pomidor malinowy 1 małe wędzone lub pieczone udko z kurczaka (możecie zastąpić drobiową wędliną) Dressing musztardowy: 2 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki wody ½ łyżeczki musztardy – u mnie stołowa Koperek – około łyżeczki Sól Pieprz Szczypta cukru Przygotowanie: Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Porwać liście na sałaty. Na sałatę ułożyć pokrojonego w grubą kostkę pomidora(...)fasolkę (gdy jest dość długa pokroić na pół). Na wierzch dodać kawałki obranego z kości kurczaka. Dressing: Wszystkie podane składniki poza koperkiem wymieszać ze sobą (ja je przeważnie blenduję lub wrzucam do małego słoiczka, który zakręcam i wstrząsam). Na koniec dodać koperek. Wymieszać. Gotowym dressingiem polać sałatkę. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówkotleciki z kurczaka i cukinii. Składniki: 2 udka kurczaka 1 cukinia 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku 1 łyżka siekanego koperku olej do smażenia Wykonanie: udka kurczaka luzujemy z kości i skóry, kroimy w drobną kostkę. Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, razem ze skórką, cukinie układamy na durszlaku(...)lekko solimy, gdy pojawi się płyn odciskamy go. Do pokrojonego drobno kurczaka dodajemy odciśniętą cukinię, do masy dodajemy 2 jajka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, dodajemy siekany koperek (może być suszony) doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Masę nabieramy dużą łyżką i smażymy na oleju z obu stron na rumiano, podajemy z mieszanką jogurtu greckiego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzastąpić inną ryba np. dorszem. Składniki: 4 filety z łososia około 180g każdy 100g czerwonego kawioru Umyte filety łososia dokładnie osuszamy. Marynata: 4 łyżki oleju rzepakowego Kilka gałązek świeżego koperku oraz pietruszki 4 ząbki pokrojonego w plastry czosnku tymianek sól morska, grubo mielony czarny pieprz Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Nacieramy marynatą rybę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin(...)łyżki masła 2 pokrojone w kostkę szalotki 4 obrane, oczyszczone i pokrojone w kostkę ogórki kiszone 1 szklanka bulionu drobiowego 1 szklanka śmietany kremówki 36% 1 mały pęczek koperku sól morska, cukier i biały pieprz do smaku 100g czerwonego kawioru Na oleju z masłem przez kilka minut podsmażamy pokrojoną szalotkę i posiekane ogórki. Cały czas mieszamy aby szalotka i ogórki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękarnawałowej. Rolowane, krojone, mini przekąski, tzw. finger food, na jeden kęs, no może na dwa kęsy. Polecam! Naleśniki są przygotowane na bazie jogurtu greckiego, w cieście jest zaś siekany koperek. Podobne już robiłam, ale były to naleśniki koperkowe z jajkiem i warzywami . Naleśnikowe roladki okazały się bardzo smaczne, do tego są efektowne, będą ozdobą stołu. Składniki na 2 naleśniki(...)tego przepisu, czyli 12 roladek: 1/2 szklanki jogurtu greckiego 2 łyżki mleka 1 jajko szczypta soli 4 łyżki mąki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka siekanego koperku Kotanyi 1 łyżeczka oleju rzepakowego do ciasta + 1 łyżeczka do smażenia Przygotowanie: Jogurt mieszamy z mlekiem, dodajemy jajko, szczyptę soli, roztrzepujemy za pomocą trzepaczki. Dodajemy oba rodzaje mąki, dokładnie mieszamy masę za pomocą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięroboty. Składniki: Pół cukinii 2 duże pomidory 3 papryki: czerwona, zielona, biała 8 ziemniaków 2 marchewki Cebula Kalarepa Liście pora 4 łyżki oliwy z oliwek woda Przyprawy: Świeży koperek, świeża pietruszka, sól, pieprz, pieprz ziołowy, pieprz Cayenne, czosnek, zioła prowansalskie, Bombay Masala Przygotowanie: Wszystkie warzywa obieramy, pomidor przed obraniem można sparzyć wodą, aby skórka ładnie się(...)krojenia. W osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Gotujemy następne 15 minut, dopóki warzywa nie będą miękkie. Tuż przed końcem gotowania dodajemy do nich pokrojone liście pora, posiekany koperek, posiekaną pietruszkę i resztę przypraw. Mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę, po czym zdejmujemy z ognia. Podajemy z całymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem. Gdyby nie niespodziewana wizyta cioci
Weganizm infantylnyczęść rodzinki zbuntowała się na nadmierną ilość zieleniny w chłodniku , musiałam przygotować jej uboższą wersję, tzn.pominęłam koperek i szczypiorek. Dodatkowo zamiast warzyw krojonych w kostkę jak praktykowałam do niedawna starłam je na tarce. Nadały zupie kremowej konsystencji i dodatkowo bardzo fajnie, naturalnie ją zagęściły. Dla mnie obydwie wersje są rewelacyjne, nie wyobrażam sobie lata bez chłodnika... Składniki: - 1 pęczek(...)smaku - sok z cytryny (do smaku) - 1/2 słoika buraków (startych we wiórki) - 1 liść laurowy, 4 duże kulki ziela angielskiego (nie trzeba) Dodatkowo: - po ok.1-2 jajka na porcję - świeży koperek do dekoracji Buraczki umyć obrać i zetrzeć na tarce. Wrzucić do garnka zalać małą ilością wrzątku i zagotować. Gotować ok.5 minut. Następnie dodać umyte i pokrojone drobno łodyżki, zagotować. Dodajemy
Smaczne Zdrowebierz tabletki na pamieć!!! Kapusta się kończy, a ja nadal bez składników. Tak więc szybki rachunek w głowie, co mam w domu.... Kapusta jest! Marchewki są! Cebula też i koperek tez się znajdzie! Tak więc co nam pozostaje jak zrobienie zwykłej polskiej młodej kapusty? W sumie nic... Zatem zabierzmy się do roboty, bo kapusta dalej nie może czekać! Młoda kapusta(...)SKŁADNIKI: - 1 główka młodej kapusty - 2 młode marchewki - 2 cebule cukrowe - 1 pęczek koperku - 1 pęczek szczypiorku - 2 łyżki smalcu - sól, pieprz - szczypta cukru - 2 łyżki ziarenek smaku PRZYGOTOWANIE: Kapustę kroimy w paski, podlewamy 1.5 szklanki wody (nie więcej bo kapusta puści sok), gotujemy aż zmniejszy swoją objętość
Zainspiruj się kuchniąwymieszana z kefirem. Ma cudowny kolor i ciekawy smak. Składniki: pęczek młodej botwinki z buraczkami 800 g kefiru pęczek rzodkiewki ogórek zielony łyżka soku z cytryny 2 jajka koperek, szczypior sól, pieprz, cukier Botwinkę umyć i razem z buraczkami drobno pokroić. Wsadzić do garnka i zalać 2 szklankami wody. Posolić, dodać sok z cytryny i gotować kilka minut(...)botwinka zmięknie. Odstawić do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo, ogórka i rzodkiewkę pokroić w kostkę, koperek i szczypior posiekać. Do garnka z botwiną wrzucić wszystkie warzywa i wlać kefir. Wymieszać całość, doprawić i wstawić do lodówki, aby smaki się "przegryzły". Podawać dobrze schłodzony z jajkiem i koperkiem
wyzwania kuchennewiem czy ktoś wcześniej próbował już takiego zestawu, ale skoro jestem w ciąży, to chyba mogę fantazjować do woli. pęczek botwinki 1 marchew 2 małe białe kiełbaski pęczek koperku ocet, sól, pieprz, cukier do smaku ziele angielskie, liść laurowy jogurt do zaprawienia 2 kromki chleba tostowego Białą kiełbasę zagotowałam w 1,5l wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego(...)wrzuciłam warzywa, które gotowałam do miękkości. Na koniec botwinkę doprawiłam octem, solą, pieprzem i cukrem. Ostatecznie zaprawiłam jogurtem naturalnym. Podałam z plastrami białej kiełbasy na czosnkowych grzankach. Aha, i koperek. Koniecznie dużo koperku
bastalenaDzisiaj zachęcam Was Kochani do przygotowania ryby, której smak podkreśliłam sosem z bazylii, szałwii, masła i oliwy z oliwek. Doradę podałam z pieczonymi młodymi ziemniakami z koperkiem i wiórkami masła, i sałatą z dresingiem. Jak zwykle staram się aby prezentowane danie nie było zbyt trudne w wykonaniu, ale jednocześnie czymś zaskakiwało i było bardzo smaczne. W Polsce mimo dostępu(...)garść liści bazylii - 3 szczypty suszonej szałwii - 2-3 szczypty soli morskiej - 2-3 łyżki masła ( w zależności od wielkości ryb) - 2 łyżki oliwy z oliwek + ziemniaki, koperek sałata masłowa i rukola, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka jogurtu, sok z cytryny, szczypiorek. wykonanie: składniki na sos miksujemy w blenderze, polewamy rybę z każdej strony, zawijamy w pergamin i układamy
SMYKWKUCHNISzukacie pomysłu na wyjątkowe śniadanie? Zapraszam na zielone szparagi z jajkiem poszetowym na włoskim sosie z dodatkiem zielonych oliwek i świeżego koperku. Cudowne połączenie chrupkości szparagów z lejącym się żółtkiem jajka, do tego pięknie pachnący chleb wiejski. ;-) SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: - 1/2 dużego pęczka szparagów zielonych - 4 jajka - 3 łyżki masła do smażenie szparagów NA SOS WŁOSKI: - 1łyżka jogurtu(...)greckiego - 1 łyżka Śmietany 18% - 3 łyżki jogurtu naturalnego - posiekany koperek - 20 zielonych oliwek nadziewanych papryczkami - sól morska - 1/2 łyżeczki soku z cytryny Składniki miksujemy w blenderze. Szparagi smażymy po 3 minuty z każdej ze stron ma małym ogniu. Jajko poszetowe: jajko wbij do gotującej się wody gotuj 1,5 do 2 minut, wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej. Żółtko
SMYKWKUCHNIkolejkcji) śmietanka 30% jeden mały kubeczke 80g kaparów ostra świeża papryczka pomidory w puszce 1 cukinia 1 papryka czerwona sól biały pieprz 1,5 ząbka czosnku 1 cebula koperek oliwa z oliwek Paprykę czerwoną obtoczoną w niewielkiej ilości oliwy z oliwek kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20 minut na 220 stopni(...)dekoracji), obraną paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę (niewielką część- około 2 łyżki- pozostawiamy do dekoracji, przekładamy do miseczki, zalewamy niewielką ilości oliwy z oliwek i dodajemy kilka gałązek posiekanego koperku). Gdy sos się zagotuje, dodajemy odrobinę pieprzu, gotujemy chwilkę w celu odparowania sosu, następnie dodajemy plastry łososia wędzonego pokrojone na mniejsze kawałki (2 plastry pozostawiamy do dekoracji). Makron przekładamy
Brzuszki Łakomczuszkimozzarella i sos czosnkowo-koperkowy. Mniam! Składniki: 6 średnich ziemniaków 2-3 jaja 200 gram szpinaku 4-5 ząbków czosnku 150 gram jogurtu naturalnego pół pęczka koperku 50 gram mozzarelli 50 gram masła oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól pieprz chili (w płatkach bądź w całości byle suszone) tymianek A więc tak! Zaczniemy od tego(...)może chwilę postać. Od sosu czosnkowo-koperkowego. Mieszamy jogurt naturalny z drobno posiekanym czosnkiem (2 ząbki) i koperkiem oraz solą i pieprzem. Dodajemy również odrobinę ziół prowansalskich. I gotowe. Wstawiamy do lodówki. Teraz szpinak. Na patelnię wrzucamy łyżkę masła z łyżką oliwy z oliwek, dodajemy dwa posiekane ząbki czosnku na jeszcze niezbyt rozgrzany tłuszcz i po chwili wrzucamy szpinak
Mango PapajaSkładniki: (na dwie osoby, wiadomo!) 2 filety z dorsza- jak ktoś umie filetować można kupić w całości (jak ja!) 2 duże, obrane ziemniaki żółta i zielona cukinia garść posiekanego koperku sól pieprz cytrynowy chilli w płatkach 120 gram śmietany 18% pieprz tymianek- może być suszony 50 gram koziego sera masło do wysmarowania formy Dorsza przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym(...)chilli w płatkach, odrobiną posiekanego koperku i odstawiamy. Na patelni grillowej będziemy go smażyć tuż przed podaniem, nie ma sensu wcześniej. Obrane ziemniaki kroimy w dość cienkie plastry. Żółtą i zieloną cukinię również kroimy w plastry, nieco grubsze niż te ziemniaka. Żaroodporne naczynia smarujemy masłem i układamy kolejno: ziemniak, zielona cukinia, ziemniak, żółta cukinia, ziemniak, zielona... i tak do wyczerpania
Mango Papaja