szybki. Taka surówka jest znakomitym dodatkiem do mięs, można ją tez zjeść po protu z białym pieczywem. Polecam! składniki 2 czerwone cykorie 1 cukinia garść koperku 1 cebula czerwona 2 - 3 pomidorki cherry sos 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu cherry 1/4 łyżeczki płatków(...)paprykowych 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu przygotowanie Cykorię pokroić w poprzek w dosyć drobne paski. Cebulę pokroić w półkrążki. Koperek posiekać. Pomidorki pokroić na połówki. Cukinię umyć i pokroić w cienki "makaron". Cykorię, cebulę, cukinię, pomidorki i zioła włożyć do miski, wymieszać. Składniki sosu wymieszać w słoiku, polać sałatę. Smacznego
Stare Garymoże być podawana również z pokrojonymi w kostkę ziemniakami zamiast ryżu. Składniki: 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego 4 ogórki kiszone pół małego selera pietruszka marchewka 50 g ryżu koperek sól, pieprz 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego Seler, pietruszkę i marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić do bulionu. Dodać ryż i gotować około 20 minut na małym ogniu(...)Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do gotującej się zupy. Pogotować jeszcze kilka minut, wyłączyć ogień i doprawić zupę solą, pieprzem i śmietaną lub jogurtem. Koperek posiekać i również dodać do zupy
wyzwania kuchennepodałam z grzankami... Składniki: 1 duża kalarepa 1 miękka gruszka 3 kremowe ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 mała cebula 1/2 selera 3 łyżki posiekanej natki lub koperku łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej łyżeczka mielonego kminku sól, świeżo mielony pieprz 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżki masła Grzanki: 3-4 kromki chleba (zwykły, tostowy lub żytni) po pół(...)kawałki, umieścić z w dużym garnku. Zalać 1 l zimnej wody i gotować do miękkości. Zupę zmiksować, dodać zioła i przyprawy, wlać śmietankę, dodać masło, posiekaną natkę lub koperek. Chleb pokroić w drobną kostkę wyłożyć na suchą patelnię i zrumienić, dodając pod koniec suszony czosnek i zioła. Gorącą zupę rozlać do miseczek, wrzucić po 2 łyżki grzanek
Czerwień i błękitochotę od dawna. Inspiracja znaleziona u Kwestii Smaku . Składniki /4 porcje/: 1 opakowanie wędzonego łososia opakowanie mieszanki sałat z rukolą 5-6 rzodkiewek 150 g sera feta 1/2 pęczka koperku Dressing: 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy sól, pieprz 1 łyżeczka musztardy Wykonanie: Sałatkę rozłożyć na 4 talerze. Ułożyć na niej kawałki wędzonego łososia(...)pokrojony w kostkę ser feta. Posypać plasterkami rzodkiewki i posiekanym koperkiem. Składniki dressingu wymieszać i polać nim sałatkę
Pasja Smakuczosnek za wyrazisty smak :) Składniki: 150 ml gęstego jogurtu naturalnego łyżka majonezu łyżka śmietany pół łyżeczki octu winnego 2 ząbki czosnku pół łyżeczki cukru sól, pieprz łyżeczka posiekanego koperku Przygotowanie: Dokładnie mieszamy jogurt z majonezem, śmietaną i octem. Następnie dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, kolejno cukier, sól i pieprz oraz posiekany koperek. Wszystko jeszcze raz mieszamy i wkładamy
Symfonia smakowaSkładniki: ok 50 - 80 g gotowanego lub pieczonego mięsa 3 jajka pół czerwonej cebuli kilka suszonych pomidorów łyżeczka octu jabłkowego pestki dyni sól, pieprz koperek Przygotowanie: Mięso (u mnie upieczony karczek) pokroić w kostkę, dodać do niego ugotowane na twardo jajka pokrojone według uznania, cebulę w piórkach, pestki dyni i suszone pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i łyżeczką(...)octu. Posypać posiekanym koperkiem i gotowe............ Smacznego
Gaździnka warzyziemniaków 0,4kg kiełbasy włoszczyzna sól, pieprz posiekana natka pietruszki lub koperku 50ml słodkiej śmietanki 18% 1 płaska łyżka mąki Przygotowanie: Żeberka obsmażymy na patelni (ja zrobiłam to w dużym garnku), po podsmażeniu dolewamy(...)dolewam z 2 chochelki wywaru z zupy. Taką zasmażkę dodaję do zupy mieszając aby nie powstały grudki. Zupę solimy i pieprzymy do smaku i dorzucamy posiekaną natkę pietruszki lub koperku. Na koniec dodajemy śmietankę (ja najpierw hartuję ją z gorącym wywarem) i zagotować
Amatorka kuchennaSkładniki: 400 gram łososia 1/2 limonki 1 papryczka chili sól pieprz koperek Łososia pozbawiamy skóry i ości. Doprawiamy solą i pieprzem, posiekaną chili. Następnie układamy plasterki limonki i koperek. Całość układamy na papierze do pieczenia i porządnie zwijamy z każdej strony. Papilotki z łososiem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 9 minut. Podajemy z frytkami i surówką
Mango Papajatartej sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ziaren czarnuszki 1-2 łyżeczki przyprawy typu vegeta olej do smażenia - opcjonalnie sos koperkowy: jogurt naturalny pęczek koperku sól pieprz kolorowy świeżo mielony Kotleciki mielone z pęczakiem - jak zrobić? Kaszę pęczak namoczyć w wodzie na co najmniej 2 godziny przed gotowaniem. Namoczoną kaszę przełożyć do osolonego wrzątku(...)kotleciki w niewielkich odstępach, piec przez około 25 minut, odwrócić na druga stronę i piec kolejne 25-30 minut w temp. 180'C na górnej półce piekarnika). Sos koperkowy: Koperek drobno posiekać, połączyć z jogurtem naturalnym, przyprawić do smaku solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Smacznego
Moje QulinariaSKŁADNIKI: ok. 0,5 kg matiasów 5 szt. dużych pieczarek 2 szt. marchwi ok. 4 szt. ogórka kiszonego ok. 3 szt. dużych ziemniaków pół pęczka koperku 5 łyżek majonezu sól, pieprz KROK 1: śledzie najlepiej namoczyć w zimnej wodzie ok 0,5 h aby "oddały" nadmiar soli... następnie odsączyć z nadmiaru wody i pokroić w kostkę, wrzucić do naczynia(...)podsmażyć na małej ilości oleju, przestudzić i dodać do warzyw oraz śledzi w naczyniu... KROK 4 ogórki pokroić w kostkę, odsączyć nadmiar wody, dodać do naczynia z pozostałymi składnikami... koperek drobno pokroić, wsypać do sałatki... dodać soli oraz pieprzu według uznania (śledzie i ogórki są dosyć słone!).. dodać majonez i wymieszać dokładnie wszystkie składniki... ostudzić w lodówce ok. 1h SMACZNEGO
smacznieinatematprzepis, zainspirował mnie bardzo i postanowiłam go wypróbować, wybrałam wersję z marynatą- palce lizać! SKŁADNIKI: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 jaja(na omlety) papryka konserwowa(paski) świeżo posiekany koperek(pęczek lub dwa) przyprawy: sól, pieprz, oregano, vegeta MARYNATA: olej,sól,vegety,czosnku,majeranku,gałki muszkatołowej,papryki WYKONANIE: filet rozciąć wzdłuż ,rozbić na duże płaty, posmarować marynatą, smażymy omlet(...)kładziemy na ubity filet, następnie na środek wkładamy paprykę konserwową, po bokach pokrojony drobno koperek, zwijamy rolady, zamykamy wykałaczką, smażymy na maśle klarowanym, podlewamy rosołkiem albo bulionem
Kuchnia Beatyselera 1/2 czerwonej papryki 1 mała czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli wraz z zalewą 1 kostka rosołowa warzywna 1 kostka rosołowa drobiowa 3 ziemniaki 2 łyżki posiekanego koperku dymka - posiekana zielona część sól pieprz ziołowy Pietruszkę obieramy i myjemy. Kroimy na pół (po ugotowaniu pozbywamy się jej) Seler obieramy, myjemy i wrzucamy w całości do garnka (po ugotowaniu(...)warzywa w zupie będą już miękkie, wyciągamy seler i pietruszkę - tych warzyw w zupie nie chcemy :) Ugotowane ziemniaki ugniatamy z masłem Zupę nalewamy na talerze, dodajemy ziemniaki, które posypujemy koperkiem i cebulką Dodajemy zgrillowaną czerwoną paprykę i całość posypujemy zieloną częścią posiekanej dymki Smacznego! :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commakaronu tagliatelle Pół średniej cukinii, jeśli jest młoda, to ze skórką 2 ząbki czosnku 100 g wędzonego łososia 6 dużych suszonych pomidorów 200 g serka mascarpone Sól, pieprz, świeży koperek Cukinię myjemy i kroimy w półplasterki. Łososia i suszone pomidory kroimy w cienkie paski, czosnek drobno siekamy. Cukinię podsmażamy na maśle ok. 3 min, aby delikatnie zmiękła. Przekładamy na talerz(...)wszystko razem i dodajemy mascarpone* i cukinię. Gdy ser się rozpuści, a wszystkie składniki połączą-doprawiamy (nie przesadzamy z solą, bo wędzony łosoś sam w sobie jest słony), dodajemy koperek. W międzyczasie gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Gotowy makaron odsączamy, przepłukujemy zimną wodą i przekładamy na patelnię z sosem. Mieszamy do połączenia składników. *Do serka mascaropne możemy dodać
Zawsze głodna!korzeń) - 1 biała część pora - kilka suszonych grzybów leśnych - 6 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej - 2 listki laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - pieprz czarny mielony - sól - posiekana natka pietruszki lub koperek do dekoracji (w zależności od preferencji smakowych) Przygotowanie: Umyte i pokrojone w kostkę mięso gotujemy, aż będzie miękkie (potrwa to ok. 20 minut). W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy(...)czym dodajemy kaszę i ziemniaki. Gotujemy jeszcze mniej więcej kwadrans, po czym doprawiamy pieprzem i solimy (krupnik posolony zbyt wcześnie może ściemnieć). Serwujemy z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Krupnik na żeberkach
W SMAKPrzygotowując pstrąga, doprawiam go tylko nieznacznie, żeby nie przytłumić jego wyrazistego smaku. Składniki (dla dwóch osób): 2 płaty (filety) z pstrąga sól pieprz cytrynowy sok z jednej cytryny koperek (świeży lub mrożony) olej (używam tego z pestek winogron) Sposób przygotowania: Rybę dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć z obu stron solą. Skropić sokiem z cytryny i doprawić mielonym pieprzem(...)strony skóry, potem przez chwilę od strony mięsa, a potem - już do końca - ponownie od strony skóry. Po ostatnim odwróceniu ryby mięso skropić sokiem z cytryny i posypać posiekanym koperkiem. Na minutę przed końcem czasu patelnię przykryć - dzięki temu ryba będzie bardziej miękka i soczysta. Mojego pstrąga podałem z gotowanym pęczakiem i sałatką z jarmużu , co także
W SMAK