jaki sposób go zrobię, ale użyję: -pierś z kurczaka podwójna -ogórek zielony -papryka mielona czerwona słodka wędzona -czosnek -sól, pieprz -oliwa -por część biała -masło -pieczarki -ocet balsamiczny -koperek świeży -makaron mezze penne rigate -ocet jabłkowy -dowolny starty ser podpuszczkowy, twardy, dojrzewający Mięso kroimy w duże kostki, marynujemy w papryce z pieprzem, oliwą, solą i czosnkiem. Odkładamy do lodówki(...)części wzdłuż i obieraczką każdą z nich tniemy na długie cieniutkie plastry. Jeżeli jest mało zbity wykrawamy gniazda nasienne, by nie było zbyt dużo wody. Marynujemy w soli i koperku. Po 15 minutach doprawiamy dosłownie trzema kroplami octu i kropelką oliwy. Makaron gotujemy w wodzie z kroplą oliwy i solą. Po ugotowaniu (10-12minut), makaron odcedzamy i wrzucamy
BaRepasmenu śniadaniowym będzie łosoś zapiekany z jajkiem i sałatka porowa. Jakich składników potrzebujemy: -łosoś wędzony na ciepło -serek chudy zmielony -śmietana 18% -masło -awokado -parmezan -jajka -sól, pieprz -koperek -dowolne pieczywo żytnie -oliwa -świeże zioła, np. tymianek z miętą. Serek łączymy z kawałkiem posiekanego awokado, koperkiem, łyżką śmietany i pieprzem. Kokilkę smarujemy masłem, wykładamy łososiem pokrojonym jak do carpaccia
BaRepasfoli aluminiowej, skrapiamy oliwą i dodajemy soli, pieprzu i ziół. Zamykamy w foli i pieczemy jednocześnie z kaczką ok. 45 minut. Surówka -kapusta włoska -ogórek zielony -ocet wina musującego -koperek Kapustę siekamy i zgniatamy w garści, by puściła soki, dodajemy starty ogórek odsączony z wody. Solimy, pieprzymy, dodajemy koperek i łyżeczkę octu. Mieszamy i gotowe
BaRepaspieczarek, - 2 małe marchewki (lub 1 duża), - 1 pietruszka, - kawałek selera (lub garść liści), - 1 mały por, - 1/2 szklanki śmietany słonecznikowej (wg przepisu Matki Weganki - TUTAJ ), - 1 mały pęczek koperku, - ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, lubczyk, szczypta papryki wędzonej i pieprzu ziołowego, - olej, - makaron do zupy. Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy. Pieczarki kroimy w plastry o grubości(...)pieczarek dodać resztę warzyw, zalać je wodą (gotowałam w garnku 3,5 l), dodać lubczyk, liść laurowy i ziele. Gotować do miękkości wszystkich warzyw, pod koniec gotowania dodać posiekany koperek i śmietanę którą wcześniej trzeba zahartować gorącą zupą. Doprawić zupę do smaku, podawać z makaronem (najlepiej razowym). Smacznego
Co na wege obiad?składniki * 1 kapusta * 5-6 średnich marchewek (młodych to dużych) * pęczek koperku * pęczek natki pietruszki * gruby szczypior * lubczyk, kilka gałązek * nać selera i pora * 2 średnie pomidory * vegeta * pieprz ziołowy * sól * oliwa Sposób wykonania Kapustę poszatkować w kostkę, marchewkę oskrobać i pokroić lub poszatkować w cienkie plasterki. Oddzielić listki kopru od łodyg, listki posiekać. Kapustę wrzucić do garnka, zalać wodą(...)pora, pietruszki, szczypior, lubczyk, łodygi kopru powiązać nicią w pęczki, ułożyć na kapuście, przykryć pokrywką i dusić na delikatnym ogniu 1 godzinę. Wyjąć powiązaną zieleninę, dodać do garnka posiekany koperek, obrane ze skóry, oczyszczone z gniazd nasiennych i zmiksowane pomidory (dodawać stopniowo, aby zbytnio nie zakwasić kapusty), przyprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym i dusić pod przykryciem jeszcze
Mix smakulitra bulionu (może być z kostki) * 250 ml kwaśnej śmietany 18% * kilka suszonych grzybków * 2 małe listki laurowe * 4 ziarenka ziela angielskiego * sól, pieprz * 2 łyżeczki koperku świeżego lub łyżeczka suszonego Sposób wykonania Grzybki namoczyć, a następnie do garnka w którym będziemy gotować żurek wlać 1/2 litra bulionu, włożyć grzyby i gotować ok. 20 min. Do garnka wlać resztę bulionu(...)przełożyć do garnka, wlać większą część żurku ok. 400 ml (resztę dodać według własnego smaku), zagotować, dodać sól i pieprz i śmietanę i delikatnie gotować ok. 5 min. Dodać koperek i zestawić z ognia (jeżeli dajemy suszony to dodać zaraz po dodaniu śmietany) Najlepiej smakuje z gotowanymi tłuczonymi ziemniakami na osobnym talerzyku
Mix smakuskładniki * 50 dag schabu bez kości * 50 dag pieczarek * pęczek koperku * kminek mielony * przyprawa do wieprzowiny * sól, pieprz grubo mielony * czosnek granulowany * ostra papryka mielona * 200 ml śmietany 18% * 2 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry i obsmażyć na oleju z obu stron. pod koniec smażenia posypać kminkiem. Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć(...)przyprawę do mięsa wieprzowego, pół łyżeczki czosnku granulowanego, pół łyżeczki pieprzu, odrobinę papryki ostrej i dusić na delikatnym ogniu, kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać umyty i pokrojony koperek oraz śmietanę i dalej dusić na delikatnym ogniu. Kiedy mięso będzie już miękkie doprawić sos do smaku solą i pieprzem, a następnie zagęścić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej
Mix smakuskładniki * 2 główki młodej kapusty * 4 młode marchewki * 2 młode cebulki * 1 pęczek koperku * 50 dag dobrej cienkiej kiełbasy * 25 dag wędzonych żeberek * 20 dag chudej łopatki wieprzowej * przecier pomidorowy, koncentrat lub obrane ze skórki i zmiksowane pomidory * sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy * pieprz cayenne * kminek mielony * cząber * tymianek * rozmaryn * ziele angielskie * owoce jałowca * vegeta Sposób wykonania Kapustę poszatkować, obgotować(...)smażenia dodać cebulkę i jeszcze chwilę smażyć, całość przełożyć do garnka z kapustą. Kiedy mięso będzie już prawie miękkie dodać po ok 1/2 łyżeczki cząbru, tymianku i rozmarynu, pokrojony koperek i przecier pomidorowy (dodawać po trochu aby bigosu nie przekwasić), doprowadzić do wrzenia, doprawić solą, pieprzem, w razie potrzeby dodać jeszcze po trochu pozostałych przypraw i ziół i dusić
Mix smakumoją wersję na niedzielne leniwe śniadanie. Dla jednej osoby będą nam potrzebne: 2 jajka szczypta soli i pieprzu 1 plaster szynki parmeńskiej łyżka tartego parmezanu odrobina zielonej cebulki odrobina koperku Wykonanie: Jajka roztrzepujemy widelcem z solą i pieprzem. Szynkę kroimy w cienkie paski i wrzucamy na suchą patelnię. Tłuszcz z szynki się delikatnie wytopi i stworzy bazę pod omlet(...)omlet na patelni teflonowej, ponieważ nigdy jeszcze mi do niej nie przywarł. Do szynki dodajemy drobno posiekaną zieloną cebulkę. Wylewamy masę z jajek i zmniejszamy ogień. Na wierzch wysypujemy koperek i parmezan. Nie odwracamy! Po prostu czekamy aż temperatura zetnie jajka z wierzchu. Można na chwile przykryć patelnię przykrywką. Takie smażenie trwa ok 3 minuty. Pamiętajmy, że temperatura dalej będzie
Kulinarna rozmowabogatym źródłem wapnia Limonka, oprócz wszystkich swoich cudownych właściwości, pomaga nam w procesie trawienia twarogu. PASTA Z AWOKADO I TWAROGU Składniki: 1 awokado 10 dag twarogu 1/2 pęczka koperku sok z 1/2 limonki garść kiełków, np. rzodkiewki siemię lniane (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie: Awokado przekrój wzdłuż, wyjmij pestkę i wydrąż tak, by nie uszkodzić skórki. Zmiksuj miąższ z twarogiem(...)Umyj i posiekaj koperek, dodaj do pasty, wymieszaj (jeśli tylko masz ochotę, dodaj go więcej- to samo zdrowie!) Wlej sok z limonki, wymieszaj. Dopraw pastę solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nakładaj do połówek skórek awokado i posyp kiełkami. Smacznego! Paulina
Gotowanie to kochanieMarchew · Majonez · ½ cebuli · Koperek · 2 Ogórki kiszone · Sól i pieprz Wykonanie: Ugotuj ziemniaki i marchew do miękkości wcześniej ich nie obierając Gdy się ugotują(...)wystygną obierz ze skórki Następnie ogórki marchew i ziemniaki pokrój w drobną kostkę Posiekaj koperek i cebulę Wszystko wymieszaj Dodaj majonez (2-3 łyżki) Posól i popieprz Wstaw do lodówki na 20min Bon appetit ! <3 Wpis zawiera lokowanie produktu
Bonapetit2xMKuleczki można zajadać same lub z dodatkiem krakersów czy paluszków. składniki: 2 kostki twarogu po 250 g, użyłam półtłustego 100 g wędzonego łososia 4 paluszki krabowe 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka łyżka szczypiorku kolorowy pieprz,sól oraz słodka papryka biały i czarny sezam przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Do jednej miski przełożyć jedną kostkę twarogu. Dodać drobno(...)pokrojone paluszki krabowe i posiekany szczypiorek. Do drugiej miski przełożyć drugą kostkę twarogu dodać do niej drobno pokrojonego wędzonego łososia i posiekany koperek. Obie masy dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem. Następnie z mas serowych uformować kuleczki o wielkości dużego orzecha włoskiego. Potem kuleczki oprószyć lub obtoczyć w dodatkach. Ja użyłam czarnego i białego sezamu, słodkiej mielonej
Monia miesza i gotujekurczaka 1 nieduża cebula 50-70 g serka kanapkowego 4 kawałki pomidora suszonego (w oliwie) 4 łuskane orzechy włoskie różne dodatki do obtoczenia (orzechy, sezam, papryka słodka, curry, szczypiorek, koperek, ... ) Przygotowanie : Ugotowanego lub usmażonego fileta z kurczaka kroję na mniejsze kawałki, cebulę, pomidory, orzechy siekam możliwie drobno następnie wszystkie składniki miksuję na gładką masę. Dodaję serek kanapkowy, mieszam doprawiając solą(...)pieprzem. Powstałą pastę chłodzę w lodówce ok 1h. Formuję nieduże kuleczki i obtaczam je w lubianych dodatkach np. zmielonych orzechach, sezamie, papryce ale słodkiej, drobno poszatkowanym koperku lub szczypiorku, .... Kuleczki można nadziać na wykałaczki i tak również podać
Mechanik w kuchniłyżka majonezu 0,5 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka ketchupu sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka natki pietruszki Farsz łososiowy: 100 g łososia wędzonego 4 rozgniecione żółtka 1 łyżeczka koperku kilka kropli soku z cytryny sól i pieprz do smaku 1 łyżka jogurtu naturalnego Farsz sałatkowy: 4 rozgniecione żółtka 1/6 czerwonej papryki 0,5 szt małej czerwonej cebuli 2 łyżki(...)smażyć, aż do odparowania wody. Wszystkie składniki razem z drobno posiekaną natką pietruszki wrzucić do jednej miski i wymieszać. Farsz łososiowy: Łososia pokroić w kosteczkę i wymieszać z posiekanym koperkiem. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Farsz Sałatkowy: Paprykę pokroić w kostkę, cebulkę w jeszcze drobniejszą kosteczkę. Połączyć z kukurydzą i pozostałymi składnikami. Wymieszać
cooklifewybrałam najprostszy sposób przygotowania. Składniki: - 2 zamrożone ogony langusty (280g) - ok. 120g masła (najlepiej sklarowane) - czosnek w płatkach - 2 łyżki soku z cytryny - sól - biały pieprz - szczypta słodkiej papryki - koperek (świeży lub mrożony) Langustę rozmrozić. Nożycami naciąć powłokę z dwóch stron i usunąć ją, aby dostać się do mięsa. Lekko podważyć przy skorupce, aby mięso po upieczeniu łatwiej odchodziło. Przygotować(...)łyżkami sosu (resztę zużyjemy do upieczonej langusty). Folię zawinąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 225ºC. Pieczemy 12 minut, nie dłużej. Po upieczeniu, do pozostałego sosu dodajemy posiekany koperek (nie przesadzać z ilością) i podgrzewamy go. Ogony wyjmujemy z folii i podajemy z przygotowanym sosem. Pieczone ogony langusty, to danie wykwintne i bardzo smaczne. Cena może odstraszać
mojewypiekiinietylko