koperek - 3011 przepisów (strona:66/201)

Domowe fishburgery 207

sposób by zachęcić dzieci do jedzenia ryb. Składniki na kotlety rybne: 4 filety z morszczuka  (kiedyś robiłam także z miruny) 3 jajka ( do kotletów i do panierki) pęczek koperku łyżka soku z cytryny 1 duża cebula szczypiorek 1 czerstwa bułka namoczona w ciepłym mleku bułka tarta do panierki mąka do panierki sól, pieprz cytrynowy Dodatkowo: bułki na hamburgery (ilość(...)ryby drobno siekamy tasakiem albo miksujemy przy pomocy blendera. (ja posiekałam tasakiem a potem zmiksowałam blenderem). Mieszamy mięso z jajkiem, bułką namoczoną w mleku, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem cytrynowym, koperkiem i szczypiorkiem. Formujemy w dłoniach kotleciki, obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na małym ogniu.  Hamburgery: Bułki do hamburgerów podpiekamy

Bon Appetit Małgorzaty
Pulpety z dzikim czosnkiem w sosie koperkowym 191

jajko 1 cebula drobno posiekane i podsmażone tarta bułka  sól, pieprz  wiązanka świeżego czosnku niedźwiedziego (można pominąć) Sos: 2 - 3 yżki kwaśnej śmietany duża wiązanka świeżego koperku 2 - 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Ponadto: mąka do obtoczenia pulpetów Zmielone mięso dobrze wymieszać z jajkiem, podsmażoną cebulą,odrobiną bułki tartej, posiekanym czosnkiem niedźwiedzim oraz doprawić solą i pieprzem(...)otrzepujemy je z nadmiaru mąki) i gotować we wrzątku. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Następnie wyjąć pulpety i do wywaru gdzie się gotowały dodać posiekany koperek. Gotować 5 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i wlać do garnka. Chwilkę gotujemy. Doprawić solą i pieprzem. Pulpety włożyć do sosu. pulpety

Bon Appetit Małgorzaty
Smażone przegrzebki czosnkowo - ziołowe podane na okrągłych tostach 143

przesmażyć. Najlepiej smażyć po 1-2 minucie z każdej strony. Składniki: przegrzebki mrożone (ja kupiłam w biedronce po 4 zł) 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku garść koperku sok z cytryny sól, pieprz olej rzepakowy Przegrzebki myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Masło mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekanym koperkiem solą i pieprzem. Na patelnię rozgrzewamy masełko

Bon Appetit Małgorzaty
Omlet z cukinią i z młodymi ziemniaczkami 158

sezon :) Kolor zielony z rana od razy wprawi każdego w dobry humor :)  Składniki: 1 mała cukinia 4 ugotowane ziemniaczki (u mnie młode) 4 jajka 1/4 zielona część pora koperek sól, pieprz świeży tymianek do dekoracji Na dnie formy, albo patelni układamy plasterki ugotowanych ziemniaków. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i energicznie mieszamy z jajkami. Dodajemy posiekany koperek

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z cukinią, bobem, lazurem i orzechami 194

działki? :) Ależ to była pyszotka :) Składniki na 1-2 porcje: 1 młoda cukinia 4 orzechy włoskie 1 ser pleśniowy z niebieską pleśnią 1 szklanka bobu pół szklanki gęstego jogurtu koperek  sól i pieprz Bób gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Cukinię kroimy na cieniutkie plasterki przy pomocy obieraczki do warzyw i blanszujemy przez 2 minuty we wrzątku. Następnie osuszamy(...)cukinię papierowym ręcznikiem. Ser kroimy w kostkę. Do jogurtu dodajemy posiekany koperek oraz sól i pieprz. Na półmisku układamy plasterki cukinii, ugotowany bób, ser, oraz orzechy. Całość polewamy sosem z jogurtu. Smacznego! sałatka z darami losu

Bon Appetit Małgorzaty
Pulpety indycze w zupie kalafiorowej 163

poprzedniego dnia) 3 duże ziemniaki  1 cały dorodny kalafior 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz,  2 liście laurowe,  3 ziele angielskie,  pęczek świeżego koperku szczypiorek Włoszczyznę i ziemniaki myjemy i obieramy,  kroimy w kostkę. D o mięsa dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. W yrabiamy na gładką masę i formujemy małe pulpeciki(...)maśle i dodajemy do zupy. Wszystko g otujemy 15 minut a następnie wrzucamy pulpety i gotujemy jeszcze 15 minut. N a koniec doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy posiekany koperek i szczypiorek.   zupa kalafiorowa z pulpetami

Bon Appetit Małgorzaty
Kotleciki z kalafiora w panierce z płatków owsianych 145

bazie jogurtu. Na następny dzień kotleciki już nie są takie chrupiące z wierzchu, więc radzę je zjeść podczas pierwszego posiedzenia ;)   Składniki: 1 mały, ugotowany kalafior 1 wiązanka koperku 1 mała cebula pół łyżeczki czosnek granulowany pieprz, sól 1 albo 2 jajka 2 garści płatków owsianych  olej do smażenia 1 łyżka masła Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle(...)dodatkiem odrobiny soli. Ugotowany do miękkości kalafior ugniatamy na gładką masę (np. przy pomocy widelca). Dodajemy do niego jajko, posiekany koperek, czosnek oraz podsmażoną cebulkę. Doprawiamy przyprawami.  Formujemy w dłoniach kulki na kotleciki i obtaczamy je w płatkach owsianych. Smażymy na małym ogniu z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety smaczne są z sosem z jogurtu z dodatkiem czosnku

Bon Appetit Małgorzaty
Tarator - chłodnik bułgarski z orzechami 145

przy Kofeinie 2.0. Jest to najsmaczniejszy piknik na Opolszczyźnie :) klik do fan paga:  Żarłostacja - fan pag Składniki: 2 długie, zielone ogórki ½ szklanka orzechów włoskich 5 ząbków czosnku pęczek koperku 2 łyżki oliwy 2 szklanki gęstego, jogurtu naturalnego dekoracja: 1 łyżka kaparów Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy je i odstawiamy na 10 minut. Następnie odciskamy(...)nich sok. Czosnek rozgniatamy, orzechy i koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z jogurtem. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Wierzch chłodnika możemy udekorować kaparami. Schładzamy w lodówce przed podaniem

Bon Appetit Małgorzaty
Makaron penne z sosem łososiowo-pomidorowym 196

Przepis znalazłam u Mniamu . Składniki: makaron penne (u mnie kolorowy w porcji na dwie osoby) 100 g łososia wędzonego 1 puszka krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 2 łyżki siekanego koperku 150 g śmietany 12% Sposób przygotowania: 1. Zagotowujemy wodę z solą na makaron, po zawrzeniu rzucamy makaron. 2. W międzyczasie rozdrobnionego łososia rzucamy na suchą rozg rzaną patelni ę . Podsmażamy(...)momentu, aż straci surowy kolor i delikatnie mieszamy.  3. Do łososia dodaj emy pomidory z puszki,  dusimy, aż wyparuje woda z pomidoró w. Potem dodajemy koperek i zmiażdżone ząbki czosnku. Na koniec dodajemy śmietanę , wszystk o dusimy ok 2 minut. 4. Odcedzamy ugo tow any makaron, rozkładamy na talerze, dodajemy sos i jemy :) Ten sos nie wymaga żadnej

Kuchnia domowa Ani
Jajko sadzone w bułce 163

Pyszna propozycja na ciepłe śniadanie. Dodatkowo można wykorzystać kilkudniową czerstwą bułkę :) Skł adniki: (na jedną porcję) pół bułki 1 jajko przyprawa do jajek koperek Sposób przygotowania: 1. Z bułki wydrążamy środek. Wbijamy jajko. 2. Posypujemy przyprawą do jajek i koperkiem . Zapiekamy w piekarniku do momentu, aż jajko się ładnie zetnie. 3. Zajadamy na ciepło. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z fasolki marynowanej i serka wiejskiego 189

Składniki: 1 słoi czek fasolki szparagowej marynowanej 1 serek wiejski 3-4 łyżki kukury dzy 2 pomidory sieka n y koperek Sposób przygotowania: 1. Fasolkę odsączamy z zal ewy. Kroimy na mniejsze kawałki. 2. Umyte pomidory d owolnie kroimy. 3. Serek mieszamy z pozostałymi skł adnikami, dopraw iamy koperkiem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z makaronem i szynką 429

tutaj :) Składniki: 1 szklanka makaronu mini kolanka 1 puszka kukurydz y 1 puszka groszk u zielon ego 1 duży ogórek 2 z ą bki czosnku papryka marynowana siekany koperek 20 dag szynki z indyka majonez sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Paprykę konserwową, szynkę i ogórka pokroić w kostkę. 2. Warz ywa w puszkach odlać z zalewy. 3. Makaron ugotować(...)osolonym wrzątku, wystudzić. 4. Wszystkie składniki wymieszać, dodać siekany koperek, zmiażdżone ząbki czosnku , majo nez, wymieszać i doprawić do smaku. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Zupa ogórkowa 170

dwuletnia córka również zjada ją ze smakiem. Składniki: 2,5 wywaru (u mnie na skrzydełkach) 3/4 szklanki ry żu 1 marchewka 3 ziemniaki 1 pietruszka 4 ogórki kiszone siekany koperek 1 cebula ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz woda z kiszenia ogórków do smaku Sposób przygotowania: 1. Warzywa obieramy, myjemy, ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę kroimy w plasterki(...)kiszone na ta rce jarzynowej. 4. Gdy ryż będzie już miękki, dodajemy starte ogórki, dolewamy wody z kiszenia o górków do smaku i doprawiamy. Na koniec dodajemy sieka ny koperek. 5. Zupę można zabielić śmietaną, ale od dłuższego czasu ni e zabielam zup (no, poza jarzynówką ) .Poniżej zdjęcie zabie lonej zupy ogórkowej z tartą marchewką. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ryba zapiekana z serem i pieczarkami 203

białej ryby (u mnie dorsz, ale może być mintaj, miruna lub morszczuk) 1 łyżka oleju ser zółty - tyle plastrów ile porcji ryby kilka pieczarek sól tymianek suszony koperek pieprz cytrynowy Sposób przygotowania: 1. Rybę rozmrażamy, płuczemy i osuszamy. Dzielimy na porcje. 2. Każdy kawałek doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, tymiankiem i suszonym koperkiem. 3. Obrane pieczarki kroimy w plasterki. Przekł adamy

Kuchnia domowa Ani