koperek - 3011 przepisów (strona:58/201)

Muffinki z łososiem i koprekiem 274

Claire Ptak & Henry Dimbleby składniki (6 sztuk) 240 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 165 g startego sera ( dałam cheddar) 50 g wędzonego łososia 20 g posiekanego koperku 1 jajko 180 g maślanki 75 g oleju roślinnego np słonecznikowego 100 g białego serka kremowego - dałam ziołowy przygotowanie Nagrzać piekarnik do 180 st C. W misce wymieszać mąkę(...)proszkiem do pieczenia, dodać starty ser, pokrojonego drobno łososia i koperek. W drugiej misce wymieszać jajko z  maślanką i olejem. Przełożyć połowę mokrych składników do suchych, wymieszać, następnie dodać resztę mokrych i wymieszać aż wszystko ładnie się połączy. Nakładać łyżką do foremek muffinkowych, zapełniając je do połowy. Na środku każdej muffinki nałożyć łyżeczkę kremowego, białego serka, przykryć resztą masy

Stare Gary
Pieczony łosoś w glazurze musztardowo-miodowej z batatami i jarmużem 173

glazurze: 2 filety świeżego łososia ze skórą 1 łyżka naturalnego miodu 2 łyżki musztardy Dijon sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę biały pieprz 1 pęczek koperku 2 łyżki oliwy do pieczenia składniki na pieczone bataty: 2 bataty sól morska świeżo mielony pieprz 2 gałązki świeżego rozmarynu składniki na sałatkę z jarmużu: kilka liści jarmużu 1 garść(...)botwiny sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy czosnkowej Przygotowujemy glazurę dla ryby.Płynny miód, musztardę, sok z cytryny, pieprz i czosnek i posiekany koperek energicznie mieszamy ze sobą. Filety ryby myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą. Wykładamy łososia i polewamy gotową glazurą. Bataty obieramy ze skórki, Kroimy w cienkie plasterki. Układamy obok łososia. Posypujemy je solą

Bon Appetit Małgorzaty
Złocisty dorsz z warzywnym risotto i boczniakami. 148

dwojga. Do stworzenia tej potrawy potrzebne nam będą : Dorsz : 2 filety z dorsza jajko łyżka sosu sojowego  pieprz cytrynowy  sól rozgniecione ziarna kolendry mąka troszkę świeżego koperku Risotto warzywne : 2 torebki ryżu  1 mała marchewka pół czerwonej i żółtej papryki 1 mała cebula szklanka bulionu warzywnego suszona papryczki chilli pieprz cytrynowy  ząbek czosnku boczniaki Gdy już(...)mieszamy. Kolejnym krokiem jest przygotowanie Dorsza. Filety kroimy na pół i chwilkę namaczamy je w jajku wymieszanym z łyżką sosu sojowego, szczyptą pieprzu cytrynowego, rozgniecionymi ziarnami kolendry, drobno posiekanym koperkiem i niewielką ilością soli. Po chwili opruszamy je delikatnie mąką i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż do uzyskania złocistego koloru. W międzyczasie kroimy boczniaki na kawałki i podsmażamy na maśle

Wspólne smaki
Wegańskie KLUSKI ŚLĄSKIE Z SOSEM 128

Dzisiaj na obiad miała być fasolka szparagowa w roli głównej. Co do tego? Oczywiście ziemniaczki z koperkiem. Żeby było kolorowo - marchewka. Oraz bób proszący się już o zjedzenie. Fajnie, trzeba wszystko umyć, włożyć do garnków i gotuje się samo. A tu Dziecię wyskakuje z hasłem: "A ja bym chciała kluuuskiiiii!". Hm, pomyślała Matka, kluski do fasolki? Przecież miały być ziemniaczki(...)koperkiem! "Ale ja bym chciała kluuuuskiii, tak bardzo, bardzooooo!". Cóż, do czego są zdolne matki wszyscy wiedzą. Skoro reszta obiadu gotuje się sama, to można w międzyczasie zrobić te kilka klusek i tym sposobem na obiad były i ziemniaczki, i kluuuuskiiiii :) Kluski śląskie zazwyczaj robi się z jajkiem. Okazuje się, że bez jajka też wychodzą a nawet smakują! Jak zrobić

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Mintaj w sosie kurkowym 178

kurkowego, który wyszedł idealny a dzięki gotowym kurkom od Nasza Chata zrobienie go zajęło 10 minut. Sos powtórzę na pewno!  Ryba: 500g filetów z mintaja 1 cytryna posiekany koperek sól, pieprz Sos kurkowy: kurki - danie gotowe 350g, od Nasza Chata 1 duża cebula 250ml śmietanki 18% sól, pieprz 1. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy kurki i smażymy kilka(...)minut. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 2-3 minuty. 2. Rybę solimy, pieprzymy, obsypujemy koperkiem i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni. 3. Upieczoną rybę polewamy sosem

Szefowa kuchni
Zapiekanka z kaszy kukurydzianej i bryndzy 132

szklanki wody lub rosołu łyżeczka soli bryndza 3 średnie buraki 2 łyżki masła klarowanego średnia biała cebula sól, czarny pieprz 1/2 szklanki słodkiej śmietanki żółty ser (około 100g) koperek Sposób przygotowania Buraki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy, obieramy ze skórki i ścierami na tarce o dużych oczkach. Roztapiamy dwie łyżki masła klarowanego i szklimy na nim drobno posiekaną(...)kukurydzanej. Na kaszkę wykładamy bryndzę, buraki oraz druga część kaszki. Mieszamy śmietankę z startym żółtym serem. Wykładamy na wierzch zapiekanki. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C. Dekorujemy koperkiem

Pyry na Gaz
Pulpety mielone z kuskusem w sosie koperkowym 96

patelni, a następnie wrzucam do gotującego się sosu. Gotuję tak ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.  A teraz przepis na sos koperkowy :) Składniki: -1 pęczek koperku -2 łyżki masła -2 łyżeczki mąki -100 ml śmietany -120 ml wody -odrobina Vegety, odrobina soku z cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz. Wykonanie: Masło rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy mąkę i smażymy(...)średnim ogniu ok. 2 minuty, aby mąka się nie zrumieniła. Mieszając, powoli wlewamy 120 ml wody, dodajemy troszkę Vegety i gotujemy 5 minut. Następnie wsypujemy opłukany i posiekany koperek, i gotujemy przez 2 minuty. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami sosu i wlewamy do całości. Dodajemy do smaku sól, pieprz, szczypta cukru i odrobinę soku z cytryny. Po zagotowaniu sos jest

KasiekGotuje
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY II 207

także ryby czy np.jajka sadzonego :)) Składniki: 1/2 gł ówki niedużej kapusty 2 marchewki 1 mała pietruszka mały kawałek selera 1/2 czerwonej papryki sól pieprz cukier sok z cytryny olej koperek Wykonanie:  Kapustę drobno szatkujemy. Lekko solimy, ugniatamy i odstawiamy na 20 min, aby zmiękła. Warzywa ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy. W misce mieszamy wszystkie

Walijskie Pichcenie
Sałatka a'la Cezar 283

pomidory Parmezan Pojedyncza pierś z kurczaka Sól, pieprz, zioła prowansalskie Grzanki Do sosu: 1/2 małego jogurtu naturalnego 1 duża łyżka majonezu 1 ząbek czosnku 1 dużą łyżkę posiekanego koperku Sól, pieprz  Sposób wykonania: Pierś z kurczaka lekko rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek smażymy całą pierś. Co 3 minuty zmieniamy strony. Smażenie piersi(...)startym parmezanem. Sałatkę posypujemy grzankami. Ja użyłam gotowych, ziołowych, które kupiłam w Lidlu. No miski wlewamy jogurt, majonez, wyciskamy ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem, a także dodajemy posiekany koperek. Po wymieszaniu wstawiamy na 15 minut do lodówki. Całość polewamy sosem. Smacznego

Mój Smak na Życie
Orzechowa pierś z kurczaka 355

Sałatka: mix sałat pomidor ogórek oliwki czarne oliwa z oliwek sos koperkowo ziołowy Sos: pół szklanki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1 łyżka przyprawy do tzatziki 1 łyżka posiekanego koperku 1. Każdą część kroimy na połowę. Marynujemy ok. 2 godzin w oliwie, przyprawie do kurczaka, soli i pieprzu. Następnie rozgniatamy wałkiem orzechy na mniejsze kawałki. Ja użyłam orzeszków ziemnych(...)układamy garść sałaty. Na nią kroimy pomidora, ogórek i oliwki. Sos koperkowo ziołowy mieszamy z oliwą i polewamy nim sałatę. 3. Jogurt, majonez, przyprawę tzatziki mieszamy razem i dodajemy koperek.  4. Danie podajemy z ryżem. Jeśli mój przepis pobudził Twój zmysł smaku, zostaw w komentarzy po sobie ślad :)  Bardzo będzie mi przyjemnie, wiedząc, że mój przepis, przypadł

Mój Smak na Życie
Ryż po meksykańsku z kurczakiem 283

Składniki : * 200g ryżu * 3 łyżki oliwy z oliwek * filet z kurczaka - około 300g * pół puszki kukurydzy * pół puszki czerwonej fasoli  * czerwona papryka * chili, kolendra, kumin, sól, pieprz  * koperek    Przygotowanie : Wszystkie przyprawy dobrze utrzeć w moździerzu, kurczaka pokroić w większą kostkę. Dobrze natrzeć przyprawami. Rozgrzać oliwę, usmażyć mięso, wsypać ryż. Podlać wodą i gotować około 15 minut(...)Wrzucić warzywa. Zagotować, poczekać by odparowała woda. Całość posypać koperkiem. Można podawać z gęstym jogurtem naturalnym

Magiczne Życie Marty
PULPETY Z RYŻEM I PIECZARKAMI W SOSIE WARZYWNYM 339

pieczarek 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g) 2 jajka 1 cebula 2 marchewki kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki mąki sól pieprz liść laurowy ziele angielskie majeranek koperek śmietana 18% olej Wykonanie:  Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski wrzucamy zmielone mięso, 3/4 woreczka ugotowanego ryżu, pieczarki z cebulą, jajko. Solimy, pieprzymy, dodajemy(...)pulpety na talerz (tak będzie nam wygodniej) i doprawiamy sos. Zaciągamy go mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody i zabielamy śmietaną (zahartowaną wcześniej w małej ilości sosu). Dodajemy posiekany koperek. Do gorącego sosu wkładamy pulpety

Walijskie Pichcenie
FORSZMAK LUBELSKI 387

łyżki koncentratu pomidorowego  ok.2 szklanki wody  1 łyżka mąki pszennej  1 łyżka śmietany (opcjonalnie) liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, słodka papryka, olej  koperek Sposób przyrządzenia:   Mięso pokroić w drobną kostkę, obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni zeszklić posiekaną cebulę i kiełbaskę, dodać do mięsa. Wszystkie składniki oprószyć mąką, chwilę(...)przyprawy. Dusić pod przykryciem ok. godziny dolewając po trochu pozostałą wodę. Na koniec dołożyć pokrojone ogórki i koncentrat pomidorowy.Dusić ponownie pół godziny. Tuż przed podaniem dodać śmietanę i koperek. Podawać z pieczywem. Smacznego

pieprzny smaczek
Ziemniaki z mleka wg receptury Ewy Wachowicz 449

dodatek drugiego dania - spróbujcie! Ziemniaki z mleka wg receptury Ewy Wachowicz Składniki: 1 kg ziemniaków woda i mleko do gotowania sól do smaku 5   - ząbków czosnku ½   - cebuli koperek do dekoracji Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie z mlekiem (w proporcjach pół na pół). Do wody z mlekiem wrzucić też czosnek w łupinkach i cebulę. Podawać w całości(...)ubite (po wyjęciu czosnku i cebuli) udekorowane posiekanym koperkiem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Gravlax z sosem pomarańczowo-musztardowym 159

Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Nazwa dania, dosłownie pogrzebany łosoś,  wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal morskich by lekko sfermentowały. Obecnie nie stosuje się już fermentacji. Ryby przyrządza się w marynacie, w ciągu kilku(...)kroimy w cienkie plastry. Robimy sos: do zamykanego słoika dajemy wszystkie składniki sosu, zakręcamy i potrząsamy dynamicznie, aż wszystkie składniki sosu połączą się. Plastry łososia podajemy polane sosem, posypane koperkiem, najlepiej ze świeżym pieczywem. * Przepis na łososia pochodzi z magazynu dla smakoszy Kuchnia nr 01/20125

Smakowity Blog Kulinarny