koperek - 3011 przepisów (strona:69/201)

Ryba w sosie śmietanowym 293

piekli ;) Zapraszam! :) Składniki: 2 filety z ryby 100g śmietany 18% sok z połowy cytryny  tymianek łyżka mąki łyżka masła pół szklanki mleka łyżka oleju sól, pieprz, gałka muszkatołowa koperek Marynata do ryby: sok z połowy cytryny mieszamy z tymiankiem, solą i pieprzem. Polewamy filety i odstawiamy na godzinę lub dwie.    Sos: Masło roztapiamy, dodajemy mąkę. Mieszamy(...)zagotowania. Uwaga! W momencie dodania mleka, trzeba pilnować, aby sos nam się nie przypalił. Następnie dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką . Na koniec doda jemy posiekany koperek.   Rybę owijamy folią aluminiową, pieczemy 15 min w 180 stopniach. Następnie folię rozwijamy i podpiekamy chwilkę, żeby ryb a się zarumieniła.   Upieczoną rybę polewamy sosem i gotowe! :) SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Farfalle z łososiem wędzonym 230

makaronu  Farfalle  1 duża szalotka ok 120 g rzadkiej śmietanki 30 % 100 - 150 g łososia wędzonego, pokrojonego w mniejsze kawałki  pieprz łyżka kaparów  koperek do posypania - opcjonalnie przygotowanie Cebulę  obrać i pokroić w drobną kostkę.  Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić. Dodać łososia, chwilę obsmażać mieszając. Wlać śmietanę, doprawić pieprzem, dodać kapary. Wymieszać(...)opisem). Jeżeli sos wydaje nam się zbyt gęsty możemy go rozrzedzić dodając 2 - 3  łyżki wody z gotowania makaronu. Makaron przełożyć do miski, polać sosem, łososiowym, posypać koperkiem i kaparami.  Przed  położeniem  na talerze , wymieszać. Smacznego

Stare Gary
zupa ogórkowa 203

roku,domowego, kiszenia. Szkoda było nie skorzystać z okazji Składniki: 8-9  małych kiszonych ogórków 250 g ziemniaków 1/2 cebuli 1 mała marchewka duży ząbek czosnku koperek 1/3 kubeczka śmietany lub jogurtu 1,5 l bulionu sól pieprz  oliwa + masło do smażenia przygotowanie Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Marchewkę pokroić w jak najdrobniejszą kosteczkę. Do bulionu(...)wrzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę, dodać pokrojony koperek i gotować aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać cebulę, chwilę podsmażać, dodać starte ogórki, posiekany czosnek i smażyć jeszcze ok 5 min na niewielkim ogniu. Gdy warzywa w bulionie są już miękkie, dołożyć do nich ogórki z cebulą. Gotować jeszcze

Stare Gary
Jogurt z ogórkami i ziołami czyli tzatziki 163

wężowy  4 ząbki czosnku, drobno posiekane i zmiażdżone w moździerzu 2 - 3  łyżki oliwy z oliwek 2  łyżeczki suszonej mięty   2 łyżeczki drobno posiekanego koperku (opcjonalnie) 1 łyżeczka świeżo wyciśnięty sok z cytryny (lub do smaku) sól przygotowanie Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć na sito , posolić i odstawić(...)minut aby puściły sok.  W misce wymieszać jogurt z oliwą, miętą , koperkiem , czosnkiem.  Ogórki odcisnąć z nadmiaru soku, dodać do jogurtu. Wymieszać, doprawić cytryną i solą. Wstawić do lodówki aby składniki się przegryzły. Smacznego

Stare Gary
Farfalle z sosem szpinakowo - łososiowym 140

młodego szpinaku 1 duża szalotka 3 ząbki czosnku 120 g śmietany 200 g łososia wędzonego - może być tzw. sałatkowy sól pieprz gałka muszkatołowa łyżka kaparów do posypania mały pęczek koperku przygotowanie Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Szpinak opłukać, obciąć ogonki, pokroić na duże kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać szpinak(...)opisem). Jeżeli sos wydaje nam się zbyt gęsty możemy go rozrzedzić dodając 2 - 3  łyżki wody z gotowania makaronu. Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem szpinakowo - łososiowym, posypać koperkiem i kaparami. Smacznego

Stare Gary
Mini quiche z ziemniaczanym spodem - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 160

stronie. Quiche smaczne i na ciepło i na zimno. składniki ( na 12 foremek średniej wielkości) na foremki ok 600 g startych na małych oczkach surowych ziemniaków garść koperku łyżeczka lub więcej czosnku w proszku nadzienie 100 g boczku 1 duża lub 2- 3 małe szalotki 100 g sera (użyłam cheddar'a) 1 duże jajko ok 100 ml mleka garść tartej(...)piekarnik nagrzać do 190 st.C. Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach , tak aby otrzymać "wiórki", wyłożyć na parę minut na sito, następnie odcisnąć. W misce wymieszać ziemniaki, posiekany koperek i czosnek.  Formę do muffinek posmarować masłem. Masą ziemniaczaną wykładać foremki, boki i spód, tak aby otrzymać "babeczki" do napełnienia farszem. Tak przygotowaną formę wkładamy do piekarnika

Stare Gary
Sałatka z łososia, szparagów i jajka 203

podać w dużym naczyniu, można zrobić małe przystawki.  składniki ( 2 - 3 porcje) 100 g wędzonego łososia 7 zielonych szparagów ze słoika lub świeżych 1 jajko ugotowane na twardo koperek kapary do posypania sos 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz papryka  przygotowanie Wymieszać składniki sosu. Szparagi, jeżeli są świeże, zgrillować na patelni grillowej. ( odłamujemy koniec szparaga(...)obieramy, szparagi lekko smarujemy oliwą i wrzucamy na patelnię ). Jajka podzielić na ćwiartki, szparagi pokroić na 3 cm kawałki, łososia pokroić w paski, koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem i podawać . Smacznego

Stare Gary
Tort kanapkowy z tuńczykiem 189

sól, pieprz 1 - 2 łyżeczki musztardy Dijon płatki chili do smaku farsz tuńczykowy 1 puszka (ok 185 g z olejem) tuńczyka rozdrobnionego 1 łyżka majonezu 1 łyżka koperku pieprz, sól do smaku przygotowanie Upiec tostowy chleb. Na tort kanapkowy przeznaczyć połowę.  Obciąć skórkę z boków i wierzchu, przekroić na 4 blaty (każdy ok 2 cm grubości). Przygotować(...)blat, na nim układamy mniej więcej 2/3 farszu jajecznego, na to trzeci blat, na nim reszta farszu tuńczykowego, przykrywamy ostatnim blatem. Do pozostałego farszu jajecznego dodać trochę majonezu, garść koperku i posmarować nim tort ze wszystkich stron.Tak przygotowany zawinąć w folię i wstawić do lodówki, na kilka godzin a najlepiej na noc. Po wyjęciu , przed podaniem udekorować dowolnie - jajkami, kaparami

Stare Gary
Młoda kiszona kapusta 140

główka, podzielona na ząbki korzeń chrzanu dł ok 6 -10 cm pokrojony na paski liść chrzanowy kminek - u mnie solidna garść kilka gałązek kopru, najlepiej samych kwiatów + duży pęczek koperku sól kamienna do smaku przygotowanie Zdjąć wierzchnie liście kapusty.Kapustę poszatkować, ja pokroiłam cienko nożem.  Włożyć do dużej miski zasypać solą ( sypać, mieszać i próbować czy wystarczająco słone) , posypać(...)kminkiem, dodać ząbki czosnku  i odstawić na co najmniej  30 minut, aż kapusta puści sok. Wymieszać z pokrojonym koperkiem ( koper zostawiam w całości). Na dno naczynia (słój lub kamionka) w którym będziemy kisić położyć liść który zdjęliśmy z kapusty, drugi położymy na wierzchu. Kapustę  przełożyć do naczynia, lekko ugniatając, tak aby kapusta przykryta była sokiem. Położyć

Stare Gary
Pasta z makreli z papryką 152

skóry i ości 3 łyżki majonezu 1 cebula 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżka pasty pomidorowej 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej ( u mnie węgierska Rolnika) pęczek koperku Sól, pieprz przygotowanie Obraną ze skóry i pozbawiona ości makrelę włożyć do miski, podzielić widelcem na małe kawałki. Wymieszać z majonezem. Cebulę i koperek posiekać, dodać do ryby. Wymieszać z pastą paprykową

Stare Gary
Przystawki z kwiatów nasturcji 218

cytryny sól i pieprz do smaku ogórkowe przystawki 6 plasterków zielonego  ogórka - ze skórką 6 łyżeczek serka naturalnego Almette 6 małych plasterków łososia wędzonego 6 kwiatów nasturcji koperek do posypania przygotowanie Faszerowane kwiaty nasturcji wymieszać ser z pozostałymi składnikami farszu ( kapary, łosoś, sok  cytryny, sól i pieprz). Do kwiatów wkładać po łyżeczce farszu, płatki owijać wokoło. ogórkowe przystawki(...)plasterku ogórka położyć łyżeczkę serka, posolić i popieprzyć, na to ułożyć plasterek łososia i kwiat nasturcji. Posypać koperkiem Smacznego

Stare Gary
kotlety mielone z ziołami i parmezanem 184

miałam tego dnia ochoty na gotowanie. Kotlety mielone okazały się dobrym rozwiązaniem. Żeby je nieco urozmaicić, dodałam do mięsa dużo świeżego koperku i pietruszki, a do bułki w której je panierowałam, dodałam tarty parmezan. Wyszły smaczne, nieco inne od tradycyjnych, kotlety. Polecam ! składniki ok 16 kotletów 1000 g mielonego mięsa  wieprzowo- wołowego ( u mnie karkówka(...)łopatka ) 2 - 3 cebule 2  jajka 1 czerstwa bułka, lub zamiennie bułka tarta (pół na pół)  sól  pieprz pęczek posiekanej pietruszki i pęczek koperku  parę ząbków czosnku (posiekanego lub startego) lub czosnek granulowany 2 łyżki sosu sojowego masło i olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia + tarty parmezan przygotowanie Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku

Stare Gary
krewetkowe saganaki 130

większe) 1 czerwona cebula, drobno posiekana ostra papryka chili  - wg uznania 2 dymki, pokrojone (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku, posiekane 60 ml greckiego alkoholu Ouzo 2 łyżka świeżego koperku lub pietruszki, posiekane 200g sera feta, rozdrobnione lub pokrojone w kostkę oliwa z oliwek sól i świeżo zmielony pieprz szczypta słodkiej papryki (opcjonalnie) przygotowanie Jeżeli używamy krewetek mrożonych należy je rozmrozić(...)zapiekania, posypujemy fetą , a następnie wstawiamy na chwilę pod grill w piecyku (ok 4 - 5 minut, ser ma się tylko lekko roztopić ) Udekorować danie  posiekaną natką pietruszki lub koperkiem i podawać na gorąco z białym pieczywem. Dobrze smakuje z kieliszkiem ouzo. Smacznego

Stare Gary
Łosoś wędzony w galarecie 195

galaretki zrobić w 4 mniejszych przepis podpatrzony u Magdy Gessler składniki ( na 2 naczynka) 100 g łososia wędzonego kilka plastrów marynowanego imbiru 200  ml bulionu rybnego lub warzywnego koperek parę kaparów 1 łyżeczka żelatyny przygotowanie Łososia pokroić na drobne kawałki Bulion zagotować, rozpuścić w nim żelatynę - zgodnie z instrukcją. Naczynka wyłożyć folią Na dno naczynek nalać(...)łyżce żelatyny. Ułożyć listki pietruszki, na nich rozłożyć warstwę łososia, polać żelatyną, ułożyć warstwę imbiru posypać koperkiem, polać żelatyną, na to ułożyć ostatnią warstwę łososia i zalać resztą bulionu. Wstawić do lodówki do stężenia. Podawać z chrzanem. Smacznego

Stare Gary
Pieczony łosoś w musztardzie ze szpinakiem 170

czosnek- 4 ząbki * sok z cytryny- 1 łyżka * masło klarowane- do smażenia (lub oliwa + 2 łyżki masła) * musztarda- 2 czubate łyżki (u mnie miodowa) * przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, koperek oraz suszona papryczka chili Piekarnik nagrzać do 180st. Łososia oczyścić ze skóry, opłukać i ułożyć w folii (lub naczyniu żaroodpornym). Zrobić marynatę z musztardy, 1 ząbku czosnku, soli, pieprzu, soku(...)cytryny, natki pietruszki koperku oraz chili i zalać rybę. Przykryć szczelnie folią i dusić 20 min., a następnie odkryć rybę i piec jeszcze ok 10 min.- aż łosoś się zarumieni. W tym czasie pokroić drobno cebulę i zeszklić na maśle klarowanym (można zastąpić oliwą, ale wlać jej odrobinę, dlatego, by później dodać masło- kiedy szpinak zwiędnie). Dodać szpinak i dusić

Kraina Miodem Płynąca