koperek - 3011 przepisów (strona:41/201)

Sałatka ziemniaczana z boczkiem 184

kawałku) kilka korniszonów 1 por (jasna część) mały kubek jogurtu naturalnego 1-2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka majeranku sól i świeżo mielony pieprz pół pęczka koperku 1 łyżka soku z cytryny Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, wyjąć i ostudzić. Następnie obrać i pokroić w dość grubą kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać(...)zalać osolonym wrzątkiem i odstawić na 5 minut, by zmiękły. Po tym czasie odcedzić i ostudzić. Korniszony pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać, połączyć ze śmietaną, majonezem, musztardą, posiekanym koperkiem, doprawiając do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut, aby sałatka się przegryzła. Podawać do grillowanych mięs

Czerwień i błękit
Sos ogórkowo-czosnkowy. 356

chrupiącej panierce - sos ogórkowo-czosnkowy, jako dodatek do ryby   SOS: 2-3 średnie ogórki 200 g greckiego jogurtu naturalnego  200 ml. kwaśnej śmietany 18%  szczypiorek koperek 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny do smaku mielony biały pieprz, sól, odrobina cukru dla złamania smaku WYKONANIE: Ogórki obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn na grubych oczkach,lekko(...)posolić i odstawić na 10-15  minut, następnie ogórki odcisnąć i zlać z nich sok, obrać czosnek,koperek i szczypiorek drobno posiekać,dodać do ogórków razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać jogurt i śmietanę,doprawić do smaku solą i pieprzem,sok z cytryny wszystko dokładnie wymieszać, podawać najlepiej następnego dnia do gyrosa,ryb, mięs pieczonych i grillowanych

Kuchnia Beaty
Sałatka z pierożkami tortellini, papryką i pieczarkami. 2400

obiad, kolację, czy dodatek do mięs, kiełbas z grilla. Polecam :) Składniki - 125 gram tortellini z szynką - 20 dkg pieczarek - 2 papryki kolorowe ( u mnie zielona i czerwona ) - 0.5 pęczka koperku - zielona cebulka - sól, pieprz, - majonez Wykonanie Pierożki tortellini gotuję w/g przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Odcedzam, przelewam zimną wodą i zostawiam na sicie(...)ostygnięcia i osączenia. Oczyszczone pieczarki gotuję w wodzie ok. 12-15 minut, odcedzam i studzę. Papryki i ostudzone pieczarki kroję w kostkę, dodaję tortellini i posiekane natki koperku i cebulki. Całość przyprawiam solą, pieprzem i mieszam z łyżką majonezu. Gotową sałatkę odstawiam w chłodne miejsce, na pół godzinki aby smaki się przegryzły. Tak przygotowaną sałatkę podałam w wersji obiadowej

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa ogórkowa z soczewicą 173

przypraw i bez śmietany. Zagęszczona natomiast jeszcze bardziej kaszą manną. Martyna proponuje zupę na bulionie rosołowym. Ja gotowałam w piątek, więc u mnie była na warzywnym :) dodałam też trochę koperku - stąd też w przepisie podam swoją wersję, a po oryginalny przepis zapraszam do autorki :) link powyżej. Polecam bloga Martyny do przejrzenia - jest tam wiele świetnych przepisów, w tym jej autorskich(...)kiszonych 300g. mini marchewek mrożonych 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 bulwy selera 4 duże ziemniaki 200g. czerwonej soczewicy 200 ml. śmietany 30% 1 czubata łyżka mąki pszennej sól pieprz koperek Sposób przygotowania: Świeże warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w małą kostkę. Marchew, pietruszkę, selera i ogórki ścieramy na grubych oczkach tarki (jeśli chodzi o ogórki to ja poszłam

Kolorowy Przepisownik
Pasta twarożkowa z rzodkiewką i cebulą 139

przygotowałam sobie pierwszy raz wieczorem, żeby rano tylko spałaszować :) ale gapa dałam całą cebulę i to dość ostrą, więc zdominowała mi smak. Przez to już nie dodałam szczypiorku a koperek. Dziś mam już prawidłowe proporcje cebuli :) i jest pysznie :) Autorce bardzo dziękuję za zgodę na udostępnienie przepisu na blogu :) przepis TU .   Składniki:   1 kostka białego sera (200g(...)kostki masła (100g) 1 pęczek rzodkiewki 1/2 pęczka koperku lub szczypiorku 1/2 cebuli sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy masło (najlepiej wyjąć je trochę wcześniej z lodówki) i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Cebulę, rzodkiew, szczypiorek kroimy drobno w kostkę i dokładamy do serka, przyprawiamy i całość dokładnie mieszamy. Gotowa na kanapki

Kolorowy Przepisownik
Zupa krem ze szparagów 129

ząbki czosnku sol, pieprz do smaku 1 łyżka masła klarowanego 2- ziemniaki 3 łyżki śmietanki 12% 1 żółtko 2 bułeczki do zrobienia grzanek ( dowolne , u mnie graham z ziarnami) koperek do posypania WYKONANIE: Szparagi płuczemy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy obraną marchewkę, seler. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu 30 min. W tym czasie płuczemy pora(...)kremu dodajemy sól, pieprz. Śmietanę rozbijamy z żółtkiem. Rozprowadzamy wywarem i wlewamy do zupy. Mieszamy i zagotowujemy. Bułeczki kroimy w kostkę podpiekamy na patelni. Podajemy z zupą. Posypujemy koperkiem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Pstrąg Łososiowy (Tęczowy) Smażony 301

postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku. Pstrąg Łososiowy (Tęczowy) Smażony - Składniki: Ok. 500 g łososia ok. 5 łyżek masła (najlepiej klarowanego) koperek suszony pieprz sól (najlepiej morska) Pstrąg Łososiowy (Tęczowy) Smażony - Sposób przygotowania: Pstrąga porcjujemy, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni

Słodka Strona
Pasta z makreli wędzonej z papryczką chipotle 162

ostrości. Polecam! składniki 1 makrela wędzona,  bez skóry i ości 2- 3 łyżki majonezu 1 szalotka 1-2 papryczki chipotle + łyźeczka sosu adobo (z puszki) łyżka koperku łyżka posiekanych kaparów Sól, pieprz przygotowanie Obraną ze skóry i pozbawiona ości makrelę, podzieloną na mniejsze kawałki włożyć do miski blendera, dodać majonez, papryczki chipotle, szalotkę - zmiksować. Przełożyć do miski(...)dodać posiekane kapary i koperek, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.  Smacznego

Stare Gary
Jajko w koszulce na szparagach 161

szparagach to idealna niskokaloryczna kompozycja, którą każdy z Was jest w stanie szybko przygotować.  Składniki: - białe szparagi - 4 sztuki  - jaja - 2 sztuki  - ocet - 1 łyżeczka  - koperek - 1 łyżeczka  - sól, pieprz, szczypta cukru  Sposób przygotowania:   Szparagi - umyć, obrać ze skórki, a następnie odciąć zdrewniałe końce. Najlepiej gotować je na stojąco w wysokim garnku(...)którego należy wlać jajko. Gotować około 3 minuty, a następnie wyjąć jajko łyżką z dziurkami.  Szparagi ułożyć na talerzu, położyć na nich jajka, całość posypać pieprzem oraz posiekanym koperkiem.  Smacznego

Fit-amina
Sałatka z makaronu gryczanego z mixem kruchych sałat 274

stawiają nacisk na lekko, syto, konkretnie! Składniki -makaron gryczany -mix sałat umytych i gotowych do spożycia -glassa sojowa -nasiona czarnuszki sól i oliwa z oliwek do smaku -pomidor -ogórek -koperek Ugotuj makaron gruczany . Odcedz i wymieszaj z odrobina oliwy z oliwek,. Dodaj mix sałat. Wkrój pomidory i ogórki. Posyp czarnuszką. Dodaj aromatycznego koperku. Dodaj glassy sojowej. Jeśli chcesz ,możesz posolić

Z Kuchni Do Kuchni
Mizeria 151

Swoje zakupiłam na targu, jednak czekam już na własne ogrodowe. Składniki podaję z pominięciem ilości, ponieważ są to każdego indywidualne gusta smakowe. Składniki kilka ogórków gruntowych  kwaśna śmietana koperek sól pieprz Sposób Ogórki obrać pokroić na cienkie plasterki (możecie również zetrzeć na tarce, ja jednak zostaję przy krojeniu), posolić, zostawić aż puszczą sok, następnie popieprzyć, dodać posiekany koperek oraz

Kuchenne aromaty
Łosoś w sosie śmietanowym z czarnym makaronem 236

wędzonego w plastrze (jeśli nie będzie wędzonego w sklepach to można śmiało dodać więcej surowego łososia) - 3 ząbki czosnku - pół dużej cebuli - duża śmietanka 30volt /lub dwa małe kubeczki - koperek - sól, pieprz - czarny makaron (ale bez musu, naprawdę może być każdy inny) Cebulę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy zmiażdżone 3 ząbki czosnku. Po chwili wylewamy całą(...)śmietankę. Gotujemy ok. 5min i dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz pokrojonego w kostkę łososia. Gotujemy 5 minut. Na koniec oprószamy koperkiem i podajemy na makaronie. Naprawdę pychota

upichcona
Surówka z młodej kapusty 127

zieleniną" na talerzu, to surówkę z młodej kapusty akceptuje. Polecam, bo jest bardzo smaczna. Składniki: 1 mała główka młodej kapusty 1 średnia marchewka 1 cebula 3 łyżki posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cząbru 3 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować,włożyć do miski, posypać solą i rękoma ją wymieszać lekko ugniatając. Dodać startą na tarce(...)grubych oczkach marchewkę, drobno skrojoną cebulę, cząber,sok z cytryny,oliwę i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec wymieszać wraz z koperkiem. Smacznego surówka z młodej kapusty

O kuchni z uczuciem
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką 138

jestem na tak i polecam każdemu. Na pewno będę go powtarzać w tej wersji i w innych odsłonach.  5 sporych ogórków gruntowych pęczek rzodkiewki 4 łyżki posiekanego koperku 4 łyżki posiekanego szczypiorku 500ml maślanki sól, pieprz 1. Ogórki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Rzodkiewkę ścieramy na mniejszych oczkach.  2. Połowę przygotowanych ogórkowych wiórków miksujemy w blenderze(...)wraz z koperkiem, szczypiorkiem i maślanką. 3. Dodajemy pozostałe ogórki i startą rzodkiewkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Szefowa kuchni
Bitki schabowe z sosem grzybowym 486

plastrów schabu, 5 dużych pieczarek, garść suszonych grzybów, cebula, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, 2 łyżki mąki, 0,5 litra bulionu, 2 łyżki gęstej śmietany, olej, koperek, natka pietruszki. Wykonanie: Plastry schabu myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków. Wszystkie przyprawy oprócz soli mieszamy i nacieramy nimi mięso. Mięso wstawiamy na 30 minut do lodówki(...)podlewamy wodą z grzybów oraz bulionem i dusimy przez około 30 minut.  Doprawiamy solą i jeśli mięso jest już miękkie to dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i posypujemy koperkiem i pietruszką.   Smacznego

paapilotkaa