domaga się więcej kalorii i bardziej rozgrzewających dań. Wiosną i latem gotuję lekkie, bezmięsne bigosy zazwyczaj tylko z chudą kiełbaską podwawelską lub śląską i obowiązkowo z dużą ilością koperku. Przepis na bigos pewnie każda pani domu ma swój ulubiony. Ja gotuję w następujący sposób: Składniki: 1 młoda kapusta 2 laski chudej kiełbasy 200g pieczarek 2 cebule sól(...)pieprz liść laurowy ziele angielskie koncentrat pomidorowy olej do podsmażenia kiełbasy koperek Wykonanie: Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i lekko solimy. Gotujemy ok 20 minut, po czym odcedzamy zostawiając odrobinę wody. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w półplasterki wędlinę.Kiedy się lekko podsmażą dodajemy pokrojone pieczarki
Walijskie Pichceniedlatego w każdym domu serwowana jest na tyle sposobów - na ile tylko się da :) U mnie dziś w formie zupki, z dużą ilością warzyw i obowiązkowo zielonego, młodego koperku... Pyyycha! Składniki : 1 główka młodej kapusty (ok.1 kg) 3-4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 20 dag boczku wędzoneg0 pęczek koperku liść laurowy ziele(...)kiełbaskę oraz cebulę. Po podsmażeniu całość patelni przekładamy do garnka z zupą.Gotujemy jeszcze ok 10 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pół pęczka posiekanego koperku
Walijskie Pichceniesię da, żeby coś fajnego z niej wymyślić :) Najczęściej jemy z masełkiem i bułką tartą, tak tradycyjnie, ale dziś trochę inna wersja równie smaczna : z kiełbaską, papryką i koperkiem. Zachęcam do zrobienia! :) Prosto, szybko i smacznie :) Potrzebujemy: 1kg fasolki szparagowej 2 czerwone papryki 2 kiełbasy toruńskie lub śląskie (w miarę chude) koperek sól, pieprz słodka papryka olej(...)smażymy pokrojoną w paseczki kiełbasę i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy nasza pokrojoną fasolkę, mieszamy dokładnie, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Chwilę całość podsmażamy, aby smaki wzajemnie przeszły. Posypujemy koperkiem i... wcinamy :) Smacznego
Walijskie PichcenieDelikatne pulpety, ciągnący ser w środku, sos pieczarkowy ze świeżym koperkiem - takie zestawienie zadowoli chyba najbardziej wymagających. Przygotowuję ich zawsze sporo, żeby mieć obiad na 2 dni z głowy, bo wszyscy je bardzo lubimy :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie z piersi indyka) 2 łyżki bułki tartej 1 jajko liść laurowy ziele angielskie 250 g pieczarek(...)cebula 2 łyżki mąki sól, pieprz słodka i ostra papryka 1 marchewka 2 łyżki oleju koperek śmietana 18% 50g startej mozzarelli Wykonanie: Zmielone mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą,pieprzem i paprykami. Rękami zwilżonymi wodą uformować niezbyt duże pulpety, w środku każdego umieszczając trochę startego sera Na talerzyk wsypać mąkę i obtoczyć w niej klopsiki. Zagotować wodę, wrzucić
Walijskie Pichceniewiejskie jadło. Proste i smaczne... a ja lubię wszystko co jest i proste i smaczne jednocześnie. Małe ziemniaczki w mundurkach + podsmażony chudy boczek, pieczarki i dużo świeżego koperku. Do tego kefir, maślanka lub mizeria i obiad pierwsza klasa! Potrzebujemy: małe ziemniaki (najsmaczniejsze są młode lub gatunek baby) 200g chudego boczku 200g małych pieczarek 1 cebula masło sklarowane(...)koperek sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Masło rozgrzewamy, wrzucamy poszatkowaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojony w słupki boczek, podsmażamy całość i dodajemy oczyszczone pieczarki (małe w całości, te większe kroimy). Mieszamy i podsmażamy całość ok 10 minut. Solimy, pieprzymy. Do zawartości patelni przekładamy ugotowane wcześniej ziemniaki. Mieszamy wszystko delikatnie i posypujemy dużą ilością zielonego
Walijskie Pichceniekiedy przyjdzie kapuściany sezon. Nie dodaję do niej zasmażki z mąki, śmietany ani przecieru pomidorowego, gdyż najbardziej lubię taką czystą, szlachetną wersję tej zupki z duuużą ilością młodego koperku ... I pomyśleć, że w dzieciństwie wcale jej nie lubiłam :-) Składniki: 4 udka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka biała część pora kawałek selera 4 ziemniaki 1 mała główka młodej kapusty(...)pęczek koperku pasek chudego boczku (lub 1 kiełbaska) liść laurowy ziele angielskie sól i pieprz do smaku łyżka masła Wykonanie: Udka umyć, zalać zimną wodą. Zagotować. Dodać obraną włoszczyznę, ziele i liść laurowy i sól. Całość przykryć i gotować razem, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie mięso i włoszczyznę wyjąć z bulionu a na rosół wrzucić poszatkowaną drobno
Walijskie PichceniePyszna i zdrowa zupka, ugotowana na warzywnym bulionie (nie jest konieczne tu mięso). Jest sycąca od zawartości ryżu i warzyw, a jednocześnie lekkostrawna. Zielony koperek wieńczy dzieło... jest pyszna ... polecam! Składniki: pół kalafiora pół brokuła 3 marchewki 1 pietruszka łodyga selera naciowego kawałek selera sól śmietana 12% koperek woreczek ryżu Wykonanie: Z marchewki, pietruszki, selera, selera naciowego gotujemy lekko(...)mieszając od czasu do czasu do momentu, kiedy ryż i warzywa będą miękkie (ok.25-30min). Doprawiamy solą do smaku. Ugotowaną zupę zabielamy śmietaną (wcześniej zahartowaną odrobiną zupy) oraz posypujemy obficie koperkiem
Walijskie Pichceniemożemy przygotować na ruszcie, jako alternatywę dla kiełbasy i innych tłustych mięs. Liczę, że przypadną Wam do gustu :) Jako pierwsze prezentuję szaszłyki z kurczaka. Składniki: pierś z kurczaka przyprawy (koperek, sól, pieprz, curry, przyprawa do kebabu/gyrosu/grilla) papryczka chilli oliwa z oliwek, ok 1-2 łyżek cukinia papryka czerwona pieczarki Filet z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w spore(...)kawałki i przekładamy do miski, gdzie przyprawiamy go solą, pieprzem, curry, dodajemy koperek, oliwę z oliwek, rozdrobnioną papryczkę chilli i przyprawę np. do gyrosa. Filet odstawiamy na ok 30 minut, w tym czasie myjemy i przygotowujemy warzywa, potrzebne do przyrządzenia szaszłyków. Paprykę kroimy w spore kawałki, cukinię w plastry grubości ok 1 cm, a pieczarki na pół. Ale skoro robimy
Taste Of My Daywielkości świeże dorady 4 łyżki oleju z awokado Greencado pieprz cytrynowy sól prowansalska masło 2 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu świeżego kilka gałązek tymianku świeżego 2 małe gałązki koperku świeżego sok z połowy cytryny Wykonanie: Rybki musiałam oskrobać, umyć i osuszyć. Ponacinałam ją z każdej strony tak jak to widać na zdjęciach. Natarłam sokiem z cytryny. Po chwili natarłam(...)minut do lodówki, aby łatwiej je było kroić .Na koniec posmarowałam olejem z awokado. Do środka każdej ryby włożyłam po kawałku masła czosnkowego i po jednej gałązce rozmarynu i koperku oraz kilka gałązek tymianku i odstawiłam na około godzinę. W tym czasie zajęłam się przygotowaniami Ziemniaczków niedźwiedzich <----przepis. Kiedy ziemniaczki się dopiekały rozgrzałam patelnię grillową, na którą potem ułożyłam
Blondynka GotujeSkładniki: 1/2 kg bób, 1 łyżeczka sól morska prowansalska Royal Brand, 2 sztuki czosnek ząbki, 1 łyżka masło, 1 łyżka koperek siekany bób opłukać i zalać w garnku wodą, zagotować na mniejszym ogniu gotować do miękkości bobu bez soli ugotowany odlać na sito na patelni roztopić masło wsypać sól prowansalską, pokrojony w plasterki czosnek, koperek posiekany, sól i zamieszać przez(...)chwilę wsypać odsączony bób i z 5 minut delikatnie mieszając podsmażać.......SMACZNEGO!!! sól morska prowansalska Royal Brand: produkt naturalny - skład: sól morska, rozmaryn, bazylia, koperek, oregano, tymianek, cząber, lawenda - zastosowanie: do zup, sosów i zapiekanek, do potraw gotowanych, pieczonych, duszonych, do różnych sałatek i surówek, sól idealna do różnego rodzaju serów i twarogów, jaj i dipów - opakowanie szklane: 200 gram
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 łyżka masło, 2 pęczki koperek, 1,5 łyżeczki egeta, 2 szklanki woda, 1 kubek śmietana, 2 sztuki jajka, 2 łyżki mąka tortowa, 1/2 papryczki chilli, - do smaku maggi koperek dobrze opłukać, osuszyć i drobno posiekać masło stopić w garnuszku i wsypać posiekany koperek podsmażać z 3 minuty mieszając dolać 1,5 szklanki wody - 1/2 szklanki zostawić do mąki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1/2 kg wątróbka z indyka, 1 sztuka cebula, 1 sztuka papryka ostra świeża, 15 dag fasolka żółta ugotowana, 1/2 pęczka koperek, 5 łyżek masło do smażenia, 2 łyżki mąka pszenna fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie i gotową wylać na sito cebulę obrana pokroić w pół talarki, koperek opłukać i paprykę ostrą posiekać razem z pestkami wątróbkę oczyścić, opłukać(...)ręczniku papierowym na gorącym maśle klarowanym usmażyć obsypaną mąką wątróbkę do wątróbki dodać cebulę i paprykę pod przykryciem dusić z 10 minut teraz dodać ugotowaną fasolkę i posiekany koperek mieszając podsmażać ze 3 minuty wątróbkę posolić na talerzu przed jedzeniem.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępropozycja na chlebowe pieczenie:) Składniki; 450g mąki pszennej /może być chlebowa/, 1 łyżka cukru, 20g świeżych drożdży, 275g ciepłej wody, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki soli, kminek, suszony koperek, 1 jajko, sól do posmarowania wierzchu, Wykonanie; Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i 2/3 mąki, tak aby powstało gęste ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia /30 minut/. Resztę mąki mieszamy(...)solą, 2 łyżkami koperku i kminku. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mieszankę mąki z ziołami i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto ok.10 minut. Odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy okrąg lub wkładamy ciasto do przygotowanej foremki. Odstawiamy na kolejne 40 minut. Następnie smarujemy bochenek roztrzepanym jajkiem i posypujemy koperkiem, kminkiem i nacinamy ciasto
Anioły w kuchnismaczne, szybkie w przygotowaniu... i orzeżwiające.Taki chłodnik chodzi za mną od kilku dni:) Idealna zupa na upalny dzień. Zachęcam do przygotowania. Składniki; 3 ogórki, 1 l jogurtu naturalnego, koperek, pieprz, sól, Wykonanie; Ogórki obieramy, wycinamy gniazda nasienne, scieramy na grubych oczkach. Solimy i czekamy aż puszczą sok.Następnie odciskamy.Siekamy drobno koperek. Do ogórków i koperku dodajemy jogurt. Doprawiamy solą
Anioły w kuchniZostajemy nadal w temacie chłodników...dzisiaj litewski. Składniki; 4-5 buraków, pęczek botwinki, 4-5 ogórków, koperek, 3 ząbki czosnku, 1 i 1/2 szklanki naturalnego jogurtu, sól, pieprz do smaku, sok z cytryny do smaku, jajka na twardo, Wykonanie; Buraki i botwinkę obrać i posiekać drobno. Włożyć do garnka i zalać 2 l wody. Zagotować do miękkości warzyw. Ostudzić.Ogórki(...)zetrzeć na tarce. Koperek posiekać. Wszystko posolić, wymieszać i odstawić. Do zimnych buraczków dodajemy osciśnięte ogórki, koperek, wyciśnięte ząbki czosnku,jogurt. Wszytsko mieszamy i soprawiamy cukrem, sol,ą, pieprzem i sokiem z cytryny.Odstawimy do lodówki na 2 godziny. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo
Anioły w kuchni