koperek - 3011 przepisów (strona:65/201)

Sałatko - surówka z kapsuty pekińskiej 263

jego dodaniu może to być pyszna sałatka. Składniki: 0,5 szt kapusty pekińskiej 1 mała cebula 0,5 szt czerwonej papryki 0,5 puszki kukurydzy 1 łyżeczka koperku 1 łyżka majonezu 0,5 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka ketchupu 0,5 łyżeczki oregano kilka kropel soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapsutę drobno poszatkować, cebulę pokroić w kostkę(...)paprykę pociąć w paski. Wszystkie składniki wymieszać, dodać przyprawy, pocięty drobno koperek, ketchup, majonez i musztardę i jeszcze raz wszystko z sobą wymieszać

cooklife
Tatar śledziowy 183

białego wina, a podać w towarzystwie pieczywa. Mniam! Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 3 Składniki: 4 filety śledziowe a’la matjas 3 korniszony 1 czerwona cebula Kilka gałązek koperku świeżo mielony pieprz łyżka oliwy Filety płuczemy z zalewy i próbujemy. Jeśli nie są mocno słone to nie ma potrzeby moczenia ich w wodzie. W przypadku kiedy będą silnie słone(...)możemy włożyć je do wody na 2-3 godz. Następnie je odsączamy i kroimy w kostkę. Ogórka oraz cebule kroimy w kosteczkę. Całość mieszamy, dodajemy posiekany koperek, skrapiamy oliwą i doprawiamy pieprzem. Możemy dodać kilka kropli octu z białego wina. Gotowy tatar podajemy np. z pieczywem. U nas w domu zajadany w towarzystwie delikatnego sosu jogurtowo-czosnkowego

Kolizje Smaków
Flądra pieczona 241

Składniki : 2 tuszki flądry cytryna pokrojona w plastry 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanego świeżego koperku sól pieprz cytrynowy   Przygotowanie: Rybę dokładnie umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Koperek wymieszałam z masłem. Powstałą pastą posmarowałam flądry w środku, a z wierzchu obsypałam je solą i pieprzem. Ryby przykryłam plastrami cytryny i zawinęłam w folię aluminiową. Piekłam 20 minut w piekarniku

Kulinarny Pamiętnik
Jak smacznie pożegnać 2014 rok? Specjalne dla Was 55 najlepszych przepisów na Sylwestra i Karnawał! 1463

jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano(...)sałat  Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Sorbet truskawkowy Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Tarta

Moja smaczna kuchnia
Krupnik 162

żeberkach wieprzowych. Składniki: 300 g żeberek wieprzowych 400 g ziemniaków obranych szklanka kaszy jęczmiennej marchewka pietruszka cebula 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz natka pietruszki, koperek Mięso  obsmażamy lub obgotowujemy, zmieniamy wodę i dolewamy ok. 3 litrów wrzątku. Mięso gotujemy godzinę. Dodajemy pozostałe składniki poza ziemniakami. Tym razem gotujemy pół godziny. Wyjmujemy mięso i odkrawamy(...)kości. Ziemniaki obrane kroimy w niewielką kostkę i gotujemy w zupie przez 15 minut. Zupę podajemy z koperkiem i kawałkami mięsa

prawdziwe jedzenie
Sok wielowarzywny - gęsty i schłodzony pyszny na upały 148

marchew (albo sok z marchwi) pół jabłka (opcjonalnie sok z jabłek) 1 czerwona papryka 4 łodygi selera naciowego pół małej cebuli woda sól, pieprz zioła: natka pietruszki, bazylia tymianek, koperek jeśli lubimy pikane soki to możemy dodać czosnek albo papryczkę chilli  Buraki obieramy i gotujemy. Ugotowane kroimy w kostkę. Paprykę i cebulę pieczemy w piekarniku w 220 stopniach(...)kosteczkę. Jabłko obieramy i kroimy na mniejsze części. Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera dosypujemy umytą i posiekaną natkę pietruszki,bazylię, koperek, tymianek dolewamy odrobinę wody i miksujemy na jednolitą masę. Jeśli sok jest dla nas za gęsty możemy przelać przez sito i dodać więcej wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Bon Appetit Małgorzaty
Czosnkowa sałatka z surowego kalafiora i fety 326

bójcie się, surowego kalafiora można jeść bez obaw :) składniki: 1 mały kalafior kostka sera typu feta 2 ząbki czosnku 1 mały jogurt naturalny koperek pieprz Kalafior myjemy i dzielimy na małe różyczki. Ser feta kroimy w kostkę albo miksujemy w blenderze wraz z opakowaniem jogurtu (tak jak ja to zrobiłam). Do sosu z jogurtu dodajemy czosnek przeciśnięty przez(...)praskę i doprawiamy pieprzem i koperkiem. Solić nie trzeba gdyż ser jest słony. Sosem polewamy surowego kalafiora i zajadamy na grillu :)  Sałatka z kalafiora i fety

Bon Appetit Małgorzaty
Kotlety z kalafiora i fety w panierce z płatków żytnich 141

Został mi kalafior z poprzedniego dnia dlatego postanowiłam go ciekawie wykorzystać. :) Składniki: 1 ugotowany kalafior 1 kostka sera typu feta koperek czosnek granulowany pieprz 1 jajko 2 garści płatków żytnich albo otrąb  olej do smażenia Ugotowany do miękkości kalafior mieszamy z serem feta ma gładką masę. Dodajemy jajko, pieprz i posiekany koperek oraz szczyptę czosnku granulowanego

Bon Appetit Małgorzaty
Mini pizze na ziemniaczanych plackach 178

czubata łyżka mąki 2 cebule tarty żółty ser (albo mozzarella)  pół papryki 1 papryczka chili (można pominąć) 4 pieczarki 2 pomidory garść zielonych oliwek świeża bazylia sól, pieprz koperek, natka pietruszki suszone oregano suszona papryka (z Bułgarii więc można pominąć) Surowe ziemniaki ścieramy na grubych oczkach na tarce. Do ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy odrobinę mąki, sól pieprz, przepuszczony przez(...)praskę czosnek, koperek, drobno pokrojoną cebulkę, natkę pietruszki i wszystko  energicznie mieszamy. Nadmiar wody wyciskamy. Na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia robimy kleksy z masy ziemniaczanej i je rozsmarujemy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na dosłownie 5minut by  placuszki podpiec.  Po tej chwili wyjmujemy placuszki z piekarnika i nakładamy na nie dodatki

Bon Appetit Małgorzaty
Rolada schabowa z żurawiną w sosie chrzanowym 169

boczku) duża garść suszonej żurawiny pęczek natki pietruszki sól pieprz Składniki na sos: 1 słoiczek chrzanu tartego dobrej jakości śmietana (u mnie 18 %) sok z połowy cytryny zioła prowansalskie koperek cukier do smaku sól Ponadto: sznurek do związania mięsa rękaw do pieczenia Schab rozcinamy na 1 duży płat, by następnie móc zwinąć go w roladę. Mięso solimy i pieprzymy(...)około 1 godziny w 200 stopniach C. Sos: śmietanę podgrzewamy (i przed zagotowaniem) dodajemy chrzan tarty oraz sok z połowy cytryny, cukier i sól do smaku. Na koniec dodajemy koperek i zioła prowansalskie. Zagotowujemy i czekamy aż sos się zredukuje. Podajemy do mięsa. schab nadziewany żurawiną kliknij:  akcja: mięsna rolada

Bon Appetit Małgorzaty
Dewolay z brokułami w sezamie z ryżowymi kulkami 231

kurczaka 1 brokuł 2 woreczki białego ryżu pól szklanki sezamu (do dekoracji także czarny) bułka tarta - do panierki 3 jajka - do panierki sól, pieprz łyżeczka cukru natka pietruszki koperek świeża bazylia do dekoracji olej do smażenia wykałaczki Gotujemy brokuły z dodatkiem łyżeczki cukru bez przykrywania pokrywką (by nie straciły kolor). W tym czasie gotujemy ryż wg wskazówek producenta. Ugotowany ryż(...)przestudzamy i następnie mieszamy z jednym jajkiem (jajko służy nam jako spoiwo). Do ryżu dodajemy koperek i natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie lepimy w dłoniach kulki z ryżu i maczamy je w rozkłóconym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu na rozgrzanym oleju. Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy. Z każdej strony solimy i doprawiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa brokułowa z kulkami ryżowymi i kurczakiem 162

kurczaka 1 duży brokuł 2 woreczki białego ryżu bułka tarta - do panierki 2 jajka - do panierki 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz łyżeczka curry natka pietruszki koperek świeża bazylia do dekoracji olej do smażenia łyżka masła do smażenia Zupa: w rondlu na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, gdy cebula się zeszkli wrzucamy różyczki brokuła i zalewamy bulionem(...)Kulki ryżow e : W tym czasie gotujemy też ryż wg wskazówek producenta. Ugotowany ryż przestudzamy i następnie mieszamy z jednym jajkiem (jajko służy nam jako spoiwo). Do ryżu dodajemy koperek i natkę pietruszki, oraz doprawiamy solą i pieprzem. Następnie lepimy w dłoniach kulki z ryżu i maczamy je w rozkłóconym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na małym

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka " pokaż lodówko, co masz w środku" :) 167

duża cebula 2 ząbki czosnku 4 duże pomidory bez skórki 200 ml śmietanki kremówki 2 jajka 15 dag żółtego sera łyżka masła zioła: tymianek, rozmaryn sól, pieprz koperek rozmaryn do dekoracji Ziemniaki gotujemy we wrzątku. Po ugotowaniu ziemniaków kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem.  Mięso smażymy z dodatkiem pokrojonego czosnku i cebuli, doprawiamy(...)ziołami. Sos: śmietankę mieszamy z 2 jajkami oraz rozpuszczonym masłem. Dodajemy do sosu ulubione zioła. Polewamy zapiekankę sosem a na wierzch posypujemy tartym serem. Dekorujemy koperkiem. Całość pieczemy w 200 stopniach około 30 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Jajka faszerowane łososiem 185

tuńczykiem. robi się błyskawicznie i błyskawicznie znikają z talerzy :) Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 150 g wędzonego łososia łyżka majonezu sól, pieprz koperek, natka pietruszki Jajka ugotowane na twardo przekrawamy na pół i wydrążamy żółtka. Żółtka rozdrabniamy widelcem z majonezem, koperkiem oraz solą i pieprzem. Połowę plastrów łososia drobno siekamy, a druga połowę pozostawiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Bliny z łososiem i szpinakiem 172

drożdży 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 2 jajka 1 łyżka stołowa masła. Dodatkowe składniki: 150 g łososia wędzonego kubeczek gęstego jogurtu świeży szpinak albo roszponka 1 cytryna pęczek koperku pieprz. Przygotowujemy rozczyn (odrobinę ciepłego mleka, łyżka mąki oraz droższe i cukier - odstawiamy na 20 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu). Gdy rozczyn jest gotowy przelewamy do miski(...)dodajemy ubite białka. Smażymy jak placuszki na oleju z obu stron. Dekorujemy kleksem z gęstego jogurtu, doprawiamy pieprzem, kładziemy plaster wędzonego łososia, liść świeżego szpinaku, gałązkę koperku oraz cząstkę cytryny. Karnawałowa przystawka gotowa ;) smażymy na oleju. usmażone bliny bliny z łososiem

Bon Appetit Małgorzaty