się ją robi i bardzo nam smakowała jako dodatek do ryby. Inną wersję surówki z kalarepy z marchewką można znaleźć tutaj: klik . Składniki: 1 duża kalarepa 2 łyżki siekanego koperku 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 2. Do kalarepy dodajemy siekany koperek, jogurt
Kuchnia domowa Aniłyżki masła odrobina oleju 2 liście laurowe 5 kulek czarnego pieprzu 50 ml bulionu (dowolnego) ok 100 ml śmietany (u mnie 18% do zup) sok z cytryny siekany koperek sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę poszatkować. 2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. 3. W rondlu rozgrzać masło i olej, dodać cebulę, chwilkę podsmażyć, posolić. 4. Dodać kapustę, liście laurowe(...)cała kapusta pokryje się tłuszczem dolać bulion wymieszany ze śmietaną. Całość dusić 30 minut bez przykrycia. Na koniec doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Posypać siekanym koperkiem. Smacznego!!! Źródło: Eksplozja smaku
Kuchnia domowa Anidużo czasu na gotowanie obiadu. A spaghetti smakuje świetnie! Składniki: makaron (u mnie spaghetti) 100 g naturalnego serka topionego 100 ml mleka (dałam odrobinę mniej) sól do smaku siekany koperek Sposób przygotowania: 1. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. 2. W rondelku umieszczamy serek i mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia. Delikatnie solimy i dodajemy siekany koperek. 3. Sos wlewamy do odcedzonego gorącego
Kuchnia domowa Anilitr rosołu drobiowego (lub innego dowolnego) 1 litr domowego przecieru pomidorowego 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz 1-2 śmietany do zup siekany koperek i natka pietruszki makaron - ilość wedle uznania Sposób wykonania: 1. Do rosołu dolewamy 1 szklankę zimnej wody, dodajemy pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę oraz cebulę, dorzucamy liść laurowy(...)warzywa zmiękną. 2. Wlewamy przecier pomidorowy. Chwilkę gotujemy, a następnie odlewamy chochelkę zupy, mieszamy ze śmietaną i całość przelewamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki. 3. Podajemy z ugotowanym makaronem. Smacznego
Kuchnia domowa Animięsa (łopatka/karkówka) 3 jajka 2 cebule 3 czerstwe kajzerki woda lub mleko do namoczenia bułek 1/2 czerwonej papryki 1-2 ogórki konserwowe sól, pieprz suszony lub świeży koperek majeranek olej świeży rozmaryn Sposób przygotowania: 1. Bułki namoczyć w wodzie lub mleku, a potem odcisnąć. 2. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju. 3. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę(...)mięsa dodać warzywa, jajka, bułkę, koperek, majeranek, doprawić solą i pieprzem. 4. Mięso wyłożyć do posmarowanych olejem dwóch aluminiowych keksówek (10x24 cm każda). 5. Na wierzch ułożyć igiełki świeżego rozmarynu. 6. Pieczemy w 180 st. C przez godzinę (do ładnego zrumienienia się wierzchu). Smacznego
Kuchnia domowa Anisłoik marynowanych pieczarek (po odsączeniu z zalewy 400-500g) 1 puszka kukurydzy 3 jajka 4-5 ogórków kiszonych 1 jabłko 1 cebula biała lub czerwona 1/2 pęczka koperku majonez musztarda pieprz i sól Sposób wykonania: 1. Pieczarki kroimy w plasterki. 2. Ugotowane jajka, jabłko, ogórki kiszone kroimy w kostkę. 3. Cebulkę siekamy, przekładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem(...)Wszystko mieszamy, dodajemy majonez i musztardę, posiekany koperek i doprawiamy pieprzem i solą. Smacznego!!! Źródło: Smaczna Pyza
Kuchnia domowa AniSałata jest świetnym dodatkiem nie tylko do kanapki, ale też do obiadu. Składniki: 1 główka sałaty masłowej 1 mały pęczek koperku zielona cebulka kilka łyżek jogurtu naturalnego sok z połowy cytryny sól, pieprz, cukier do smaku Sposób wykonania: 1. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. 2. Przygotowujemy sos: siekamy koperek i zieloną cebulkę. Jogurt mieszamy z zieleniną, solą
Kuchnia domowa Anipomidory są zdrowe i lekkie to można sobie na nie pozwolić w dużych ilościach :) Składniki: 1/2 dużej główki młodej kapusty 1 marchewka 3 pomidory 2 ogórki gruntowe siekany koperek 2-3 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Młodą kapustę szatkujemy, solimy, lekko ugniatamy, by puściła sok. 2. Obraną marchewkę ścieramy(...)tarce jarzynowej, a ogórki i pomidory kroimy w grubszą kostkę. 3. Wszystko mieszamy, skrapiamy octem winnym lub sokiem z cytryny, dodajemy olej, siekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego
Kuchnia domowa Aniszklanka wody 1 jajko, 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Sos czosnkowy: 4 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 300 ml jogurtu naturalnego 2-3 łyżki posiekanego koperku odrobina cukru Sposób przygotowania: 1. Filety myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kotlety i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. 2. Mąkę mieszkamy z szklanką wody (ciasto powinno być konsystencję gęstszego(...)Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. 5. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Wsypujemy koperek i mieszamy. 6. Mięso podajemy z sosem czosnkowym. Smacznego
Kuchnia domowa Anipodpatrzyłam u Ewy Wachowicz. Polecam! Składniki: 1 cukinia 2 jajka 4 łyżki mąki 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 mała cebulka 1-2 ząbki czosnku 2-3 łyżki siekanego koperku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Cukinię umyć, pozbyć się środków z pestkami, zetrzeć na tarce jarzynowej, lekko posolić i odstawić na 10 minut. Dobrze odcisnąć z soku. 2. Cebulkę posiekać(...)czosnek przecisnąć przez praskę. 3. Cukinię, cebulę i czosnek wymieszać, dodać mąkę, jogurt, koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. 5. Podawać ze kleksem jogurtu naturalnego, ewentualnie ze śmietaną. Smacznego!!! Źródło: Ewa Wachowicz
Kuchnia domowa Animoich najstarszych pomysłów na mięso w sosie. Do tego robi się dość szybko. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1 cebula liść laurowy ziele angielskie woda mały pęczek koperku 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki sól, pieprz, cukier Sposób wykonania: 1. Piersi myjemy osuszamy, obsmażamy na oleju z każdej strony. 2. W rondelku rumienimy posiekaną cebulę, przekładamy do niej mięso(...)ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. 3. W miseczce mieszamy mąkę ze śmietaną i odrobiną zimnej wody. Wlewamy do mięsa i gotujemy do zgęstnienia. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy siekany koperek i odrobinę cukru. Smacznego
Kuchnia domowa Aniskrzydełka drobiowe ziele angielskie liść laurowy 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku ocet do smaku 1/2 łyżeczki kminku 2-3 łyżki śmietany 18% siekany świeży koperek sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Skrzydełka zalewamy 2 litrami wody, gotujemy, odszumowujemy. Dodajemy pokrojone warzywa: marchewkę, cebulę i pietruszkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy. 2. W międzyczasie buraki(...)miseczki dodajemy śmietanę i dolewamy chochlę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do barszczu. 5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku i siekany koperek. Zagotowujemy. 6. Barszcz podajemy z gotowanymi ziemniakami. Smacznego
Kuchnia domowa Aniząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz 0,5-1 litr rosołu lub bulionu liść laurowy ziele angielskie kminek 2-3 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany 18% 1 pęczek koperku mąka do obtoczenia pulpetów olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać suszony majeranek, soli, pieprzu i zmiażdżone ząbki(...)gorące go bulionu przełożyć pulpeciki. Gotować przez kilka minut. Mięso wyjąć. 5. W miseczce rozrobić mąkę ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, wlać do wywaru, zagotować. Dorzucić posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Ponownie włożyć pulpety do sosu i całość chwilkę dusić. Smacznego!!! Zapraszam Was także na pulpety z piekarnika zapiekane w sosie koperkowym: KLIK
Kuchnia domowa Anipodanie jej w całości wygląda naprawdę efektownie :) Składniki (na 2 porcje): 2 całe pstrągi (ok. 600 g) 0,5 kg ziemniaków 1 cebula 4 ząbki czosnku świeży koperek sok z cytryny przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, ostra papryka 3-4 łyżki oliwy Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka , a czosnek tniemy na plasterki . Pstrągi w razie potrzeby patroszymy i skrobiemy(...)sokiem z cytryny. Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy i układamy część cebuli i czosnku . Resztę wkładamy do środka ryb i na wierzch. Pstrąga umieszczamy w naczyniu, posypujemy koperkiem i skrapiamy oliwą (ok. 1 łyżki). Odstawiamy na minimum 30 minut. Ziemniaki porządnie myjemy i wkładamy do garnka w łupinach . Zalewamy wodą i gotujemy 15 minut od zagotowania. Po odlaniu
Zakręcony Widelecpołączeniu z kremem z karczochów po prostu bajka! Składniki: 4 cytryny 3 jajka 2 puszki tuńczyka w sosie własnym Graal 1 ogórek 5 łyżek majonezu 1/2 pęczka koperku 2 gałązki natki pietruszki świeżo zmielona sól morska świeżo zmielony pieprz cukier 1 pomidor krem z karczochów Mantini Wykonanie: Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam i pokroiłam w kostkę. Cytryny umyłam, sparzyłam wrzątkiem(...)wierzch na 4/5 wysokości i troszkę ścięłam od spodu, aby cytryny mogły stać. Ostrym nożykiem wycięłam miąższ cytryn. Miąższ z jednej cytryny posiekałam drobno i włożyłam do malutkiej miseczki. Koperek i natkę pietruszki drobno posiekałam i włożyłam do miseczki, w której znajdował się posiekany miąższ z cytryny. Ogórek umyłam, obrałam, wydrążyłam nasiona, resztę pokroiłam w drobną kostkę i dorzuciłam
Blondynka Gotuje