWO: * jajko + bułka tarta do panierowania * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą mieszamy. Smażymy dość spore cienkie naleśniki. Odkładamy w ciepłe miejsce. FARSZ(...)Łososia mieszamy w drobno posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną cytryny. Mozzarellę ścieramy na dużych oczkach. CAŁOŚĆ : Naleśniki pokrywamy łososiem i posypujemy startą mozzarellą. Zakładamy boki i zwijamy krokiety. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Domowe sledzie 349

obniży cholesterol...śledź zdrową rybą jest. Zachęcamy do jedzenia nie tylko odświętnie:) Składniki; 12 solonych filetów śledziowych, czerwona cebula pokrojona w krązki, 2 marchewki pokrojone w talarki, 2 gałązki koperku /same listki/, Zalewa; 400 ml wody, 250 ml cukru pudru, 2 liście laurowe, 2 łyżki ziaren pieprzu, 1 łyżka ziaren kolendry, 2 łyżki ziaren gorczycy, 10 goździków, 400 ml białego(...)Składniki zalewy gotujemy przez 30 minut /powinno lekko bulgotać/. Studzimy. Śledzie odsączamy i kroimy na paski lub kawałki, jak kto woli. Wkładamy do słoja, przekładając cebulą, marchewką i koperkiem. Zalewamy zalewą. Zakręcamy i odstawiamy do lodówki na tydzień...smakują bosko:)                                       /źródło

Anioły w kuchni
Danie "jednogarnkowe" 4145

inaczej niż osobno ugotowane ziemniaki i pieczone mięso i jest pyszne. Składniki: 4 udka z kurczaka 1 kg ziemniaków sos pieczeniowy czy grzybowy może być z torebki 1 marchewka koperek  Sposób przyrządzenia: Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, a następnie umieszczamy w nim zamarynowane dzień wcześniej udka z kurczaka. Na mięsie układamy obrane i pokrojone na ćwiartki ziemniaki oraz pokrojoną(...)cienkie plasterki marchewkę. W szklance przygotowujemy sos z torebki, którym zalewamy udka i ziemniaki. Wierzch posypujemy sporą ilością koperku. Naczynie przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około godziny i 20 minut, żeby mięso było mięciutkie

upichcic
KOTLETY Z PAPRYKARZA 334

KOTLETY Z PAPRYKARZA Składniki: - Paprykarz szczeciński z łososiem (120g) - 3 jajka - 3 łyżki posiekanego koperku -  2 łyżeczki lubczyku otartego - 100g ryżu (jedna torebka) - 60g bułki tartej (pół szklanki) - przyprawa "Kucharek" - pieprz czarny mielony - olej do smażenia Sposób przygotowania: W garnku gotujemy 2 jajka na twardo oraz torebkę ryżu, po ugotowaniu czekamy do ostudzenia. W misce umieszczamy składniki: paprykarz(...)jajka ugotowane na twardo i drobno posiekane, koperek, lubczyk oraz ryż. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy przyprawy "Kucharek" oraz pieprzu czarnego do smaku. Następnie wbijamy jedno jajko oraz dodajemy bułkę tartą. Całość mieszamy i formujemy kotleciki, które smażymy na oleju. Smacznego

Mentor Smaku
Pierwsza zupka z królika - po 6 miesiącu 224

jest znudzony bo nie je co dziennie tego samego dania. Tyle gadania - przejdźmy do rzeczy.   Potrzebujesz: 1 marchewka  1 pietruszka 1 batat 2 łyżki kaszy manny koperek polędwiczki z królika łyżeczka oliwy z oliwek Co robić? 1. Marchewkę, pietruszkę i batata dokładnie umyć, obrać i pokroić na równe kawałki i gotować do miękkości. 2. Polędwiczki piec(...)oddzielnym garnku. 3. Ugotowane warzywa zmixować z wodą w której się gotowały - trzeba ocenić czy zużyć całą, czy tylko trochę - do uzyskania pożądanej konsystencji.  4. Dodać posiekany drobno koperek, chwilę podgotować. 5. Do małego garnka wlać wodę do wysokości pół centymetra, zagotować z 2 łyżkami kaszy manny ciągle mieszając, aż zrobi się kleik (ok 3 minuty) 6. Ugotowaną kaszę

Matka Żywicielka
Złote kuleczki z dorsza w sosie śmietanowym 207

smażę dosłownie ok 5 minut na głębokim oleju, wyznacznikiem jest złocistość panierki.  Składniki na sos : 200 ml śmietany 18% 2 łyżki masła 50 ml bulionu pół pęczka koperku łyżka mąki sól i pieprz Przygotowanie : Na rozgrzanym maśle podsmażam mąkę, dodaję bulion i dokładnie mieszam. Po zagotowaniu czyli po chwili dodaję koperek i śmietanę, chwilę gotuję i doprawiam solą

Mechanik w kuchni
Morszczuk w Cieście 198

propozycja na pożywną, smaczną i nieskomplikowaną potrawę rybną. Świetny pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu obiad.  Morszczuk w Cieście - Składniki: ok. 400 g filetów z morszczuka Vegeta koperek pieprz ciasto: 150 g mąki 70 ml mleka 2 duże jajka sól pieprz odrobina octu olej Morszczuk w Cieście - Sposób przygotowania: Morszczuka przyprawiamy niewielką ilością Vegety, koperku i pieprzu

Słodka Strona
Łosoś Wędzony z Kuleczkami Awokado i Kremem Ogórkowym (w Kieliszkach) 168

twarożku nieduży ogórek (ok. 100 g) 1,5 łyżki majonezu sól, pieprz 200 g łososia wędzonego 2 awokado sok z 1 limonki (ewentualnie cytryny) czarny sezam (opcjonalnie) koperek    Łosoś Wędzony z Kuleczkami Awokado i Kremem Ogórkowym (w Kieliszkach) - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na krem miksujemy ze sobą. Przekładamy do kieliszków. Łososia kroimy na mniejsze kawałki i również przekładamy(...)obieramy i kroimy w kostkę lub za pomocą małej łyżeczki wyżłabiamy malutkie kuleczki. Przekładamy do pucharków. Całość  skrapiamy sokiem z limonki (lub cytryny) i posypujemy czarnym sezamem. Dekorujemy koperkiem. Wskazówki: Przystawkę najlepiej przygotować tuż przed podaniem, ponieważ mimo skropienia sokiem z cytrusów awokado dość szybko ciemnieje.     Moje posty

Słodka Strona
Łosoś Smażony 218

takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku.    Łosoś Smażony - Składniki: Ok. 500 g łososia ok. 5 łyżek masła koperek suszony pieprz sól (najlepiej morska) Łosoś Smażony - Sposób przygotowania: Łososia porcjujemy, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni teflonowej. Łososia przekładamy

Słodka Strona