łyżka majonezu 0,5 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka ketchupu sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka natki pietruszki Farsz łososiowy: 100 g łososia wędzonego 4 rozgniecione żółtka 1 łyżeczka koperku kilka kropli soku z cytryny sól i pieprz do smaku 1 łyżka jogurtu naturalnego Farsz sałatkowy: 4 rozgniecione żółtka 1/6 czerwonej papryki 0,5 szt małej czerwonej cebuli 2 łyżki(...)smażyć, aż do odparowania wody. Wszystkie składniki razem z drobno posiekaną natką pietruszki wrzucić do jednej miski i wymieszać. Farsz łososiowy: Łososia pokroić w kosteczkę i wymieszać z posiekanym koperkiem. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Farsz Sałatkowy: Paprykę pokroić w kostkę, cebulkę w jeszcze drobniejszą kosteczkę. Połączyć z kukurydzą i pozostałymi składnikami. Wymieszać
cooklifewybrałam najprostszy sposób przygotowania. Składniki: - 2 zamrożone ogony langusty (280g) - ok. 120g masła (najlepiej sklarowane) - czosnek w płatkach - 2 łyżki soku z cytryny - sól - biały pieprz - szczypta słodkiej papryki - koperek (świeży lub mrożony) Langustę rozmrozić. Nożycami naciąć powłokę z dwóch stron i usunąć ją, aby dostać się do mięsa. Lekko podważyć przy skorupce, aby mięso po upieczeniu łatwiej odchodziło. Przygotować(...)łyżkami sosu (resztę zużyjemy do upieczonej langusty). Folię zawinąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 225ºC. Pieczemy 12 minut, nie dłużej. Po upieczeniu, do pozostałego sosu dodajemy posiekany koperek (nie przesadzać z ilością) i podgrzewamy go. Ogony wyjmujemy z folii i podajemy z przygotowanym sosem. Pieczone ogony langusty, to danie wykwintne i bardzo smaczne. Cena może odstraszać
mojewypiekiinietylkokokosowym. Składniki: - 4 kotlety schabowe (ok. 600g) - 1 puszka mleka kokosowego (400ml) - sól morska - świeżo mielony pieprz (grubo) - papryka wędzona w proszku - chilli w płatkach - trochę świeżego koperku - olej kokosowy - mąka pszenna Umyte mięso ususzyłam papierowym ręcznikiem. Lekko rozbiłam, każdy kotlet przekroiłam na połowę. Wyszło 8 porcji. Posypałam świeżo zmielonym pieprzem (dałam sporo), chilli w płatkach(...)Zmniejszyłam temperaturę na kuchence, patelnię przykryłam pokrywką i dusiłam na „wolnym ogniu” – obracając, co jakiś czas – przez 20 minut. Następnie wlałam połowę puszki mleka kokosowego, dodałam posiekany koperek i sól morską. Ponownie przykryłam. Co jakiś czas mieszałam sos, który zaczął się redukować. Dolałam pozostałe mleko kokosowe i jeszcze dusiłam mięso przez ok. 30 minut. W międzyczasie obrałam
mojewypiekiinietylkopappardelle – długich, szerokich, karbowanych wstążek do przygotowania smacznego, prostego i szybkiego dania – pappardelle z brokułami. Składniki: - ok. 300 g makaronu - 2 brokuły - 2 szalotki bananowe - 3 ząbki czosnku - koperek - 400 ml śmietany kremówki - 200 ml kwaśnej śmietany - sól, cukier, biały pieprz, czosnek suszony - olej kokosowy Brokuły podzieliłam na różyczki i opłukałam. Ugotowałam we wrzącej wodzie, z dodatkiem soli(...)kilka zostawiłam w całości). Na rozgrzanym oleju kokosowym zeszkliłam pokrojone szalotki z czosnkiem, dodałam pokrojone brokuły. Obie śmietany wymieszałam z solą i wlałam na patelnię z brokułami, dodałam posiekany koperek, doprawiłam białym pieprzem i czosnkiem. Gotowałam do chwili, aż sos się zredukuje i będzie gęsty (pod koniec gotowania dodałam pozostałe brokuły). W międzyczasie ugotowałam makaron (al dente), odcedziłam. Gorący przełożyłam
mojewypiekiinietylkoszerokie właściwości lecznicze. Liczi - dla zdrowia się liczy. Składniki: - 2 pojedyncze piersi drobiowe - ziemniaki sałatkowe (ok. 1kg) - puszka liczi w syropie - 1 czerwona cebula - 1-2 ząbki czosnku - świeży koperek - szczypiorek - limonka - sól i pieprz - olej sezamowy - papryki różnego koloru Marynata (ciemny sos sojowy, olej arachidowy, papryka wędzona, pieprz, sok z cytryny) Piersi drobiowe wcześniej zamarynowałam i włożyłam do lodówki(...)oliwą i wstawiłam do piekarnika na 10 minut, aby się podpiekły. Ziemniaki ugotowałam „w mundurkach”. Gorące obrałam, pokroiłam na ćwiartki, dodałam olej sezamowy, sól, drobno pokrojony czosnek, koperek, sok z limonki – wymieszałam i odstawiłam, aby smaki się przegryzły. Mięso po upieczeniu odstawiłam na ok. 10 minut, aby wchłonęło soki. Następnie pokroiłam je na plastry i dodałam
mojewypiekiinietylkoziemniaków - 4 jajka (żółtka do masy, 3 białka do ubicia na pianę, 1 białko do smarowania dufinek) - 130g masła - 3 łyżki fresh double cream - gałka muszkatołowa - sól, biały pieprz - koperek (świeży lub suszony) Obrane ziemniaki gotujemy w posolonej wodzie. Odcedzamy, odparowujemy i jeszcze ciepłe mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę, razem z masłem. Dodajemy biały pieprz i gałkę(...)muszkatołową – mieszamy. Gdy ziemniaki przestygną, dodajemy żółtka, posiekany koperek i śmietanę. Wyrabiamy robotem z hakami. Ubijamy pianę z 3 białek, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub matą) wyciskamy porcje ciasta formując rozetki. Przy użyciu pędzelka smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy 20 minut
mojewypiekiinietylkoostatnio mi o nich przypomniała. I stąd właśnie dzisiejszy przepis. Składniki: - ok. 80 dag filetów z dorsza - 1 czerstwa bułka - 1 jajko - 1 cebula - 1- 2 ząbki czosnku - koperek, natka pietruszki - sól - pieprz (dałam cytrynowy, ale może być zwykły) - 2 łyżeczki słodkiej papryki (dałam wędzoną) - skórka z cytryny (opcjonalnie) - mleko do namoczenia bułki - bułka tarta do panierowania - olej(...)moczymy w mleku. Rybę kroimy na kawałki, cebulę i czosnek obieramy i wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, razem z odciśniętą bułką. Dodajemy sól, pieprz, paprykę – wyrabiamy masę. Siekamy koperek i natkę pietruszki. Do masy dodajemy jajko oraz posiekaną zieleninę, ponownie dokładnie wyrabiamy. Jak kto lubi (ja tak) może dodać trochę skórki cytrynowej. Z masy formujemy owalne kotleciki, panierujemy
mojewypiekiinietylkogrilla, smażonych, pieczonych… i nie tylko. Składniki: - ok. 300g jogurtu greckiego - kawałek świeżego ogórka - czosnek (1 większy ząbek) - 1 łyżka oliwy - trochę soku z cytryny - sól, pieprz - koperek świeży (opcjonalnie) Ogórek ścieramy na tarce o dużych oczkach (u mnie obrany, ale można ze skórką), lekko solimy i odstawiamy na 10 minut. Jogurt mieszamy z oliwą, sokiem(...)cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, odciśnięty z soku ogórek i posiekany koperek – mieszamy. Podajemy schłodzony. Dla mnie sos tzatziki doskonale nadaje się do wszystkich mięs, warzyw, a nawet ryb i owoców morza. Nie ma reguły, że do czegoś nie pasuje. Podany do mini pizzy , też sprawdził się doskonale. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Tzatziki appeared
mojewypiekiinietylkobulionu warzywnego lub drobiowego (u mnie na udkach drobiowych) - 2 spore pęczki botwinki - marchew z bulionu - 1-2 ząbki czosnku - sok z 1 cytryny - sól - cukier - pieprz - koperek - natka pietruszki Botwinkę z buraczkami bardzo dokładnie myjemy. Buraczki odcinamy od liści, układamy na folii aluminiowej wyłożonej w formie, zawijamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 ° C przez 60 minut(...)odchodzi), część kroimy w kostkę, a część trzemy na tarce - dodajemy do garnka. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pokrojoną ugotowaną marchew. Doprawiamy solą, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem. Posypujemy posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Zupa z pieczonej botwinki, to istny koncentrat smaku. Sposób przygotowania (pieczenie) nadaje jej bardzo intensywnej barwy i aromatu. Podałam z jajkiem ugotowanym na twardo, bez innych dodatków
mojewypiekiinietylko250g wędzonego boczku - 2 cebule - por - 2 średnie główki czosnku - sól, pieprz syczuański - papryka słodka i wędzona (w proszku) - liść laurowy, ziele angielskie - majeranek - świeżo starta gałka muszkatołowa - pęczek koperku - 2 łyżki mąki pszennej - olej arachidowy Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w większą kostkę. Wrzucamy na wrzący bulion z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy(...)pojemnika, dodajemy kminek, wlewamy ok. ½ l wrzątku i miksujemy przy użyciu blendera. Masę przekładamy do zupy, mieszamy. Dodajemy pokrojoną marchewkę z bulionu, świeżo startą gałkę muszkatołową, majeranek, posiekany koperek oraz zrumieniony boczek. Całość zagotowujemy. Taka zupa improwizowana, mimo swojej prostoty, należy do najlepszych. Jej smak jest zawsze niespodzianką, za każdym razem inny. Nie przepadam za zupami krem, dlatego ta wersja
mojewypiekiinietylkojarmuż, brukselkę… Każdy ma swoją ulubioną, choć naprawdę, wszystkie na to zasługują. Najzdrowsza jest na surowo, więc tym razem – surówka z białej kapusty. Składniki : - ½ główki kapusty - pęczek koperku - kilka ząbków czosnku - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz - ocet winny (do smaku) - wino ryżowe Mirin (do smaku) - ok. 2-3 łyżki oleju sezamowego Umytą kapustę cienko szatkujemy. Najlepiej(...)Lekko solimy i wygniatamy. Sok odlewamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet winny, wino ryżowe, olej sezamowy, pieprz i ewentualnie sól, do smaku – mieszamy. Na samym końcu dodajemy posiekany koperek i ponownie mieszamy. Często szukamy pomysłów na surówki. Surówka z białej kapusty jest idealnym dodatkiem do obiadów… i nie tylko. Prosta, szybka i, co najważniejsze – zdrowa dostarczy nam wielu witamin
mojewypiekiinietylko350g jarmużu - 2 ząbki czosnku - sok z ½ cytryny - 400ml mleka kokosowego (puszka) - ok. 5 łyżek wina ryżowego Mirin - 2-3 łyżki oleju arachidowego - sól morska - pieprz czarny - pęczek świeżego koperku Dodatkowo: - ugotowany ryż - ugotowane jajka na twardo Jarmuż dokładnie (kilkakrotnie) płuczemy. Odcinamy nożyczkami twarde łodygi, których nie wyrzucamy. Zagotowujemy bulion. Liście jarmużu kroimy na cieknkie paski i wrzucamy do garnka(...)wino Mirin oraz olej arachidowy – ponownie miksujemy. Dodajemy do garnka z zupą. Wlewamy puszkę mleka kokosowego, dodajemy pokrojonę marchewki z bulionu, doprawiamy solą i pieprzem – zagotowujemy. Siekamy pęczek koperku, dodajemy do zupy. Podajemy z ryżem i jajkiem na twardo. Zupa z jarmużu à la szczawiowa wyszła wspaniale. Wydobyłam z niej smak o jaki mi dokładnie chodziło. Smakuje, jak… lepsza
mojewypiekiinietylkomigdałów - olej arachidowy - por (młode części) - 1 czerwona cebula - 1 ząbek czosnku - kilka łyżek majonezu - tyle samo jogurtu, co majonezu - różowa sól himalajska - 10 pomidorków koktajlowych - świeża bazylia i koperek do przybrania Ciecierzycę, fasolę, kukurydzę płuczemy i dokładnie osączamy. Wszystko wsypujemy, obok siebie, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy olejem arachidowym. Ciecierzycę dodatkowo posypujemy mielonymi migdałami. Wstawiamy(...)mięsa i pokrywamy pozostałym sosem majonezowo jogurtowym wymieszanym ze startym (na tarce jarzynowej) ząbkiem czosnku. Układamy cebulę pokrojoną w cienkie plasterki, pozostały por oraz pomidorki koktajlowe. Ozdabiamy bazylią i koperkiem. Sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem nie jest przepisem, na którym trzeba się wzorować. Traktujcie ją jedynie jako podpowiedź, czy inspirację do wykorzystania w jadłospisie ciecierzycy. Dla mnie idealnie pasowała
mojewypiekiinietylkojutrzejsze śniadanie :) Składniki : Kawałek wędzonego łososia 1 cebulka 1 ogórek korniszon około 2 łyżek serka śmietankowego z ziołami majonez Około 1 łyżki posiekanego koperku Pieprz ostry Sól 1 lub 2 łyżki ketchupu ostrego Wykonanie: Z łososia ściągnąć skórkę i dobrze podusić widelcem. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Ogórka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać serek ,ketchup(...)koperek , majonez ( ilość zależy już od was ) przyprawić do smaku solą i pieprzem . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliznaleźć tutaj Sałatka z łososiem 4.Tortille z łososiem i sosem koperkowym Składniki : 4 Tortille, 300g wędzonego łososia, 250g serka - może być mascarpone lub kanapkowy twaróg, 3 łyżki pokrojonego koperku, Łyżka soku z cytryny, Można dodać też awokado, Sol,pieprz Serek mieszamy z sokiem cytryny oraz koperkiem i doprawiamy go solą i pieprzem. Każdą tortille smarujemy serowa mieszanką i układamy
Chocolate Stop Tempting