koperek - 3011 przepisów (strona:52/201)

Na Ostatki - najlepsze sałatki! 409

jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa(...)czarnymi oliwkami Sałatka z soczewicy i cukinii Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat  Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą

Moja smaczna kuchnia
TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA 228

nadaje się na każdą ważniejszą okazję.  TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA /własny;/ na 2 porcje 200g wędzonego łososia dobrej jakości 70g czerwonej cebuli 70g korniszonów 1 pęczek koperku 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju lnianego 1/3 łyżeczki białego pieprzu Łososia bardzo drobno siekam, jednocześnie uważając, by nie powstała całkowita miazga. Cebulę obieram i tak samo, jak korniszony(...)kroję w drobną  kosteczkę. Wszystko mieszam z posiekanym koperkiem, olejem lnianym i sokiem z cytryny, doprawiam pieprzem. Podaję, skrapiając odrobiną oleju lnianego. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
jak spieprzyć barszcz 136

przepis na trzy - cztery porcje ugotować przepyszny barszcz z tego przepisu  KLIK DODATKOWO  50 ml śmietany kremówki koperek kilka listków botwinki oliwa Gdy barszcz będzie gotowy usmażyć listki botwinki na oliwie i położyć na papier by odsączyć nadmiar tłuszczu. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając szczyptę soli oraz posiekany drobno koperek - ułożyć dekoracyjnie razem z botwinką

na gazie
Gryczane bliny z serkiem, szynką parmeńską i kiełkami 133

ciepłego mleka 100 gram mąki gryczanej 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli oliwa z oliwek Do podania: serek typu Philadelphia 2-3 plasterki szynki parmeńskiej kiełki, u mnie lucerny koperek Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę i sól. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie(...)placku powinny pojawiać się charakterystyczne pęcherzyki powietrza. Po usmażeniu wszystkich placków (powinno wyjść około 8-9)  na placki nakładamy po łyżeczce serka, kawałek szynki parmeńskiej i kiełki lub koperek. Ważne jest to by placki podawać na ciepło. Placki mogą być podane również na słodko, wtedy zwiększamy ilość cukru a ilość soli ograniczamy do szczypty. Podajemy z dżemem, miodem, cukrem

Mango Papaja
Pulpeciki w sosie pomidorowym 151

Wyjęłam wczoraj z zamrażarki mielone mięso. Zachciało mi się pulpecików:) dawno nie robiłam. Do tego buraczki na ciepło i ziemniaki z koperkiem:) Mniam, mniam:) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego jajko bułka tarta 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu 1/2 kostki rosołowej warzywnej lub drobiowej (można dać całą kostkę rosołową - według uznania) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki śmietany(...)sprężynką do momentu zagotowania, żeby nie powstały "kluchy". W przeciwnym razie będzie, po pierwsze niesmaczne, a po drugie nieładnie będzie wyglądać Podawałam z buraczkami na ciepło i ziemniakami z koperkiem. Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Łosoś zapiekany w sosie ziołowym 151

łososia ze skórą 1/2 cytryny 2 łyżki masła + 1 łyżka do posmarowania naczynia żaroodpornego 1 łyżeczka mąki 1/2 kostki bulionu warzywnego 200 ml śmietany 18% 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka tymianku 100 ml wody (z kranu, chyba, że mamy przegotowaną - ale nie to nie ma znaczenia) 2 żółtka sól(...)minut ale uważamy, żeby nie przyrumienić mąki Mieszając wlewamy powoli 100 ml wody, wrzucamy pół kostki bulionu i doprowadzamy do zagotowania Zdejmujemy z ognia Łączymy żółtka ze śmietaną... ... dodajemy koperek, natkę pietruszki i szczypiorek - mieszamy Łączymy sos z zasmażką na patelni Wyjmujemy na chwile rybę z piecyka, polewamy ją sosem i ponownie pieczemy kolejne 10 minut Ja rybę zjadłam

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Biała kapusta z koperkiem na ciepło z zasmażką 122

mogłam się doczekać, kiedy ją zrobię:) Składniki: 1/2 główki białej kapusty 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 1 kostka bulionu warzywnego lub nasze domowe kostki rosołowe 1 łyżeczka posiekanego koperku sól pieprz lubczyk Pół głowki kaputy siekamy Przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą powyżej kapusty ok. 0,5 cm i przyprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Dodajemy kostkę rosołową lub nasz(...)dużego sitka i przecedzić, delikatnie mieszając łyżką. Nie energicznie (!), ponieważ zrobi się paćka. Takie odcedzenie nadmiaru wody spowoduje, że kapusta będzie gęsta Na sam koniec dodajemy łyżkę posiekanego koperku i całość delikatnie mieszamy Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Duszony łosoś z koperkiem 169

Podobnie jak cytrynowo-miodowa pierś z kurczaka , ten łosoś to również danie w 30 minut. Składniki: filet z łososia (ok. 200 g) sok z 1 cytryny koperek - ilość wedle uznania sól pieprz  Piecyk nastawić na 180 stopni C Łososia skropić sokiem z cytryny, posypać siekanym koperkiem Doprawić odrobiną soli i pieprzu Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tartinki z łososiem i serkiem 248

małokaloryczne, na mojej diecie takie 6 sztuk mi wystarcza i stanowi jeden z kolacyjnych posiłków. Tartinki z łososiem i serkiem na pumperniklu łosoś wędzony pumpernickel serek kremowy świeży koperek sok z cytryny pomidorki koktajlowe Do przygotowania tych przekąsek wystarczy okrągły pumpernickel. Łososia wędzonego siekamy i mieszamy z serkiem. Nakładamy serek z łososiem na pieczywo, na wierzch kładziemy kawałek łososia, ćwiartkę(...)pomidorka i koperek. Całość możemy skropić dla smaku sokiem cytrynowym. The post Tartinki z łososiem i serkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Selery zapiekane, nadziewane farszem z udek drobiowych z szybkowaru 170

przepisem Kuchni Polskiej. Wprawdzie przygotowanie tej potrawy składa się z kilku etapów, ale wierzcie mi - naprawdę warto. Selery w połączeniu z farszem z udek drobiowych wzbogaconych aromatem koperku wyglądają i smakują po prostu rewelacyjnie! Całości dopełnia lekko winny, pomidorowy, beszamelowy, śmietanowy i subtelnie imbirowy sos. Seler korzeniowy (bulwy) Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 25 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 4 JEŚLI(...)TUTAJ Farsz z udek drobiowych Składniki 3 podudzia drobiowe  1 jajko, rozmąć 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej sól morska drobno mielona, czarny pieprz 1 - 2 łyżki świeżo posiekanego koperku + szczypta lub troszkę więcej suszonego Przygotowanie oddziel mięso od kości w następujący sposób: natnij nożem mięso przy kości następnie delikatnie odcinaj mięso z lewej i prawej strony kości na koniec

Szybko Szybkowar
Frittata z jarmużem 125

Szybko, smacznie i ekonomicznie :). składniki na 2 frittaty: 10 ziemniaków 1 duża biała cebula 2 ząbki czosnku 2 papryki czerwone 200 g jarmużu pół papryczki peperoni 12 jajek pęczek koperku sól, pieprz    Ziemniaki obieramy, kroimy na grubą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości. Delikatnie rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażamy chwilę(...)misce roztrzepujemy jajka z solą i pieprzem. Przygotowujemy płaskie naczynia żaroodporne, smarujemy olejem. Wykładamy na nie ziemniaki oraz warzywa z patelni. Całość zalewamy masą jajeczną wymieszaną z  posiekanym koperkiem. Pieczemy w piekarniku: temp. 170 stopni C / czas

noteskulinarnyfiga
SURÓWKA Z PORA, MARCHEWKI I JABŁKA 7027

szczególnie jesienią i zimą, aby dostarczyć organizmowi więcej witamin.  Składniki: białe czę ści z 2 porów 2 marchewki 4 rzodkiewki 1 nieduże jabłko sól szczypta cukru śmietana 12% koperek Wykonanie:  Por myjemy dokładnie i kroimy w paseczki. Marchew, jabłko i rzodkiewkę ścieramy na oczkach na tarce. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i szczyptą cukru. Dodajemy śmietanę(...)dodałam 2 łyżki). Jeśli nie liczymy kalorii możemy łyżkę śmietany zamienić na łyżkę majonezu. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce

Walijskie Pichcenie
Poniedziałkowy "fit" - sałatka na imprezę 496

SKŁADNIKI: 200 g rukoli 8 pomidorków koktajlowych 1 wędzone udko z kurczaka 150 g mini kulek mozzarelli z ziołami 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki koperek zielona cebulka oliwa z oliwek pieprz 1 opakowanie mini bruschette     PRZYGOTOWANIE: Na talerzu rozkładamy liście rukoli. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i układamy na rukoli na zmianę z kulkami serka(...)obieramy od kości i ściągamy skórę, a następnie kroimy na kawałki. Na talerzu układamy w dowolny sposób kawałki kurczaka i paski papryk. Naokoło warzyw z kurczakiem układamy malutkie grzanki. Koperek i zieloną cebulkę drobno siekamy i posypujemy nim sałatkę. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Na 15 minut przed podaniem spryskujemy całość delikatnie oliwą z oliwek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mięsne wałeczki czyli kaszubki w innej odsłonie 163

fasolką szparagową SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 kajzerka około 1 szklanki mleka około 1 szklanki wody sól pieprz papryka słodka szklanka bułki tartej koperek tłuszcz do smażenia 150-200 g fasolki szparagowej żółtej - ugotowanej PRZYGOTOWANIE: Fasolkę szparagowa należy ugotować w osolonej wodzie, następnie odcinamy końcówki i kroimy w mniejsze kawałeczki takie, abyśmy mogli nimi nafaszerować(...)masę mięsną, jeżeli będzie potrzeba dodać odrobinę bułki tartej by uzyskać odpowiednią konsystencję masy mięsnej.  Przygotowujemy bułkę na panierkę. Na talerz wysypujemy bułkę dodajemy paprykę słodką oraz posiekany koperek - mieszamy.  Z masy mięsnej formujemy placki wielkości dłoni, nakładamy pokrojoną fasolkę i formujemy wałeczki, które obtaczamy w przygotowanej panierce.  Smażymy na złoto z wszystkich stron, można smażyć

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą 275

kukurydzą    SKŁADNIKI: 1 puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym sól pieprz 1/3 pora (środkowa część) 4 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy koperek Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy i przełożyć do miski. Pora pokroić na cieniutkie plasterki i dodać do miski. Ja przekładam pora najpierw na sitko i przelewam gorąca wodą. Ogórki konserwowe(...)pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Dodać majonez, musztardę i wymieszać. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Z wierzchu posypać posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki