ziołowy posmak świetnie współgra ze słonym serem, który dodatkowo wzbogaca je kremową konsystencją. Do omletów możecie dodać dowolne świeże zioła, najlepiej sięgnąć od razu po kilka rodzajów, np. koperek, natkę pietruszki, bazylię i miętę. Ważne, aby bardzo drobniutko je posiekać. Przyda się więc ostry nóż lub mezzaluna, ale wspomóc się też możecie robotem kuchennym z opcją siekania. Polecam(...)omlet z serem feta na podstawie przepisu z książki "Breakfast: Morning, Noon & Night" Fern Green Składniki (na 4 porcje): 100 g różnych świeżych ziół, np. natki pietruszki, koperku, bazylii, mięty, szczypiorku, kolendry, estragonu 5 jajek 100 ml wody 1 łyżka mąki sól i pieprz 100 g sera feta oliwa Przygotowanie: Zacznij od drobnego pokrojenia ziół. Przyda się ostry
Chilli Czosnek i Oliwaktóra na pewno zrobi wrażenie na waszych gościach. Mocnym punktem tego przepisu jest nie tylko sposób podania, ale także niebanalny smak dressingu baladi. Mocno ziołowy za sprawą kolendry i koperku, pikantny od papryczek chilli, kwaśny dzięki dodatkowi octu winnego i soku z cytryny, doprawiony czosnkiem i zielem angielskim. Co nietypowe, dressing nie zawiera oleju, lecz jedynie wodę. Nie jestem przyzwyczajona(...)posiekanych orzechów włoskich na dressing baladi: 3 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, 2 łyżki posiekanej cebulki dymki, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 mała posiekana papryczka chilli bez pestek, 2 łyżeczki płatków chilli lub ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej w proszku, sól
Chilli Czosnek i Oliwagdyż brokuły w marketach dostępne są cały rok. Składniki: 1 cebula 4 ząbki czosnku pół papryczki chili imbir koło 1 cm brokuł szynka szwarcwaldzka lub boczek wędzony (5 plasterków) koperek 2 małe marchewki przyprawy (pieprz, sól, liść laurowy, ziele, angielskie, szczypta papryki słodkiej i ostrej) Wykonanie: Marchewkę zetrzeć na tarce a cebulę z czosnkiem posiekać. Podsmażyć wszystko na patelni, dodając(...)wszystko do garnka i zalać bulionem. Gotować do pól godzimy. W międzyczasie podsmażyć na patelni boczek. Pod koniec, jak to zwykle bywa, doprawić zupę śmietaną lub jogurtem i dodać koperek (opcjonalnie). SMACZNEGO
Lubczyk i Waniliabył to strzał w dziesiątkę. Odtąd przynajmniej raz w tygodniu takie kotlety u nas goszczą. Zapraszamy do spróbowania! kilka mrożonych filetów rybnych ( np. z dorsza lub miruny) pęczek koperku świeżego lub mrożonego pół cebuli bułka tarta 1 żółtko olej sól Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Filety rybne rozmrozić, pokroić w wąskie paski i zmielić w maszynce do mięsa(...)zmielonych filetów dodać posiekany koperek i podsmażoną cebulkę (można je również zmielić razem z rybą). Dodać żółtko,bułkę tartą i sól, wyrobić masę, w razie potrzeby doprawić do smaku . Formować niewielkie kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć je z obu stron na patelni. Podawać np. z ziemniakami i mizerią lub ogórkami kiszonymi
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniechudego boczku 1 średnia cebula 1 średnia cukinia 2 ząbki czosnku 2 łyżki podprażonych orzechów laskowych lub słoneczniku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka oleju roślinnego sól, pieprz Sposób przyrządzenia : kaszę gryczaną gotujemy w delikatnie osolonej wodzie boczek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni, w razie potrzeby osączamy z nadmiaru(...)czym dolewamy 3-4 łyżki wody i chwilę dusimy pod przykryciem, a następnie zostawiamy pod przykryciem bez ognia doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie dodajemy pietruszkę koperek i orzechy/słonecznik
zobacz ich smakSeler naciowy i młody szpinak myjemy z piasku. Szpinak kilka razy ciachamy nożem, żeby był odrobinę drobniejszy. Selera naciowego kroimy w drobną kostkę. Fetę jak najdrobniej rozkruszamy (np. widelcem), koperek bardzo drobno siekamy. Mieszamy wszystkie posiekane i pokrojone rzeczy z makaronem. Na gazie doprowadzamy bulion do wrzenia. Dodajemy do niego masło, sól, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz pełną(...)kostki jarzynowej) 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu 2 piersi z kurczaka (500-600g) 1,5 szklanki makaronu orzo/ kritharaki 200g twardej fety ½ szklanki posiekanego koperku 2 łyżeczki soku z cytryny + 1 łyżeczka startej skórki 4 gałązki selera naciowego 3 garście szpinaku 1 łyżka musztardy gruboziarnistej 3-4 łyżki startego parmezanu
Karo in the Kitchenkurek - 1 cebula średnia - 3 liście laurowe - sól i pieprz do smaku - pół szklanki śmietany słodkiej 12 % - 8-10 małych młodych ziemniaków - 2 pomidory malinowe - 1 pęczek koperku Cebulę drobno posiekaj i podsmaż z liściem laurowym. Kurki oczyść i opłukaj. Wstaw ziemniaki, nie zapomnij posolić wody. Kurki posiekaj i dodaj do podsmażanej cebuli, podsmażaj tak długo aż odparuje woda(...)Dodaj odrobinę soli i pieprzu, przykryj i duś dodatkowe 10 min, mieszaj co chwilę. Po 5 minutach pod przykryciem dodaj śmietanę i duś jeszcze 5 minut.Odcedź ziemniaki, posyp koperkiem drobno posiekanym. Koper dodaj też do sosu. Pokrój pomidora na kilka części. Teraz wszystko wyłóż na talerze i SMACZNEGO >CMOK
Pasje Jolkipół szklanki bułki tartej pół szklanki mąki 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) sól, pieprz papryka ostra olej do smażenia Dip: 200 g jogurtu naturalnego łyżka oliwy pęczek posiekanego koperku ogórek długo 1/2 łyżeczki cukru pudru szczypta soli Przygotowanie Marchew obieramy i gotujemy do miękkości. Kiedy trochę przestygnie, miksujemy ją blenderem, albo ugniatamy tłuczkiem na puree. Dodajemy resztę składników(...)niej łyżką placuszki. Smażymy je z obu stron na rumiano. Ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Następnie odciskamy wodę, dodajemy jogurt, koperek i resztę składników. Mieszamy
e-PrzepisyKulinarnedodać do niej, co tylko mamy pod ręką. Ja ograniczyłam składniki do minimum, czyli ziemniaki i zioła prosto z ogrodu, z racji że byczę się na wsi :-) Czosnek, dużo koperku, natka pietruszki, pieprz i sól. Ot cała historia :-) Składniki: ugotowane ziemniaki garść świeżego koperku odrobinę natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu
pieprzny smaczekzimą rozgrzewa a latem ze względu na kwaskowy smak wspaniale orzeźwia. składniki: 2-2,5 l bulionu drobiowego 1 kg ziemniaków 3-4 marchewki 4-5 kiszonych ogórków pęczek koperku 3 łyżki mąki 4 łyżki kwaśnej śmietany 12 % Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Koperek drobno posiekać. Warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem
Monia miesza i gotujełyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, jabłka 2 sztuki, kapusta biała 1/2 główki, ziemniaki 70 dag, przyprawa do zup i potraw w płynie 4 łyżki, woda 1 szklanka, posiekany koperek 1/2 pęczka udka kaczki dobrze natrzeć pieprzem grubomielonym, majerankiem, kucharkiem wymieszanymi z olejem rzepakowym, schować do lodówki na kilka godzin, w garnku szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" zrumienić(...)zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia gotować na mniejszym ogniu z 35 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie podać udka z kapustą z jabłkami, ziemniakami i posypane posiekanym koperkiem - smaczny, syty i szybko przygotowany obiad w jednym garnku..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękości wieprzowych kilka ziemniaków 1-2 marchewki pietruszka duża cebula 3-4 listki laurowe 5-8 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz szczypta lubczyku 2-3 ząbki czosnku pęczek koperku cztery kostki rosołowe Moje domowe Przygotowanie: Kości razem z obranymi warzywami i przyprawami (sól na samym końcu dodać) gotować do miękkości na malutkim ogniu ok 2,5-3 godz. Warzywa(...)mięso samo będzie się oddzielać od kości. Dodałam moje 4 kostki rosołowe Na końcu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, a po ich ugotowaniu (ok 10 min) dodać posiekany koperek, obrany czosnek w całości i ugotowane mięso z kości. Zabielić 1-2 łyżkami śmietany.... Smacznego
Gaździnka warzycebule, pokrojone w kostkę 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 100 g mozzarelli, startej 1 łyżeczka musztardy Dijon 3 łyżki masła 1 szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny oliwa lub olej roślinny 3/4 szklanki bulionu drobiowego sól, pieprz Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso dopraw solą i pieprzem, wytnij w piersiach”kieszonki” na farsz(...)skrop oliwą i sokiem z cytryny. Tak przygotowane piersi posyp koperkiem i odstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Ja przygotowuję je wieczorem, a następnego dnia po pracy kontynuuję pichcenie. Jeżeli nie masz czasu to pomiń chłodzenie. W celu przygotowania farszu, rozgrzej w większej patelni masło i dodaj cebulę z czosnkiem. Smaż na średnim ogniu do zeszklenia, po czym dodaj
karmelowyzadziorną rzodkiewkę :) Składniki na 4 porcje. Składniki: 400 g ogórków gruntowych 150 g rzodkiewek 200 g jogurtu naturalnego gęstego 250 g kefiru 1 ząbek czosnku 2 łyżki siekanego koperku 2 łyżki tartych orzechów włoskich (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki suszonego chilli Sól morska, świeżo mielony pieprz kolorowy Przepis: Ogórki i rzodkiewki myjemy i ścieramy je na tarce na grubych oczkach(...)Następnie do miski z warzywami dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jogurt, kefir i koperek (i ewentualnie tarte orzechy włoskie). Całość dokładnie mieszamy, następnie doprawiamy i dodajemy chili. Odpowiednio doprawiony chłodnik wkładamy do lodówki i chłodzimy go przynajmniej przez 30 minut
Emcia Pichciidealny na taką pogodę. Myślę, że do zjedzenia tej zupy nie będzie trzeba nikogo namawiać. Zapraszam!!!! Składniki: 5 ogórków gruntowych, 3 ząbki czosnku, 1 pęczek rzodkiewki, 1 pęczek koperku, 3 duże jogurty naturalne ( po 400ml) 1 kefir ( 400ml), 3 łyżki octu, sól, pieprz, cukier Wykonanie: Ogórki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Solimy i zostawiamy na sitku(...)odciekły z wody. Rzodkiewkę również ścieramy na grubych oczkach. Koperek drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Jak ogórki odciekną wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy jogurt i kefir. Doprawiamy, solą, pieprzem i cukrem. Chłodnik odstawiamy do lodówki aby się schłodził. Smacznego
Passion of Cooking