dwojga. Do stworzenia tej potrawy potrzebne nam będą : Dorsz : 2 filety z dorsza jajko łyżka sosu sojowego pieprz cytrynowy sól rozgniecione ziarna kolendry mąka troszkę świeżego koperku Risotto warzywne : 2 torebki ryżu 1 mała marchewka pół czerwonej i żółtej papryki 1 mała cebula szklanka bulionu warzywnego suszona papryczki chilli pieprz cytrynowy ząbek czosnku boczniaki Gdy już(...)mieszamy. Kolejnym krokiem jest przygotowanie Dorsza. Filety kroimy na pół i chwilkę namaczamy je w jajku wymieszanym z łyżką sosu sojowego, szczyptą pieprzu cytrynowego, rozgniecionymi ziarnami kolendry, drobno posiekanym koperkiem i niewielką ilością soli. Po chwili opruszamy je delikatnie mąką i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż do uzyskania złocistego koloru. W międzyczasie kroimy boczniaki na kawałki i podsmażamy na maśle
Wspólne smakiDzisiaj na obiad miała być fasolka szparagowa w roli głównej. Co do tego? Oczywiście ziemniaczki z koperkiem. Żeby było kolorowo - marchewka. Oraz bób proszący się już o zjedzenie. Fajnie, trzeba wszystko umyć, włożyć do garnków i gotuje się samo. A tu Dziecię wyskakuje z hasłem: "A ja bym chciała kluuuskiiiii!". Hm, pomyślała Matka, kluski do fasolki? Przecież miały być ziemniaczki(...)koperkiem! "Ale ja bym chciała kluuuuskiii, tak bardzo, bardzooooo!". Cóż, do czego są zdolne matki wszyscy wiedzą. Skoro reszta obiadu gotuje się sama, to można w międzyczasie zrobić te kilka klusek i tym sposobem na obiad były i ziemniaczki, i kluuuuskiiiii :) Kluski śląskie zazwyczaj robi się z jajkiem. Okazuje się, że bez jajka też wychodzą a nawet smakują! Jak zrobić
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEkurkowego, który wyszedł idealny a dzięki gotowym kurkom od Nasza Chata zrobienie go zajęło 10 minut. Sos powtórzę na pewno! Ryba: 500g filetów z mintaja 1 cytryna posiekany koperek sól, pieprz Sos kurkowy: kurki - danie gotowe 350g, od Nasza Chata 1 duża cebula 250ml śmietanki 18% sól, pieprz 1. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy kurki i smażymy kilka(...)minut. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 2-3 minuty. 2. Rybę solimy, pieprzymy, obsypujemy koperkiem i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni. 3. Upieczoną rybę polewamy sosem
Szefowa kuchniszklanki wody lub rosołu łyżeczka soli bryndza 3 średnie buraki 2 łyżki masła klarowanego średnia biała cebula sól, czarny pieprz 1/2 szklanki słodkiej śmietanki żółty ser (około 100g) koperek Sposób przygotowania Buraki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy, obieramy ze skórki i ścierami na tarce o dużych oczkach. Roztapiamy dwie łyżki masła klarowanego i szklimy na nim drobno posiekaną(...)kukurydzanej. Na kaszkę wykładamy bryndzę, buraki oraz druga część kaszki. Mieszamy śmietankę z startym żółtym serem. Wykładamy na wierzch zapiekanki. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C. Dekorujemy koperkiem
Pyry na Gazpatelni, a następnie wrzucam do gotującego się sosu. Gotuję tak ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. A teraz przepis na sos koperkowy :) Składniki: -1 pęczek koperku -2 łyżki masła -2 łyżeczki mąki -100 ml śmietany -120 ml wody -odrobina Vegety, odrobina soku z cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz. Wykonanie: Masło rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy mąkę i smażymy(...)średnim ogniu ok. 2 minuty, aby mąka się nie zrumieniła. Mieszając, powoli wlewamy 120 ml wody, dodajemy troszkę Vegety i gotujemy 5 minut. Następnie wsypujemy opłukany i posiekany koperek, i gotujemy przez 2 minuty. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami sosu i wlewamy do całości. Dodajemy do smaku sól, pieprz, szczypta cukru i odrobinę soku z cytryny. Po zagotowaniu sos jest
KasiekGotujetakże ryby czy np.jajka sadzonego :)) Składniki: 1/2 gł ówki niedużej kapusty 2 marchewki 1 mała pietruszka mały kawałek selera 1/2 czerwonej papryki sól pieprz cukier sok z cytryny olej koperek Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy. Lekko solimy, ugniatamy i odstawiamy na 20 min, aby zmiękła. Warzywa ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy. W misce mieszamy wszystkie
Walijskie Pichceniepomidory Parmezan Pojedyncza pierś z kurczaka Sól, pieprz, zioła prowansalskie Grzanki Do sosu: 1/2 małego jogurtu naturalnego 1 duża łyżka majonezu 1 ząbek czosnku 1 dużą łyżkę posiekanego koperku Sól, pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka lekko rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek smażymy całą pierś. Co 3 minuty zmieniamy strony. Smażenie piersi(...)startym parmezanem. Sałatkę posypujemy grzankami. Ja użyłam gotowych, ziołowych, które kupiłam w Lidlu. No miski wlewamy jogurt, majonez, wyciskamy ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem, a także dodajemy posiekany koperek. Po wymieszaniu wstawiamy na 15 minut do lodówki. Całość polewamy sosem. Smacznego
Mój Smak na ŻycieSałatka: mix sałat pomidor ogórek oliwki czarne oliwa z oliwek sos koperkowo ziołowy Sos: pół szklanki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1 łyżka przyprawy do tzatziki 1 łyżka posiekanego koperku 1. Każdą część kroimy na połowę. Marynujemy ok. 2 godzin w oliwie, przyprawie do kurczaka, soli i pieprzu. Następnie rozgniatamy wałkiem orzechy na mniejsze kawałki. Ja użyłam orzeszków ziemnych(...)układamy garść sałaty. Na nią kroimy pomidora, ogórek i oliwki. Sos koperkowo ziołowy mieszamy z oliwą i polewamy nim sałatę. 3. Jogurt, majonez, przyprawę tzatziki mieszamy razem i dodajemy koperek. 4. Danie podajemy z ryżem. Jeśli mój przepis pobudził Twój zmysł smaku, zostaw w komentarzy po sobie ślad :) Bardzo będzie mi przyjemnie, wiedząc, że mój przepis, przypadł
Mój Smak na ŻycieSkładniki : * 200g ryżu * 3 łyżki oliwy z oliwek * filet z kurczaka - około 300g * pół puszki kukurydzy * pół puszki czerwonej fasoli * czerwona papryka * chili, kolendra, kumin, sól, pieprz * koperek Przygotowanie : Wszystkie przyprawy dobrze utrzeć w moździerzu, kurczaka pokroić w większą kostkę. Dobrze natrzeć przyprawami. Rozgrzać oliwę, usmażyć mięso, wsypać ryż. Podlać wodą i gotować około 15 minut(...)Wrzucić warzywa. Zagotować, poczekać by odparowała woda. Całość posypać koperkiem. Można podawać z gęstym jogurtem naturalnym
Magiczne Życie Martypieczarek 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g) 2 jajka 1 cebula 2 marchewki kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki mąki sól pieprz liść laurowy ziele angielskie majeranek koperek śmietana 18% olej Wykonanie: Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski wrzucamy zmielone mięso, 3/4 woreczka ugotowanego ryżu, pieczarki z cebulą, jajko. Solimy, pieprzymy, dodajemy(...)pulpety na talerz (tak będzie nam wygodniej) i doprawiamy sos. Zaciągamy go mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody i zabielamy śmietaną (zahartowaną wcześniej w małej ilości sosu). Dodajemy posiekany koperek. Do gorącego sosu wkładamy pulpety
Walijskie Pichceniełyżki koncentratu pomidorowego ok.2 szklanki wody 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka śmietany (opcjonalnie) liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, słodka papryka, olej koperek Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić w drobną kostkę, obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni zeszklić posiekaną cebulę i kiełbaskę, dodać do mięsa. Wszystkie składniki oprószyć mąką, chwilę(...)przyprawy. Dusić pod przykryciem ok. godziny dolewając po trochu pozostałą wodę. Na koniec dołożyć pokrojone ogórki i koncentrat pomidorowy.Dusić ponownie pół godziny. Tuż przed podaniem dodać śmietanę i koperek. Podawać z pieczywem. Smacznego
pieprzny smaczekdodatek drugiego dania - spróbujcie! Ziemniaki z mleka wg receptury Ewy Wachowicz Składniki: 1 kg ziemniaków woda i mleko do gotowania sól do smaku 5 - ząbków czosnku ½ - cebuli koperek do dekoracji Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie z mlekiem (w proporcjach pół na pół). Do wody z mlekiem wrzucić też czosnek w łupinkach i cebulę. Podawać w całości(...)ubite (po wyjęciu czosnku i cebuli) udekorowane posiekanym koperkiem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaGravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Nazwa dania, dosłownie pogrzebany łosoś, wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal morskich by lekko sfermentowały. Obecnie nie stosuje się już fermentacji. Ryby przyrządza się w marynacie, w ciągu kilku(...)kroimy w cienkie plastry. Robimy sos: do zamykanego słoika dajemy wszystkie składniki sosu, zakręcamy i potrząsamy dynamicznie, aż wszystkie składniki sosu połączą się. Plastry łososia podajemy polane sosem, posypane koperkiem, najlepiej ze świeżym pieczywem. * Przepis na łososia pochodzi z magazynu dla smakoszy Kuchnia nr 01/20125
Smakowity Blog Kulinarnydaniom. W mojej wersji występuje zielony pieprz (stąd też ten kolor przyprawy) nadaje ostrzejszy smak daniom. Składniki: 1 opakowanie suszonej włoszczyzny 3 łyżki suszonej natki pietruszki 3 łyżki suszonego koperku 5 łyżek soli morskiej 1 łyżka pieprzu zielonego mielonego (lub pieprz czarny mielony) 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka lubczyku suszonego 1 łyżka kurkumy Suszoną włoszczyznę(...)więcej niż być powinno, jak również sprawdziłam wszystkie inne przyprawy by nie miały w składzie glutaminianu sodu i innych dodatków. Przepis jest prosty włoszczyznę, natkę pietruszki, koperek, sól morską wrzucamy do malaksera lub młynka i mielimy kilkanaście minut. Później dodajemy resztę przypraw mielonych i dokładnie mieszamy. Dania przyprawione domową vegetą są Mmm Pyszne
NA MOIM TALERZU